Reclamă

Regresia somnului la copii: vârstele la care apare și ce ai de făcut: (4 luni până la 2 ani)

Bebelușul tău a început să se trezească din ce în ce mai des noaptea, deși până acum dormea bine? S-ar putea să se confrunte cu ceea ce specialiștii numesc regresia somnului la copii.

O mamă care stă aplecată pe pătuțul bebelușului, în timp ce micuțul nu vrea să adoarmă
Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea / Shutterstock

Regresia somnului la copii este o etapă normală în creșterea și dezvoltarea copilului. Numai că, această etapă vine cu provocări atât pentru părinți, cât și pentru bebeluși. Motiv pentru care, e important să cunoști vârstele la care apare, și cum anume poți gestiona acest fenomen.

Care sunt perioadele  în care apare regresia somnului la copii de la 4 luni la 2 ani

Regresia somnului la copii descrie perioada de timp în care copilul începe să se trezească brusc noaptea, să doarmă foarte puțin, în reprize scurte și să plângă. În principiu, o astfel de perioadă durează între trei și șase săptămâni și nu e obligatoriu să afecteze toți bebelușii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cel mai adesea, perioadele de regresie de somn apar la 4 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni, 18 luni și 24 de luni, după cum notează cei de la babysleepsite.com.

Reclamă

Regresia somnului de la 4 luni

Prima perioadă notabilă de regresia somnului la copii apare în jurul vârstei de 4 luni, când creierul copilului se dezvoltă rapid. Brusc, bebelușul poate să înceapă să se trezească de mai multe ori pe noapte, chiar dacă până atunci ajunsese să aibă un singur somn. Specialiștii susțin că în jurul acestei vârste, bebelușul începe să dezvolte cicluri de somn asemănătoare cu cele ale adulților. Astfel, la trecerea dintre ciclu de somn profund și cel superficial, bebelușul se va trezi, mai ales dacă nu știe să adoarmă singur. Un astfel de ciclu durează, de obicei, 35-45 de minute.

Atenție, aceasta este și perioada în care majoritatea copiilor încep să dezvolte anumite obiceiuri legate de somn pe care le vor păstra în viitor. Unul dintre acestea poate fi legat de modul în care adorm sau de ce se așteaptă să se întâmple după ce adorm. Dacă bebelușul adoarme în timp ce este hrănit, există posibilitatea ca după un interval de 30-45 de minute să se trezească. El va aștepta să fie hrănit din nou, chiar dacă nu este nevoie în mod real. Acest lucru poate deveni o obișnuință și poate duce la treziri frecvente. Din acest motiv, ar fi bine să nu creezi astfel de asocieri.

Regresia somnului de la 6 luni

Următoarea perioadă importantă la care se înregistrează regresia somnului la copii este la 6 luni. Această perioadă reprezintă o provocare semnificativă pentru bebeluși. Creierul lor devine mai receptiv la mișcările corpului și la limbaj. Începe etapa diversificării, iar anxietatea de separare devine o componentă a saltului mental. Aceste schimbări majore pot determina bebelușii care dormeau bine să treacă printr-o perioadă de treziri frecvente .

Regresia somnului de la 9 luni

La 9 luni, regresia somnului este mai puțin ”agresivă” decât cele anterioare, însă somnul bebelușilor care nu au fost încă învățați să adoarmă singuri, ar putea fi afectat. Acum este perioada în care micuții devin mai activi, exersează mersul de-a bușilea și ridicatul în picioare.

Reclamă

Regresia somnului de la 12 luni

La 1 an, regresia somnului la copii are legătură cu faptul că bebelușii încep să vorbească și să meargă în picioare. De asemenea, ei au nevoie de mai puține ore de somn, iar unii vor începe să aibă un singur somn peste zi. Această perioadă de regresie a somnului la copii este cunoscută pentru complexitatea sa. În plus, poate să continue și dincolo de perioada saltului mental. Ea atinge un vârf de intensitate în jurul vârstei de 13 luni. Se pare însă, că cei care au dezvoltat obiceiul de a adormi singuri, pe tot parcursul nopții par să fie mai puțin afectați.

Regresia somnului de la 18 luni

Această etapă este marcată de schimbări majore în dezvoltarea copiilor, cum ar fi dezvoltarea limbajului sau abilitatea de a merge, alerga, sări și cățăra. Disciplina începe să joace un rol important în viața lor, iar cei mici testează limitele în moduri care pot fi provocatoare. În plus, anxietatea de separare devine o prezență tot mai notabilă. Tot acum, momentul culcării poate deveni cu adevărat dificil pentru copil. Acesta poate manifesta un disconfort la ideea de a fi lăsat singur la somn. Pe lângă aceste aspecte, la vârsta de 18 luni apar și caninii, ceea ce poate duce la treziri dese în timpul nopții.

Regresia somnului de la 2 ani

Deși este mai puțin evidentă, și la doi ani există o regresie a somnului la copii. Ea se instalează din cauza tranziției de la scutece la oliță, plus că perioada de veghe devine din ce în ce mai lungă. Mai mult, acum este și perioada în care micuții încep să aibă coșmaruri.

Cum poți gestiona regresia somnului la copii

Vestea bună e că pentru toate acestea, există și câteva soluții care pot face etapele ceva mai ușor de gestionat.

Stabilește o rutină de somn. O rutină constantă îi poate ajuta pe copii să se simtă mai în siguranță și mai confortabil înainte de culcare. Astfel, fie îi citești o carte, fie îi cânți un cântecel, fie îi oferi o gustare.

Creează o atmosferă relaxantă de somn. Asigură-te că încăperea în care doarme este întunecată, nu se aud zgomote, iar temperatura este una potrivită.

Înarmează-te cu răbdare. Nu uita că regresia somnului este o etapă temporară. De aceea, fii înțelegătoare și oferă-i copilului sprijinul și confortul de care are nevoie.

Cere ajutor. Nu e nicio rușine să ceri ajutor în aceste perioade. Partenerul, mama, tata sau orice apropiat pot petrece timp cu micuțul pentru ca tu să te odihnești.

Așadar, cu o rutină stabilă, un mediu de somn adecvat și răbdare, poți ajuta copilul să treacă cu succes prin această etapă și să dezvolte obiceiuri de somn sănătoase.

Te-ar mai putea interesa și
Un bebeluș care doarme pe o pătură crem
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Regresiile somnului bebelușului: când au loc și cum le poți gestiona
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Un medic embriolog în laborator
17 mai, 07:10
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Crioconservarea ovocitelor: ce este si ce presupune
Mama stă pe podea cu mâinile la cap, în timp ce copilul se joacă pe lângă ea
16 mai, 07:32
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Epuizarea maternă: simptome, cauze și recuperare
Înghețată cu iaurt și căpșuni pusă pe un blat de lemn alături de un bol plin cu căpșuni
16 mai, 07:17
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Închide