Reclamă

Alăptarea extinsă. Care sunt cele mai importante 6 beneficii 

Dacă se poate, specialiștii recomandă ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân, în primele 6 luni de viață, pentru că laptele este bogat în nutrienți esențiali, care ajută la creșterea și dezvoltarea bebelușului. Atunci când începi să alăptezi, probabil nu ai în minte un calendar al duratei acestui proces. Însă, dacă treci cu bine peste sfârcurile dureroase, insomnii și sesiunile maraton de alăptare, vei putea lua în calcul alăptarea extinsă, care aduce beneficii în plus. 

Mamă, îmbrăcată cu cămașă bleu și pantaloni gri, care alăptează bebelușul, ilustrând alăptarea extinsă
Prin alăptare, corpul eliberează anumiți hormoni care te calmează / Shutterstock

După cele 6 luni de viață, când începe diversificarea, recomandarea este ca bebelușii fie alăptați în continuare, oricând își doresc, timp de doi ani sau mai mult. Mai exact, la asta se referă și alăptarea exinsă.  

Alăptarea extinsă: beneficii

Robin Elise Weiss, mamă a opt copii, consilier certificat în domeniul lactației și profesor, spune că alăptarea are la fel de multe beneficii pentru un copil care are 18 sau 24 de luni ca și pentru un nou-născut. Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă alăptarea extinsă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

1. Oferă nutriție pentru bebeluș

„Mulți oameni cred că nu mai există valoare nutritivă după un an, dar acest lucru pur și simplu nu este adevărat“, spune Weiss. Indiferent de vârsta pe care o are bebelușul, acesta va continua să beneficieze de proteinele, calciul, grăsimile, vitamina A și alte substanțe nutritive din laptele matern.

Laptele matern se schimbă din punct de vedere nutrițional în timp. De exemplu, primul lapte, care apare după ce naști (cunoscut sub numele de colostru), este bogat în nutrienți, care stimulează imunitatea. După un an, cercetările au arătat că aportul de grăsimi, proteine și energie din laptele matern a crescut semnificativ, în comparație cu cel de sub un an. Mai mult, grăsimile și proteinele au fost găsite în cantități mai mari după doi ani de alăptare. Cercetătorii suspectează că acest lucru are legătură cu nevoile energetice tot mai mari ale copiilor care au crescut, în comparație cu cele ale sugarilor.

2. Stimulează sistemul imunitar

Laptele matern este bogat în anticorpi, care ajută la combaterea infecțiilor. Acești anticorpi se găsesc în abundență în colostru, dar și în laptele matur. Aceștia rămân în lapte atâta timp cât îți alăptezi bebelușul. De asemenea, laptele matern conține probiotice, care pot ajuta la crearea unui echilibru de bacterii sănătoase în organismul bebelușului.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, alăptarea poate reduce riscul ca bebelușul să dezvolte:

  • Astm.
  • Obezitate.
  • Diabet de tip 1.
  • Sindromul morții subite la bebeluși.
  • Infecții ale urechii.
  • Virusuri ale stomacului.

De asemenea, unele vaccinuri pe care le primești în timpul sarcinii sau în timpul alăptării pot proteja bebelușul în primele luni de viață. 

Reclamă

3. Reduce riscul de a suferi de anumite boli

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, persoanele care alăptează au un risc redus de anumite boli, inclusiv:

  • Cancer de sân.
  • Cancer ovarian.
  • Cancer endometrial.
  • Diabet de tip 2.
  • Tensiune arterială ridicată.

În plus, mai multe cercetări au analizat și legătura dintre alăptare și sănătatea inimii. De exemplu, un raport publicat în Journal of the American Heart Association a constatat că femeile care alăptează sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.

În plus, potrivit American College of Obstetricians and Gynecologists, cu cât alăptezi mai mult timp, cu atât beneficiile pentru sănătate sunt mai mari. Așadar, alăptarea după 1 an te poate ajuta chiar să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.

4. Stimulează dezvoltarea creierului bebelușului

Un studiu din 2017 a constatat că bebelușii care au fost alăptați, timp de 6 luni sau 1 an, au avut un IQ mai mare la vârsta școlară.

Cercetătorii spun că nu este vorba doar de nutrienți, ci și de interacțiunile diferite pe care femeile le au cu bebelușii în timpul alăptării. De exemplu, Weiss spune că bebelușii care sunt alăptați la ambii sâni pot privi și întinde mâna în direcții diferite.

5. Liniștește bebelușul

Alăptarea la sân după un an reprezintă o șansă pentru un mamă și copil de a se conecta. De asemenea, este o modalitate de a calma un copil într-o situație stresantă. De exemplu, Weiss spune că se baza pe alăptare atunci când un copil cădea și se rănea. Aceasta îi permitea să îi distragă atenția și să îl liniștească, în timp ce verifica dacă are tăieturi sau vânătăi. O analiză Cochrane, din 2018, a constatat că atunci când bebelușii au fost alăptați, în timpul vaccinării și al recoltării de sânge, au plâns mai puțin și au avut scoruri de durere mai mici.

6. Te calmează

Weiss spune că pauza de alăptare era un timp doar pentru ea și copilul ei, iar restul putea aștepta. „Pentru mine, alăptarea a fost întotdeauna șansa de a mă așeza și de a mă calma“, spune ea.

Prin alăptare, corpul eliberează anumiți hormoni care te calmează. Mai exact, oxitocina, același hormon responsabil pentru contracțiile de la naștere. Cercetările au descoperit că tensiunea arterială și cortizolul pot scădea în timpul unei sesiuni de alăptare.

Te-ar mai putea interesa și
Mama stă pe canapea și alăptează bebelușul cu ajutorul unei perne de alăptare
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
Pernele de alăptare trebuie să îndeplinească noi standarde de siguranță. La ce să fii atentă
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Femeie care alăptează, stând pe o canapea gri, înconjurată de două perne albe, decorate cu fluturi colorați, îmbrăcată cu o bluză bleumarin cu buline albe și colanți bleumarin, ilustrând 5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
5 trucuri pentru ameliorarea durerii în alăptare
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
O fetiță care își pune apă de la robinet
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
Alimentația copiilor trebuie să constea în alimente sănătoase. Dar contează la fel de mult și ceea ce le pui în pahar. Dacă cei mici consumă o mulțime sucuri cu și din fructe, atunci este timpul să regândești aportul lor de lichide,......
Doar două lichide sunt sănătoase pentru copii. Care sunt pericolele ascunse în sucurile din fructe
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
5
Un bol plin cu cuburi de mere glazurate cu scorțișoară
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Rețeta de mere cu scorțișoară este ideală pentru zilele în care îți dorești un desert simplu, rapid și sănătos pentru micuțul tău. Merele cu scorțișoară pot fi incluse într-o mulțime de alte deserturi sau pot fi servite ca atare.......
Mere cu scorțișoară. Desertul preferat al copiilor
Cele mai noi
O familie formată din patru memrbii construiește un om de zăpadă
13:52
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Top destinații de iarnă în România pentru familii care au copii mici
Fetiță răcită stă în pat și tușește
07:13
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
De ce tușește copilul? 8 cauze posibile și când să te îngrijorezi
O fetiță care spală vasele
06:43
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Ce treburi casnice trebuie să știe să facă copiii până la vârsta de 12 ani. Sarcinile de care nu e indicat să-i ferești
Un borcan cu dulceață de afine și semințe de chia pus pe o masă din lemn
4 decembrie, 07:10
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Dulceață de afine cu semințe de chia. Rețeta pe care cei mici o vor adora
Mama vorbește îngrijorată al telefon în timp ce-și ține bebelușul care plânge în brațe
4 decembrie, 06:18
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
6 comportamente ciudate ale bebelușilor, explicate de specialiști
Fetiță merge singură la școală
2 decembrie, 07:45
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Închide