Reclamă

Anafilaxia la bebeluși și copii. Ce ar trebui să faci dacă apare această reacție severă

Uneori, bebelușii și copiii dezvoltă reacții alergice severe, fie că este vorba de alimente, medicamente, mușcături ori înțepături de insecte. Este vorba despre anafilaxia la bebeluși și copii, o reacție alergică rapidă și severă, care necesită asistență medicală imediată. Aceasta apare atunci când sistemul imunitar răspunde în mod eronat la o substanță relativ inofensivă, ca și cum ar fi o amenințare serioasă. Prin eliberarea de histamină și de alte substanțe chimice, se declanșează o serie de simptome, unele dintre ele punând în pericol viața.

Băiețel, îmbrăcat cu tricou gri, care arată cu degetul spre unul dintre ochi, care este umflat, ilustrând anafilaxia la bebeluși și copii
Anafilaxia la bebeluși și copii se poate manifesta între câteva secunde și câteva ore după ce aceștia au fost expuși la un alergen / Shutterstock

De multe ori, anafilaxia este confundată cu șocul anafilactic. De fapt, ambele sunt rezultatul unei reacții alergice severe. Anafilaxia poate duce la șoc anafilactic, dar nu întotdeauna. Atunci când un copil intră în șoc anafilactic, tensiunea arterială devine instabilă și se poate simți amețit sau poate avea senzația de leșin.

Anafilaxia la bebeluși și copii: semne și simptome

La bebelușii sub 6 luni, anafilaxia este neobișnuită, spune babycenter.com. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu au fost expuși la mulți alergeni, în special la cei alimentari. În general, este nevoie de mai mult de o singură expunere la un alergen pentru ca o reacție să apară, iar pentru dezvoltarea unor alergii pot trece ani de zile. Simptomele de anafilaxie la bebeluși și copii pot include:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Umflarea pielii, a buzelor, a gâtului, a limbii sau a feței.
  • Respirație șuierătoare sau probleme respiratorii severe.
  • Puls rapid sau slab, sau bătăi neregulate ale inimii.
  • Urticarie.
  • Înroșirea pielii.
  • Amețeală, leșin, pierderea cunoștinței.
  • Greață, vărsături, crampe abdominale, diaree.
  • Piele extrem de palidă, transpirație sau culoarea albastră a pielii.
  • Confuzie, dificultăți de vorbire.
  • De asemenea, bebelușii pot prezenta:
  • Agitație sau plâns inconsolabil.
  • Salivare bruscă.
  • Somnolență neobișnuită.
Reclamă

Simptomele anafilaxiei pot apărea fie după câteva secunde, fie după câteva ore după ce bebelușul sau copilul este expus la un alergen. De exemplu, anafilaxia indusă de alimente apare de obicei în 30 de minute, în timp ce o reacție alergică severă la o înțepătură de insectă apare în câteva secunde sau minute.

Din ce cauză apare anafilaxia la bebeluși și copii

Există mulți alergeni posibili, care pot declanșa anafilaxia, dar aceștia sunt cei mai comuni:

  • Alimentele. Aceasta este cea mai frecventă cauză a anafilaxiei la copii. Principalele alimente declanșatoare sunt alunele și nucile (cum ar fi nucile și caju), crustaceele (cum ar fi creveții și homarul) și peștele, laptele de vacă și ouăle.
  • Medicamentele din categoria penicilinei.
  • Mușcăturile și înțepăturile de insecte, în special de la bondari, albine, viespi, păienjeni și furnici de foc.
  • Latexul. 
  • Conservanții și coloranții alimentari.

Ce trebuie să faci dacă bebelușul sau copilul suferă de anafilaxie

Dacă bebelușul sau copilul prezintă semne de reacție alergică severă, în special dacă are probleme de respirație sau alterarea stării de conștiență:

  • Sună imediat la 112.
  • Întinde copilul cu picioarele ridicate, pentru a reduce riscul de șoc.
  • Încercă să-l menții calm, vorbindu-i și rămânând și tu calmă.
  • Nu-i da copilului niciun medicament pe gură, dacă are probleme de respirație sau de înghițire, deoarece acest lucru prezintă risc de sufocare.

Cum să previi anafilaxia la bebeluși și copii 

Există câteva modalități de a preveni o reacție severă, precum anafilaxia la bebeluși și copii. Iată ce ar trebui să faci:

Citește etichetele alimentelor

În cazul în care copilul este alergic la anumite alimente, este posibil să fie nevoie doar de o cantitate infimă pentru a declanșa o reacție, așa că este important să citiți cu atenție etichetele și să întrebi la restaurante dacă preparatele conțin sau nu unul dintre produsele interzise. Va trebui să fii vigilentă în această privință, până când copilul va putea să aibă singur grijă de el. 

Reclamă

Găsește locuri de joacă fără insecte

Dacă mușcăturile sau înțepăturile de insecte provoacă probleme, caută locuri de joacă fără insecte. Nu te baza pe spray-uri împotriva insectelor, pentru că acestea nu resping albinele și furnicile de foc, care înțeapă frecvent copiii. În plus, nu-ți lăsa copilul să alerge afară desculț, pentru că poate călca neintenționat pe o insectă care înțeapă sau mușcă.

Ai cu tine un stilou cu epinefrină

În cazul în care copilul tău a avut o reacție alergică severă, cel mai probabil, medicul îți va recomanda să ai asupra ta un dispozitiv tip stilou încărcat cu epinefrină pe care să-l folosești în caz de nevoie. 

Discută cu persoanele care îngrijesc copilul

Fie că este vorba despre bone, educatori sau rude, asigură-te că știu despre despre alergiile copilului, dar și cum să recunoască o reacție alergică și ce anume trebuie să facă în cazul în care copilul are una. 

Pune-i o brățară de alertă medicală 

Odată ce copilul a avut o reacție severă, cum ar fi șocul anafilactic, este înțelept ca acesta să poarte o brățară de identificare, de alertă medicală. Acest lucru ar putea să-i alerteze pe medici cu privire la starea sa, în caz de urgență.

Introdu din timp bebelușilor alimentele cu potențial alergenic

Cercetările arată că întârzierea introducerii alimentelor alergenice poate crește, de fapt, riscul de alergii alimentare. Experții sugerează introducerea alimentelor alergenice obișnuite de îndată ce copilul este pregătit din punct de vedere al dezvoltării pentru alimente solide și a tolerat alte câteva alimente tipice pentru prima dată, cum ar fi carnea, fructele și legumele. Cu toate acestea, dacă există un istoric familial de alergii alimentare, discută mai întâi cu medicul pediatru.

Ține sub control astmul

Discută cu medicul copilului pentru a menține astmul sub control. Ar trebui să faci acest lucru pentru a diminua gravitatea dificultăților de respirație în timpul unei reacții alergice.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
O mamă care îi aplică băiețelului ei un spray împotriva insectelor în timp ce se află într-o vacanță într-un loc tropical
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Cum alegi un spray împotriva insectelor pentru copilul tău. La ce anume e recomandat să fii atentă
Băiat strănută din cauza alergiilor
Alergiile la copii: tot ce trebuie să știi despre ele
Alergiile la copii: tot ce trebuie să știi despre ele
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
5 septembrie, 06:52
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Închide