Reclamă

Înțepăturile de albine la copii. Cum se tratează și când să contactezi medicul

Copiii sunt curioși din fire și le place să exploreze natura. Însă, este posibil, ca la un moment dat, să nu-și dea seama ce se poate întâmpla atunci când încearcă să se prindă sau să lovească o albină. În cel mai rău caz, aceștia pot fi înțepați. De obicei, înțepăturile de albine la copii provoacă roșeață, mâncărime și umflături, dar aceste simptome dispar în 48 de ore. 

Albină care se îndreaptă spre o pălărie de floarea-soarelui, iar în spate se află o fetiță care o privește, ilustrând înțepăturile de albine la copii
De obicei, înțepăturile de albine la copii nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar, în unele cazuri, trebuie să apelezi la medic / Shutterstock

În cazuri rare, înțepăturile de albine pot duce la o reacție alergică severă, provocând probleme de respirație, febră și vărsături (anafilaxie). Dacă se întâmplă acest lucru, du-ți imediat copilul la unitatea de primiri urgențe, pentru a primi îngrijire imediată.

Cum arată înțepăturile de albine la copii

Înțepăturile de albine la copii arată ca o umflătură roșie, care are un punct mic în centru, fiind locul în care rămâne acul. De fapt, acul este cel prin care albina injectează veninul în piele, cauzând umflătura roșie, așa că asigură-te că-l îndepărtezi imediat. Poți face acest lucru cu unghia sau cu ceva de tipul unei cărți de credit, dar evită să-l extragi cu degetele sau folosind o pensetă, deoarece ar putea elibera mai mult venin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Simptomele înțepăturilor de albine la copii

Pe lângă o umflătură roșie, simptomele înțepăturii de albine includ mâncărime și durere. În general, durerea durează doar una sau două ore, dar umflătura poate dura până la 48 de ore, iar roșeața dispare, de obicei, după trei zile.

Dacă observi că roșeața și umflătura se agravează sau se măresc la mai mult de 48 de ore de la înțepătură, discută cu pediatrul copilului. Simptomele cauzate de venin ar trebui să înceapă să dispară sau să se amelioreze în 2-3 zile, în timp ce infecțiile, deși rare, încep de obicei să dea semne la aproximativ la 48 de ore după ce copilul a fost înțepat.

Cum se tratează înțepăturile de albine la copii

După ce ai îndepărtat acul, spală zona cu apă și săpun. Ca să diminuezi durerea, îi poți oferi copilului un analgezic (paracetamol sau ibuprofen). În plus, când copilul are cel puțin 6 luni, pediatrul poate recomanda un antihistaminic pentru a calma roșeața, umflătura și mâncărimea. 

De asemenea, cu acordul medicului, poți folosi o loțiune de calamină sau o cremă cu hidrocortizon pe o înțepătură de albină pentru a ameliora mâncărimea. Poți aplica o pungă de gheață, înfășurată într-un prosop, timp de 15 minute, pentru a minimiza umflarea și pentru a ameliora durerea. Dacă nu ai la dispoziție un pachet de gheață, folosește un pachet de legume congelate sau pune câteva cuburi de gheață într-o pungă de plastic. 

În cazul în care mușcătura este pe brațul sau piciorul copilului, poți încerca să îl ridici pentru a reduce umflarea. Ca o alternativă, poți aplica o pastă de bicarbonat de sodiu și apă pentru a ajuta la extragerea veninului și pentru a calma zona.

Reclamă

Descoperă o reacție alergică la înțepăturile de albine la copii

În rare ocazii, copiii pot avea o reacție alergică severă la înțepăturile de albine. Aceasta se numește anafilaxie și poate fi foarte gravă și chiar mortală. Sună imediat la 112 dacă observi aceste semne ale unei reacții alergice la înțepăturile de albine, care apar în primele minute sau ore de la înțepătură:

  • Umflarea pielii, a buzelor, a gâtului, a limbii sau a feței.
  • Respirație șuierătoare sau probleme respiratorii severe.
  • Puls rapid sau slab, sau bătăi neregulate ale inimii.
  • Urticarie.
  • Amețeală, leșin, pierderea cunoștinței.
  • Greață, vărsături, crampe abdominale, diaree.
  • Piele extrem de palidă, transpirație sau culoarea albastră a pielii.
  • Confuzie, dificultăți de vorbire.
  • Voce răgușită sau dificultăți la înghițire.

Când să contactezi medicul

De obicei, înțepăturile de albine la copii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, în unele cazuri în care este necesar să soliciți asistență medicală de urgență:

  • Înțepături multiple. Când copilul este înțepat de mai multe ori, acest lucru poate provoca greață, vărsături, diaree, dureri de cap și febră. Înțepăturile multiple pot fi periculoase, chiar dacă micuțul nu are o reacție alergică la înțepăturile de albine.
  • Înțepături în gură. Dacă albina a înțepat copilul în gură, acest lucru poate fi periculos pentru că poate provoca o umflătură care ar putea bloca căile respiratorii.
  • Umflarea continuă. Semn de alertă este și dacă umflarea continuă să crească după două zile. De asemenea, și dacă umflarea unei mâini sau a unui picior se extinde dincolo de încheietura mâinii sau de gleznă.
  • Modificări ale tonusului pielii sau ale lichidului. Vezi dacă zona în care copilul a fost înțepat dezvoltă dungi roșii, lichid gălbui sau devine mai roșie.

Cum poți proteja copiii de înțepăturile de albine

Din păcate, repelentele de insecte nu protejează împotriva albinelor. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza șansele copilului de a fi înțepat:

  • Nu folosi săpunuri parfumate sau parfumuri, deoarece mirosul va atrage albinele.
  • Îmbracă-ți copilul în haine deschise la culoare. Evită-le pe cele închise la culoare, viu colorate sau cu imprimeuri florale, care atrag albinele.
  • Asigură-te că cel mic poartă pantofi atunci când se joacă afară, deoarece poate fi înțepat atunci când calcă din greșeală pe o albină.
  • Fii precaută atunci când te afli în apropierea florilor sau a livezilor, care atrag albinele.
  • Învăță-ți copilul să nu lovească albinele, ci mai degrabă să se îndepărteze (albinele și viespile nu sunt foarte rapide).
  • Ține întotdeauna mâncarea acoperită, atunci când luați masa afară.
  • Repară orice plasă ruptă de la ferestrele și ușile de acasă.
  • Ia în considerare folosirea unei plase în jurul pătuțului. Folosește una și peste cărucior, atunci când plimbi copilul pe afară.
  • Angajează un profesionist pentru a distruge cuiburile de albine din jurul casei.
Te-ar mai putea interesa și
O mama care îi dă fetiței cu inhalator
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Astmul indus de frig: ce măsuri să iei pentru copiii sensibili
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Un băiețel care bate cu pumnul în masă
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Care sunt cauzele depresiei la copii și cum poate fi gestionată
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Parteneri
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide