Reclamă

Anafilaxia la bebeluși și copii. Ce ar trebui să faci dacă apare această reacție severă

Uneori, bebelușii și copiii dezvoltă reacții alergice severe, fie că este vorba de alimente, medicamente, mușcături ori înțepături de insecte. Este vorba despre anafilaxia la bebeluși și copii, o reacție alergică rapidă și severă, care necesită asistență medicală imediată. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar răspunde în mod eronat la o substanță relativ inofensivă, ca și cum ar fi o amenințare serioasă. Prin eliberarea de histamină și de alte substanțe chimice, se declanșează o serie de simptome, unele dintre ele punând în pericol viața.

Băiețel, îmbrăcat cu tricou gri, care arată cu degetul spre unul dintre ochi, care este umflat, ilustrând anafilaxia la bebeluși și copii
Anafilaxia la bebeluși și copii se poate manifesta între câteva secunde și câteva ore după ce aceștia au fost expuși la un alergen / Shutterstock

De multe ori, anafilaxia este confundată cu șocul anafilactic. De fapt, ambele sunt rezultatul unei reacții alergice severe. Anafilaxia poate duce la șoc anafilactic, dar nu întotdeauna. Atunci când un copil intră în șoc anafilactic, tensiunea arterială devine instabilă și se poate simți amețit sau poate avea senzația de leșin.

Anafilaxia la bebeluși și copii: semne și simptome

La bebelușii sub 6 luni, anafilaxia este neobișnuită, spune babycenter.com. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu au fost expuși la mulți alergeni, în special la cei alimentari. În general, este nevoie de mai mult de o singură expunere la un alergen pentru ca o reacție să apară, iar pentru dezvoltarea unor alergii pot trece ani de zile. Simptomele de anafilaxie la bebeluși și copii pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
 • Umflarea pielii, a buzelor, a gâtului, a limbii sau a feței.
 • Respirație șuierătoare sau probleme respiratorii severe.
 • Puls rapid sau slab, sau bătăi neregulate ale inimii.
 • Urticarie.
 • Înroșirea pielii.
 • Amețeală, leșin, pierderea cunoștinței.
 • Greață, vărsături, crampe abdominale, diaree.
 • Piele extrem de palidă, transpirație sau culoarea albastră a pielii.
 • Confuzie, dificultăți de vorbire.
 • De asemenea, bebelușii pot prezenta:
 • Agitație sau plâns inconsolabil.
 • Salivare bruscă.
 • Somnolență neobișnuită.
Reclamă

Simptomele anafilaxiei pot apărea fie după câteva secunde, fie după câteva ore după ce bebelușul sau copilul este expus la un alergen. De exemplu, anafilaxia indusă de alimente apare de obicei în 30 de minute, în timp ce o reacție alergică severă la o înțepătură de insectă apare în câteva secunde sau minute.

Din ce cauză apare anafilaxia la bebeluși și copii

Există mulți alergeni posibili, care pot declanșa anafilaxia, dar aceștia sunt cei mai comuni:

 • Alimentele. Aceasta este cea mai frecventă cauză a anafilaxiei la copii. Principalele alimente declanșatoare sunt alunele și nucile (cum ar fi nucile și caju), crustaceele (cum ar fi creveții și homarul) și peștele, laptele de vacă și ouăle.
 • Medicamentele din categoria penicilinei.
 • Mușcăturile și înțepăturile de insecte, în special de la bondari, albine, viespi, păienjeni și furnici de foc.
 • Latexul. 
 • Conservanții și coloranții alimentari.

Ce trebuie să faci dacă bebelușul sau copilul suferă de anafilaxie

Dacă bebelușul sau copilul prezintă semne de reacție alergică severă, în special dacă are probleme de respirație sau alterarea stării de conștiență:

Reclamă
 • Sună imediat la 112.
 • Întinde copilul cu picioarele ridicate, pentru a reduce riscul de șoc.
 • Încercă să-l menții calm, vorbindu-i și rămânând și tu calmă.
 • Nu-i da copilului niciun medicament pe gură, dacă are probleme de respirație sau de înghițire, deoarece acest lucru prezintă risc de sufocare.

Cum să previi anafilaxia la bebeluși și copii 

Există câteva modalități de a preveni o reacție severă, precum anafilaxia la bebeluși și copii. Iată ce ar trebui să faci:

Citește etichetele alimentelor

În cazul în care copilul este alergic la anumite alimente, este posibil să fie nevoie doar de o cantitate infimă pentru a declanșa o reacție, așa că este important să citiți cu atenție etichetele și să întrebi la restaurante dacă preparatele conțin sau nu unul dintre produsele interzise. Va trebui să fii vigilentă în această privință, până când copilul va putea să aibă singur grijă de el. 

Găsește locuri de joacă fără insecte

Dacă mușcăturile sau înțepăturile de insecte provoacă probleme, caută locuri de joacă fără insecte. Nu te baza pe spray-uri împotriva insectelor, pentru că acestea nu resping albinele și furnicile de foc, care înțeapă frecvent copiii. În plus, nu-ți lăsa copilul să alerge afară desculț, pentru că poate călca neintenționat pe o insectă care înțeapă sau mușcă.

Ai cu tine un stilou cu epinefrină

În cazul în care copilul tău a avut o reacție alergică severă, cel mai probabil, medicul îți va recomanda să ai asupra ta un dispozitiv tip stilou încărcat cu epinefrină pe care să-l folosești în caz de nevoie. 

Discută cu persoanele care îngrijesc copilul

Fie că este vorba despre bone, educatori sau rude, asigură-te că știu despre despre alergiile copilului, dar și cum să recunoască o reacție alergică și ce anume trebuie să facă în cazul în care copilul are una. 

Pune-i o brățară de alertă medicală 

Odată ce copilul a avut o reacție severă, cum ar fi șocul anafilactic, este înțelept ca acesta să poarte o brățară de identificare, de alertă medicală. Acest lucru ar putea să-i alerteze pe medici cu privire la starea sa, în caz de urgență.

Introdu din timp bebelușilor alimentele cu potențial alergenic

Cercetările arată că întârzierea introducerii alimentelor alergenice poate crește, de fapt, riscul de alergii alimentare. Experții sugerează introducerea alimentelor alergenice obișnuite de îndată ce copilul este pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru alimente solide și a tolerat alte câteva alimente tipice pentru prima dată, cum ar fi carnea, fructele și legumele. Cu toate acestea, dacă există un istoric familial de alergii alimentare, discută mai întâi cu medicul pediatru.

Ține sub control astmul

Discută cu medicul copilului pentru a menține astmul sub control. Ar trebui să faci acest lucru pentru a diminua gravitatea dificultăților de respirație în timpul unei reacții alergice.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă care îi aplică băiețelului ei un spray împotriva insectelor în timp ce se află într-o vacanță într-un loc tropical
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Băiat strănută din cauza alergiilor
Alergiile la copii: tot ce trebuie să știi despre ele
Alergiile la copii: tot ce trebuie să știi despre ele
Mâini de copil pe un borcan cu alune pe un fundal galben
Care sunt simptomele în cazul alergiilor la nuci și arahide. Ce spun specialiștii
Care sunt simptomele în cazul alergiilor la nuci și arahide. Ce spun specialiștii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Parteneri
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Închide