Cercetătorii nu știu încă cu siguranță ce anume cauzează baby blues-ul, dar bănuiesc că este un amestec de schimbări fizice și factori emoționali care apar după naștere.
Dacă starea de tristețe și sensibilitate emoțională nu trece de la sine, ar putea fi vorba despre depresia postnatală și pentru acest lucru ar trebui să discuți cu un medic.
Baby blues: semne și simptome
Deși baby blues se poate manifesta puțin diferit de la persoană la persoană, în general, poți simți că ai ajuns la limita puterilor, că ești epuizată și plângi fără motiv.
S-ar putea chiar să te simți vinovată că te comporți astfel, deși ar trebui să te bucuri de bebeluș, dar ceea ce simți este normal.
Alte simptome comune ale baby blues-ului includ:
- Tristețe
- Anxietate
- Sentimentul de copleșire
- Schimbări ale dispoziției
- Iritabilitate
- Neliniște.
Baby blues-ul poate afecta pe oricine și nu înseamnă că ai făcut ceva greșit în timpul sarcinii sau postpartum. Cu toate acestea, există anumiți factori de risc care pot contribui la apariția baby blues-ului, printre care:
- Un istoric de depresie, în special depresie în timpul sarcinii.
- Un istoric cu alte tulburări de dispoziție.
- Un istoric de schimbări de dispoziție legate de ciclul menstrual.
Baby blues: cauze
În timpul sarcinii, corpul tău produce niveluri ridicate de estrogen și progesteron, ca după naștere să scadă drastic, ceea ce poate contribui la schimbările de dispoziție. Pentru unele femei, și nivelurile tiroidei pot scădea, ca răspuns la aceste schimbări, ceea ce te poate lăsa fără energie.
În plus, sânii tăi pot deveni congestionați pe măsură ce îți vine laptele, ceea ce poate fi inconfortabil și, cel mai probabil, te vei confrunta și cu o oarecare oboseală postpartum.
Din punct de vedere emoțional, mai ales dacă ești la prima naștere, este posibil să fii neliniștită în legătură cu starea de bine a bebelușului tău sau cu adaptarea la noua ta rutină acasă. De asemenea, ai putea simți copleșitoare noile tale responsabilități. În plus, lipsa somnului și alimentația neregulată pot, să intensifice aceste simptome și să contribuie la sentimente de tristețe sau iritabilitate.
Durata baby blues-ului
De obicei, tristețea bebelușului se instalează în jurul a două-trei zile postpartum, atinge apogeul în următoarele câteva zile și apoi se rezolvă în aproximativ două săptămâni. Simptomele pot apărea și dispărea pe parcursul zilei, durând câteva minute sau ore, și le poți simți mai acut după o noapte deosebit de agitată sau când îți este foame sau sete. Pe măsură ce nivel hormonilor se stabilizează, baby blues trece de la sine, fără a fi nevoie de vreun tratament.
Dacă baby blues-ul persistă mai mult de două săptămâni și este însoțit de alte simptome, cum ar fi imposibilitatea de a dormi sau modificări ale apetitului, este posibil să te confrunți cu depresie postpartum, care trebuie tratată cât mai curând posibil.
Baby blues: cum îi faci față
Eexistă câteva modalități prin care poți să te ocupi de nevoile tale și să te simți mai bine în această perioadă dificilă. Iată ce poți face:
- Cere ajutor. Discută cu partenerul și spune-i ce simți și cu ce te-ar putea ajuta. De asemenea, poți apela la o doula, o prietenă sau la un alt membru al familiei pentru a te ajuta cu treburile casnice, gătitul sau pentru a avea grijă de ceilalți copii.
- Odihnește-te ori de câte ori poți. Chiar dacă bebelușul are nevoie de toată atenția ta, este important să nu te neglijezi și să ceri ajutor. Privarea de somn poate înrăutăți baby blues-ul, așa că încearcă să te odihnești ori de câte ori poți, chiar și în timpul zile. Chiar și zece minute de somn pot fi de mare ajutor.
- Fă mișcare. Chiar dacă exercițiile fizice sunt ultimul lucru la care te gândești, acestea te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățească starea de spirit. Pentru început, poți face o plimbare scurtă în aer liber și, după ce medicul îți va permite, poți să mergi la sala de sport.
- Găsește o comunitate. Discutând cu alte proaspete mame te poate ajuta să treci mai ușor peste această perioadă. Poți încerca în mediul online, la cursuri legate de puericultură sau unde poți merge cu bebelușul sau în parc.
- Mănâncă. Ignorarea semnelor de foame sau de sete poate avea un impact asupra stării tale de spirit. Încearcă să ai la îndemână gustări și o sticlă de apă în apropiere. Acceptă ca prietenii sau alți membri ai familie să te ajute cu pregătitul mesei sau cu o comandă.