Reclamă

Azoospermia: cauze, simptome, tratament

Azoospermia este o afecțiune caracterizată prin lipsa spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Această afecțiune poate crea dificultăți mai ales în momentul în care cuplul încearcă să conceapă un copil. Cum apare, care sunt cauzele, simptomele, dar și dacă poate fi tratată afecțiunea, afli din textul de mai jos.

Bărbat stă întins pe pat la un consult medical
Analizele medicale sunt singurele care pot confirma un astfel de diagnostic / Shutterstock

Studiile arată că 1 din 100 de bărbați au probleme cu fertilitatea. Din aceștia, 1 din 10 se confruntă cu azoospermia. Deși este o formă mai puțin cunoscută și nu foarte frecventă de infertilitate masculină, ea este destul de severă.

Principalele tipuri de azoospermie

Există două categorii de azoospermie:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Azoospermia non-obstructivă. Aceasta se caracterizează prin prezența unor tulburări funcționale sau structurale la nivelul testicular. Bărbații afectați de acest tip de azoospermie vor avea o producție scăzută sau inexistenta de spermatozoizi. De apariția acestei afecțiuni pot fi ”vinovate” și alte boli. Sau, în unele cazuri poate fi vorba de tulburări hormonale.

Azoospermia obstructivă. Acest tip de azoospermie se manifestă prin prezența unui obstacol sau a unei discontinuități pe traiectul tractului reproducător. În acest caz, funcția testiculară este perfect normală. Ceea ce duce la apariția afecțiunii este prezența unui obstacol care obstrucționează sperma.

Reclamă

Care sunt cauzele azoospermiei obstructive:

În cazul azoospermiei obstructive cauzele pot fi diverse. Iar printre cele mai frecvente se numără:

Anomaliile congenitale. Unii bărbați se nasc cu un blocaj la nivelul canalului ejaculator. Alții pot să nu aibă canalul deferent pe una sau ambele părți ale tractului reproducător.  În cazul acestora, se pare că absența bilaterală congenitală a vaselor deferente este asociată cu gena fibrozei chistice. Dacă aproape toți bărbații cu fibroză chistică se vor confrunta cu lipsa vaselor deferente, nu toți bărbații cărora le lipsesc vasele deferente au fibroză chistică.

Infecții sau inflamații ale tractului reproducător. Blocajul canalului ejaculator poate fi cauzat de infecții sau inflamații. Infecția epididimului este cunoscută sub numele de epididimită. O posibilă cauză a acestor infecții este o infecție cu transmitere sexuală netratată. Blocajul poate fi prezent chiar și după ce infecția a fost tratată. Acest lucru se datorează faptului că se poate forma țesut cicatricial în timpul stadiului de inflamație activă a infecției.

Reclamă

Oreionul poate provoca și el orhita virală, care este o inflamație a unuia sau a ambelor testicule. Această infecție din copilărie provoca cicatrici permanente. Acestea pot da infertilitate.

Traumatisme sau leziuni. Traumatismele suferite la  nivelul tractului reproducător masculin pot provoca leziuni, țesut cicatricial și blocarea vaselor deferente, a epididimului sau a canalului ejaculator. Uneori, o intervenție chirurgicală, nu neapărat în zona tractului reproducător masculin, poate provoca leziuni. De exemplu, o intervenție chirurgicală pentru tratarea unei hernii inghinale poate duce (în cazuri rare) la lezarea testiculelor sau a vaselor deferente.

Ejacularea retrogradă (chiar dacă, din punct de vedere tehnic, nu există niciun blocaj implicat în această situație).

Cauzele azoospermiei neobstructive:

Ca și în cazul azoospermiei obstructive, și în cazul celei neobstructive, cauzele pot fi diverse. Astfel, printre cele mai frecvente se numără:

-anomalii genetice sau cromozomiale

-deteriorarea testiculelor în urma radiațiilor, chimioterapiei sau a expunerii la alte toxine.

-dezechilibre hormonale.

-efecte secundare ale medicamentelor sau ale suplimentelor hormonale.

-un varicocel.

Simptome ale azoospermiei:

Unul dintre principalele semne ale azoospermiei este absența spermatozoizilor din lichidul ejaculat. Cu toate acestea, de multe ori, această afecțiune nu prezintă simptome evidente. Ea este descoperită în timpul evaluărilor medicale pentru infertilitate. Însă, unele cauze care pot provoca azoospermia pot avea manifestări precum:

-un volum scăzut de ejaculare (fără spermă sau cu puțin spermă)

-urină tulbure după sex

-urinare dureroasă

-dureri pelviene

-testicule umflate

-testicule mici

-penis mai mic decât în mod normal

-dificultăți la erecție sau ejaculare

-dorință sexuală scăzută

Însă, așa cum am specificat mai sus, poți avea azoospermie chiar dacă nu ai niciuna din aceste simptome.

Azoospermia: care este tratamentul

Diagnosticul azoospermiei se realizează prin analiza spermogramelor, care constă în examinarea lichidului ejaculat pentru a evalua cantitatea și calitatea spermei. În cazul în care un bărbat este diagnosticat cu azoospermie, este important să se efectueze investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă și a dezvolta un plan de tratament corespunzător.

În cazul azoospermiei obstructive, intervenția chirurgicală poate înlătura blocajele și restabili fluxul normal al spermei.

În cazul problemelor hormonale, terapia hormonală poate ajuta la corectarea dezechilibrelor și la îmbunătățirea producției de spermă.

Pentru bărbații cu producție redusă de spermatozoizi, proceduri precum colectarea spermei sau biopsia testiculară pot fi utilizate pentru a obține spermă pentru fertilizare asistată.

În unele cazuri, azoospermia poate fi cauzată de afecțiuni medicale subiacente, iar tratamentul acestor afecțiuni poate îmbunătăți sănătatea reproductivă.

Este important de subliniat că tratamentul azoospermiei poate varia în funcție de cauzele și de circumstanțele individuale ale bărbatului. Consultarea unui medic specialist în fertilitate este foarte importantă pentru evaluarea și gestionarea corespunzătoare a acestei afecțiuni. În multe cazuri, azoospermia, poate fi gestionată cu succes.

Te-ar mai putea interesa și
Tânăr bărbat se află la un consult urologic
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Infertilitatea masculină: cauze, simptome și tratamente
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
O fetiță cu păr blond care plantează flori
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
Pentru copii, primăvara oferă oportunități nelimitate de explorare și descoperire. Activitățile tematice de primăvară nu doar că le stimulează simțurile, dar le hrănesc curiozitatea și sprijină diverse arii de învățare. Ai mai jos......
Activități de primăvară pentru copii: beneficiile expunerii la soare și aer curat
4
o mămică care stă pe canapea și îi citește băiețelului său dintr-o carte de povești
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
Specialiștii au analizat importanța lecturii în dezvoltarea copiilor. Ei au întocmit o listă de tehnici care să te ajute să cultivi dragostea pentru cărți a celor mici. Cele mai recente studii au arătat că cititul este extrem de important......
Importanța lecturii în dezvoltarea copiilor: cum să cultivi dragostea pentru cărți
5
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Parteneri
Cele mai noi
O familie fericită care se uită împreună la televizor
08:06
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Copil obosit stă cu capul pe masă
06:37
Cum să recunoști și să tratezi anemia la copii
Cum să recunoști și să tratezi anemia la copii
Fetiță are în față un pahar cu lapte și câteva fursecuri
16 martie, 07:49
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Rețete de mâncăruri bogate în calciu pentru întărirea oaselor
Mama și copilul pregătesc preparate pe bază de legume verzi
16 martie, 06:53
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Importanța acidului folic în alimentația copiilor și surse naturale
Elev care studiază
14 martie, 08:42
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Admiterea la liceu 2025 pentru olimpici. Cine sunt elevii care nu mai trebuie să susțină Evaluarea Națională
Doi părinți care își fac copiii să se miște mai mult
14 martie, 07:01
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Trucuri pentru a-ți face copilul să se miște mai mult. Care sunt sfaturile specialiștilor în parenting
Închide