Reclamă

Regresia somnului la copii. Vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)

Bebelușul tău a început să se trezească din ce în ce mai des noaptea, deși până acum dormea bine? S-ar putea să se confrunte cu ceea ce specialiștii numesc regresia somnului la copii.

O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea / Shutterstock

Regresia somnului la copii este o etapă normală în creșterea și dezvoltarea copilului. Numai că, această etapă vine cu provocări atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși. Motiv pentru care, e important să cunoști vârstele la care apare, și cum anume poți gestiona acest fenomen.

Care sunt perioadele  în care apare regresia somnului la copii de la 4 luni la 2 ani

Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea, să doarmă foarte puțin, în reprize scurte și să plângă. În principiu, o astfel de perioadă durează între trei și șase săptămâni și nu e obligatoriu să afecteze toți bebelușii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai adesea, perioadele de regresie de somn apar la 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 18 luni și 24 de luni, după cum notează cei de la babysleepsite.com.

Reclamă

Regresia somnului de la 4 luni

Prima perioadă notabilă de regresia somnului la copii apare în jurul vârstei de 4 luni, când creierul copilului se dezvoltă rapid. Brusc, bebelușul poate să înceapă să se trezească de mai multe ori pe noapte, chiar dacă până atunci ajunsese să aibă un singur somn. Specialiștii susțin că în jurul acestei vârste, bebelușul începe să dezvolte cicluri de somn asemănătoare cu cele ale adulților. Astfel, la trecerea dintre ciclu de somn profund și cel superficial, bebelușul se va trezi, mai ales dacă nu știe să adoarmă singur. Un astfel de ciclu durează, de obicei, 35-45 de minute.

Atenție, aceasta este și perioada în care majoritatea copiilor încep să dezvolte anumite obiceiuri legate de somn pe care le vor păstra în viitor. Unul dintre acestea poate fi legat de modul în care adorm sau de ce se așteaptă să se întâmple după ce adorm. Dacă bebelușul adoarme în timp ce este hrănit, există posibilitatea ca după un interval de 30-45 de minute să se trezească. El va aștepta să fie hrănit din nou, chiar dacă nu este nevoie în mod real. Acest lucru poate deveni o obișnuință și poate duce la treziri frecvente. Din acest motiv, ar fi bine să nu creezi astfel de asocieri.

Regresia somnului de la 6 luni

Următoarea perioadă importantă la care se înregistrează regresia somnului la copii este la 6 luni. Această perioadă reprezintă o provocare semnificativă pentru bebeluși. Creierul lor devine mai receptiv la mișcările corpului și la limbaj. Începe etapa diversificării, iar anxietatea de separare devine o componentă a saltului mental. Aceste schimbări majore pot determina bebelușii care dormeau bine să treacă printr-o perioadă de treziri frecvente .

Regresia somnului de la 9 luni

La 9 luni, regresia somnului este mai puțin ”agresivă” decât cele anterioare, însă somnul bebelușilor care nu au fost încă învățați să adoarmă singuri, ar putea fi afectat. Acum este perioada în care micuții devin mai activi, exersează mersul de-a bușilea și ridicatul în picioare.

Reclamă

Regresia somnului de la 12 luni

La 1 an, regresia somnului la copii are legătură cu faptul că bebelușii încep să vorbească și să meargă în picioare. De asemenea, ei au nevoie de mai puține ore de somn, iar unii vor începe să aibă un singur somn peste zi. Această perioadă de regresie a somnului la copii este cunoscută pentru complexitatea sa. În plus, poate să continue și dincolo de perioada saltului mental. Ea atinge un vârf de intensitate în jurul vârstei de 13 luni. Se pare însă, că cei care au dezvoltat obiceiul de a adormi singuri, pe tot parcursul nopții par să fie mai puțin afectați.

Regresia somnului de la 18 luni

Această etapă este marcată de schimbări majore în dezvoltarea copiilor, cum ar fi dezvoltarea limbajului sau abilitatea de a merge, alerga, sări și cățăra. Disciplina începe să joace un rol important în viața lor, iar cei mici testează limitele în moduri care pot fi provocatoare. În plus, anxietatea de separare devine o prezență tot mai notabilă. Tot acum, momentul culcării poate deveni cu adevărat dificil pentru copil. Acesta poate manifesta un disconfort la ideea de a fi lăsat singur la somn. Pe lângă aceste aspecte, la vârsta de 18 luni apar și caninii, ceea ce poate duce la treziri dese în timpul nopții.

Regresia somnului de la 2 ani

Deși este mai puțin evidentă, și la doi ani există o regresie a somnului la copii. Ea se instalează din cauza tranziției de la scutece la oliță, plus că perioada de veghe devine din ce în ce mai lungă. Mai mult, acum este și perioada în care micuții încep să aibă coșmaruri.

Cum poți gestiona regresia somnului la copii

Vestea bună e că pentru toate acestea, există și câteva soluții care pot face etapele ceva mai ușor de gestionat.

Stabilește o rutină de somn. O rutină constantă îi poate ajuta pe copii să se simtă mai în siguranță și mai confortabil înainte de culcare. Astfel, fie îi citești o carte, fie îi cânți un cântecel, fie îi oferi o gustare.

Creează o atmosferă relaxantă de somn. Asigură-te că încăperea în care doarme este întunecată, nu se aud zgomote, iar temperatura este una potrivită.

Înarmează-te cu răbdare. Nu uita că regresia somnului este o etapă temporară. De aceea, fii înțelegătoare și oferă-i copilului sprijinul și confortul de care are nevoie.

Cere ajutor. Nu e nicio rușine să ceri ajutor în aceste perioade. Partenerul, mama, tata sau orice apropiat pot petrece timp cu micuțul pentru ca tu să te odihnești.

Așadar, cu o rutină stabilă, un mediu de somn adecvat și răbdare, poți ajuta copilul să treacă cu succes prin această etapă și să dezvolte obiceiuri de somn sănătoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care doarme pe o pătură crem
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil prins între doi băieți care pun presiune pe el
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Observi că prietenul copilului tău are un comportament care îl influențează într-un mod negativ? Poate că a început să mintă, să ignore regulile sau să adopte atitudini care nu îi sunt caracteristice. Ca mamă, este firesc să îți......
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
2
O fetiță supărată că se ceartă părinții ei
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Trauma se manifestă diferit pentru fiecare copil, dar există și semne comune. Observarea acestora poate ajuta un terapeut să determine cauza, dar și cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației. Ai mai jos lista cu semnele traumei la......
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fetița spală vase la chiuvetă
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
Atribuirea de sarcini casnice copiilor reprezintă o modalitate excelentă de a-i ajuta să dezvolte un simț al responsabilității și al disciplinei. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Minnesota, implicarea copiilor încă de la o......
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă se pregătește să-și ia vitaminele necesare pentru sarcină
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
O mamă care verifică urechea fiicei sale
10 ianuarie, 06:10
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Fetița și băiatul sar în brațele tatălui care a intrat în casă
10 ianuarie, 06:05
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Mama are o discuție serioasă cu copilul
9 ianuarie, 06:13
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
O femeie care îi face aerosoli fetiței sale
9 ianuarie, 06:00
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Laringita acută la copii: cum să recunoști atacurile nocturne de sufocare
Bărbat îmbrățișează burtica de gravidă a partenerei
8 ianuarie, 07:30
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Cum să-ți susții partenera în timpul sarcinii sau după naștere
Închide