Reclamă

Când încep bebelușii să se rostogolească și cum învață să facă acest lucru

Pe măsură ce crește, bebelușul va prinde tot mai multă putere în brațe, spate și gât și va putea avea mișcări tot mai sigure. Rostogolirea este o etapă importantă în dezvoltarea acestuia și te va surprinde când vei observa că va face asta pentru prima dată. Când încep bebelușii să se rostogolească, vor face acest lucru mai întâi de pe burtă pe spate și, după mai mult exercițiu, peste câteva luni, în sens invers.  

Bebeluș, îmbrăcat cu body alb și pantaloni scurți care stă pe un pat de adulți, acoperit cu cearșaf alb, și încearcă să se rostogolească, stând sprijinit cu capul pe brațe și se sprijină pe un genunchi, având posteriorul ridicat, ilustrând când încep bebelușii să se rostogolească
Când încep bebelușii să se rostogolească, nu-i mai înfășa și asigură-te că ai fiecare colțișor al casei securizat / Shutterstock

Rostogolirea de pe spate pe burtică necesită multă coordonare, dar pentru asta trebuie să acorzi timp bebelușului. În plus, trebuie să te asiguri că ai securizat bine casa pentru a putea face asta în siguranță. De asemenea, o jucărie sau chiar cu prezența ta îl pot stimula să exerseze cât mai mult.

Când încep bebelușii să se rostogolească

Cel mai probabil, 3-4 luni este vârsta când încep bebelușii să se rostogolească, de pe burtă pe spate. Pentru a face mișcarea inversă, au nevoie de mușchi mai puternici ai gâtului și ai brațelor. Asta înseamnă că mai au de așteptat până la 5 sau 6 luni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În timp ce unii bebeluși adoptă rostogolirea ca principal mod de transport la sol pentru o vreme, alții sar peste ea cu totul și trec direct la stat în șezut și la târâre. Cât timp bebelușul continuă să dobândească noi abilități și se arată interesat să se deplaseze și să-și exploreze mediul înconjurător, nu trebuie să îți faci griji.

Cum învață bebelușii să se rostogolească

Pentru ca un bebeluș să se rostogolească are nevoie de controlul capului și de mușchi puternici ai gâtului, brațelor și spatelui pentru a face acest lucru. Pentru această etapă este nevoie să înceapă să se pregătească de când se nasc. Iată cum va ajunge bebelușul să stăpânească rostogolirea:

 • Nou-născuți. Aceștia nu au prea mult control asupra capului și gâtului sau forță în primele câteva săptămâni, ceea ce este normal. Este important să îl ajuți să-și dezvolte musculatura și o poți face punându-l să stea pe burtică. Poți începe cu sesiuni scurte, de câteva minute, de câteva ori pe zi.
 • Între 1 și 2 luni. Este posibil ca bebelușul să se chinuie să își ridice capul atunci când este așezat pe burtică. După un timp, îl poate ridica pentru scurt timp și îl va întoarce dintr-o parte în alta. Încurajează-l să rămână așa, chiar dacă pare inconfortabil și este agitat.
 • Între 3 și 4 luni. Este momentul în care, atunci când este așezat pe burtă, bebelușul își poate ridica umerii și capul, folosindu-se de brațe pentru sprijin. Acest lucru îl va ajuta la întărirea mușchilor pe care îi va folosi pentru a se rostogoli. La un moment dat, brusc, bebelușul se va rostogoli probabil pentru prima dată, în timp ce este pus pe burtă. Va fi la fel de surprins ca și tine să facă asta, dar curând va fi încântat de noua sa abilitate.
Reclamă
 • 5 până la 6 luni. La vârsta de 5 luni, ce mai probabil, bebelușul va fi capabil să își ridice capul, să se împingă pe brațe și să își arcuiască spatele. Este posibil chiar să se legene pe burtă, să dea din picioare și din mâini, ca și cum ar înota. Toate aceste exerciții îl vor ajuta să-și dezvolte musculatura pentru a se rostogoli în ambele direcții.

Ce trebuie să faci dacă bebelușul tău nu se rostogolește

Dacă bebelușul nu se rostogolește într-un fel sau altul până la vârsta de 6 luni, vorbește cu medicul. Fă acest lucru și dacă nu stă așezat, nu se împinge pe coate sau nu târăște. Este important să-i menționezi medicului și dacă nu poate ajunge la lucrurile apropiate și pare foarte rigid sau foarte flasc.

Este bine să discuți cu medicul de fiecare dată când observi orice întârziere în dezvoltare, pentru ca bebelușul să primescă ajutor la timp. 

Reclamă

Cum să-ți ajuți bebelușul să se rostogolească

Unii bebeluși folosesc rostogolirea ca principal mod de transport, iar alții sar peste această abilitate și stau direct în șezut sau se târăsc. Iată cum îi poți încuraja:

 • Oferă-i mult timp de stat pe burtică, pentru a întări mușchii necesari pentru a se rostogoli.
 • Când încep bebelușii să se rostogolească, pune câteva jucării în apropiere pentru a-i încuraja să ajungă la ele prin rostogololire. 
 • Fă ca timpul petrecut pe burtică să fie distractiv, cântând, scuturând jucării care fac zgomot și așezându-te lângă bebeluș.
 • Oferă-i bebelușului un covoraș de joacă, unde să-și poată exersa mișcările confortabil.
 • Încurajează-i eforturile și zâmbește-i.

Securizează-ți casa pentru când încep bebelușii să se rostogolească

Dacă nu ai securizat casa, înainte ca bebelușul să ajungă acasă de la maternitate, este momentul să o faci, înainte ca acesta să împlinească 3 luni. Pentru a-l menține în siguranță, după ce începe să se rostogolească, iată ce ar trebui să faci:

 • Fixează-ți bebelușul cu cureaua de siguranță, pe masa de înfășat, și ține mâna pe el, când vrei să iei ceva din apropiere.
 • Nu lăsa niciodată bebelușul nesupravegheat pe o suprafață ridicată, precum patul.
 • Verifică podelele și îndepărtează obiectele mici și potențialele pericole de sufocare.
 • Instalează porți de siguranță pentru a bloca accesul copilului la scări și alte zone nesigure.
 • Încetează să-l mai ții înfășat după vârsta de 2 luni.
Te-ar mai putea interesa și
Mama își ajută bebelușul să se rostogolească
Rostogolirea bebelușului. Tot ce trebuie să știi despre această etapă
Rostogolirea bebelușului. Tot ce trebuie să știi despre această etapă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Închide