Reclamă

Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului

Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului. Unii se nasc cu un cap perfect rotund, alții îl au puțin turtit, iar unii îl pot avea mai alungit sau mai pătrățos. Află mai multe despre dolicocefalia la nou-născuți.

O mamă care ține capul bebelușului în palme
Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului / Shutterstock

La naștere, forma capului copilului poate fi diferită de la caz la caz. Acest lucru se întâmplă fie din cauza poziției în care a stat în burtă, fie capul și-a modificat forma în momentul în care s-a strecurat prin canalul de naștere. În timp, capul bebelușului își va recăpăta forma rotundă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci e posibil ca micuțul să se confrunte cu o afecțiune numită dolicocefalie.

Ce este dolicocefalia la nou-născuți

Dolicocefalia la nou-născuți este un termen medical folosit pentru a descrie forma lunguiață a capului bebelușului. După cum probabil știi, capul acestuia este alcătuit din mai multe plăci moi care nu au fuzionat complet la naștere. Acest lucru îi ajută pe bebeluși să treacă mai ușor prin canalul de naștere. De asemenea, face posibilă creșterea rapidă a creierului care are loc în primele 12 luni de viață ale copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Potrivit Academiei Americană de Pediatrie, deformarea capului la nou-născuți apare în aproximativ 20% din cazuri în timpul nașterii sau ca urmare a poziției copilului în uter. Dar, de cele mai multe ori, deformarea apare în primele 12 săptămâni de viață, când bebelușii petrec mult timp în pătuț. În schimb, în cazul bebelușilor cu dolicocefalie, deformarea se caracterizează printr-o formă a capului mai lungă și mai îngustă. S-a constatat că aceasta apare mai des în rândul bebelușilor născuți prematur, care petrec un timp îndelungat pe secția de Terapie Intensivă.

Care sunt cauzele dolicocefaliei la nou-născuți

În principiu, specialiștii au identificat două cauze principale pentru care apare dolicocefalia la nou-născuți:

Poziția culcat pe o parte pentru o perioadă îndelungată de timp. De obicei, această deformare apare la copiii născuți prematur, la mai puțin de 32 de săptămâni de gestație, și care au petrecut o perioadă semnificativă de timp la Terapie Intensivă. Și deși această poziție culcat pe o parte este indicată în cazul prematurilor, șederea prelungită în spital poate provoca aplatizarea craniului și poate duce la dolicocefalie.

Craniostenoza. Aceasta este o malformație congenitală care apare atunci când una sau mai multe suturi craniene se închid prea devreme, înainte ca dezvoltarea creierului să fie completă. Craniostenoza se formează chiar din viața intrauterină. În majoritatea cazurilor, poate fi observată chiar la naștere, capul având o formă anormală.

Cum se poate trata dolicocefalia la nou-născuți

Cazurile ușoare de dolicocefalie pot să se rezolve pe măsură ce copilul crește, fără a necesita tratament. În schimb, în situațiile în care deformarea craniană este moderată sau severă, este posibil să fie necesare terapii sau alte intervenții. Conform recomandărilor specialiștilor, există trei abordări pentru corectarea deformărilor craniene: kinetoterapie, utilizarea unor căști speciale sau intervenție chirurgicală.

Reclamă

Ce poți face acasă pentru a trata dolicocefalia la nou-născuți

Pe lângă opțiunile de tratament propuse de specialiști, acasă, poți adopta câteva practici care vor ajuta la tratarea dolicocefaliei. Atenție, însă, înainte de a pune în practică, ar fi indicat să ceri și părerea specialistului.

Schimbă des poziția copilului care se confruntă cu dolicocefalie

Nu lăsa bebelușul cu dolicocefalie prea mult într-o singură poziție, mai ales când îl pui în pătuț. La fiecare ciclu de somn, schimbă-i poziția de pe o parte pe alta. De asemenea, asigură-te că nu stă un timp îndelungat nici în scaunul de mașină, nici în leagăn sau în cărucior. După maximum 2 ore de stat în aceeași poziție, ridică-l în brațe sau întoarce-l pe cealaltă parte.

Pune copilul cu dolicocefalie pe burtă

Pentru a ajuta la tratarea dolicocefaliei la nou-născuți, pune cât de des poți copilul pe burtă. Îl va ajuta să-și întărească mușchii gâtului, ai capului și ai spatelui și să se miște cât mai natural. Așadar, începe cu reprize de câteva secunde pe zi și continuă, mai apoi, cu perioade cât mai lungi de pus pe burtă.

Alternează brațele când alimentezi copilul

O altă practică la fel de eficientă pentru tratarea dolicocefaliei la nou-născuți este și aceea de a alterna brațele în momentul în care hrănești copilul.

În concluzie, dacă bebelușul tău se confruntă cu o astfel de afecțiune, nu ezita să consulți medicul pediatru pentru a-ți oferi cele mai bune variante de tratament.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide