Reclamă

Păduchii la copii: tot ce trebuie să știi

Copilul se scarpină cam des în cap? Vezi să nu aibă păduchi. Pentru că nu, aceștia nu au dispărut, ci continuă ”să-și facă de cap” prin părul micuților. Și, după cum probabil știi, îți vor da destul de mari bătăi de cap până vei reuși să-l scapi pe cel mic de ei.

Mama pieptănă părul fetiței pentru a-i lua păduchii
Dacă în colectivitate există cazuri de păduchi, poți apela la un șampon de prevenție / Shutterstock

Păduchii sunt paraziți care trăiesc pe scalpul uman și se hrănesc cu sânge. Ei nu sunt purtători de boli, dar pot provoca mâncărime severă și iritații ale scalpului. Păduchii se răspândesc prin contact direct cu părul unei persoane infectate sau prin intermediul obiectelor personale, cum ar fi pieptenii, pernele sau pălăriile.

Cum arată păduchii

Păduchii sunt mici, de culoare gri sau maro, care măsoară între 2 și 3 mm lungime, aproximativ de dimensiunea unei semințe de susan. Ouăle lor, numite lindini, sunt și mai mici, având dimensiunea unui punct de la sfârșitul unei propoziții. Lindinile sunt lipite de firele de păr, de obicei în apropierea scalpului, și sunt greu de îndepărtat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păduchii  nu sunt un semn de igienă precară. Oricine poate fi contaminat cu păduchi, indiferent de vârstă, sex sau mediu social. Ei se răspândesc în principal prin contact direct cap-la-cap, care este frecvent în rândul copiilor care se joacă împreună. Păduchii pot fi, de asemenea, transferați prin obiecte personale contaminate, deși aceasta este o metodă mai puțin comună de răspândire.

Reclamă

Ce simptome are copilul când are păduchi

Așa cum spuneam și mai sus, păduchii nu țin cont de nimic atunci când se instalează în capul cuiva. Însă este foarte adevărat că micuții sunt mai predispuși la a face păduchi. Iar asta din cauza faptului că își petrec mult timp la grădiniță, școală sau locuri de joacă. Iar dacă observi următoarele semne, e foarte posibil ca al tău copil să aibă păduchi:

-copilul se scarpină în cap destul de des, în special în zona cefei și în spatele urechilor.

-simte că-i umble ceva pe cap

-observi răni și iritații cauzate de scărpinat

Reclamă

-vezi lindini pe firele de păr, în special la baza acestora.

-vezi păduchi adulți.

Cum verifici dacă micuțul are păduchi

Pentru a fi sigură de diagnostic, și anume că micuțul are păduchi, folosește o lampă cu lumină puternică și un pieptene fin. Cu aceste două instrumente vei examina atent  părul copilului. Dacă e prima dată când ai de-a face cu așa ceva, s-ar putea să-i vezi mai greu.

Mai apoi, împarte părul în secțiuni mici și pieptănă fiecare secțiune de la rădăcină până la vârfuri. Verifică pieptenele după fiecare trecere pentru păduchi sau lindini.

Acordă o atenție specială zonelor din spatele urechilor și la baza gâtului, unde păduchii stau mai mult.

Cum poți scăpa copilul de păduchi

În zilele noastre, poți scăpa destul de ușor de păduchi, mai ales dacă copilul este băiat. Însă, la fel de ușor funcționează lucrurile și pentru fetele cu păr lung.

În farmacii, găsești șampoane speciale pentru păduchi, cu care speli copilul de câteva ori. Acestea conțin substanțe active precum permetrina sau piretrina. Aceste produse sunt eficiente în uciderea păduchilor și a lindinilor, dar trebuie folosite conform instrucțiunilor. În unele cazuri, poate fi necesară repetarea tratamentului după șapte până la zece zile pentru a asigura eliminarea completă a păduchilor. După fiecare spălare, poți pieptăna părul copilului cu un pieptene fin pentru a îndepărta păduchii și lindinile.

Atenție, ar trebui să speli cu apă fierbinte și lenjeriile de pat, hainele și obiecte personale ale micuțului. De asemenea, medicii recomandă să aspiri și să cureți bine întreaga casa. Astfel vei preveni recontaminarea.

Remedii naturale pentru a scăpa copilul de păduchi

Pe lângă tratamentele medicale, există și remedii naturale care te pot ajuta să-l scapi pe copil de păduchi.

Spre exemplu,  poți aplica pe păr ulei de măsline sau ulei de cocos. Cele două sufocă păduchii. Totodată, uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, pot avea proprietăți insecticide și pot fi adăugate în șamponul obișnuit.

Dacă micuțul suportă mirosul, poți aplica pe păr oțet alb Acesta slăbește adeziunea lindinilor la firele de păr, facilitând îndepărtarea lor cu un pieptene fin.

Cât timp trăiesc păduchii pe cap

Păduchii trăiesc aproximativ 30 de zile pe scalpul uman. Femelele pot depune între 50 și 100 de ouă pe durata vieții lor. Ouăle eclozează în aproximativ 7-10 zile, iar năpârlirea și maturarea durează încă 7-10 zile. Fără o gazdă umană, păduchii nu pot supraviețui mai mult de 24-48 de ore.

Cât timp durează să scapi copilul de păduchi

Durata pentru a scăpa de păduchi variază în funcție de gravitatea infestării și de eficiența tratamentului aplicat. În general, poate dura între una și două săptămâni pentru a elimina complet păduchii, incluzând tratamente repetate și curățarea temeinică a mediului înconjurător. Persistența și respectarea instrucțiunilor de tratament sunt esențiale pentru succesul în eradicarea păduchilor.

Prin urmare, deși păduchii de cap pot fi o problemă neplăcută și frustrantă, există numeroase soluții eficiente disponibile.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
2
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
5
Elevă de liceu cu caiete în brațe
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Capitala are cele mai multe licee atât ca număr, dar și ca apreciere pentru sistemul de învățământ și formarea elevilor. Multe dintre acestea sunt recunoscute pentru performanțele academice remarcabile ale elevilor lor. Ai mai jos topul......
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Cele mai noi
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Copil ține în mână un pahar cu suc natural pentru imunitate
26 martie, 07:07
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Rețete de sucuri naturale pentru întărirea imunității
Mama și fiica se bucură de venirea primăverii
25 martie, 06:35
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
Tranziția de la iarnă la primăvară: Cum gestionăm schimbările bruște de temperatură
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
24 martie, 07:27
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Băiat cu alergii sezoniere își suflă nasul
23 martie, 07:38
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Cum să previi și să tratezi alergiile sezoniere la copii
Închide