Reclamă

Factorul Rh în sarcină. Ce este și cum îți poate afecta bebelușul

Factorul Rh în sarcină se referă la un anumit tip de proteină care se găsește la exteriorul globulelor roșii. Atunci când oamenii nu au această proteină, au un Rh negativ, iar când au proteiana au Rh-ul pozitiv. Importanța Rh-ului în sarcină apare în momentul în care o femeie este însărcinată și va trebui să ia anumite măsuri de precauție.

O burtică de gravidă pe care sunt lipite două sticky notes, de culoare roz și galben, pe care sunt scrise factorul Rh negativ și pozitiv
Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină / Shutterstock

În timpul sarcinii, pot apărea complicații dacă ai Rh negativ și bebelușul are Rh pozitiv. Acest lucru se numește incompatibilitate de factorul Rh și sunt necesare tratamente pentru a preveni complicațiile acestei incompatibilități.

Ce este factorul Rh în sarcină

La prima vizită prenatală, medicul îți va face teste de sânge pentru determina grupa sanguină și tipul Rh-ului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factorul Rh este o proteină pe care majoritatea oamenilor o au pe suprafața globulelor lor roșii, scrie babycenter.com. În cazul în care există incompatibilitate de Rh cu bebelușul, va fi necesar să faci injecții cu imunoglobulină Rh.

Acestea vor împiedica organismul să dezvolte anticorpi împotriva globulelor roșii ale bebelușului. În cazul în care organismul tău a dezvoltat deja anticorpi, de la o sarcină anterioară, este prea târziu pentru a primi injecții cu imunoglobulină, dar medicul va monitoriza cu atenție copilul.

Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină. Însă, la următoarea sarcină, acești anticorpi pot ataca globulele roșii ale bebelușului.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă sângele tău se combină cu al bebelușului

În mod normal, în timpul sarcinii, sângele bebelușului rămâne separat de al tău. Placenta permite schimbul de oxigen, nutrienți și lichide, dar nu și de globule roșii. De fapt, este puțin probabil ca sângele tău și al bebelușului să se amestece în mod semnificativ, până la naștere. De aceea, incompatibilitatea Rh nu este, de obicei, o problemă pentru primul tău copil. Există câteva momente în care sângele bebelușului ar putea să se combine cu al tău. Acest lucru ar putea să se întâmple în următoare situații:

La naștere

Vei avea nevoie de o injecție, după naștere dacă se constată că nou-născutul tău este Rh pozitiv. Pentru că s-ar putea să fi fost putut fi expusă la sângele bebelușului în timpul nașterii, injecția va împiedica organismul să producă anticorpi, care ar putea ataca sângele unui bebeluș Rh pozitiv, în timpul unei viitoare sarcini.

Reclamă

Fără tratament, există aproximativ 15 % șanse să produci anticorpi, dar cu tratament, șansele sunt aproape de 0 %.

În trimestrul 3

Un număr mic de femei cu Rh negativ dezvoltă anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv al bebelușului, în timpul trimestrului 2. Asta înseamnă că ți se va face o injecție cu imunoglobulină Rh la 28 de săptămâni, care te protejează până la naștere.

Alte situații

Vei avea nevoie de o injecție de fiecare dată când sângele bebelușului s-ar putea amesteca cu tău, inclusiv dacă ai avut:

  • Amniocenteză
  • Prelevare de probe de vilozități coriale
  • Un avort spontan
  • Un avort
  • O sarcină ectopică
  • O sarcină molară
  • Nașterea unui copil mort
  • Dacă bebelușul stă într-o poziție care necesită să fie întors manual
  • O leziune la nivelul abdomenului în timpul sarcinii
  • Sângerare vaginală.

Dacă te afli în oricare dintre aceste situații, reamintește-i medicului că ai Rh negativ și asigură-te că vei primi injecția în termen de 72 de ore.

Cum împiedică vaccinul dezvoltarea anticorpilor Rh în sarcină

Injecția cu imunoglobulina Rh conține o mică doză de anticorpi, recoltați de la donatori de sânge. Acești anticorpi ucid orice celule sanguine Rh pozitive din corp, ceea ce pare să împiedice sistemul tău imunitar să dezvolte proprii anticorpi. 

Anticorpii donați sunt la fel ca ai tăi, iar doza nu este suficient de mare pentru a cauza probleme bebelușului. Acest lucru se numește imunizare pasiv, dar pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să faci injecția la nu mai mult de 72 de ore de la orice potențială expunere la sângele bebelușului. Protecția va dura 12 săptămâni.

Dacă medicul tău suspectează că mai mult de 29,5 ml din sângele bebelușului s-a amestecat cu al tău, în cazul unui accident, este posibil să ai nevoie de o a doua injecție. Dacă este necesar, se pot face teste de sânge speciale pentru a măsura exact cât de mult sânge fetal s-a amestecat cu al tău.

Este posibil să ai unele dureri la locul injecției sau o ușoară febră. Injecția este sigură, indiferent dacă sângele bebelușului este într-adevăr Rh pozitiv sau nu.

Descoperă și ce se întâmplă cu tine și fătul în fiecare săptămână de sarcină.

Ce se întâmpla cu bebelușul dacă mama dezvoltă anticorpi

În primul rând, este foarte puțin probabil să dezvolți anticorpi. dacă beneficiezi de o bună îngrijire prenatală și ești tratată cu imunoglobulină Rh, atunci când este necesar. Chiar și fără tratament, șansele să dezvolți anticorpi și să devii sensibilizată la Rh sunt de aproximativ 50 %, chiar și după mai multe sarcini incompatibile cu Rh.

Totuși, dacă nu ți-ai făcut injecția și ai sensibilitate la Rh, iar următorul bebeluș are Rh pozitiv, anticorpii tăi pot traversa placenta și ataca factorul Rh din sângele Rh pozitiv al bebelușului ca și cum ar fi o substanță străină. Acest lucru îi distruge globulele roșii și provoacă o anemie semnificativă. 

În cazuri rare, dacă mama cu Rh negativ nu primește tratament cu imunoglobulină Rh și bebelușul este pozitiv, acesta poate dezvolta o afecțiune mai gravă, numită boala hemolitică a fătului. Această afecțiune crește foarte mult riscul de anemie severă, icter, insuficiență cardiacă congestivă sau chiar deces.

Vestea bună este că medicii găsesc noi modalități de a salva copiii care dezvoltă acestă boală. Medicul poate verifica starea globulelor roșii ale bebelușului cu ajutorul ecografiei Doppler sau a amniocentezei. Dacă bebelușul tău se simte bine, este posibil să îl puteți duce la termen fără complicații. 

Transfuzii

După naștere, i se poate administra ceea ce se numește o transfuzie de schimb. Aceasta înlocuiește celulele roșii Rh pozitiv bolnave cu celule roșii Rh negativ sănătoase. Acest lucru stabilizează nivelul de globule roșii și minimizează daunele ulterioare cauzate de anticorpii care circulă în sângele lor.

În timp, aceste celule sanguine Rh negativ donate vor muri și toate celulele roșii din sângele bebelușului vor fi din nou Rh pozitiv, dar până atunci, anticorpii atacatori dispar.

În cazul în care bebelușul suferă sau are anemie severă, ar putea fi adus pe lume mai devreme sau i s-ar putea administra transfuzii prin cordonul ombilical.

Rata de supraviețuire a bebelușilor care primesc o transfuzie în uter este de până la 80-100%. Excepție fac cei care au hidrops (o complicație cauzată de anemia severă). În acest caz, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 40-70%.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată îmbrăcată cu o bluză bleumarin și pantaloni bej stă pe o canapea albă din living și ține o mână pe burtă și una la spate
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Un băiețel cu părul blond și cămașă cu pătrățele, ridică cu o mână maioul mamei însărcinate
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Cum știi că ești pregătită pentru al doilea copil
Cuplu, femeie însărcinată și partenerul ei, stau întinși pe-o canapea, ea ținând mâna pe pieptul lui, iar el stând cu o mână sub cap și cu una îmbrățișând-o, ilustrând relațiile intime în sarcină
Relațiile intime în sarcină. De ce nu ar trebui să renunți la ele
Relațiile intime în sarcină. De ce nu ar trebui să renunți la ele
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Cele mai noi
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Gravidă stă pe pat și se ține cu mâna de gât
1 decembrie, 06:45
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Durerile de gât în timpul sarcinii: simptome și remedii
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
30 noiembrie, 07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
30 noiembrie, 07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
30 noiembrie, 06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Închide