Reclamă

Azoospermia: cauze, simptome, tratament

Azoospermia este o afecțiune caracterizată prin lipsa spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Această afecțiune poate crea dificultăți mai ales în momentul în care cuplul încearcă să conceapă un copil. Cum apare, care sunt cauzele, simptomele, dar și dacă poate fi tratată afecțiunea, afli din textul de mai jos.

Bărbat stă întins pe pat la un consult medical
Analizele medicale sunt singurele care pot confirma un astfel de diagnostic / Shutterstock

Studiile arată că 1 din 100 de bărbați au probleme cu fertilitatea. Din aceștia, 1 din 10 se confruntă cu azoospermia. Deși este o formă mai puțin cunoscută și nu foarte frecventă de infertilitate masculină, ea este destul de severă.

Principalele tipuri de azoospermie

Există două categorii de azoospermie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Azoospermia non-obstructivă. Aceasta se caracterizează prin prezența unor tulburări funcționale sau structurale la nivelul testicular. Bărbații afectați de acest tip de azoospermie vor avea o producție scăzută sau inexistenta de spermatozoizi. De apariția acestei afecțiuni pot fi ”vinovate” și alte boli. Sau, în unele cazuri poate fi vorba de tulburări hormonale.

Azoospermia obstructivă. Acest tip de azoospermie se manifestă prin prezența unui obstacol sau a unei discontinuități pe traiectul tractului reproducător. În acest caz, funcția testiculară este perfect normală. Ceea ce duce la apariția afecțiunii este prezența unui obstacol care obstrucționează sperma.

Reclamă

Care sunt cauzele azoospermiei obstructive:

În cazul azoospermiei obstructive cauzele pot fi diverse. Iar printre cele mai frecvente se numără:

Anomaliile congenitale. Unii bărbați se nasc cu un blocaj la nivelul canalului ejaculator. Alții pot să nu aibă canalul deferent pe una sau ambele părți ale tractului reproducător.  În cazul acestora, se pare că absența bilaterală congenitală a vaselor deferente este asociată cu gena fibrozei chistice. Dacă aproape toți bărbații cu fibroză chistică se vor confrunta cu lipsa vaselor deferente, nu toți bărbații cărora le lipsesc vasele deferente au fibroză chistică.

Infecții sau inflamații ale tractului reproducător. Blocajul canalului ejaculator poate fi cauzat de infecții sau inflamații. Infecția epididimului este cunoscută sub numele de epididimită. O posibilă cauză a acestor infecții este o infecție cu transmitere sexuală netratată. Blocajul poate fi prezent chiar și după ce infecția a fost tratată. Acest lucru se datorează faptului că se poate forma țesut cicatricial în timpul stadiului de inflamație activă a infecției.

Reclamă

Oreionul poate provoca și el orhita virală, care este o inflamație a unuia sau a ambelor testicule. Această infecție din copilărie provoca cicatrici permanente. Acestea pot da infertilitate.

Traumatisme sau leziuni. Traumatismele suferite la  nivelul tractului reproducător masculin pot provoca leziuni, țesut cicatricial și blocarea vaselor deferente, a epididimului sau a canalului ejaculator. Uneori, o intervenție chirurgicală, nu neapărat în zona tractului reproducător masculin, poate provoca leziuni. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru tratarea unei hernii inghinale poate duce (în cazuri rare) la lezarea testiculelor sau a vaselor deferente.

Ejacularea retrogradă (chiar dacă, din punct de vedere tehnic, nu există niciun blocaj implicat în această situație).

Cauzele azoospermiei neobstructive:

Ca și în cazul azoospermiei obstructive, și în cazul celei neobstructive, cauzele pot fi diverse. Astfel, printre cele mai frecvente se numără:

-anomalii genetice sau cromozomiale

-deteriorarea testiculelor în urma radiațiilor, chimioterapiei sau a expunerii la alte toxine.

-dezechilibre hormonale.

-efecte secundare ale medicamentelor sau ale suplimentelor hormonale.

-un varicocel.

Simptome ale azoospermiei:

Unul dintre principalele semne ale azoospermiei este absența spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Cu toate acestea, de multe ori, această afecțiune nu prezintă simptome evidente. Ea este descoperită în timpul evaluărilor medicale pentru infertilitate. Însă, unele cauze care pot provoca azoospermia pot avea manifestări precum:

-un volum scăzut de ejaculare (fără spermă sau cu puțin spermă)

-urină tulbure după sex

-urinare dureroasă

-dureri pelviene

-testicule umflate

-testicule mici

-penis mai mic decât în mod normal

-dificultăți la erecție sau ejaculare

-dorință sexuală scăzută

Însă, așa cum am specificat mai sus, poți avea azoospermie chiar dacă nu ai niciuna din aceste simptome.

Azoospermia: care este tratamentul

Diagnosticul azoospermiei se realizează prin analiza spermogramelor, care constă în examinarea lichidului ejaculat pentru a evalua cantitatea și calitatea spermei. În cazul în care un bărbat este diagnosticat cu azoospermie, este important să se efectueze investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă și a dezvolta un plan de tratament corespunzător.

În cazul azoospermiei obstructive, intervenția chirurgicală poate înlătura blocajele și restabili fluxul normal al spermei.

În cazul problemelor hormonale, terapia hormonală poate ajuta la corectarea dezechilibrelor și la îmbunătățirea producției de spermă.

Pentru bărbații cu producție redusă de spermatozoizi, proceduri precum colectarea spermei sau biopsia testiculară pot fi utilizate pentru a obține spermă pentru fertilizare asistată.

În unele cazuri, azoospermia poate fi cauzată de afecțiuni medicale subiacente, iar tratamentul acestor afecțiuni poate îmbunătăți sănătatea reproductivă.

Este important de subliniat că tratamentul azoospermiei poate varia în funcție de cauzele și de circumstanțele individuale ale bărbatului. Consultarea unui medic specialist în fertilitate este foarte importantă pentru evaluarea și gestionarea corespunzătoare a acestei afecțiuni. În multe cazuri, azoospermia, poate fi gestionată cu succes.

Te-ar mai putea interesa și
Tânăr bărbat se află la un consult urologic
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Tatăl își ține copilul în brațe, iar micuțul stă cu mânuța în gură pe umărul părintelui său
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
Luna tatălui sau concediul paternal, așa cum mai este el cunoscut, se acordă proaspeților tătici, care vor să se implice în îngrijirea și creșterea copilului în primii doi an de viață. În România, aceștia au dreptul la două......
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil......
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Parteneri
Cele mai noi
Copii la școală, care agresează o fetiță, arătând-o cu degetul și ea își acoperă fața cu mâinile
07:49
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
O mămică care ține un termometru deasupra pătuțului copilului ei pentru a arăta cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald
07:37
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
06:13
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Gravidă își pregătește o mâncare de broccoli
24 februarie, 07:51
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
24 februarie, 07:27
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un bebeluș fericit care stă pe un covoraș și se joacă cu cuburi colorate
24 februarie, 06:56
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Închide