În general, corpul femeii care tocmai a trecut printr-o naștere vaginală are nevoie de șase până la opt săptămâni de recuperare. Există și cazuri în care recuperarea poate dura ceva mai mult, însă acestea sunt destul de rare. Însă indiferent din care categorie faci parte, există câteva recomandări universal valabile despre cum să te recuperezi rapid după nașterea vaginală.
Cum să te recuperezi rapid după nașterea vaginală
E evident că organismul tău are nevoie de recuperare după o naștere vaginală. Din fericire, specialiștii au pentru tine câteva sfaturi care te vor învăța cum să te recuperezi rapid după nașterea vaginală.
Odihnește-te
Da, pare o misiune imposibilă să te odihnești cu un nou-născut în casă. Însă, e musai să-ți impui acest lucru. Așadar, chiar dacă ai mai auzit de o mie de ori până acum îndemnul să dormi când doarme bebelușul, ți-l mai spunem și noi încă o dată. E evident că nu vei putea adormi de fiecare dată, însă chiar și dacă stai liniștită în pat, cu o carte în mână sau uitându-te la un film, tot te vei relaxa. Acesta este unul din cele mai prețioase sfaturi care-ți vor folosi în procesul despre cum să te recuperezi rapid după nașterea vaginală.
Îngrijește-ți adecvat zona perineală
Ce înseamnă asta? În primul rând să urmezi sfaturile medicului. După o naștere vaginală, este posibil să experimentezi durere și umflături în zona perineală. Tocmai de aceea, vei putea avea nevoie de comprese reci sau de băi de șezut calde. De asemenea, medicul îți va recomanda și creme sau spray-uri care pot reduce disconfortul.
Mănâncă sănătos
Consumul de alimente bogate în fibre, precum fructele, legumele și cerealele integrale, poate preveni constipația și te va ajuta să te vindeci mai rapid. Este, de asemenea, important să te hidratezi corespunzător, mai ales dacă alăptezi.
Fă exerciții fizice ușoare
Începe cu exerciții ușoare, cum ar fi plimbările scurte, pentru a îmbunătăți circulația și a reduce riscul de tromboză venoasă. Exercițiile Kegel sunt, de asemenea, excelente pentru întărirea mușchilor pelvieni.
Evită să ridici greutăți
În primele săptămâni, evită să ridici greutăți mai mari decât bebelușul tău. Acest lucru te va ajuta să previi apariția tensiunii și a accidentelor în zona perineală sau abdominală. Așa că nu e cazul să începi să faci curățenie generală și nici să ridici plasele de cumpărături.
Ai răbdare și nu pune presiune pe tine
Acordă-ți timpul necesar pentru a te vindeca fizic și emoțional. Nu încerca să grăbești lucrurile. Nu uita că fiecare organism are ritmul lui. Și dacă prietena ta s-a vindecat în 5 zile de la naștere, nu e musai să ai și tu aceeași experiență. Până la urmă nu e un concurs și cel mai important e să fii sănătoasă și să te poți bucura de bebeluș.
Acceptă ajutor
Acceptă orice formă de ajutor primești de la cei din jur. Lasă-ți partenerul să se ocupe și el de bebeluș. Dacă părinții se oferă să-ți facă săptămânal cumpărăturile, pregătește-le lista. Orice ajutor e binevenit pentru tine, iar cu cât vei fi mai relaxată și mai liniștită cu atât cu atât te vei recupera mai rapid după nașterea vaginală.
Recuperarea după nașterea vaginală variază de la o femeie la alta, dar prin urmarea acestor sfaturi și acordându-ți grija și atenția necesare, procesul poate fi mai ușor și mai confortabil. Este important să îți asculți corpul și să îți acorzi timpul de care ai nevoie pentru a te recupera complet.