Reclamă

Metode prin care poți să crești un copil fericit. Sfaturi utile de la specialiști

Cu atât de multe informații poate fi dificil să-ți dai seama care este cea mai bună decizie pe care o poți lua pentru viitorul copilului tău. Specialiștii în parenting susțin că există anumite metode prin care poți să crești un copil fericit. Descoperă ce poți face pentru a avea un micuț cu zâmbetul pe buze.

O familie fericită care se joacă într-un loc special în care sunt bile de plastic
Specialiștii în parenting susțin că există anumite metode prin care poți să crești un copil fericit. Află ce poți face pentru micuțul tău / Shutterstock

Fericirea are o definiție unică pentru fiecare persoană. Atunci când întrebi un părinte și un copil care au fost cele mai fericite momente pe care le-au petrecut împreună, de multe ori răspunsurile lor vor fi complet diferite. Specialiștii sunt de părere că părinții au tendința să subestimeze cât de fericiți sunt de fapt copiii lor.

Metode prin care poți să crești un copil fericit

Diferența de perspectivă dintre părinți și copii cu privire la un episod de fericire diferă și este complet normal ca acest lcuru să fie așa. Aceste perspective diferite au la bază două elemente importante, spun cei de la Parents.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prejudecățile positive stau la baza anumitor judecăți. De cele mai multe ori, un părinte cu prejudecăți pozitive are tendința de a supraestima fericirea copiilor lor, subestimând în același timp emoțiile negative prin care pot trece micuții lor. Cea de-a doua judecată este legată de prejudecată egocentrică.

Aceasta este tendința părinților de a judeca nivelul de fericire al copiilor folosind propriul nivel de fericire în timpul amintirilor pe care le-au împărtășit împreună.

Specialiștii spun că este esențial să-ți cunoști micuțul pentru a-i putea oferi un moment autentic de fericire.

Micuțul are nevoie să experimenteze sentimente profunde de fericire. Mai jos descoperi câteva metode prin care poți interacționa cu copiii tăi pentru a-i face cu adevărat fericiți.

Reclamă

Organizează experiențe în aer liber

Nimic nu se compară cu câteva ore petrecute în natură. Cercetările au arătat că timpul în interiorul casei și la școală domină cea mai mare parte a timpului unui copil.

Reclamă

Cu un program atât de încărcat, momentul petrecut în aer liber va fi unul eliberator pentru cel mic. Activitățile în aer liber, cum ar fi petrecerea timpului în natură, un picnic sau o plimbare prin parc, pot ridica gradul de fericire al unui copil.

Aceste episoade reprezintă o pauză de la monotonia care poate apărea în urma rutinei zilnice. Studiile sugerează că cei mici sunt mai fericiți atunci când petrec timp în natură, departe de casă, deoarece știu că părinții le vor dedica mai multă atenție.

Un copil va simți întotdeauna dacă părintele este prezent în totalitate pentru el și dacă se va implica în activitățile pe care le fac împreună.

Alege să faci activități comune cu micuțul tău

Activitățile pe care le faceți împreună sunt importante pentru buna dezvoltare a copilului. Activitățile împreună, precum gătitul, realizarea treburilor casnice, creare de obiecte de artă, reprezintă momente de fericire pentru cei mici.

Un alt moment recurent, care se referă la episoadele de fericire, este atunci când cel mic își ajută părintele la o activitate.

Studiile au raportat modul în care aceste activități au creat apropierea între părinți și copii. Învățarea unui copil să pună tacâmurile pe casă sau să șteargă praful l-ar putea face să primească cunoștințe, valori și abilități importante.

Copiii învață să coopereze cu oamenii din jurul lor, iar în același timp au parte de momente de calitate cu părinții lor.

Crează momente jucăușe

Copiii se bucură de momentele libere în care se pot juca împreună cu copii lor. Aceștia își doresc ca adulții să devină partenerii or de joacă.

Fie că alegeți să faceți un puzzle împreună sau să jucați un joc de societate, important este să vă implicați la fel de mult în activitatea aleasă.

Jocurile de baschet, fotbal sau momentele în care vă plimbați cu bicicleta pot fi, de asemenea, surse de fericire pentru ce mici. Cercetările au arătat că cei mici exprimă o varietate de emoții pozitive. Printre acestea se numără bucuria și satisfacția. Totodată, în timpul jocului, copiii eliberează sentimente negative, cum ar fi anxietatea.

Timpul de joacă între părinți și copii le permite adulților să înțeleagă gândurile și emoțiile copiilor lor, dar, de asemenea, reprezintă o oportunitate pentru părinți de a redeveni copii. Descoperă și ce influență au competițiile sportive asupra unui copil.

Fii deschisă și afectuoasă cu copilul tău

Acțiunea emoțională joacă un rol esențial în ceea ce privește fericirea unui copil. Gesturile de afecțiune pot consolida legătura dintre un părinte și un copil.

Acest lucru îi oferă micuțului tău sentimente de bucurie, căldură și siguranță.

Afectivitatea emoțională include aspectele afective ale relațiilor, cum ar fi sprijinul emoțional, împărtășirea, intimitatea și proximitatea. Afectivitatea ia în considerare aspectele pozitive ale relației copil – părinte.

Surprinde-l pe cel mic cu un cadou simbolic

Studiile au arătat că momentele de fericire vin uneori din cadourile simbolice pe care cei mici le primesc de la părinții lor. Cadourile îi pot face pe copii să simtă că nevoile și dorințele lor au fost ascultate.

Cu toate acestea, părinții tind să creadă că doar aceste momente îi pot aduce fericirea copilului. Aceștia au tendința să înlocuiască momentele de calitate cu lucrurile materiale. Importanța darurilor materiale evoluează cu vârsta, crescând în preadolescență și scăzând treptat în adolescență.

Părinții și copiii pot avea moduri diferite de a primi dragostea și de a oferi pe aceasta în dar. Învățarea „limbajului iubirii” unui copil și investiția în experiențe vesele poate contribui mult mai mult la fericirea acestuia, au notat specialiștii de la Forbes.com.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Tată și fiul stau pe canapea și discută
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Știi momentul ăla când îți dai seama că ai început să semeni cu tatăl tău? Fie că e vorba de felul în care te enervezi în trafic sau de cum îți ții ceașca de cafea dimineața, adevărul e că părinții ne modelează mai mult decât......
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
2
Copil își roade unghiile
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
Te-ai întrebat vreodată ce face diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii la copii? De multe ori, e greu să le diferențiezi, dar înțelegerea acestora poate face o mare diferență în abordarea corectă și în......
Diferența dintre tulburarea obsesiv-compulsivă și ticuri la copii
3
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Atunci când crești cu părinți care te critică constant, efectele pe termen lung pot fi vizibile cu ușurință. Pe lângă faptul că încrederea în sine este foarte scăzută, îți afectează și relațiile cu cei din jur. Cu mult......
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
4
Copil agresiv
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
Sunt momente în care copilul tău pare un mic vulcan gata să erupă din senin? Aruncă jucării, țipă sau lovește, iar tu nu mai știi dacă e doar o etapă sau un semn că ceva e mai profund? Respiri adânc, numeri până la zece, dar tot......
Strategii pentru prevenirea agresivității la copii și când ar trebui solicitat ajutor specializat
5
Băiețel blond, îmbrăcat cu cămașă albă și vestă cu carouri roșii și albe, stă cu o mână ridicată și cu degetul arătător indică spre un bec desenat cu alb și galben, iar deasupra capului sunt desenate mai multe becuri cu cretă albă, iar în spate are fundal verde
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Atunci când este vorba despre procesul de învățare, majoritatea oamenilor cred că inteligența există sau nu există. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa pentru că ea poate fi dezvoltată prin exercițiu. Ajută-ți copilul să-i......
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
6
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Parteneri
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță este încântată de porția de paste cu legume
7 aprilie, 16:22
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Rețete de mâncăruri vegetariene pentru copii
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
31 martie, 06:26
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
O mamă epuiazată în parc
30 martie, 07:10
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Închide