Gutuile pot fi introduse în alimentația bebelușului în momentul în care acesta începe diversificare. Totuși, înainte de a introduce aceste fructe, specialiștii recomandă să te consulți cu medicul tău pediatru. Acesta ar putea decide dacă micuțul tău este cu adevărat pregătit pentru ele.
Momentul în care poți introduce gutuile în alimentația copilului
Procesul de diversificare începe în general în jurul a 6 luni. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit, iar diversificarea poate începe mai devreme sau mai târziu de acest termen.
Dacă alegi să introduci gutuile în alimentația copilului, atunci alege dintre fructele moi și zemoase. Deși există unele soiuri de gutui care pot fi consumate crude, majoritatea sunt atât de tari, chiar și atunci când sunt coapte, încât trebuie gătite pentru a fi sigure pentru bebeluși.
Semințele de gutui conțin un compus care poate deveni toxic în organism. Specialiștii recomandă să te asiguri că îndepărtezi complet semințele înainte de a servi aceste fructe copiilor.
Gutuia provine din culturile antice din Europa și Asia de Sud-Vest. Gutuiul dulce și parfumat este o rudă îndepărtată a mărului. Deși există foarte multe soiuri, cele mai mult dintre ele sunt astringente și ferme când sunt crude.
Gutuile devin moi și dulci atunci când sunt gătite. Tradiția consumului de gutui în conserve este dusă mai departe și astăzi, iar gutuile sunt integrate în rețete de gemuri și jeleuri de fructe.
Gutuia este un pericol comun de sufocare
Gutuia este un pericol comun de sfocare deoarece majoritatea soiurilor sunt ferme. Pentru a mizimiza riscul de sufcare, specialiștii recomandă să îndepărtezi semințele fructului și să-l gătești până se înmoaie.
Deși coaja gutuilor este comestibilă și nu reprezintă un risc mare de sufocare, poate fi greu și dificil de mestecat, astfel că este recomandat să fie îndepărtată.
Ca întotdeauna, specialiștii recomandă să supraveghezi copilul în timp ce consumă gutuile.
Ce beneficii nutriționale are gutuia
Gutuia este bogată în nutrienți benefici pentru sănătatea celui mic. Aceasta conține vitamina B6 și zinc. Despre gutuie se spune că ajută la susținerea sănătății inimii, a funcției cognitive și a creșterii.
Gutuile furnizează, de asemenea, cantități mici de alți nutrineți enefici precum fieru, potasiul și carotenoizi. Gutuia este o sursă excelentă de fibre, în special pectină, care susține funcția digestivă.
În cele din urmă, gutuia este bogată în antioxidanți puternici, care pot reduce inflamația. Cu toate acestea, specialiștii susțin că semințele de gutuie pot deveni toxice în organismul copilului dacă sunt consumate în cantități mari.
De asemenea, nutriționiștii spun că dulceața de gutui, jeleul sau gemul de gutui nu ar trebui oferite copiilor cu vârste mai mici de doi ani deoarece pot conține zahăr adăugat.
Gutuile sunt o sursă excelentă de fibre, în special pectină, care ajută microbiomul intestinal să prospere și să înmoaie scaunul. Se spune că acest fruct poat eîmbunătăți semnificativ digestia bebelușului.
Gutuia nu este un alergen comun
Gutuia nu este un alergen comun, deși au fost raportate alergii la acest fructe de-a lungul timpului. Deși informațiile despre gutui sunt limitate, persoanele sensibile la fructele din familia Rosaceae, cum ar fi merele, caisele și prunele, pot avea o reacție alergică și la gutui.
Persoanele cu sindrom de alergie orală ar putea fi teoretic sensibile și la gutui.
Sindromul de alergie orală nu este periculos și duce de obicei la mâncărime de scurtă durată, furnicături sau arsuri în zona buzelor.
Înainte de a introduce gutuia, specialiștii de la Solidstarts recomandă să te consulți cu medicul pediatru și să observi cu atenție copilul pentru a vedea dacă acesta are reacții alergice la acest fruct.