Reclamă

Înțepăturile de albine la copii. Cum se tratează și când să contactezi medicul

Copiii sunt curioși din fire și le place să exploreze natura. Însă, este posibil, ca la un moment dat, să nu-și dea seama ce se poate întâmpla atunci când încearcă să se prindă sau să lovească o albină. În cel mai rău caz, aceștia pot fi înțepați. De obicei, înțepăturile de albine la copii provoacă roșeață, mâncărime și umflături, dar aceste simptome dispar în 48 de ore. 

Albină care se îndreaptă spre o pălărie de floarea-soarelui, iar în spate se află o fetiță care o privește, ilustrând înțepăturile de albine la copii
De obicei, înțepăturile de albine la copii nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar, în unele cazuri, trebuie să apelezi la medic / Shutterstock

În cazuri rare, înțepăturile de albine pot duce la o reacție alergică severă, provocând probleme de respirație, febră și vărsături (anafilaxie). Dacă se întâmplă acest lucru, du-ți imediat copilul la unitatea de primiri urgențe, pentru a primi îngrijire imediată.

Cum arată înțepăturile de albine la copii

Înțepăturile de albine la copii arată ca o umflătură roșie, care are un punct mic în centru, fiind locul în care rămâne acul. De fapt, acul este cel prin care albina injectează veninul în piele, cauzând umflătura roșie, așa că asigură-te că-l îndepărtezi imediat. Poți face acest lucru cu unghia sau cu ceva de tipul unei cărți de credit, dar evită să-l extragi cu degetele sau folosind o pensetă, deoarece ar putea elibera mai mult venin.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Simptomele înțepăturilor de albine la copii

Pe lângă o umflătură roșie, simptomele înțepăturii de albine includ mâncărime și durere. În general, durerea durează doar una sau două ore, dar umflătura poate dura până la 48 de ore, iar roșeața dispare, de obicei, după trei zile.

Dacă observi că roșeața și umflătura se agravează sau se măresc la mai mult de 48 de ore de la înțepătură, discută cu pediatrul copilului. Simptomele cauzate de venin ar trebui să înceapă să dispară sau să se amelioreze în 2-3 zile, în timp ce infecțiile, deși rare, încep de obicei să dea semne la aproximativ la 48 de ore după ce copilul a fost înțepat.

Cum se tratează înțepăturile de albine la copii

După ce ai îndepărtat acul, spală zona cu apă și săpun. Ca să diminuezi durerea, îi poți oferi copilului un analgezic (paracetamol sau ibuprofen). În plus, când copilul are cel puțin 6 luni, pediatrul poate recomanda un antihistaminic pentru a calma roșeața, umflătura și mâncărimea. 

De asemenea, cu acordul medicului, poți folosi o loțiune de calamină sau o cremă cu hidrocortizon pe o înțepătură de albină pentru a ameliora mâncărimea. Poți aplica o pungă de gheață, înfășurată într-un prosop, timp de 15 minute, pentru a minimiza umflarea și pentru a ameliora durerea. Dacă nu ai la dispoziție un pachet de gheață, folosește un pachet de legume congelate sau pune câteva cuburi de gheață într-o pungă de plastic. 

În cazul în care mușcătura este pe brațul sau piciorul copilului, poți încerca să îl ridici pentru a reduce umflarea. Ca o alternativă, poți aplica o pastă de bicarbonat de sodiu și apă pentru a ajuta la extragerea veninului și pentru a calma zona.

Reclamă

Descoperă o reacție alergică la înțepăturile de albine la copii

În rare ocazii, copiii pot avea o reacție alergică severă la înțepăturile de albine. Aceasta se numește anafilaxie și poate fi foarte gravă și chiar mortală. Sună imediat la 112 dacă observi aceste semne ale unei reacții alergice la înțepăturile de albine, care apar în primele minute sau ore de la înțepătură:

  • Umflarea pielii, a buzelor, a gâtului, a limbii sau a feței.
  • Respirație șuierătoare sau probleme respiratorii severe.
  • Puls rapid sau slab, sau bătăi neregulate ale inimii.
  • Urticarie.
  • Amețeală, leșin, pierderea cunoștinței.
  • Greață, vărsături, crampe abdominale, diaree.
  • Piele extrem de palidă, transpirație sau culoarea albastră a pielii.
  • Confuzie, dificultăți de vorbire.
  • Voce răgușită sau dificultăți la înghițire.

Când să contactezi medicul

De obicei, înțepăturile de albine la copii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Totuși, în unele cazuri în care este necesar să soliciți asistență medicală de urgență:

  • Înțepături multiple. Când copilul este înțepat de mai multe ori, acest lucru poate provoca greață, vărsături, diaree, dureri de cap și febră. Înțepăturile multiple pot fi periculoase, chiar dacă micuțul nu are o reacție alergică la înțepăturile de albine.
  • Înțepături în gură. Dacă albina a înțepat copilul în gură, acest lucru poate fi periculos pentru că poate provoca o umflătură care ar putea bloca căile respiratorii.
  • Umflarea continuă. Semn de alertă este și dacă umflarea continuă să crească după două zile. De asemenea, și dacă umflarea unei mâini sau a unui picior se extinde dincolo de încheietura mâinii sau de gleznă.
  • Modificări ale tonusului pielii sau ale lichidului. Vezi dacă zona în care copilul a fost înțepat dezvoltă dungi roșii, lichid gălbui sau devine mai roșie.

Cum poți proteja copiii de înțepăturile de albine

Din păcate, repelentele de insecte nu protejează împotriva albinelor. Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a minimiza șansele copilului de a fi înțepat:

  • Nu folosi săpunuri parfumate sau parfumuri, deoarece mirosul va atrage albinele.
  • Îmbracă-ți copilul în haine deschise la culoare. Evită-le pe cele închise la culoare, viu colorate sau cu imprimeuri florale, care atrag albinele.
  • Asigură-te că cel mic poartă pantofi atunci când se joacă afară, deoarece poate fi înțepat atunci când calcă din greșeală pe o albină.
  • Fii precaută atunci când te afli în apropierea florilor sau a livezilor, care atrag albinele.
  • Învăță-ți copilul să nu lovească albinele, ci mai degrabă să se îndepărteze (albinele și viespile nu sunt foarte rapide).
  • Ține întotdeauna mâncarea acoperită, atunci când luați masa afară.
  • Repară orice plasă ruptă de la ferestrele și ușile de acasă.
  • Ia în considerare folosirea unei plase în jurul pătuțului. Folosește una și peste cărucior, atunci când plimbi copilul pe afară.
  • Angajează un profesionist pentru a distruge cuiburile de albine din jurul casei.
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță cu gura deschisă, care are herpangină
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
Herpangina la copii: cauze, simptome, tratament
O mamă care îi aplică băiețelului ei un spray împotriva insectelor în timp ce se află într-o vacanță într-un loc tropical
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Un copil care are limbă geografică
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Limba geografică: cauze, simptome, diagnostic și tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
3
O mamă supărată, cu bebelușul în brațe
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
O femeie sau un bărbat care abia și-au intrat în rolul de părinte se confruntă cu o mulțime de temeri, întrebări și situații neprevăzute. Primele zile cu copilul acasă trebuie să fie lipsite de vorbe care le-ar putea alimenta și mai......
Cele mai toxice comentarii pe care le poate primi un proaspăt părinte. Care sunt cuvintele pe care nu trebuie să le spui nimănui
4
Medicul consultă nasul copilului
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Nasul copiilor este una dintre zonele cele mai expuse accidentelor, fie că este vorba de jocuri în aer liber, activități sportive sau pur și simplu peripețiile obișnuite ale copilăriei. De la zgârieturi minore la fracturi, câteva leziuni......
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
5
O căpușă pe piele
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Căpușele sunt animale mici care atunci când mușcă se fixează pe piele și se hrănesc cu sângele tău. Deși multe dintre ele sunt infensive și nu provoacă probleme grave de sănătate, unele dintre ele pot fi purtătoare de boli. De aceea,......
Ce măsuri e indicat să iei în cazul unei mușcături de căpușă. Greșelile care trebuie evitate
Parteneri
Cele mai noi
Copii care fac exerciții pentru a-și forma arcul piciorului
1 mai, 08:38
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre piciorul plat sau platfus: cauze, diagnostic și tratament
O mamă care își ține fiica în brațe
1 mai, 08:00
Ți-ai lovit copilul și ți-ai dat seama de greșeală. Ce e de făcut în această situație
Ți-ai lovit copilul și ți-ai dat seama de greșeală. Ce e de făcut în această situație
Femeie stă adormită cu o cană în mână
30 aprilie, 06:05
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Un bărbat care se află în cabinetul medicului pentru a afla are sunt cauzele infertilității masculine
29 aprilie, 07:24
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Un bebeluș care doarme cu mâinile ridicate
29 aprilie, 07:20
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Ciclul de 90 de minute: cum îți poți adormi bebelușul ușor
Adolescentă se uită pe rețelele sociale
28 aprilie, 08:02
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Închide