Reclamă

Baby blues. Care sunt principalele semne și simptome și cum să-i faci față

Apariția unui copil în viața de cuplu poate aduce multe schimbări. Poți simți o bucurie imensă și, în câteva zile, să te simți copleșită, tristă și epuizată. Aceste stări sunt cunoscute sub numele de baby blues și sunt foarte frecvente. În mod normal, baby blues ar trebui să treacă de la sine în 2-3 săptămâni. 

O fotografie cu o mamă și un bebeluș, folosită pentru a ilustra un articol despre baby blues
Deși baby blues se poate manifesta puțin diferit de la persoană la persoană, în general, poți simți că ai ajuns la limita puterilor, că ești epuizată și plângi fără motiv / Shutterstock

Cercetătorii nu știu încă cu siguranță ce anume cauzează baby blues-ul, dar bănuiesc că este un amestec de schimbări fizice și factori emoționali care apar după naștere.

Dacă starea de tristețe și sensibilitate emoțională nu trece de la sine, ar putea fi vorba despre depresia postnatală și pentru acest lucru ar trebui să discuți cu un medic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Baby blues: semne și simptome

Deși baby blues se poate manifesta puțin diferit de la persoană la persoană, în general, poți simți că ai ajuns la limita puterilor, că ești epuizată și plângi fără motiv.

S-ar putea chiar să te simți vinovată că te comporți astfel, deși ar trebui să te bucuri de bebeluș, dar ceea ce simți este normal. 

Alte simptome comune ale baby blues-ului includ:

 • Tristețe
 • Anxietate
Reclamă
 • Sentimentul de copleșire
 • Schimbări ale dispoziției
 • Iritabilitate
 • Neliniște.

Baby blues-ul poate afecta pe oricine și nu înseamnă că ai făcut ceva greșit în timpul sarcinii sau postpartum. Cu toate acestea, există anumiți factori de risc care pot contribui la apariția baby blues-ului, printre care:

 • Un istoric de depresie, în special depresie în timpul sarcinii.
 • Un istoric cu alte tulburări de dispoziție.
 • Un istoric de schimbări de dispoziție legate de ciclul menstrual.
Reclamă

Baby blues: cauze

În timpul sarcinii, corpul tău produce niveluri ridicate de estrogen și progesteron, ca după naștere să scadă drastic, ceea ce poate contribui la schimbările de dispoziție. Pentru unele femei, și nivelurile tiroidei pot scădea, ca răspuns la aceste schimbări, ceea ce te poate lăsa fără energie. 

În plus, sânii tăi pot deveni congestionați pe măsură ce îți vine laptele, ceea ce poate fi inconfortabil și, cel mai probabil, te vei confrunta și cu o oarecare oboseală postpartum. 

Din punct de vedere emoțional, mai ales dacă ești la prima naștere, este posibil să fii neliniștită în legătură cu starea de bine a bebelușului tău sau cu adaptarea la noua ta rutină acasă. De asemenea, ai putea simți copleșitoare noile tale responsabilități. În plus, lipsa somnului și alimentația neregulată pot, să intensifice aceste simptome și să contribuie la sentimente de tristețe sau iritabilitate.

Durata baby blues-ului

De obicei, tristețea bebelușului se instalează în jurul a două-trei zile postpartum, atinge apogeul în următoarele câteva zile și apoi se rezolvă în aproximativ două săptămâni. Simptomele pot apărea și dispărea pe parcursul zilei, durând câteva minute sau ore, și le poți simți mai acut după o noapte deosebit de agitată sau când îți este foame sau sete. Pe măsură ce nivel hormonilor se stabilizează, baby blues trece de la sine, fără a fi nevoie de vreun tratament. 

Dacă baby blues-ul persistă mai mult de două săptămâni și este însoțit de alte simptome, cum ar fi imposibilitatea de a dormi sau modificări ale apetitului, este posibil să te confrunți cu depresie postpartum, care trebuie tratată cât mai curând posibil.

Baby blues: cum îi faci față

Eexistă câteva modalități prin care poți să te ocupi de nevoile tale și să te simți mai bine în această perioadă dificilă. Iată ce poți face: 

 • Cere ajutor. Discută cu partenerul și spune-i ce simți și cu ce te-ar putea ajuta. De asemenea, poți apela la o doula, o prietenă sau la un alt membru al familiei pentru a te ajuta cu treburile casnice, gătitul sau pentru a avea grijă de ceilalți copii.
 • Odihnește-te ori de câte ori poți. Chiar dacă bebelușul are nevoie de toată atenția ta, este important să nu te neglijezi și să ceri ajutor. Privarea de somn poate înrăutăți baby blues-ul, așa că încearcă să te odihnești ori de câte ori poți, chiar și în timpul zile. Chiar și zece minute de somn pot fi de mare ajutor.
 • Fă mișcare. Chiar dacă exercițiile fizice sunt ultimul lucru la care te gândești, acestea te-ar putea ajuta să-ți îmbunătățească starea de spirit. Pentru început, poți face o plimbare scurtă în aer liber și, după ce medicul îți va permite, poți să mergi la sala de sport. 
 • Găsește o comunitate. Discutând cu alte proaspete mame te poate ajuta să treci mai ușor peste această perioadă. Poți încerca în mediul online, la cursuri legate de puericultură sau unde poți merge cu bebelușul sau în parc. 
 • Mănâncă. Ignorarea semnelor de foame sau de sete poate avea un impact asupra stării tale de spirit. Încearcă să ai la îndemână gustări și o sticlă de apă în apropiere. Acceptă ca prietenii sau alți membri ai familie să te ajute cu pregătitul mesei sau cu o comandă.
Te-ar mai putea interesa și
Fetiță se plânge de durerile de burtă și stă în pt
Ce ascund durerile de burtă la copii
Ce ascund durerile de burtă la copii
Băiețel, îmbrăcat cu o pijama albastră, care stă în pat, sub o pilotă bleu cu norișori albi și își acoperă fața cu palmele și lângă el are niște jucării din pluș, ilustrând frica de întuneric
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
Frica de întuneric. Află cum poți să ajuți copilul să o învingă
Mamă, îmbrăcată cu bluză gri cu dungi albe, stă așezată, în spatele fiicei ei, care are o bluză albă și jeanși care e tristă și își tine mâinile întinse în față, iar mama îi cuprinde umerii și se uită blând la ea, ilustrând anxietatea la copii
Anxietatea la copii. Când să te îngrijoreze și cum o poți trata acasă
Anxietatea la copii. Când să te îngrijoreze și cum o poți trata acasă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Închide