Aceste nuci și fructe uscate care cresc imunitatea copilului sunt foarte hrănitoare și conțin proteine, fibre, antioxidanți și grăsimi sănătoase. În plus, consumul de fructe uscate și nuci ajută la prevenirea problemelor gastrice și a celor dentare. Sunt excelente pentru creșterea în înălțime și pentru dezvoltarea fizică în general. Și nu în ultimul rând, contribuie la stimularea imunității.
7 nuci și fructe uscate care cresc imunitatea copilului
Din categoria alimentelor sănătoase, fac parte și câteva nuci și fructe uscate care cresc imunitatea copilului. Ele pot fi oferite încă de la începerea diversificării, pisate sau tocate,cu mențiunea să fie consumate de către copil sub supravegherea unui părinte. După vârsta de 5 ani, ele pot fi oferite copilului, ca atare.
Nucile, cea mai bună gustare din categoria nuci și fructe care cresc imunitatea
Nucile și alunele fac parte din categoria acelor nuci și fructe uscate care cresc imunitatea. Ele conțin acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatoare care contribuie la menținerea unui sistem imunitar echilibrat. Nucile caju, spre exemplu, conțin zinc, un mineral esențial pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Zincul contribuie la producția de celule albe din sânge și la răspunsul imun la infecții. De asemenea, nucile braziliene conțin vitamina C. Această vitamină are un rol crucial în întărirea sistemului imunitar, ajutând la producerea de celule albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor.
Migdalele, alegerea ideală pentru gustarea de la școală
Migdalele sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant puternic. Antioxidanții ajută la protejarea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi, și contribuie astfel la menținerea unui sistem imunitar sănătos. De asemenea, ele conțin proteine care contribuie la producerea de anticorpi, enzime și celule imune care luptă împotriva infecțiilor. Fibrele din migdale contribuie și ele la menținerea sănătății sistemului digestiv. Un sistem digestiv sănătos este esențial pentru absorbția optimă a nutrienților, inclusiv a celor care susțin imunitatea.
Stafidele, gustarea preferată a copiilor mici
Stafidele fac si ele parte din categoria de nuci și fructe uscate care cresc imunitatea, ele fiind o bună sursă de vitamina B6. Aceasta ajută la producția de anticorpi și la combaterea infecțiilor. De asemenea, stafidele sunt bogate în fibre, care susțin sănătatea sistemului digestiv. Iar un sistem digestiv sănătos este esențial pentru absorbția adecvată a nutrienților și pentru funcționarea imunității. Nu în ultimul rând, ele conțin antioxidanți care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi.
Fisticul, gustarea sățioasă din pauze
Fisticul poate să contribuie la îmbunătățirea imunității datorită compoziției sale nutritive. Acesta este o sursă valoroasă de vitamina E, un antioxidant care protejează celulele împotriva radicalilor liberi, susținând astfel funcționarea corectă a sistemului imunitar. De asemenea, fisticul furnizează minerale esențiale, cum ar fi zincul și seleniul, care joacă un rol important în producția de celule albe din sânge. Acizii grași sănătoși găsiți în fistic, în special acizii grași mononesaturați, au proprietăți antiinflamatorii care pot contribui la echilibrarea sistemului imunitar. Proteinele și fibrele din fistic ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv, esențial pentru absorbția adecvată a nutrienților care sprijină imunitatea.
Merișoarele, fructele acrișoare perfecte în sezonul rece
Datorită proprietăților antioxidante și a compoziției nutritive, merișoarele pot contribui semnificativ la întărirea sistemului imunitar. Aceste fructe uscate sunt o sursă excelentă de vitamina C și fibre. Antocianinele găsite în merișoare sunt compuși naturali cu puternice proprietăți antioxidante, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi și contribuie la menținerea unui sistem imunitar sănătos.
Prunele uscate, gustarea la îndemână
Prunele uscate sunt o sursă bogată de fibre. Ele sprijină sănătatea sistemului digestiv prin absorbția corespunzătoare a nutrienților, inclusiv a celor care întăresc sistemul imunitar. Prunele uscate conțin antioxidanți care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Fierul, prezent în prunele uscate, este esențial pentru funcționarea sistemului imunitar, deoarece este necesar pentru producția de hemoglobină și transportul oxigenului în corp.
Smochinele, alegerea sănătoasă de gustare dulce
Smochinele sunt o sursă valoroasă de antioxidanți care protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi. În plus, ele conțin vitamine și minerale esențiale, precum vitamina K, potasiu, magneziu și fier, care sprijină funcționarea corectă a organismului și întăresc sistemul imunitar.
Câte porții de nuci și fructe uscate poate mânca pe zi un copil
Trebuie menținut faptul că aceste nuci și fructe uscate care cresc imunitatea pot fi introduse în dieta zilnică a copilului, fie sub formă de gustare, fie integrate în micul dejun sau cină. Și unele și altele pot fi amestecate cu iaurt, pot fi puse în compoziții de biscuiți, brioșe sau checuri, dar și în clătite.
De la 1 la 2 ani, copilul poate mânca 2-3 nuci și 1-2 fructe uscate
De la 3 la 5 ani, copilul poate mânca 2-3 nuci și 2-3 fructe uscate
De la 6 la 10 ani, copilul poate mânca 4-5 nuci și 2-3 fructe uscate
De la 11 ani în sus, copilul poate mânca 6-8 nuci și 3-4 fructe uscate
Oferindu-i copilului aceste gustări, îi oferi, de fapt, și șansa de a-și dezvolta un obicei alimentar sănătos.