Totuși, experții spun că răul de mașină nu are de fapt legătură cu mașina. Este vorba despre capacitatea creierului de a înțelege un mesaj pe baza a ceea ce simte. Atunci când copilul are activități care trimite creierului mesaje confuze, apar simptomele răului de mișcare.
Ce este răul de mașină
Răul de mașină este un tip de rău de mișcare, care apare atunci când creierul primește informații contradictorii de la urechile interne, de la ochi și de la nervii din articulații și mușchi, spune mayoclinic.org.
Acesta începe să dea semnale când un copil mic stă pe bancheta din spate a unei mașini, fără să poată vedea pe fereastră sau când un copil mai mare citește pe-o carte, în mașină. Urechea internă a copilului simte mișcarea, dar ochii și corpul său nu. Rezultatul se traduce printr-un stomac deranjat, transpirație rece, oboseală, pierderea poftei de mâncare sau vărsături.
Se pare că răul de mișcare apare la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 12 ani.
Cum să previi răul de mașină la copii
Pentru a preveni răul de mașină la copii, ai putea încerca următoarele strategii:
Reduceți aportul senzorial. Încurajează-ți copilul să se uite la lucruri din afara mașinii, mai degrabă decât să se concentreze pe cărți, jocuri sau ecrane. Ideal ar fi să doarmă pe timpul călătoriei, ca să fie distras de la diferite activități.
Planifică mesele cu atenție. Înaintea călătoriei sau pe parcursul acesteia, nu-i oferi copilului o masă foarte bogată. În cazul în care este necesar să petreceți mult timp în mașină și copilul simte nevoia să mănânce, dă-i o gustare uscată, înainte de plecare. Poate fi vorba despre niște biscuiți uscați. Apoi, lasă-l să bea apă.
Asigură o bună ventilația a aerului. O ventilație adecvată a aerului ar putea ajuta la prevenirea răului în mașină. Ideal este să menții o temperatură mai răcoroasă.
Oferă distracții. Dacă ai văzut că există o predispoziție către răul de mașină, încercă să-i distragi atenția copilului. Puteți vorbi, asculta muzică sau cânta cântecele preferate.
Folosește medicamente. Dacă plănuiți o călătorie cu mașina, întreabă medicul pediatru despre utilizarea unui antihistaminic sau a unui medicament pentru răul de mișcare, pe care să le administrezi înainte de a pleca în călătorie. Antihistaminicele provoacă somnolența, așa că citește cu atenția eticheta și oferă-le în cantitate corectă.
În cazul în care copilul începe să aibă rău de mașină, oprește mașina cât mai repede posibil și lăsați-l să coboare. Câțiva pași sau să stea întins pe spate, câteva minute cu ochii închiși, ar putea să ajute. De asemenea, O altă modalitate de a alunga răul de mașină ar fi să așezi o compresă rece pe fruntea copilului.