Acum că cele nouă luni de sarcină au trecut, minunea din burtă stă lângă tine, te gândești și la cum își va reveni corpul tău după această perioadă.
Menstruația după naștere: la ce să te aștepți
Printre primele întrebări care-ți vor trece prin minte va fi și cea legată de apariția menstruației după naștere. Când va reveni, cum te vei simți sau dacă se va schimba ceva în ciclul menstrual după naștere.
La cât timp apare menstruația după naștere
Răspunsul este simplu. Dacă nu alăptezi, s-ar putea să apară la aproximativ șase sau opt săptămâni de la naștere. Dacă alăptezi exclusiv la sân, cel mai probabil, va mai trebui să aștepți până va reapărea menstruația. În unele cazuri poate fi vorba de câteva luni, iar în altele și de un an sau doi. Iar asta se întâmplă deoarece prolactina, hormonul eliberat în timpul alăptării, întârzie repornirea ovulației tale. Iar dacă nu există ovulație, nu există nici menstruație.
În orice caz, unele femei pot să nu aibă menstruație pe toată perioada alăptării, iar la altele poate apărea chiar și dacă alăptează, mai ales dacă au început diversificarea sau dacă micuțul renunță la unele mese de lapte.
Poți rămâne însărcinată înainte de a avea menstruație?
Da, este foarte probabil să rămâi însărcinată înainte de a apărea menstruația. Iar asta, deoarece ovulația apare înainte cu două săptămâni de prima menstruație. Cu alte cuvinte, nu vei știi că ești în perioada fertilă. Tocmai de aceea, la controlul de șase săptămâni de la naștere, vorbește cu medicul ginecolog pentru a vedea opțiunile contraceptive.
Pot folosi alăptarea ca metodă contraceptivă?
În principiu, poți folosi alăptarea ca metodă contraceptivă, însă trebuie să ai mare grijă, deoarece există și șanse ca această să nu te protejeze. Alăptarea ca metodă contraceptivă este cunoscută sub numele de Metoda Amenoreei Lactației și se bazează pe faptul că ovulația întârzie dacă alăptezi exclusiv. Totuși, pentru ca aceasta să funcționeze trebuie să îndeplinești anumite criterii. Spre exemplu, copilul nu trebuie să aibă mai mult de șase luni(dacă începe diversificarea, metoda nu mai este sigură), să alăptezi exclusiv și frecvent(cel puțin la 3 ore) și să nu îi dai copilului suzetă sau biberon.
Specialiștii nu recomandă, totuși, să te bazezi doar pe această metodă de contracepție, mai ales dacă nu-ți mai dorești o sarcină în perioadă imediat următoare. Iar asta, deoarece, suntem extrem de diferiți și ce funcționează pentru unii, s-ar putea să nu funcționeze deloc pentru alții.
Cum va fi menstruația după naștere
Prima menstruație după naștere poate fi diferită față de cea pe care o aveai înainte de sarcină. Poți experimenta un flux mai abundent sau, dimpotrivă, mai ușor decât în mod normal. De asemenea, este posibil să observi cheaguri de sânge mai mari și o durată variabilă a ciclului. Aceste variații sunt normale. Dar dacă observi un flux extrem de abundent sau simptome care te îngrijorează, este important să consulți un medic.
La fel ca și fluxul, simptomele premenstruale și cele menstruale pot diferi după naștere. Unele femei raportează crampe mai intense la primele câteva cicluri, în timp ce altele pot experimenta simptome mai ușoare decât înainte. De asemenea, este posibil să observi schimbări în simptomele emoționale, cum ar fi iritabilitatea sau sensibilitatea.
Când trebuie să consulți un medic
În general, după apariția menstruației după naștere, medicul ginecolog te va chema la un consult, ca, la trei luni de la reapariție. Asta dacă totul este în regulă și nu întâmpini alte probleme precum:
– menstruația nu reapare în câteva luni după întreruperea alăptării
-fluxul menstrual este excesiv de abundent, necesitând schimbarea absorbantului la fiecare oră
-experimentezi simptome severe, cum ar fi dureri intense sau febră
-ciclurile sunt extrem de neregulate după câteva luni
În concluzie, menstruația după naștere este un proces unic pentru fiecare femeie și poate aduce diverse schimbări.