După cele 6 luni de viață, când începe diversificarea, recomandarea este ca bebelușii fie alăptați în continuare, oricând își doresc, timp de doi ani sau mai mult. Mai exact, la asta se referă și alăptarea exinsă.
Alăptarea extinsă: beneficii
Robin Elise Weiss, mamă a opt copii, consilier certificat în domeniul lactației și profesor, spune că alăptarea are la fel de multe beneficii pentru un copil care are 18 sau 24 de luni ca și pentru un nou-născut. Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă alăptarea extinsă.
1. Oferă nutriție pentru bebeluș
„Mulți oameni cred că nu mai există valoare nutritivă după un an, dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat“, spune Weiss. Indiferent de vârsta pe care o are bebelușul, acesta va continua să beneficieze de proteinele, calciul, grăsimile, vitamina A și alte substanțe nutritive din laptele matern.
Laptele matern se schimbă din punct de vedere nutrițional în timp. De exemplu, primul lapte, care apare după ce naști (cunoscut sub numele de colostru), este bogat în nutrienți, care stimulează imunitatea. După un an, cercetările au arătat că aportul de grăsimi, proteine și energie din laptele matern a crescut semnificativ, în comparație cu cel de sub un an. Mai mult, grăsimile și proteinele au fost găsite în cantități mai mari după doi ani de alăptare. Cercetătorii suspectează că acest lucru are legătură cu nevoile energetice tot mai mari ale copiilor care au crescut, în comparație cu cele ale sugarilor.
2. Stimulează sistemul imunitar
Laptele matern este bogat în anticorpi, care ajută la combaterea infecțiilor. Acești anticorpi se găsesc în abundență în colostru, dar și în laptele matur. Aceștia rămân în lapte atâta timp cât îți alăptezi bebelușul. De asemenea, laptele matern conține probiotice, care pot ajuta la crearea unui echilibru de bacterii sănătoase în organismul bebelușului.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, alăptarea poate reduce riscul ca bebelușul să dezvolte:
- Astm.
- Obezitate.
- Diabet de tip 1.
- Sindromul morții subite la bebeluși.
- Infecții ale urechii.
- Virusuri ale stomacului.
De asemenea, unele vaccinuri pe care le primești în timpul sarcinii sau în timpul alăptării pot proteja bebelușul în primele luni de viață.
3. Reduce riscul de a suferi de anumite boli
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, persoanele care alăptează au un risc redus de anumite boli, inclusiv:
- Cancer de sân.
- Cancer ovarian.
- Cancer endometrial.
- Diabet de tip 2.
- Tensiune arterială ridicată.
În plus, mai multe cercetări au analizat și legătura dintre alăptare și sănătatea inimii. De exemplu, un raport publicat în Journal of the American Heart Association a constatat că femeile care alăptează sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
În plus, potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, cu cât alăptezi mai mult timp, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Așadar, alăptarea după 1 an te poate ajuta chiar să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.
4. Stimulează dezvoltarea creierului bebelușului
Un studiu din 2017 a constatat că bebelușii care au fost alăptați, timp de 6 luni sau 1 an, au avut un IQ mai mare la vârsta școlară.
Cercetătorii spun că nu este vorba doar de nutrienți, ci și de interacțiunile diferite pe care femeile le au cu bebelușii în timpul alăptării. De exemplu, Weiss spune că bebelușii care sunt alăptați la ambii sâni pot privi și întinde mâna în direcții diferite.
5. Liniștește bebelușul
Alăptarea la sân după un an reprezintă o șansă pentru un mamă și copil de a se conecta. De asemenea, este o modalitate de a calma un copil într-o situație stresantă. De exemplu, Weiss spune că se baza pe alăptare atunci când un copil cădea și se rănea. Aceasta îi permitea să îi distragă atenția și să îl liniștească, în timp ce verifica dacă are tăieturi sau vânătăi. O analiză Cochrane, din 2018, a constatat că atunci când bebelușii au fost alăptați, în timpul vaccinării și al recoltării de sânge, au plâns mai puțin și au avut scoruri de durere mai mici.
6. Te calmează
Weiss spune că pauza de alăptare era un timp doar pentru ea și copilul ei, iar restul putea aștepta. „Pentru mine, alăptarea a fost întotdeauna șansa de a mă așeza și de a mă calma“, spune ea.
Prin alăptare, corpul eliberează anumiți hormoni care te calmează. Mai exact, oxitocina, același hormon responsabil pentru contracțiile de la naștere. Cercetările au descoperit că tensiunea arterială și cortizolul pot scădea în timpul unei sesiuni de alăptare.