Reclamă

Factorul Rh în sarcină. Ce este și cum îți poate afecta bebelușul

Factorul Rh în sarcină se referă la un anumit tip de proteină care se găsește la exteriorul globulelor roșii. Atunci când oamenii nu au această proteină, au un Rh negativ, iar când au proteiana au Rh-ul pozitiv. Importanța Rh-ului în sarcină apare în momentul în care o femeie este însărcinată și va trebui să ia anumite măsuri de precauție.

O burtică de gravidă pe care sunt lipite două sticky notes, de culoare roz și galben, pe care sunt scrise factorul Rh negativ și pozitiv
Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină / Shutterstock

În timpul sarcinii, pot apărea complicații dacă ai Rh negativ și bebelușul are Rh pozitiv. Acest lucru se numește incompatibilitate de factorul Rh și sunt necesare tratamente pentru a preveni complicațiile acestei incompatibilități.

Ce este factorul Rh în sarcină

La prima vizită prenatală, medicul îți va face teste de sânge pentru determina grupa sanguină și tipul Rh-ului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factorul Rh este o proteină pe care majoritatea oamenilor o au pe suprafața globulelor lor roșii, scrie babycenter.com. În cazul în care există incompatibilitate de Rh cu bebelușul, va fi necesar să faci injecții cu imunoglobulină Rh.

Acestea vor împiedica organismul să dezvolte anticorpi împotriva globulelor roșii ale bebelușului. În cazul în care organismul tău a dezvoltat deja anticorpi, de la o sarcină anterioară, este prea târziu pentru a primi injecții cu imunoglobulină, dar medicul va monitoriza cu atenție copilul.

Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină. Însă, la următoarea sarcină, acești anticorpi pot ataca globulele roșii ale bebelușului.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă sângele tău se combină cu al bebelușului

În mod normal, în timpul sarcinii, sângele bebelușului rămâne separat de al tău. Placenta permite schimbul de oxigen, nutrienți și lichide, dar nu și de globule roșii. De fapt, este puțin probabil ca sângele tău și al bebelușului să se amestece în mod semnificativ, până la naștere. De aceea, incompatibilitatea Rh nu este, de obicei, o problemă pentru primul tău copil. Există câteva momente în care sângele bebelușului ar putea să se combine cu al tău. Acest lucru ar putea să se întâmple în următoare situații:

La naștere

Vei avea nevoie de o injecție, după naștere dacă se constată că nou-născutul tău este Rh pozitiv. Pentru că s-ar putea să fi fost putut fi expusă la sângele bebelușului în timpul nașterii, injecția va împiedica organismul să producă anticorpi, care ar putea ataca sângele unui bebeluș Rh pozitiv, în timpul unei viitoare sarcini.

Reclamă

Fără tratament, există aproximativ 15 % șanse să produci anticorpi, dar cu tratament, șansele sunt aproape de 0 %.

În trimestrul 3

Un număr mic de femei cu Rh negativ dezvoltă anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv al bebelușului, în timpul trimestrului 2. Asta înseamnă că ți se va face o injecție cu imunoglobulină Rh la 28 de săptămâni, care te protejează până la naștere.

Alte situații

Vei avea nevoie de o injecție de fiecare dată când sângele bebelușului s-ar putea amesteca cu tău, inclusiv dacă ai avut:

  • Amniocenteză
  • Prelevare de probe de vilozități coriale
  • Un avort spontan
  • Un avort
  • O sarcină ectopică
  • O sarcină molară
  • Nașterea unui copil mort
  • Dacă bebelușul stă într-o poziție care necesită să fie întors manual
  • O leziune la nivelul abdomenului în timpul sarcinii
  • Sângerare vaginală.

Dacă te afli în oricare dintre aceste situații, reamintește-i medicului că ai Rh negativ și asigură-te că vei primi injecția în termen de 72 de ore.

Cum împiedică vaccinul dezvoltarea anticorpilor Rh în sarcină

Injecția cu imunoglobulina Rh conține o mică doză de anticorpi, recoltați de la donatori de sânge. Acești anticorpi ucid orice celule sanguine Rh pozitive din corp, ceea ce pare să împiedice sistemul tău imunitar să dezvolte proprii anticorpi. 

Anticorpii donați sunt la fel ca ai tăi, iar doza nu este suficient de mare pentru a cauza probleme bebelușului. Acest lucru se numește imunizare pasiv, dar pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să faci injecția la nu mai mult de 72 de ore de la orice potențială expunere la sângele bebelușului. Protecția va dura 12 săptămâni.

Dacă medicul tău suspectează că mai mult de 29,5 ml din sângele bebelușului s-a amestecat cu al tău, în cazul unui accident, este posibil să ai nevoie de o a doua injecție. Dacă este necesar, se pot face teste de sânge speciale pentru a măsura exact cât de mult sânge fetal s-a amestecat cu al tău.

Este posibil să ai unele dureri la locul injecției sau o ușoară febră. Injecția este sigură, indiferent dacă sângele bebelușului este într-adevăr Rh pozitiv sau nu.

Descoperă și ce se întâmplă cu tine și fătul în fiecare săptămână de sarcină.

Ce se întâmpla cu bebelușul dacă mama dezvoltă anticorpi

În primul rând, este foarte puțin probabil să dezvolți anticorpi. dacă beneficiezi de o bună îngrijire prenatală și ești tratată cu imunoglobulină Rh, atunci când este necesar. Chiar și fără tratament, șansele să dezvolți anticorpi și să devii sensibilizată la Rh sunt de aproximativ 50 %, chiar și după mai multe sarcini incompatibile cu Rh.

Totuși, dacă nu ți-ai făcut injecția și ai sensibilitate la Rh, iar următorul bebeluș are Rh pozitiv, anticorpii tăi pot traversa placenta și ataca factorul Rh din sângele Rh pozitiv al bebelușului ca și cum ar fi o substanță străină. Acest lucru îi distruge globulele roșii și provoacă o anemie semnificativă. 

În cazuri rare, dacă mama cu Rh negativ nu primește tratament cu imunoglobulină Rh și bebelușul este pozitiv, acesta poate dezvolta o afecțiune mai gravă, numită boala hemolitică a fătului. Această afecțiune crește foarte mult riscul de anemie severă, icter, insuficiență cardiacă congestivă sau chiar deces.

Vestea bună este că medicii găsesc noi modalități de a salva copiii care dezvoltă acestă boală. Medicul poate verifica starea globulelor roșii ale bebelușului cu ajutorul ecografiei Doppler sau a amniocentezei. Dacă bebelușul tău se simte bine, este posibil să îl puteți duce la termen fără complicații. 

Transfuzii

După naștere, i se poate administra ceea ce se numește o transfuzie de schimb. Aceasta înlocuiește celulele roșii Rh pozitiv bolnave cu celule roșii Rh negativ sănătoase. Acest lucru stabilizează nivelul de globule roșii și minimizează daunele ulterioare cauzate de anticorpii care circulă în sângele lor.

În timp, aceste celule sanguine Rh negativ donate vor muri și toate celulele roșii din sângele bebelușului vor fi din nou Rh pozitiv, dar până atunci, anticorpii atacatori dispar.

În cazul în care bebelușul suferă sau are anemie severă, ar putea fi adus pe lume mai devreme sau i s-ar putea administra transfuzii prin cordonul ombilical.

Rata de supraviețuire a bebelușilor care primesc o transfuzie în uter este de până la 80-100%. Excepție fac cei care au hidrops (o complicație cauzată de anemia severă). În acest caz, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 40-70%.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Femeie în primele săptămâni de sarcină, care ilustrează semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina, îmbrăcată cu o pijama tip maiou, piersică, care stă pe marginea patului, acopoerit cu cearșaf și perne albe, iar lângă el este o măsuțî albă, rotundă, cu o veioză albă, mică pe ea, se ține cu mâinile de burtă,
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Femeie însărcinată îmbrăcată cu o bluză bleumarin și pantaloni bej stă pe o canapea albă din living și ține o mână pe burtă și una la spate
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
08:44
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide