Reclamă

Dolicocefalia la nou-născuți: ce trebuie să știi despre forma capului bebelușului

Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului. Unii se nasc cu un cap perfect rotund, alții îl au puțin turtit, iar unii îl pot avea mai alungit sau mai pătrățos. Află mai multe despre dolicocefalia la nou-născuți.

O mamă care ține capul bebelușului în palme
Bebelușii sunt unici, iar acest lucru se aplică inclusiv în cazul formei capului / Shutterstock

La naștere, forma capului copilului poate fi diferită de la caz la caz. Acest lucru se întâmplă fie din cauza poziției în care a stat în burtă, fie capul și-a modificat forma în momentul în care s-a strecurat prin canalul de naștere. În timp, capul bebelușului își va recăpăta forma rotundă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci e posibil ca micuțul să se confrunte cu o afecțiune numită dolicocefalie.

Ce este dolicocefalia la nou-născuți

Dolicocefalia la nou-născuți este un termen medical folosit pentru a descrie forma lunguiață a capului bebelușului. După cum probabil știi, capul acestuia este alcătuit din mai multe plăci moi care nu au fuzionat complet la naștere. Acest lucru îi ajută pe bebeluși să treacă mai ușor prin canalul de naștere. De asemenea, face posibilă creșterea rapidă a creierului care are loc în primele 12 luni de viață ale copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Potrivit Academiei Americană de Pediatrie, deformarea capului la nou-născuți apare în aproximativ 20% din cazuri în timpul nașterii sau ca urmare a poziției copilului în uter. Dar, de cele mai multe ori, deformarea apare în primele 12 săptămâni de viață, când bebelușii petrec mult timp în pătuț. În schimb, în cazul bebelușilor cu dolicocefalie, deformarea se caracterizează printr-o formă a capului mai lungă și mai îngustă. S-a constatat că aceasta apare mai des în rândul bebelușilor născuți prematur, care petrec un timp îndelungat pe secția de Terapie Intensivă.

Care sunt cauzele dolicocefaliei la nou-născuți

În principiu, specialiștii au identificat două cauze principale pentru care apare dolicocefalia la nou-născuți:

Poziția culcat pe o parte pentru o perioadă îndelungată de timp. De obicei, această deformare apare la copiii născuți prematur, la mai puțin de 32 de săptămâni de gestație, și care au petrecut o perioadă semnificativă de timp la Terapie Intensivă. Și deși această poziție culcat pe o parte este indicată în cazul prematurilor, șederea prelungită în spital poate provoca aplatizarea craniului și poate duce la dolicocefalie.

Craniostenoza. Aceasta este o malformație congenitală care apare atunci când una sau mai multe suturi craniene se închid prea devreme, înainte ca dezvoltarea creierului să fie completă. Craniostenoza se formează chiar din viața intrauterină. În majoritatea cazurilor, poate fi observată chiar la naștere, capul având o formă anormală.

Cum se poate trata dolicocefalia la nou-născuți

Cazurile ușoare de dolicocefalie pot să se rezolve pe măsură ce copilul crește, fără a necesita tratament. În schimb, în situațiile în care deformarea craniană este moderată sau severă, este posibil să fie necesare terapii sau alte intervenții. Conform recomandărilor specialiștilor, există trei abordări pentru corectarea deformărilor craniene: kinetoterapie, utilizarea unor căști speciale sau intervenție chirurgicală.

Reclamă

Ce poți face acasă pentru a trata dolicocefalia la nou-născuți

Pe lângă opțiunile de tratament propuse de specialiști, acasă, poți adopta câteva practici care vor ajuta la tratarea dolicocefaliei. Atenție, însă, înainte de a pune în practică, ar fi indicat să ceri și părerea specialistului.

Schimbă des poziția copilului care se confruntă cu dolicocefalie

Nu lăsa bebelușul cu dolicocefalie prea mult într-o singură poziție, mai ales când îl pui în pătuț. La fiecare ciclu de somn, schimbă-i poziția de pe o parte pe alta. De asemenea, asigură-te că nu stă un timp îndelungat nici în scaunul de mașină, nici în leagăn sau în cărucior. După maximum 2 ore de stat în aceeași poziție, ridică-l în brațe sau întoarce-l pe cealaltă parte.

Pune copilul cu dolicocefalie pe burtă

Pentru a ajuta la tratarea dolicocefaliei la nou-născuți, pune cât de des poți copilul pe burtă. Îl va ajuta să-și întărească mușchii gâtului, ai capului și ai spatelui și să se miște cât mai natural. Așadar, începe cu reprize de câteva secunde pe zi și continuă, mai apoi, cu perioade cât mai lungi de pus pe burtă.

Alternează brațele când alimentezi copilul

O altă practică la fel de eficientă pentru tratarea dolicocefaliei la nou-născuți este și aceea de a alterna brațele în momentul în care hrănești copilul.

În concluzie, dacă bebelușul tău se confruntă cu o astfel de afecțiune, nu ezita să consulți medicul pediatru pentru a-ți oferi cele mai bune variante de tratament.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
2
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
3
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
4
O mămică ce pregătește brioșe cu legume împreună cu fetița sa
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
Copiii se pregătesc de începerea anului școlar, iar părinții trebuie să fie gata să le pună în pachetul de prânz preparate gustoase și sănătoase. Dacă ai rămas în pană de idei, atunci îți recomandăm rețeta de brioșe cu legume.......
Brioșe cu legume. Ce poți prepara pentru prânzul copilului tău
5
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
06:31
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Cadru didactic care bate palma cu elevii aflați în bănci
4 septembrie, 07:54
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
Care sunt noutățile din anul școlar 2024-2025. 9 septembrie 2024 e prima zi de școală
O fetiță care stă la birou și se freacă la ochi
4 septembrie, 07:36
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
Cele mai frecvente probleme de vedere la copii: cum le poți depista din timp
O fetiță care face terapie la logoped
3 septembrie, 08:01
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Ce sunt tulburările oral-motorii și întârzierile de vorbire. Care sunt primele semne la care să fii atentă
Închide