Conform statisticilor globale, înecul reprezintă a doua cauză principală de deces accidental la copiii sub 14 ani, iar o mare parte dintre aceste accidente au loc în piscine. În Statele Unite, de exemplu, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că, în fiecare an, aproximativ 800 de copii se îneacă, iar 80% dintre aceștia sunt băieți.
De asemenea, pentru fiecare copil care se îneacă, alți cinci primesc tratament de urgență pentru incidente nefatale, dar grave, cum ar fi submersia, care poate provoca leziuni cerebrale permanente. În Australia, înecul este cea mai frecventă cauză de deces la copiii cu vârsta între 1 și 4 ani, iar piscinele private sunt locul unde se întâmplă majoritatea acestor tragedii. Aceste date subliniază importanța respectării stricte a regulilor de siguranță la piscină pentru a preveni astfel de incidente devastatoare.
Reguli de siguranță la piscină
Siguranța este importantă indiferent de tipul de apă în care se stă sau se joacă micuțul. Tocmai de aceea, experții în siguranță recomandă părinților câteva reguli de siguranță, care să-i mențină pe cei mici departe de pericole:
-supraveghează mereu copilul atunci când intră în apă. Cu atât mai mult atunci când nu știe să înoate foarte bine și se folosește de colac sau aripioare. Orice clipă de neatenție se poate transforma într-o tragedie.
-nu lăsa copilul să alerge pe marginea piscinei. Poate aluneca foarte ușor și poate să cadă: în apă, pe marginea de piatră a piscinei etc.
-învață tehnici de prim ajutor. Chiar dacă e foarte posibil să nu ai niciodată nevoie de ele, e bine să le știi, plus că îți vor da siguranță și liniște, știind că poți acorda ajutor în caz de nevoie.
La ce trebuie să fii atentă când copilul e la piscină
Pe lângă regulile de bază pe care să le respecte copilul la piscină, atenția ta, ca mamă ar trebui să mai fie și la următoarele aspecte:
-atenție la săriturile de pe marginea piscinei. Atunci când piscina este aglomerată, săriturile de pe margine pot deveni foarte periculoase. Copilul care sare ar putea cădea peste un alt copil aflat în piscină. De asemenea, atunci când copilul vrea să sară de pe marginea piscinei, apa trebuie să fie suficient de adâncă, astfel încât să nu se lovească cu picioarele sau cu capul.
-fără jocuri cu potențial periculos. Unele jocuri în apă pot fi periculoase pentru copii, mai ales când nu pot prevedea pericolul. Evită permiterea jocurilor care presupun „băgatul la fund” sau cu capul în apă al altui copil. Prins nepregătit, acel copil poate avea un atac de panică sau poate înghiți prea multă apă.
-atenție la echipamentele de înot. Înainte de a băga copilul în apă, verifică aripioarele, colacul, masca de scufundare în cazul în care folosește una. La orice mică deteriorare, acestea trebuie înlocuite.
-fără accesorii la piscină. Când ies la piscină, copiii nu trebuie să poarte lănțișoare, brățări sau alte accesorii care ar putea să se agațe.
-fără jucării periculoase în apă. Unele jucării gonflabile, pe cât de atrăgătoare sunt, pe atât de periculoase pot deveni. Copiii se pot cățăra pe ele și pot cădea, dacă sunt mai mulți copii în jurul unei singure jucării, se pot accidenta, în încercarea de a se urca în același timp pe ea.