Reclamă

Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație

Parentingul „plug de zăpadă“ mai este numit și parentingul „buldozer“. Este un stil parental care încearcă să înlăture toate obstacolele din calea copilului. Astfel, acesta nu va experimenta durerea, eșecul sau disconfortul. Toate aceste experiențe sunt cruciale pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și îl ajută să învețe abilități importante pentru viață. Află mai departe cum sunt afectați copiii din ziua de azi de acest stil de parenting.

Mamă cu rame de ochelari albe, care o ține de după gât pe fiica ei, blondă, care este așezată în față, ilustrând parentingul „plug de zăpadă“
Copiii crescuți de părinții care au aplicat parentingul „plug de zăpadă“ sunt obișnuiți ca altcineva să rezolve totul pentru ei / Shutterstock

Stilul de parenting „plug de zăpadă“ este destul de asemănător cu cel „elicopter“. Practic, în ambele, părinții intervin pentru copiii lor în nenumărate moduri. Parinții care adoptă stilul „plug de zăpadă“ nu numai că se concentrează prea mult pe copii, dar îi și supraprotejează, luptând în bătăliile lor în locul lor.

De ce se manifestă acum parentingul „plug de zăpadă“

„Această generație de părinți fac parte dintr-o epocă a anxietății. Există ciclul de știri de 24 de ore și social media care ne amintesc de tot ce se întâmplă groaznic în lume“, spune Carla Naumburg, asistent social clinic în Newton, Massachusetts, și autoarea cărții „How to Stop Losing Your Sh*t with Your Kids“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Jessica Lahey, autoarea cărții „The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed“ consideră, de asemenea, că mass-media a creat acest tip de educație parentală. „Mass-media ne-a făcut să credem că cei mici sunt în pericol tot timpul și că acesta vine din toate părțile”, spune Lahey. „Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Mass-media supraestimează pericolele foarte îndepărtate, potențiale, la adresa copiilor noștri.“

Un alt lucru care promovează stilul de parenting „plug de zăpadă“ este smartphone-ul. „Mulțumită tehnologiei, este mult mai ușor să fii un părinte „plug de zăpadă“ acum decât era în trecut. Este ușor pentru un părinte să trimită o plângere rapidă prin e-mail profesorului copilului său“, spune Damon Korb, pediatru de dezvoltare comportamentală în Los Gatos, California, și autor al cărții „Raising an Organized Child“.

Ce efecte are parentingul „plug de zăpadă“ 

Din păcate, copiii care au fost crescuți în stilul „plug de zăpadă“ nu se descurcă foarte bine. Asta pentru că sunt obișnuiți ca altcineva să rezolve totul pentru ei. În plus, acest lucru poate să conducă la autosuficiență când vor crește.

Probleme în a face față frustrării

Lahey explică faptul că acești copii fac față cu greu frustrării și, prin urmare, sunt mai puțin capabili să îndeplinească sarcini dificile pe cont propriu. 

Potrivit lui Lahey, privarea copiilor de dificultățile dezirabile are ca rezultat copii care nu pot face față sentimentului de frustrare. Aceștia renunță la primul semn de provocare și care sunt mai puțin capabili să învețe.

Reclamă

Abilități slabe de rezolvare a problemelor

Un sondaj realizat în 2019 de New York Times privind parentingul „plug de zăpadă“ a dezvăluit modul în care părinții au rezolvat problemele pentru copiii lor de vârstă universitară în mai multe moduri, inclusiv:

  • Reamintindu-le copiilor despre termenele limită.
  • Făcând programări pentru ei.
  • Sunându-i pentru a-i trezi pentru orele de curs.
  • Plătindu-le o parte din cheltuielile de întreținere.
  • Ajutându-i să scrie eseuri, cereri de internship sau alte sarcini.

Korb descrie consideră acest tip de educație ca un sprinter, deși viața este un maraton. El spune: „Un părinte „plug de zăpadă“ își poate împinge cu succes copilul în rolul principal într-o piesă de teatru sau în cea mai competitivă echipă de fotbal. Ei își pot chiar ajuta copilul să intre la o facultate mai bine cotată. Dar, făcând acest lucru, părintele își privează copilul de capacitatea de a învăța cum să rezolve probleme și cum să facă față dificultăților, care sunt abilități esențiale pentru viață.”

Lipsa de autoeficacitate

Lahey explică faptul că acești copii nu trebuie să se confrunte niciodată cu consecințele acțiunilor lor și ajung să simtă o lipsă de autoeficacitate. „Ei nu cred că acțiunile lor vor duce la o schimbare pozitivă și sunt mai puțin predispuși să acționeze“, spune Lahey. „Un alt nume pentru acest lucru este neputința învățată, iar părinții sunt primii și cei mai buni profesori ai copiilor.“

Anxietate crescută

Naumburg explică faptul că, atunci când părinții iau decizii bazate pe anxietate, ei acționează în moduri menite să calmeze temerile în loc să își învețe copiii cum să gestioneze situațiile dificile, să dezvolte abilități de adaptare și să crească reziliența.

De fapt, cercetările au descoperit că tulburările de anxietate la părinți influențează comportamentele parentale. Acest lucru poate crește riscul copilului de a dezvolta tulburări de anxietate.

Cum să eviți să fii un părinte „plug de zăpadă“

Părinții „plug de zăpadă“ nu-și lasă copiii să se confrunte cu greutăți. Fie împinge de la spate și îi susține, fie se retrag și îi lasă să renunțe. Dar grutățile sunt parte integrantă a maturizării. „Este mai bine să îmbrățișezi lupta și să adopți o mentalitate de creștere“, spune Korb.

Iată alte câteva sfaturi de la experții pentru a face față tendinței de a fi un părinte „plug de zăpadă“:

Controlează-ți propria anxietate

Naumburg subliniază importanța ca părinții să-și gestioneze propria anxietate. „Când putem fi părinți cu gândire lucidă și permitem ca valorile noastre să ne ghideze, avem mai multe șanse să creștem copii care pot face față la orice le iese în cale“, spune aceasta.

Concentrează-te pe obiective pe termen lung

Lahey sugerează ca părinții să încerce să se concentreze asupra obiectivelor pe termen lung, în locul urgențelor pe termen scurt. De asemenea, ea subliniază importanța de a pune accentul pe procesul de învățare. Asta mai degrabă decât pe produsul notelor, punctelor și scorurilor. „Acolo se întâmplă adevărata educație parentală, în procesul de a deveni mai bun data viitoare.“

Fii un părinte cu o viziune de ansamblu

Korb este un susținător al parentingului „cu o viziune de ansamblu“. Acesta presupune că părinții își pregătesc copiii pentru vârsta adultă, retrăgându-se treptat și oferindu-le posibilitatea de a gândi independent și de a rezolva singuri problemele. Atunci când copiii se confruntă cu o problemă, un părinte „cu o viziune de ansamblu“ răspunde prin a întreba: «Cum vei rezolva problema și ce vei face diferit data viitoare?»”. Poți oferi sugestii, dar respectă procesul prin care copilul își dă seama ce trebuie să facă pentru a avea succes.

Te-ar mai putea interesa și
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Tată vitreg stă pe canapea și vorbește cu copilul
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
9 lucruri pe care părintele vitreg nu ar trebui să le facă niciodată
Mămică, îmbrăcată cu o bluză roz prăfuit, stă pe o canapea gri, cu o mână la tâmplă, iar fetițța ei, îmbrăcată cu tricou roz, stă vorbind cu ea și ținând palma cu degetele desfăcute, ilustrând dacă ai fost crescută de un părinte dificil
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O mămică ce ține în brațe un bebeluș și se recuperează după naștere
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
Recuperarea după naștere poate fi una rapidă sau una anevoioasă. Fiecare femeie are o călătorie unică atunci când vine vorba de experiența nașterii. Specialiștii vin în ajutorul mămicilor cu câteva sfaturi utile pentru a le face......
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mama își ia la revedere de la băiatul care merge singur la școală
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
În ultimii ani, stilurile de parenting au devenit tot mai diverse, iar părinții sunt mai conștienți de impactul pe care modul de creștere îl are asupra copiilor. Unul dintre stilurile de parenting care a câștigat popularitate este......
Parentingul liberal: ce este și care sunt caracteristicile lui
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Copil, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni gri, care stă așezat pe o canapea bej și se ține cu ambele mâini de gură, ilustrând copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
Un băiețel cu un card albastru în mână
13:03
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
Alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2025. Care e suma acordată de Guvern
O farfurie pe care se află mai multe clătite cu dovleac pentru copii
07:49
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
Clătite cu dovleac. Un desert delicios pentru cei mici
O femeie însărcinată care se dă cu cremă hidratantă pe burtică
07:22
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
Modificări ale pielii în sarcină. Când apare efectul de strălucire naturală
O fetiță blondă care își suflă nasul în șervețel
9 octombrie, 16:10
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
Ducem copiii cu muci în colectivitate? Un medic de familie susținut de Doctor Mihai Craiu aduce lămuriri: „Mucii verzi nu sunt contagioşi”
O femeie însărcinată care consumă o ceșacă de ceai
9 octombrie, 08:27
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
O fetiță care ține în brațe un castron plin cu prune
9 octombrie, 07:03
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Când poți introduce prunele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificare
Închide