Vaccinurile acționează în moduri diferite. De obicei, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca protecția să se dezvolte după vaccinare și poate dura toată viața. Anumite vaccinuri necesită doze de rapel ocazionale pentru a menține apărarea organismului.
Cum funcționează vaccinurile
Înainte de a se naște, bebelușii primesc anticorpi împotriva infecțiilor de la mamă, prin intermediul placentei. Această imunizare este pe termen scurt și dispare undeva în jurul vârstei de patru luni. De aceea se recomandă imunizarea prin vaccinare.
Unele vaccinuri conțin o doză foarte mică dintr-o formă vie, dar slăbită, a unui virus, altele conțin o doză foarte mică de bacterii moarte sau părți mici de bacterii, spune pregnancybirthbaby.org.au.
De asemenea, pot conține o doză mică dintr-o toxină modificată, produsă de bacterii. Vaccinările au făcut ca bolile care erau comune în copilărie să devină rare.
Ce conține schema națională de vaccinare a copiilor
Schema a fost creată păstrând un echilibru între momentul în care este probabil ca un copil să fie expus la o boală și momentul în care un vaccin va fi cel mai eficient. Vaccinurile sunt testate pentru a fi administrate în siguranță și în mod eficient, la vârstele recomandate.
Calendarul național de vaccinare
Dacă ai decis să-ți vaccinezi copilul, iată care este lista de vaccinuri recomandate, în funcție de vârstă, conform Institutului Național de Sănătate Publică din România:
- În primele 24 de ore – vaccinul hepatitic B (Hep B) se face în maternitate.
- La 2-7 zile de la naștere – vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG).
- La vârsta de 2 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
- La vârsta de 4 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
- La vârsta de 11 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
- La vârsta de 12 luni – vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR).
- La vârsta de 5 ani – vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR).
- La vârsta de 5-6 ani – vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI).
- La vârsta de 14 ani – vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa).
În cazul în care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare, în primele 24 de ore de la naștere, copiilor născuți din mame AgHBs pozitive vor urma această schemă de vaccinare:
- La vârsta de 6 săptămâni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), prima doză.
- La 30 de zile de la prima doză – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a doua doză.
- La 30 de zile de la a doua doză – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a treia doză.
- La vârsta de 11 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a patra doză.
Pentru copiii născuți din mame AgHBs negative, în cazul în care vaccinul este indisponibil, se începe schema începând cu vârsta de 2 luni, nemaifiind necesară recuperarea primei doze.
De asemenea, este important de menționat că costul vaccinurilor din programul national este suportat de fiecare țară în parte pentru cetățenii ei.
Lista de vaccinuri opționale în România
Vaccinurile opționale fac parte, alături de vaccinurile obligatorii, din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. Chiar dacă poartă numele de vaccinuri opționale, ele sunt la fel de importante ca și cele obligatorii. Singura diferență între ele este că rămâne la latitudinea părinților, dacă aleg să-și vaccineze sau nu copiii.
Vaccinul rotaviral
Vaccinul rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva scaunelor moi cauzet de infecția cu rotavirus. Acesta se administrează pe cale orală, două sau trei doze începand cu primele șase săptămâni de viață, cu o distanță de cel puțin 30 de zile intre doze.
Vaccinul varicelic
Este un vaccin cu virus viu atenuat, care protejează împotriva varicelei. Vaccinul varicelic se administrează în două doze, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de nouă luni.
Vaccinul meningococic
Vaccinul meningococic previne împotriva diferitelor tipuri de meningite. In funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
Vaccinul hepatitic A
Vaccinul hepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6-12 luni. Protejeaza împotriva Hepatitei de tip A, cunoscută și sub numele de boala „mâinilor murdare”.
Vaccinul HPV
Vaccinul HPV poate fi bivalent, tetravalent și nanovalent. Se administrează intramuscular. Se fac două sau trei doze, între 9 și 26 de ani. Dacă nu ai apucat să-l faci, din fericire acesta se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului ginecolog. Vaccinul HPV protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal.