Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

Profilul TORCH. Ce este și cum poți reduce riscul infecțiilor din timpul sarcinii

Cel mai probabil, când rămâi însărcinată și mergi pentru prima data la medic, pe lângă ecografia de confirmare a sarcinii, vei primi și câteva teste de sânge cu ajutorul cărora îți poți verifica starea de sănătate. Printre acestea se află și profilul TORCH.

Publicat: 12 aprilie 2024, 08:04
Profilul TORCH se referă la un grup de infecții care pot afecta bebelușul în curs de dezvoltare intrauterină, la naștere și după aceea / Shutterstock

Cât de afectat va fi bebelușul, depinde de tipul de infecție și în ce săptămână de dezvoltare este atunci când este infectat. De obicei, infecțiile care apar la începutul sarcinii au rezultate mai proaste și pentru a reduce riscul de complicații este necesar un tratament medical de urgență.

Ce este profilul Torch

Profilul TORCH se referă la un grup de infecții care pot afecta bebelușul în curs de dezvoltare. Din cauza faptului că bebelușul nu are imunitatea necesară pentru a lupta împotriva bolilor, infecțiile TORCH pot provoca complicații ale sarcinii sau pot împiedica organele acestuia să se dezvolte corespunzător. De asemenea, poți transmite o infecție TORCH în timpul nașterii sau după naștere. Pentru că fiecare literă a profilului TORCH are o semnificație, iată care sunt infecțiile pe care le reprezintă.

Reclamă

Litera T

Vine de la toxoplasmoză, este o infecție cauzată de un parazit (Toxoplasma gondii). Ea poate fi contactată prin consumul de carne insuficient preparată sau prin atingerea fecalelor de pisică.

Litera O

Include un grup de boli de alte boli precum: HIV, sifilis, varicela, virusul Epstein-Barr, enterovirus, parvovirus sau Zika.

  • HIV este un virus care se răspândește prin contact sexual sau prin contact direct cu sânge infectat cu HIV (cum ar fi prin folosirea în comun a acelor). De obicei, la bebeluși infecția cu HIV la copii apare în trimestrul 3 de sarcină, în timpul nașterii sau după aceea, când mama nu ia medicamentele adecvate.
  • Sifilisul este infecție cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie numită Treponema Pallidu. Poate fi contactată prin contact sexual neprotejat, transfuzii de sânge sau instrumentar medical contaminat și foarte rar prin sărut, când există leziuni la nivelul cavității bucale. Bebelușii se pot infecta prin intermediul placentei sau prin canalul de naștere.
  • Parvovirusul B19 sau a cincea boală reprezintă o erupție cutanată ușoară, întâlnită mai des în rândul copiilor de preșcolari și școlari. Se răspândește prin salivă și mucus, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Conform cdc.gov, această boală nu reprezintă, de obicei, o problemă pentru femeile însărcinate și copiii lor. În cazuri rare, bebelușul va dezvolta o anemie severă cauzată de parvovirus, iar femeia poate face un avort spontan. Dacă ești însărcinată și ai fost expusă la parvovirus B19, ar trebui să discuți cu medicul  cât mai curând posibil.
Reclamă
  • Varicela sau vărsatul de vânt este o boală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV). În cele mai multe cazuri, dacă ai făcut deja varicelă o dată (de obicei în copilărie) sau ai fost vaccinată împotriva bolii, ai imunitate pe viață. Deși cazurile sunt rare, ea poate duce la defecte de dezvoltare ale bebelușului.
  • Virusul Zika poate fi contactat prin înțepătura unui țănțar infectat, în zonele în care virusul este comun (America de Sud, Africa sau Asia). De asemenea, poate fi transmis prin relații sexuale cu o persoană infectată. Virusul poate cauza defecte serioase ale creierului și ochilor bebelușului.

Litera R

Este atribuită rubeolei, care în termeni populari se numește pojărel. Pentru că majoritatea persoanelor sunt vaccinate în copilărie (vaccinul ROR), poate fi mai rar contactată. În timpul sarcinii, rubeola poate produce malformatii congenitale grave bebelușului.

Litera C

Reprezintă citomegalovirusul, un tip de virus herpetic, care se răspândește prin salivă și alte fluide corporale. Este posibil ca mulți dintre adulți să fi contactat acest virus fără să știe, deoarece sistemul lor imunitar îl combate. Cu toate acestea, bebelușii în curs de dezvoltare și nou-născuții nu au imunitatea necesară pentru a lupta împotriva citomegalovirusului. Deși aparent pot fi sănătoși la naștere, apoi pot dezvolta probleme de auz sau vedere, pneumonie, convulsii sau dezvoltare psihică întârziată.

Litera H

Este pentru herpes simplex (HSV), o infecție cu transmitere sexuală foarte contagioasă. Există două tipuri de infecție cu herpes: HSV-1 (oral și genital) și HSV-2 (genital). Cel mai frecvent, virusul infectează un nou-născut în timpul unei nașteri vaginale. Bebelușii care contactează HSV pot deceda sau pot avea afectare neurologică severa.

Cum se pot contracta infecțiile din profilul TORCH

Există trei modalități prin care bebelușul poate contacta o infecție din cadrul acestui profil:

  • Prin placentă, care furnizează bebelușului oxigen, sânge și nutrienți importanți dezvoltării acestuia.
  • În timpul nașterii naturale, atunci când bebelușul trece prin canalul de naștere.
  • După naștere, poți transmite o infecție bebelușului prin intermediul laptelelui matern, atunci când alăptezi.

Cum poți reduce riscul infecțiilor din profilul TORCH, în timpul sarcinii

În primul rând, este important să discuți cu medicul istoricul familiei, inclusiv despre vaccinurile pe care le-ai făcut. Ideal este să faci un profil TORCH înainte de a concepe un copil, pentru a elimina riscurile care pot apărea în sarcină. Printre alte lucruri pe care le poți face pentru a  reduce șansele de infecție TORCH în sarcină sunt:

  • Evitată contactul cu persoanele care sunt bolnave.
  • Spală-te des pe mâini.
  • Nu împărți băuturi sau ustensile cu alte persoane.
  • Evită să călătorești în părți ale lumii în care anumite boli infecțioase sunt răspândite.
  • Nu mânca ouă, pește sau carne fără a fi bine pregătite (fierte sau la cuptor).
  • Roagă pe altcineva să curețe litiera pisicii.
  • Folosește prezervativul în timpul sexului.
  • Fă un test de depistare a bolilor cu transmitere sexuală, înainte de a concepe copilul.
Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Boala trofoblastică gestațională. Care sunt simptomele și cum se tratează
Boala trofoblastică gestațională. Care sunt simptomele și cum se tratează
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
Sezonul căpșunilor a început, iar tu poți să prepari o rețetă delicioasă și sănătoasă de brioșe cu căpșuni. Brioșele sunt moi, dulci și pot fi puse cu succes în pachețelul de la școală al copilului tău. Nu vei avea nevoie de......
Brioșe cu căpșuni. Rețeta sănătoasă pentru copii
2
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
3
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
14 mai, 08:12
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
Care este momentul în care poți pierde dopul gelatinos: de ce se elimină
14 mai, 08:06
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
14 mai, 07:24
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
Comunicarea deschisă: cum încurajezi copilul să vorbească sincer cu tine
13 mai, 07:38
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
13 mai, 07:11
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Cele mai bune alimente pentru sarcină
12 mai, 08:43
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi
Depresia la adolescenți: cum o recunoști și cum o tratezi