Reclamă

Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid. Sfaturi utile pentru orice părinte

Nu este deloc ușor să adormi un copil, mai ales dacă nu ești părinte pentru prima dată. Cel mai adesea, micuții se trezesc în timpul somnului plângând și rareori reușesc să aibă parte de un somn lung și liniștit. În astfel de momente trebuie să fii pregătită pentru a-l putea liniști și a-l putea ajuta să adoarmă la loc. Specialiștii îți vin în ajutor cu câteva metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid și în siguranță.

O mamă care ăși ține bebelușul pe piept pentru a ilustra câteva metode prin care poți să-ți adormi bebelușul mai ușor
Specialiștii îți vin în ajutor cu câteva metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid și în siguranță / Shutterstock

Este dificil să liniștești un micuț care s-a trezit din somn plângând. De cele mai multe ori, primele nopți acasă pot fi dificile pentru cei care au devenit părinți recent.

Bebelușii se trezesc în timpul somnului de mai multe ori pe noapte. De cele mai multe ori, aceștia plâng în reprize de câteva minute, iar mai apoi adorm la loc. Pentru a-l ajuta pe cel mic să adoarmă rapid la loc, este important să știi cum să-l liniștești. Bebelușii au nevoie să simtă siguranța și iubirea părinților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid

Bebelușii au nevoie de o rutină a somnului bine pusă la punct. Acest lucru este necesar pentru a se putea odihni și pentru a se putea dezvolta în mod armonios. Dacă micuțul tău se agită întreaga noapte, atunci există posibilitatea ca programul său de somn să aibă nevoie de mici modificări.

Reclamă

Specialiștii susțin că obiceiurile greșite de somn pot fi schimbate că răbdare și perseverență.

Ingrid Prueher, consultant de somn pentru copii, le vine în ajutor părinților. Specialista oferă câteva sfaturi utile pentru a-ți admori copilul mult mai rapid.

Ea susține că implementarea acestor mici obiceiuri în rutina de somn a bebelușului tău ar putea ajuta la obținerea unui somn mult mai calitativ.

Ce trebuie să știi înainte de a pune un bebeluș la somn

Pentru început este important să te asiguri că îi creezi micuțului tău ambientul necesar senzației de somnolență. Mai presus de orice ritual, medicii specialiști spun că este foarte important ca bebelușul tău să doarmă într-un loc sigur.

Reclamă

Aceștia recomandă ca micuțul să fie pus întotdeauna la somn pe spate, pe o suprafață de dormit fermă și plană, fără altceva în pătuț. Cei mai mulți medici recomandă ca pătuțul copilului să se afle în camera părinților cel puțin în primele 6 luni din viața micuțului.

Academia Americană de Pediatrie susține că bebelușul ar trebui să aibă propriul său pătuț, mai ales în primele luni din viață. Desigur, fiecare bebeluș are propriul său model unic de somn. Majoritatea bebelușilor nu reușesc să doarmă șase sau opt ore fără să se trezească în timpul nopții.

Micuții încep să-și regleze somnul și să doarmă mai mult începând cu cea de-a șasea lună din viață, spun specialiștii pentru Parents.com.

Crează o rutină de somn pentru micuțul tău

Cele mai multe studii au demonstrat că bebelușii au nevoie de o rutină de somn bine pusă la punct pentru a putea avea parte de un somn odihnitor. Bebelușii „trebuie” să învețe faptul că este timpul să doarmă.

Deborah Givan, profesoară de pediatrie clinică la Indiana University School of Medicine, spune că bebelușii au nevoie de „indicii” care să le spun că este momentul de culcare. Aceasta recomandă ca părinții să creeze ambientul potrivit pentru somn.

Cu 30 de minute înainte de culcare, este recomandat să se reducă zgomotul din încăpere, dar și luminile. Iluminarea potrivită a camerei în care se află copilul ajută la reglarea ceasului intern al acestuia. Acest truc se află pe lista de metode prin care poți să adormi un bebeluș rapid.

Given susține că mintea noastră asociază încă de la o vârstă foarte fragedă lumina și întunericul cu a fi treaz sau a dormi.

Astfel, atunci când micuțul este pus la somn, este important ca lumina din cameră să fie cât mai difuză. Totodată, expunerea bebelușului la lumină dimineața îl va ajuta să înțeleagă mai bine acest proces.

Specialiștii recomandă o rutină cu ritualuri care să-l calmeze pe micuț și să-l inducă în starea de somn.

O baie caldă, un cântec de leagăn sau o mângâiere pe spate îl poate relaxa pe micuț pentru a putea adormi mai ușor. Consecvența este cea care va da roade și care îl va învăța pe micuț că este momentul să adoarmă.

Nu te baza pe metodele de calmare

Specialiștii de la Parents.com subliniază importanța unei rutine sănătoase de somn. Este important ca micuțul să fie somnoros, dar nu treaz.

Medicii spun că dacă pui copilul în pătuț atunci când acesta doarme deja, riști ca micuțul să se trezească și să plângă. Forțați de circumstanțe și de privarea somnului, părinții vor recurge, cel mai adesea, la metode rapide de calmare.

Medicii spun că este important să adormi copilul și să-l pui în pătuț atunci când este încă în starea de veghe. În felul acesta, sunt anse mai mari ca micuțul să învețe să se calmeze singur atunci când se trezește peste noapte.

Repetarea obsesivă a obiceiurilor de calmare poate duce în timp la apariția problemelor de somn. Reducerea treptată a obiceiurilor de calmare îl poate învăța pe micuț să se liniștească mult mai ușor.

Nu-l hrăni mereu între ciclurile de somn

Printre metodele rapide de calmare se numără obiceiul mămicilor de a hrăni bebelușul între ciclurile de somn. Micuțul se va calma rapid la sânul mamei și va adormi mâncând în doar câteva momente.

Nou-născuții adorm cel mai adesea în timp ce mănâncă.

Totuși, dacă copilul dezvoltă un obicei din acest ritual, el poate asocia alăptarea cu momentul somnului. Specialiștii nu spun că este un lucru rău, dar susțin că este un obicei care ar trebui evitat.

Pentru a combate o astfel de problemă, ei recomandă să muți treptat ora de hrănire mai devreme decât ora ritualului de somn.

Sigur, s-ar putea să fie nevoie să te trezești pentru o masă pe timp de noapte, dar atunci va fi vorba despre nevoia micuțului de a mânca, nu de a se liniști pentru a putea să adoarmă.

Încearcă să respecți o oră de culcare pentru bebelușul tău

Sincronizarea poate fi la fel de importantă ca rutina de somn a micuțului tău. Studiile au arătat că după primele de luni de viață, bebelușii prezintă o creștere a nivelului melatoninei, hormonul care produce somnolență.

Acest hormon este eliberat de organism atunci când este timpul ca micuțul tău să doarmă, ceea ce înseamnă că bebelușul este pregătit să doarmă odată cu lăsarea întunericului.

Dacă îi permiți bebelușului tău să stea treaz până la o oră înaintată din noapte, atunci riști să-l suprastimulezi și să-l adormi mult mai greu. Nivelul melatoninei crește în apropiere de ora apusului, spun specialiștii. Dacă încăperea bebelușului este încă luminată, atunci poți apela la pasul anterior din rutina de culcare.

Reducând lumina din încăperea micuțului îl vei ajuta la producerea melatoninei și implicit la obținerea unui somn odihnitor. Ceasul intern al bebelușului trebuie ajutat pentru a se regla în timp.

Ai grijă la mesele bebelușului

Medicii pediatri susțin că în primele opt săptămâni din viață, un bebelul ar trebui să fie hrănit la cerere la fiecare două până la trei ore.

Specialiștii spun că dacă micuțul vrea să fie hrănit din oră în oră, atunci există șanse mari ca acesta să nu fi fost hrănit suficient anterior. Pentru a putea monitoriza mesele poți încerca să păstrezi un jurnal. Poți nota câți mililitri consumă micuțul tău la fiecare masă. Va fi nevoie să-l hrănești pe cel mic cu biberonul pentru a putea face un astfel de experiment. 

Dacă alăptezi micuțul, atunci poți încerca să notezi câte minute se hrănește micuțul la fiecare masă. În felul acesta vei putea observa dacă micuțul tău obișnuiește să mănânce timp de 20 de minute sau mai puțin.

Sesiunile mai scurte de hrănire vor fi „gustările” pe care bebelușul tău încearcă să le aibă. Specialiștii recomandă limitarea „gustărilor” pe timpul zilei. Descoperă mai multe și despre cele 5 metode care te pot ajuta să nu mai adormi bebelușul la sân.

Medicii spun că dacă micuțul a mâncat bine pe timpul zilei, atunci acesta ar trebui să poată să doarmă între patru și șase ore pe noapte până la 3 luni.

Lucrează la distanțele dintre orele meselor astfel încât să-i fie de fapt foame de fiecare dată și să nu fie dornic doar de o „gustare”. Acest lucru ar putea să-l ajute pe cel mic să aibă un somn mult mai liniștit și mai bine organizat.

Lasă bebelușul să doarmă pe timpul zilei

Poate părea contraintuitiv, dar un copil odihnit va dormi mult mai bine decât unul obosit pe timpul zilei. Specialiștii nu recomandă părinților să-i lase pe bebeluși să sară peste puiul de somn. Somnurile regulate din timpul zilei sunt esențiale pentru a ajuta bebelușul să doarmă mai bine pe timpul nopții.

La vârsta de 2 luni, intervalul optim de trezire al unui copil este de aproximativ 90 de minute între somnuri, spun specialiștii. Încearcă să-i oferi copilului tău posibilitatea de a dormi inclusiv pe timpul zilei, mai ales în primele 4 -5 luni de viață.

Studiile au arătat că bebelușii au perioade mai lungi de veghe până la vârsta de 3 – 4 luni. În felul acesta poți să determini un program de somn care să includă un somn mai lung și unul mai scurt.

Alternarea acestor tipuri de somn te vor ajuta să ai un bebeluș mult mai odihnit și mai fericit.

Lasă-l pe micuț să învețe

Dacă te grăbești să-l adormi pe micuț la primul zgomot pe care îl auzi, atunci poți crea un ciclu care va fi greu de întrerupt. Dacă știi că bebelușului tău nu îi este foame, poți să faci o scurtă pauză înainte de a te grăbi să ajungi la el.

Încearcă să iei o pauză de minut pentru a vedea dacă micuțul tău se liniștește singur. Scopul este acela de a învăța micuțul să se calmeze singur peste noapte și de a-i oferi suficient spațiu pentru a se dezvolta natural.

Încearcă să te informezi în mod corect

Somnul bebelușului depinde de cele mai multe ori de liniștea sufletească a părinților. Atunci când ești obosită, tot ce îți dorești este să-ți dai seama cum să-ți adormi mai repede copilul.

Totuși, supraîncărcarea de informații te poate determina să testezi o mulțime de metode care să-l facă pe micuțul tău să fie confuz.

Este important să creezi o rutină și să încerci să rămâi consecventă. Instinctele te vor ajuta să înțelegi mai bine ce anume funcționează pentru bebelușul tău. Observă-i cu atenție nevoile și încearcă să-l înțelegi pentru a-i seta obiceiuri de somn cât mai sănătoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care doarme învelit cu o păturică albastră în timp ce își ține în brațe ursulețul
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Bebelușul doarme în pătuțul lui
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
Somnul bebelușilor în primul an de viață: cicluri de somn și sfaturi
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
O femeie însărcinată, în pat
6 mai, 08:47
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Băiatul stă și se uită la telefon
6 mai, 07:09
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
Cyberbullying: ce este, cum îl poate afecta pe copil și ce poți face pentru a-l ajuta
O fetiță care trece prin pubertate
5 mai, 07:33
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Închide