Reclamă

Factorul Rh în sarcină. Ce este și cum îți poate afecta bebelușul

Factorul Rh în sarcină se referă la un anumit tip de proteină care se găsește la exteriorul globulelor roșii. Atunci când oamenii nu au această proteină, au un Rh negativ, iar când au proteiana au Rh-ul pozitiv. Importanța Rh-ului în sarcină apare în momentul în care o femeie este însărcinată și va trebui să ia anumite măsuri de precauție.

O burtică de gravidă pe care sunt lipite două sticky notes, de culoare roz și galben, pe care sunt scrise factorul Rh negativ și pozitiv
Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină / Shutterstock

În timpul sarcinii, pot apărea complicații dacă ai Rh negativ și bebelușul are Rh pozitiv. Acest lucru se numește incompatibilitate de factorul Rh și sunt necesare tratamente pentru a preveni complicațiile acestei incompatibilități.

Ce este factorul Rh în sarcină

La prima vizită prenatală, medicul îți va face teste de sânge pentru determina grupa sanguină și tipul Rh-ului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Factorul Rh este o proteină pe care majoritatea oamenilor o au pe suprafața globulelor lor roșii, scrie babycenter.com. În cazul în care există incompatibilitate de Rh cu bebelușul, va fi necesar să faci injecții cu imunoglobulină Rh.

Acestea vor împiedica organismul să dezvolte anticorpi împotriva globulelor roșii ale bebelușului. În cazul în care organismul tău a dezvoltat deja anticorpi, de la o sarcină anterioară, este prea târziu pentru a primi injecții cu imunoglobulină, dar medicul va monitoriza cu atenție copilul.

Este puțin probabil ca incompatibilitatea Rh să vă dăuneze ție sau copilului, dacă ești la prima sarcină. Însă, la următoarea sarcină, acești anticorpi pot ataca globulele roșii ale bebelușului.

Reclamă

Ce se întâmplă dacă sângele tău se combină cu al bebelușului

În mod normal, în timpul sarcinii, sângele bebelușului rămâne separat de al tău. Placenta permite schimbul de oxigen, nutrienți și lichide, dar nu și de globule roșii. De fapt, este puțin probabil ca sângele tău și al bebelușului să se amestece în mod semnificativ, până la naștere. De aceea, incompatibilitatea Rh nu este, de obicei, o problemă pentru primul tău copil. Există câteva momente în care sângele bebelușului ar putea să se combine cu al tău. Acest lucru ar putea să se întâmple în următoare situații:

La naștere

Vei avea nevoie de o injecție, după naștere dacă se constată că nou-născutul tău este Rh pozitiv. Pentru că s-ar putea să fi fost putut fi expusă la sângele bebelușului în timpul nașterii, injecția va împiedica organismul să producă anticorpi, care ar putea ataca sângele unui bebeluș Rh pozitiv, în timpul unei viitoare sarcini.

Reclamă

Fără tratament, există aproximativ 15 % șanse să produci anticorpi, dar cu tratament, șansele sunt aproape de 0 %.

În trimestrul 3

Un număr mic de femei cu Rh negativ dezvoltă anticorpi împotriva sângelui Rh pozitiv al bebelușului, în timpul trimestrului 2. Asta înseamnă că ți se va face o injecție cu imunoglobulină Rh la 28 de săptămâni, care te protejează până la naștere.

Alte situații

Vei avea nevoie de o injecție de fiecare dată când sângele bebelușului s-ar putea amesteca cu tău, inclusiv dacă ai avut:

  • Amniocenteză
  • Prelevare de probe de vilozități coriale
  • Un avort spontan
  • Un avort
  • O sarcină ectopică
  • O sarcină molară
  • Nașterea unui copil mort
  • Dacă bebelușul stă într-o poziție care necesită să fie întors manual
  • O leziune la nivelul abdomenului în timpul sarcinii
  • Sângerare vaginală.

Dacă te afli în oricare dintre aceste situații, reamintește-i medicului că ai Rh negativ și asigură-te că vei primi injecția în termen de 72 de ore.

Cum împiedică vaccinul dezvoltarea anticorpilor Rh în sarcină

Injecția cu imunoglobulina Rh conține o mică doză de anticorpi, recoltați de la donatori de sânge. Acești anticorpi ucid orice celule sanguine Rh pozitive din corp, ceea ce pare să împiedice sistemul tău imunitar să dezvolte proprii anticorpi. 

Anticorpii donați sunt la fel ca ai tăi, iar doza nu este suficient de mare pentru a cauza probleme bebelușului. Acest lucru se numește imunizare pasiv, dar pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie să faci injecția la nu mai mult de 72 de ore de la orice potențială expunere la sângele bebelușului. Protecția va dura 12 săptămâni.

Dacă medicul tău suspectează că mai mult de 29,5 ml din sângele bebelușului s-a amestecat cu al tău, în cazul unui accident, este posibil să ai nevoie de o a doua injecție. Dacă este necesar, se pot face teste de sânge speciale pentru a măsura exact cât de mult sânge fetal s-a amestecat cu al tău.

Este posibil să ai unele dureri la locul injecției sau o ușoară febră. Injecția este sigură, indiferent dacă sângele bebelușului este într-adevăr Rh pozitiv sau nu.

Descoperă și ce se întâmplă cu tine și fătul în fiecare săptămână de sarcină.

Ce se întâmpla cu bebelușul dacă mama dezvoltă anticorpi

În primul rând, este foarte puțin probabil să dezvolți anticorpi. dacă beneficiezi de o bună îngrijire prenatală și ești tratată cu imunoglobulină Rh, atunci când este necesar. Chiar și fără tratament, șansele să dezvolți anticorpi și să devii sensibilizată la Rh sunt de aproximativ 50 %, chiar și după mai multe sarcini incompatibile cu Rh.

Totuși, dacă nu ți-ai făcut injecția și ai sensibilitate la Rh, iar următorul bebeluș are Rh pozitiv, anticorpii tăi pot traversa placenta și ataca factorul Rh din sângele Rh pozitiv al bebelușului ca și cum ar fi o substanță străină. Acest lucru îi distruge globulele roșii și provoacă o anemie semnificativă. 

În cazuri rare, dacă mama cu Rh negativ nu primește tratament cu imunoglobulină Rh și bebelușul este pozitiv, acesta poate dezvolta o afecțiune mai gravă, numită boala hemolitică a fătului. Această afecțiune crește foarte mult riscul de anemie severă, icter, insuficiență cardiacă congestivă sau chiar deces.

Vestea bună este că medicii găsesc noi modalități de a salva copiii care dezvoltă acestă boală. Medicul poate verifica starea globulelor roșii ale bebelușului cu ajutorul ecografiei Doppler sau a amniocentezei. Dacă bebelușul tău se simte bine, este posibil să îl puteți duce la termen fără complicații. 

Transfuzii

După naștere, i se poate administra ceea ce se numește o transfuzie de schimb. Aceasta înlocuiește celulele roșii Rh pozitiv bolnave cu celule roșii Rh negativ sănătoase. Acest lucru stabilizează nivelul de globule roșii și minimizează daunele ulterioare cauzate de anticorpii care circulă în sângele lor.

În timp, aceste celule sanguine Rh negativ donate vor muri și toate celulele roșii din sângele bebelușului vor fi din nou Rh pozitiv, dar până atunci, anticorpii atacatori dispar.

În cazul în care bebelușul suferă sau are anemie severă, ar putea fi adus pe lume mai devreme sau i s-ar putea administra transfuzii prin cordonul ombilical.

Rata de supraviețuire a bebelușilor care primesc o transfuzie în uter este de până la 80-100%. Excepție fac cei care au hidrops (o complicație cauzată de anemia severă). În acest caz, șansele de supraviețuire sunt de aproximativ 40-70%.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie însărcinată care stă pe o canapea gri, spijinită pe o pernă verde, este îmbrăcată cu a bluză albă cu dungi negre și ține o mână pe burtă și în cealaltă mână are un pahar cu vin roșu la care se uită
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Femeie în primele săptămâni de sarcină, care ilustrează semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina, îmbrăcată cu o pijama tip maiou, piersică, care stă pe marginea patului, acopoerit cu cearșaf și perne albe, iar lângă el este o măsuțî albă, rotundă, cu o veioză albă, mică pe ea, se ține cu mâinile de burtă,
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Semne și simptome care anunță o problemă cu sarcina
Femeie însărcinată îmbrăcată cu o bluză bleumarin și pantaloni bej stă pe o canapea albă din living și ține o mână pe burtă și una la spate
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Principalele complicații ale sarcinii. Semnele și simptomele după care le poți recunoaște
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
2
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Atunci când îți dorești să rămâi însărcinată vrei să iei în considerare toate aspectele care te pot ajuta în acest sens. Află cum poți recunoaște semnele ovulației și vezi care sunt cele mai fertile zile din cadrul ciclului......
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Fetiță care vomită în pungă
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Răul de mașină la copii poate fi epuizant pentru micuți și stresant pentru părinți. Acest disconfort este destul de frecvent întâlnit la copii, însă, din fericire, există sfaturi despre cum să previi răul de mașină la copii. Care......
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Parteneri
Cele mai noi
Femeie gătește somon la tigaie
10 mai, 07:39
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
8 sfaturi care te ajută să rămâi mai repede gravidă
Mama pregătește bagajul copilului, iar micuțul o ajută
10 mai, 07:35
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
9 mai, 07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Fetița desenează și se uită pe geamul avionului
8 mai, 08:56
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Copil mic stă pe pat cu prosopul pe el și așteaptă să fie dat cu cremă
8 mai, 07:59
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
Pielea uscată la copiii mici: sfaturi pentru îngrijire
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Închide