Reclamă

Azoospermia: cauze, simptome, tratament

Azoospermia este o afecțiune caracterizată prin lipsa spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Această afecțiune poate crea dificultăți mai ales în momentul în care cuplul încearcă să conceapă un copil. Cum apare, care sunt cauzele, simptomele, dar și dacă poate fi tratată afecțiunea, afli din textul de mai jos.

Bărbat stă întins pe pat la un consult medical
Analizele medicale sunt singurele care pot confirma un astfel de diagnostic / Shutterstock

Studiile arată că 1 din 100 de bărbați au probleme cu fertilitatea. Din aceștia, 1 din 10 se confruntă cu azoospermia. Deși este o formă mai puțin cunoscută și nu foarte frecventă de infertilitate masculină, ea este destul de severă.

Principalele tipuri de azoospermie

Există două categorii de azoospermie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Azoospermia non-obstructivă. Aceasta se caracterizează prin prezența unor tulburări funcționale sau structurale la nivelul testicular. Bărbații afectați de acest tip de azoospermie vor avea o producție scăzută sau inexistenta de spermatozoizi. De apariția acestei afecțiuni pot fi ”vinovate” și alte boli. Sau, în unele cazuri poate fi vorba de tulburări hormonale.

Azoospermia obstructivă. Acest tip de azoospermie se manifestă prin prezența unui obstacol sau a unei discontinuități pe traiectul tractului reproducător. În acest caz, funcția testiculară este perfect normală. Ceea ce duce la apariția afecțiunii este prezența unui obstacol care obstrucționează sperma.

Reclamă

Care sunt cauzele azoospermiei obstructive:

În cazul azoospermiei obstructive cauzele pot fi diverse. Iar printre cele mai frecvente se numără:

Anomaliile congenitale. Unii bărbați se nasc cu un blocaj la nivelul canalului ejaculator. Alții pot să nu aibă canalul deferent pe una sau ambele părți ale tractului reproducător.  În cazul acestora, se pare că absența bilaterală congenitală a vaselor deferente este asociată cu gena fibrozei chistice. Dacă aproape toți bărbații cu fibroză chistică se vor confrunta cu lipsa vaselor deferente, nu toți bărbații cărora le lipsesc vasele deferente au fibroză chistică.

Infecții sau inflamații ale tractului reproducător. Blocajul canalului ejaculator poate fi cauzat de infecții sau inflamații. Infecția epididimului este cunoscută sub numele de epididimită. O posibilă cauză a acestor infecții este o infecție cu transmitere sexuală netratată. Blocajul poate fi prezent chiar și după ce infecția a fost tratată. Acest lucru se datorează faptului că se poate forma țesut cicatricial în timpul stadiului de inflamație activă a infecției.

Reclamă

Oreionul poate provoca și el orhita virală, care este o inflamație a unuia sau a ambelor testicule. Această infecție din copilărie provoca cicatrici permanente. Acestea pot da infertilitate.

Traumatisme sau leziuni. Traumatismele suferite la  nivelul tractului reproducător masculin pot provoca leziuni, țesut cicatricial și blocarea vaselor deferente, a epididimului sau a canalului ejaculator. Uneori, o intervenție chirurgicală, nu neapărat în zona tractului reproducător masculin, poate provoca leziuni. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru tratarea unei hernii inghinale poate duce (în cazuri rare) la lezarea testiculelor sau a vaselor deferente.

Ejacularea retrogradă (chiar dacă, din punct de vedere tehnic, nu există niciun blocaj implicat în această situație).

Cauzele azoospermiei neobstructive:

Ca și în cazul azoospermiei obstructive, și în cazul celei neobstructive, cauzele pot fi diverse. Astfel, printre cele mai frecvente se numără:

-anomalii genetice sau cromozomiale

-deteriorarea testiculelor în urma radiațiilor, chimioterapiei sau a expunerii la alte toxine.

-dezechilibre hormonale.

-efecte secundare ale medicamentelor sau ale suplimentelor hormonale.

-un varicocel.

Simptome ale azoospermiei:

Unul dintre principalele semne ale azoospermiei este absența spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Cu toate acestea, de multe ori, această afecțiune nu prezintă simptome evidente. Ea este descoperită în timpul evaluărilor medicale pentru infertilitate. Însă, unele cauze care pot provoca azoospermia pot avea manifestări precum:

-un volum scăzut de ejaculare (fără spermă sau cu puțin spermă)

-urină tulbure după sex

-urinare dureroasă

-dureri pelviene

-testicule umflate

-testicule mici

-penis mai mic decât în mod normal

-dificultăți la erecție sau ejaculare

-dorință sexuală scăzută

Însă, așa cum am specificat mai sus, poți avea azoospermie chiar dacă nu ai niciuna din aceste simptome.

Azoospermia: care este tratamentul

Diagnosticul azoospermiei se realizează prin analiza spermogramelor, care constă în examinarea lichidului ejaculat pentru a evalua cantitatea și calitatea spermei. În cazul în care un bărbat este diagnosticat cu azoospermie, este important să se efectueze investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă și a dezvolta un plan de tratament corespunzător.

În cazul azoospermiei obstructive, intervenția chirurgicală poate înlătura blocajele și restabili fluxul normal al spermei.

În cazul problemelor hormonale, terapia hormonală poate ajuta la corectarea dezechilibrelor și la îmbunătățirea producției de spermă.

Pentru bărbații cu producție redusă de spermatozoizi, proceduri precum colectarea spermei sau biopsia testiculară pot fi utilizate pentru a obține spermă pentru fertilizare asistată.

În unele cazuri, azoospermia poate fi cauzată de afecțiuni medicale subiacente, iar tratamentul acestor afecțiuni poate îmbunătăți sănătatea reproductivă.

Este important de subliniat că tratamentul azoospermiei poate varia în funcție de cauzele și de circumstanțele individuale ale bărbatului. Consultarea unui medic specialist în fertilitate este foarte importantă pentru evaluarea și gestionarea corespunzătoare a acestei afecțiuni. În multe cazuri, azoospermia, poate fi gestionată cu succes.

Te-ar mai putea interesa și
Tânăr bărbat se află la un consult urologic
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide