Reclamă

Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)

Bebelușul tău a început să se trezească din ce în ce mai des noaptea, deși până acum dormea bine? S-ar putea să se confrunte cu ceea ce specialiștii numesc regresia somnului la copii.

O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea / Shutterstock

Regresia somnului la copii este o etapă normală în creșterea și dezvoltarea copilului. Numai că, această etapă vine cu provocări atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși. Motiv pentru care, e important să cunoști vârstele la care apare, și cum anume poți gestiona acest fenomen.

Care sunt perioadele  în care apare regresia somnului la copii de la 4 luni la 2 ani

Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea, să doarmă foarte puțin, în reprize scurte și să plângă. În principiu, o astfel de perioadă durează între trei și șase săptămâni și nu e obligatoriu să afecteze toți bebelușii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai adesea, perioadele de regresie de somn apar la 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 18 luni și 24 de luni, după cum notează cei de la babysleepsite.com.

Reclamă

Regresia somnului de la 4 luni

Prima perioadă notabilă de regresia somnului la copii apare în jurul vârstei de 4 luni, când creierul copilului se dezvoltă rapid. Brusc, bebelușul poate să înceapă să se trezească de mai multe ori pe noapte, chiar dacă până atunci ajunsese să aibă un singur somn. Specialiștii susțin că în jurul acestei vârste, bebelușul începe să dezvolte cicluri de somn asemănătoare cu cele ale adulților. Astfel, la trecerea dintre ciclu de somn profund și cel superficial, bebelușul se va trezi, mai ales dacă nu știe să adoarmă singur. Un astfel de ciclu durează, de obicei, 35-45 de minute.

Atenție, aceasta este și perioada în care majoritatea copiilor încep să dezvolte anumite obiceiuri legate de somn pe care le vor păstra în viitor. Unul dintre acestea poate fi legat de modul în care adorm sau de ce se așteaptă să se întâmple după ce adorm. Dacă bebelușul adoarme în timp ce este hrănit, există posibilitatea ca după un interval de 30-45 de minute să se trezească. El va aștepta să fie hrănit din nou, chiar dacă nu este nevoie în mod real. Acest lucru poate deveni o obișnuință și poate duce la treziri frecvente. Din acest motiv, ar fi bine să nu creezi astfel de asocieri.

Regresia somnului de la 6 luni

Următoarea perioadă importantă la care se înregistrează regresia somnului la copii este la 6 luni. Această perioadă reprezintă o provocare semnificativă pentru bebeluși. Creierul lor devine mai receptiv la mișcările corpului și la limbaj. Începe etapa diversificării, iar anxietatea de separare devine o componentă a saltului mental. Aceste schimbări majore pot determina bebelușii care dormeau bine să treacă printr-o perioadă de treziri frecvente .

Regresia somnului de la 9 luni

La 9 luni, regresia somnului este mai puțin ”agresivă” decât cele anterioare, însă somnul bebelușilor care nu au fost încă învățați să adoarmă singuri, ar putea fi afectat. Acum este perioada în care micuții devin mai activi, exersează mersul de-a bușilea și ridicatul în picioare.

Reclamă

Regresia somnului de la 12 luni

La 1 an, regresia somnului la copii are legătură cu faptul că bebelușii încep să vorbească și să meargă în picioare. De asemenea, ei au nevoie de mai puține ore de somn, iar unii vor începe să aibă un singur somn peste zi. Această perioadă de regresie a somnului la copii este cunoscută pentru complexitatea sa. În plus, poate să continue și dincolo de perioada saltului mental. Ea atinge un vârf de intensitate în jurul vârstei de 13 luni. Se pare însă, că cei care au dezvoltat obiceiul de a adormi singuri, pe tot parcursul nopții par să fie mai puțin afectați.

Regresia somnului de la 18 luni

Această etapă este marcată de schimbări majore în dezvoltarea copiilor, cum ar fi dezvoltarea limbajului sau abilitatea de a merge, alerga, sări și cățăra. Disciplina începe să joace un rol important în viața lor, iar cei mici testează limitele în moduri care pot fi provocatoare. În plus, anxietatea de separare devine o prezență tot mai notabilă. Tot acum, momentul culcării poate deveni cu adevărat dificil pentru copil. Acesta poate manifesta un disconfort la ideea de a fi lăsat singur la somn. Pe lângă aceste aspecte, la vârsta de 18 luni apar și caninii, ceea ce poate duce la treziri dese în timpul nopții.

Regresia somnului de la 2 ani

Deși este mai puțin evidentă, și la doi ani există o regresie a somnului la copii. Ea se instalează din cauza tranziției de la scutece la oliță, plus că perioada de veghe devine din ce în ce mai lungă. Mai mult, acum este și perioada în care micuții încep să aibă coșmaruri.

Cum poți gestiona regresia somnului la copii

Vestea bună e că pentru toate acestea, există și câteva soluții care pot face etapele ceva mai ușor de gestionat.

Stabilește o rutină de somn. O rutină constantă îi poate ajuta pe copii să se simtă mai în siguranță și mai confortabil înainte de culcare. Astfel, fie îi citești o carte, fie îi cânți un cântecel, fie îi oferi o gustare.

Creează o atmosferă relaxantă de somn. Asigură-te că încăperea în care doarme este întunecată, nu se aud zgomote, iar temperatura este una potrivită.

Înarmează-te cu răbdare. Nu uita că regresia somnului este o etapă temporară. De aceea, fii înțelegătoare și oferă-i copilului sprijinul și confortul de care are nevoie.

Cere ajutor. Nu e nicio rușine să ceri ajutor în aceste perioade. Partenerul, mama, tata sau orice apropiat pot petrece timp cu micuțul pentru ca tu să te odihnești.

Așadar, cu o rutină stabilă, un mediu de somn adecvat și răbdare, poți ajuta copilul să treacă cu succes prin această etapă și să dezvolte obiceiuri de somn sănătoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care doarme pe o pătură crem
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
Băiat cu boala obrajilor pălmuiți
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
Boala obrajilor pălmuiți sau așa cum mai este ea cunoscută, a cincea boală a copilăriei, este o afecțiune virală, frecventă în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani. Ea se manifestă sub formă de erupție cutanată în......
Boala obrajilor pălmuiți: cauze, manifestări, diagnostic
5
Două pahare pline cu terci de banane și căpșuni alături de câteva căpșuni întregi
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Rețeta de terci cu banane și căpșuni este ideală pentru un mic dejun sănătos și sățios. Atunci când te grăbești și ai epuizat toate ideile pentru preparate sănătoase, poți să încerci cu încredere această rețetă rapidă și......
Terci cu banane și căpșuni. Un mic dejun potrivit pentru orice copil
Cele mai noi
Mama pune bebelușul la somn în pătuțul lui
21 mai, 08:58
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Cum să-i asiguri bebelușului un somn călduros și odihnitor
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
21 mai, 07:56
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Închide