Reclamă

Schema națională de vaccinare a copiilor

Sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat la naștere și acesta prezintă un risc mai mare de a se infecta și de a se îmbolnăvi grav. Și pentru că anumite boli pot fi fatale pentru bebeluși, există posibilitatea de a apela la vaccinuri. Acestea învăță sistemul imunitar al bebelușilor cum să se apere împotriva germenilor. Părinții care decid să-și vaccineze copiii, se pot ghida după schema națională de vaccinare a copiilor. 

Publicat: 27 septembrie 2023, 08:28
Bebeluș care stă dezbrăcat și se uită la o seringă galbenă, care i se apropie de braț, pentru a primi unul dintre vaccinurile din schema națională de vaccinare a copiilor
Schema națională de vaccinare a copiilor păstrează echilibrul între momentul probabil al contactării bolii și când un vaccin este eficient / Shutterstock

Vaccinurile acționează în moduri diferite. De obicei, este nevoie de câteva săptămâni pentru ca protecția să se dezvolte după vaccinare și poate dura toată viața. Anumite vaccinuri necesită doze de rapel ocazionale pentru a menține apărarea organismului.

Cum funcționează vaccinurile

Înainte de a se naște, bebelușii primesc anticorpi împotriva infecțiilor de la mamă, prin intermediul placentei. Această imunizare este pe termen scurt și dispare undeva în jurul vârstei de patru luni. De aceea se recomandă imunizarea prin vaccinare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele vaccinuri conțin o doză foarte mică dintr-o formă vie, dar slăbită, a unui virus, altele conțin o doză foarte mică de bacterii moarte sau părți mici de bacterii, spune pregnancybirthbaby.org.au.

De asemenea, pot conține o doză mică dintr-o toxină modificată, produsă de bacterii. Vaccinările au făcut ca bolile care erau comune în copilărie să devină rare. 

Ce conține schema națională de vaccinare a copiilor

Schema a fost creată păstrând un echilibru între momentul în care este probabil ca un copil să fie expus la o boală și momentul în care un vaccin va fi cel mai eficient. Vaccinurile sunt testate pentru a fi administrate în siguranță și în mod eficient, la vârstele recomandate.

Reclamă

Calendarul național de vaccinare

Dacă ai decis să-ți vaccinezi copilul, iată care este lista de vaccinuri recomandate, în funcție de vârstă, conform Institutului Național de Sănătate Publică din România:

  • În primele 24 de ore – vaccinul hepatitic B (Hep B) se face în maternitate.
Reclamă
  • La 2-7 zile de la naștere – vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG).
  • La vârsta de 2 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
  • La vârsta de 4 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
  • La vârsta de 11 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat.
  • La vârsta de 12 luni – vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR).
  • La vârsta de 5 ani – vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR). 
  • La vârsta de 5-6 ani – vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI).
  • La vârsta de 14 ani – vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (dTpa).

În cazul în care vaccinul hepatitic B nu este disponibil pentru administrare, în primele 24 de ore de la naștere, copiilor născuți din mame AgHBs pozitive vor urma această schemă de vaccinare: 

  • La vârsta de 6 săptămâni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), prima doză.
  • La 30 de zile de la prima doză – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a doua doză.
  • La 30 de zile de la a doua doză – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a treia doză.
  • La vârsta de 11 luni – vaccinul hexavalent diftero-tetano-pertussis-acelular-poliomielitic-Haemophilus Bhepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), a patra doză.

Pentru copiii născuți din mame AgHBs negative, în cazul în care vaccinul este indisponibil, se începe schema începând cu vârsta de 2 luni, nemaifiind necesară recuperarea primei doze. 

De asemenea, este important de menționat că costul vaccinurilor din programul national este suportat de fiecare țară în parte pentru cetățenii ei.

Lista de vaccinuri opționale în România

Vaccinurile opționale fac parte, alături de vaccinurile obligatorii, din schema națională de vaccinare recomandată de Ministerul Sănătății. Chiar dacă poartă numele de vaccinuri opționale, ele sunt la fel de importante ca și cele obligatorii. Singura diferență între ele este că rămâne la latitudinea părinților, dacă aleg să-și vaccineze sau nu copiii.

Vaccinul rotaviral

Vaccinul rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva scaunelor moi cauzet de infecția cu rotavirus. Acesta se administrează pe cale orală, două sau trei doze începand cu primele șase săptămâni de viață, cu o distanță de cel puțin 30 de zile intre doze.

Vaccinul varicelic

Este un vaccin cu virus viu atenuat, care protejează împotriva varicelei. Vaccinul varicelic se administrează în două doze, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de nouă luni.

Vaccinul meningococic

Vaccinul meningococic previne împotriva diferitelor tipuri de meningite. In funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.

Vaccinul hepatitic A

Vaccinul hepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6-12 luni. Protejeaza împotriva Hepatitei de tip A, cunoscută și sub numele de boala „mâinilor murdare”.

Vaccinul HPV

Vaccinul HPV poate fi bivalent, tetravalent și nanovalent. Se administrează intramuscular. Se fac două sau trei doze, între 9 și 26 de ani. Dacă nu ai apucat să-l faci, din fericire acesta se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului ginecolog. Vaccinul HPV protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal.

Te-ar mai putea interesa și
Femeie care se vaccinează
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor
Mămică, care stă așezată, cu bluza gri ridicată în timp ce alăptează bebelușul, ținându-i capul cu mâna și este acoperită pe picioare cu o pătură gri cu motive florale negre, ilustrând dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor
Dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor și cum să contribui la stimularea lui 
Dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor și cum să contribui la stimularea lui 
Familie, compusă din tată, care ține de mână un băiețel și în cealaltă mână ține un troller galben și mama, care ține în mână un troller rubiniu și o fetiță în brațe, toți se îndreaptă spre aeroport, ilustrând cum să eviți germenii când călătorești cu copiii
Cum să eviți germenii când călătorești cu copiii
Cum să eviți germenii când călătorești cu copiii
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide