Reclamă

Semne că ai un copil mai inteligent decât realizezi

Orice părinte își vede copilul ca fiind cel mai bun, mai frumos și mai inteligent. Cu toate acestea, dacă observi că al tău este foarte curios, descurcăreț și are o memorie excelentă, atunci s-ar putea să fie mai inteligent decât crezi. Urmărește toate aceste semne că ai un copil mai inteligent și încearcă să-l ajuți să-și dezvolte calitățile și abilitățile.

Tatăl se joacă împreună cu copilul cu niște cuburi
Inteligența se poate manifestată într-o varietate de moduri, și nu întotdeauna într-un mod evident / Shutterstock

Inteligența se poate manifestată într-o varietate de moduri, și nu întotdeauna într-un mod evident. Însă există câteva particularități pe care unii copii le au și care ascund o inteligență peste medie. Iată care sunt aceste semne că ai un copil mai inteligent decât credeai. Dar și cum anume poți încuraja și sprijini dezvoltarea lui intelectuală.

6 semne că ai un copil mai inteligent decât crezi

Există nenumărate studii care au evidențiat câțiva indicatorii ce scot la iveală faptul că un copil are o inteligență aparte. Iar printre aceștia, se numără câteva semne că ai un copil inteligent pe care le poți observa fără a-i face niciun test de inteligență. Indicatorii apar, de obicei, încă de la cele mai fragede vârste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Este extrem de curios

Dacă micuțul tău pune nenumărate întrebări sau este extrem de interesat de subiecte care depășesc nivelul lui de vârstă, ar putea fi un indiciu al inteligenței lui. Nu-l repezi și nu-i oferi răspunsuri superficiale. Încurajează-l  să-și satisfacă curiozitatea și să găsească răspunsuri la toate întrebările care-l interesează.

Găsește soluții pentru orice

Copiii inteligenți sunt adesea buni la rezolvarea problemelor. Dacă observi că micuțul tău găsește soluții creative la situații complicate sau se bucură de puzzle-uri și jocuri logice, acesta poate fi un semn al abilităților lui intelectuale. Stârnește-l cu cât mai multe astfel de jocuri și activități și implică-l și mai mult în diverse situații ce necesită rezolvarea problemelor sau găsirea soluțiilor.

Are un vocabular extrem de bogat

Un alt semn al inteligenței poate fi dat de faptul că, încă de la o vârstă fragedă are un vocabular bogat. Copiii care vorbesc la vârste fragede sau au un vocabular bogat sunt deseori mai inteligenți decât media. Ce poți face pentru a-i dezvolta și mai mult aceste abilități? Citește-i cât mai multe cărți și stai de vorbă cu el. Provoacă-l să dezbateți subiecte și încurajează-l să spună povești.

Are o memorie remarcabilă

Copiii cu o memorie remarcabilă pot fi mai inteligenți decât credeai. Dacă micuțul  poate reține și repeta informații detaliate sau amintiri din evenimente îndepărtate, acesta poate fi un semn al abilităților lui cognitive. Antrenează-i memoria prin jocuri specifice și ajută-l să-și creeze rețele de memorare.

Face diverse conexiuni

Copiii inteligenți au adesea abilități de observație și conștientizare mai dezvoltate. Ei pot observa detalii minore în mediul înconjurător și pot face conexiuni în moduri neașteptate. Dacă și copilul tău face parte din această categorie, încurajează-l să își exprime observațiile și să gândească critic.

Reclamă

Și-a descoperit destul de devreme anumite pasiuni

Poate nu-ți spune nimic acest fapt, însă sunt puțini copii care dezvoltă adevărate pasiuni pentru domenii precum artă, astronomie sau știință. Atenție, care și fac ceva în acest sens. Adică sunt interesați să știe cât mai multe, sunt preocupați să evolueze în aceste domenii și sunt foarte implicați.  Dacă observi o astfel de înclinație, oferă-i acces la resurse adecvate.

Cum poți sprijini un copil inteligent:

Nu pune presiune pe el. Lasă-l să se desfășoare în ritmul lui. Sprijină-l cât de mulți poți, fără să simtă că este presat. Copiii inteligenți pot simți anxietate și presiune suplimentară.

Lăsă-l să exploreze domenii care îl interesează și să experimenteze noi idei și concepte.

Citește-i foarte mult și propune-i jocuri care să-l antreneze din punct de vedere cognitiv.

Asigură-i sprijin emoțional adecvat pentru a-și dezvolta încrederea în el și a-și gestiona emoțiile.

Să recunoști un copil inteligent poate fi un proces subtil, dar cu atenție și încurajare, poți ajuta la dezvoltarea lui intelectuală.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Închide