Reclamă

Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație

Parentingul „plug de zăpadă“ mai este numit și parentingul „buldozer“. Este un stil parental care încearcă să înlăture toate obstacolele din calea copilului. Astfel, acesta nu va experimenta durerea, eșecul sau disconfortul. Toate aceste experiențe sunt cruciale pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și îl ajută să învețe abilități importante pentru viață. Află mai departe cum sunt afectați copiii din ziua de azi de acest stil de parenting.

Mamă cu rame de ochelari albe, care o ține de după gât pe fiica ei, blondă, care este așezată în față, ilustrând parentingul „plug de zăpadă“
Copiii crescuți de părinții care au aplicat parentingul „plug de zăpadă“ sunt obișnuiți ca altcineva să rezolve totul pentru ei / Shutterstock

Stilul de parenting „plug de zăpadă“ este destul de asemănător cu cel „elicopter“. Practic, în ambele, părinții intervin pentru copiii lor în nenumărate moduri. Parinții care adoptă stilul „plug de zăpadă“ nu numai că se concentrează prea mult pe copii, dar îi și supraprotejează, luptând în bătăliile lor în locul lor.

De ce se manifestă acum parentingul „plug de zăpadă“

„Această generație de părinți fac parte dintr-o epocă a anxietății. Există ciclul de știri de 24 de ore și social media care ne amintesc de tot ce se întâmplă groaznic în lume“, spune Carla Naumburg, asistent social clinic în Newton, Massachusetts, și autoarea cărții „How to Stop Losing Your Sh*t with Your Kids“.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Jessica Lahey, autoarea cărții „The Gift of Failure: How the Best Parents Learn to Let Go So Their Children Can Succeed“ consideră, de asemenea, că mass-media a creat acest tip de educație parentală. „Mass-media ne-a făcut să credem că cei mici sunt în pericol tot timpul și că acesta vine din toate părțile”, spune Lahey. „Acest lucru pur și simplu nu este adevărat. Mass-media supraestimează pericolele foarte îndepărtate, potențiale, la adresa copiilor noștri.“

Un alt lucru care promovează stilul de parenting „plug de zăpadă“ este smartphone-ul. „Mulțumită tehnologiei, este mult mai ușor să fii un părinte „plug de zăpadă“ acum decât era în trecut. Este ușor pentru un părinte să trimită o plângere rapidă prin e-mail profesorului copilului său“, spune Damon Korb, pediatru de dezvoltare comportamentală în Los Gatos, California, și autor al cărții „Raising an Organized Child“.

Ce efecte are parentingul „plug de zăpadă“ 

Din păcate, copiii care au fost crescuți în stilul „plug de zăpadă“ nu se descurcă foarte bine. Asta pentru că sunt obișnuiți ca altcineva să rezolve totul pentru ei. În plus, acest lucru poate să conducă la autosuficiență când vor crește.

Probleme în a face față frustrării

Lahey explică faptul că acești copii fac față cu greu frustrării și, prin urmare, sunt mai puțin capabili să îndeplinească sarcini dificile pe cont propriu. 

Potrivit lui Lahey, privarea copiilor de dificultățile dezirabile are ca rezultat copii care nu pot face față sentimentului de frustrare. Aceștia renunță la primul semn de provocare și care sunt mai puțin capabili să învețe.

Reclamă

Abilități slabe de rezolvare a problemelor

Un sondaj realizat în 2019 de New York Times privind parentingul „plug de zăpadă“ a dezvăluit modul în care părinții au rezolvat problemele pentru copiii lor de vârstă universitară în mai multe moduri, inclusiv:

  • Reamintindu-le copiilor despre termenele limită.
  • Făcând programări pentru ei.
  • Sunându-i pentru a-i trezi pentru orele de curs.
  • Plătindu-le o parte din cheltuielile de întreținere.
  • Ajutându-i să scrie eseuri, cereri de internship sau alte sarcini.

Korb descrie consideră acest tip de educație ca un sprinter, deși viața este un maraton. El spune: „Un părinte „plug de zăpadă“ își poate împinge cu succes copilul în rolul principal într-o piesă de teatru sau în cea mai competitivă echipă de fotbal. Ei își pot chiar ajuta copilul să intre la o facultate mai bine cotată. Dar, făcând acest lucru, părintele își privează copilul de capacitatea de a învăța cum să rezolve probleme și cum să facă față dificultăților, care sunt abilități esențiale pentru viață.”

Lipsa de autoeficacitate

Lahey explică faptul că acești copii nu trebuie să se confrunte niciodată cu consecințele acțiunilor lor și ajung să simtă o lipsă de autoeficacitate. „Ei nu cred că acțiunile lor vor duce la o schimbare pozitivă și sunt mai puțin predispuși să acționeze“, spune Lahey. „Un alt nume pentru acest lucru este neputința învățată, iar părinții sunt primii și cei mai buni profesori ai copiilor.“

Anxietate crescută

Naumburg explică faptul că, atunci când părinții iau decizii bazate pe anxietate, ei acționează în moduri menite să calmeze temerile în loc să își învețe copiii cum să gestioneze situațiile dificile, să dezvolte abilități de adaptare și să crească reziliența.

De fapt, cercetările au descoperit că tulburările de anxietate la părinți influențează comportamentele parentale. Acest lucru poate crește riscul copilului de a dezvolta tulburări de anxietate.

Cum să eviți să fii un părinte „plug de zăpadă“

Părinții „plug de zăpadă“ nu-și lasă copiii să se confrunte cu greutăți. Fie împinge de la spate și îi susține, fie se retrag și îi lasă să renunțe. Dar grutățile sunt parte integrantă a maturizării. „Este mai bine să îmbrățișezi lupta și să adopți o mentalitate de creștere“, spune Korb.

Iată alte câteva sfaturi de la experții pentru a face față tendinței de a fi un părinte „plug de zăpadă“:

Controlează-ți propria anxietate

Naumburg subliniază importanța ca părinții să-și gestioneze propria anxietate. „Când putem fi părinți cu gândire lucidă și permitem ca valorile noastre să ne ghideze, avem mai multe șanse să creștem copii care pot face față la orice le iese în cale“, spune aceasta.

Concentrează-te pe obiective pe termen lung

Lahey sugerează ca părinții să încerce să se concentreze asupra obiectivelor pe termen lung, în locul urgențelor pe termen scurt. De asemenea, ea subliniază importanța de a pune accentul pe procesul de învățare. Asta mai degrabă decât pe produsul notelor, punctelor și scorurilor. „Acolo se întâmplă adevărata educație parentală, în procesul de a deveni mai bun data viitoare.“

Fii un părinte cu o viziune de ansamblu

Korb este un susținător al parentingului „cu o viziune de ansamblu“. Acesta presupune că părinții își pregătesc copiii pentru vârsta adultă, retrăgându-se treptat și oferindu-le posibilitatea de a gândi independent și de a rezolva singuri problemele. Atunci când copiii se confruntă cu o problemă, un părinte „cu o viziune de ansamblu“ răspunde prin a întreba: «Cum vei rezolva problema și ce vei face diferit data viitoare?»”. Poți oferi sugestii, dar respectă procesul prin care copilul își dă seama ce trebuie să facă pentru a avea succes.

Te-ar mai putea interesa și
O mamă stresată de copii
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Importanța timpului personal pentru părinți: cum să te relaxezi mai des
Părinți care se joacă cu cei doi copii
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Copiii părinților permisivi vs. copiii părinților autoritari. Care sunt trăsăturile pe care le dezvoltă fiecare copil și prin ce se diferențiază
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Cei doi copii își îmbrățișează mama care tocmai a venit acasă de la muncă
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
Echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă este o provocare pentru mulți oameni. Dacă și tu simți că jonglezi constant între responsabilitățile profesionale și cele personale, acest articol îți oferă soluții practice pentru......
Cariera și familia: cum să găsești echilibrul între timpul petrecut la muncă și acasă
3
Fetița este pusă să aleagă între două cartonașe
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
Independența copilului tău începe cu abilitatea de a lua decizii. Când îl ajuți să gândească singur și să-și asume alegerile, îl pregătești pentru o viață responsabilă și plină de încercări. Dar cum încurajezi copilul să ia......
Cum să încurajezi copilul să ia decizii de mic: pași pentru creșterea independenței
4
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
5
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Cele mai noi
Smoothie cald cu banane și lapte alături de câteva fursecuri cu vanilie
07:49
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Fetiță face un experiment cu două pahare cu apă și ouă
06:52
Abilitățile STEM la copii: ce sunt și cum le poți dezvolta prin joacă
Abilitățile STEM la copii: ce sunt și cum le poți dezvolta prin joacă
Un băiat și o fetiță participă la cursurile extracurriculare de pictură
22 ianuarie, 08:26
Cum să alegi activitățile extracurriculare potrivite pentru copilul tău
Cum să alegi activitățile extracurriculare potrivite pentru copilul tău
Mama îi pune copilului mănușile pe mână, chiar lângă mașină
22 ianuarie, 07:13
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Reguli simple pentru siguranța copilului în aer liber pe vreme rece
Bunicul se joacă împreună cu nepotul cu jucării din lemn
20 ianuarie, 07:28
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Rolul familiei extinse în creșterea copilului: avantaje și sfaturi utile
Mama îi dă bebelușului picături de vitamina D
20 ianuarie, 06:04
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Vitamina D pentru copii: de ce este esențială în lunile de iarnă
Închide