Reclamă

Alăptarea extinsă. Care sunt cele mai importante 6 beneficii 

Dacă se poate, specialiștii recomandă ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân, în primele 6 luni de viață, pentru că laptele este bogat în nutrienți esențiali, care ajută la creșterea și dezvoltarea bebelușului. Atunci când începi să alăptezi, probabil nu ai în minte un calendar al duratei acestui proces. Însă, dacă treci cu bine peste sfârcurile dureroase, insomnii și sesiunile maraton de alăptare, vei putea lua în calcul alăptarea extinsă, care aduce beneficii în plus. 

Mamă, îmbrăcată cu cămașă bleu și pantaloni gri, care alăptează bebelușul, ilustrând alăptarea extinsă
Prin alăptare, corpul eliberează anumiți hormoni care te calmează / Shutterstock

După cele 6 luni de viață, când începe diversificarea, recomandarea este ca bebelușii fie alăptați în continuare, oricând își doresc, timp de doi ani sau mai mult. Mai exact, la asta se referă și alăptarea exinsă.  

Alăptarea extinsă: beneficii

Robin Elise Weiss, mamă a opt copii, consilier certificat în domeniul lactației și profesor, spune că alăptarea are la fel de multe beneficii pentru un copil care are 18 sau 24 de luni ca și pentru un nou-născut. Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă alăptarea extinsă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

1. Oferă nutriție pentru bebeluș

„Mulți oameni cred că nu mai există valoare nutritivă după un an, dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat“, spune Weiss. Indiferent de vârsta pe care o are bebelușul, acesta va continua să beneficieze de proteinele, calciul, grăsimile, vitamina A și alte substanțe nutritive din laptele matern.

Laptele matern se schimbă din punct de vedere nutrițional în timp. De exemplu, primul lapte, care apare după ce naști (cunoscut sub numele de colostru), este bogat în nutrienți, care stimulează imunitatea. După un an, cercetările au arătat că aportul de grăsimi, proteine și energie din laptele matern a crescut semnificativ, în comparație cu cel de sub un an. Mai mult, grăsimile și proteinele au fost găsite în cantități mai mari după doi ani de alăptare. Cercetătorii suspectează că acest lucru are legătură cu nevoile energetice tot mai mari ale copiilor care au crescut, în comparație cu cele ale sugarilor.

2. Stimulează sistemul imunitar

Laptele matern este bogat în anticorpi, care ajută la combaterea infecțiilor. Acești anticorpi se găsesc în abundență în colostru, dar și în laptele matur. Aceștia rămân în lapte atâta timp cât îți alăptezi bebelușul. De asemenea, laptele matern conține probiotice, care pot ajuta la crearea unui echilibru de bacterii sănătoase în organismul bebelușului.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, alăptarea poate reduce riscul ca bebelușul să dezvolte:

  • Astm.
  • Obezitate.
  • Diabet de tip 1.
  • Sindromul morții subite la bebeluși.
  • Infecții ale urechii.
  • Virusuri ale stomacului.
Reclamă

De asemenea, unele vaccinuri pe care le primești în timpul sarcinii sau în timpul alăptării pot proteja bebelușul în primele luni de viață. 

3. Reduce riscul de a suferi de anumite boli

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, persoanele care alăptează au un risc redus de anumite boli, inclusiv:

  • Cancer de sân.
  • Cancer ovarian.
  • Cancer endometrial.
  • Diabet de tip 2.
  • Tensiune arterială ridicată.

În plus, mai multe cercetări au analizat și legătura dintre alăptare și sănătatea inimii. De exemplu, un raport publicat în Journal of the American Heart Association a constatat că femeile care alăptează sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.

În plus, potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, cu cât alăptezi mai mult timp, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Așadar, alăptarea după 1 an te poate ajuta chiar să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.

4. Stimulează dezvoltarea creierului bebelușului

Un studiu din 2017 a constatat că bebelușii care au fost alăptați, timp de 6 luni sau 1 an, au avut un IQ mai mare la vârsta școlară.

Cercetătorii spun că nu este vorba doar de nutrienți, ci și de interacțiunile diferite pe care femeile le au cu bebelușii în timpul alăptării. De exemplu, Weiss spune că bebelușii care sunt alăptați la ambii sâni pot privi și întinde mâna în direcții diferite.

5. Liniștește bebelușul

Alăptarea la sân după un an reprezintă o șansă pentru un mamă și copil de a se conecta. De asemenea, este o modalitate de a calma un copil într-o situație stresantă. De exemplu, Weiss spune că se baza pe alăptare atunci când un copil cădea și se rănea. Aceasta îi permitea să îi distragă atenția și să îl liniștească, în timp ce verifica dacă are tăieturi sau vânătăi. O analiză Cochrane, din 2018, a constatat că atunci când bebelușii au fost alăptați, în timpul vaccinării și al recoltării de sânge, au plâns mai puțin și au avut scoruri de durere mai mici.

6. Te calmează

Weiss spune că pauza de alăptare era un timp doar pentru ea și copilul ei, iar restul putea aștepta. „Pentru mine, alăptarea a fost întotdeauna șansa de a mă așeza și de a mă calma“, spune ea.

Prin alăptare, corpul eliberează anumiți hormoni care te calmează. Mai exact, oxitocina, același hormon responsabil pentru contracțiile de la naștere. Cercetările au descoperit că tensiunea arterială și cortizolul pot scădea în timpul unei sesiuni de alăptare.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care alăptează, stând pe o canapea gri, înconjurată de două perne albe, decorate cu fluturi colorați, îmbrăcată cu o bluză bleumarin cu buline albe și colanți bleumarin, ilustrând 5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
08:21
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Fetiță care vomită în pungă
07:47
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
8 mai, 11:31
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Închide