Copilul ”invizibil” este acel copil cuminte, care nu creează niciun fel de probleme familiei, dar nici nu este ”vedeta” familiei. Este copilul cuminte, care trece neobservat, este, de obicei, ordonat, își face singur temele și nu ”deranjează” deloc dinamica familiei.
Semne că ai fost copilul ”invizibil” din familia ta
Deși e foarte probabil să nu fi auzit până acum această expresie de copil ”invizibil”, specialiștii susțin că există câteva semne care arată că ai fi putut cu ușurință să fii categorisit astfel. De obicei, copilul ”invizibil” are mai mulți frați. Acestea poate fi și principalul motiv pentru care ajunge să fie invizibil pentru părinți.
Copleșiți de responsabilități și treburi casnice, cei mai mulți părinți cu doi, trei sau patru copii, au cel puțin un copil ”invizibil”. Nu intenționat se întâmplă, ci pur și simplu, ei își canalizează atenția înspre cei care sunt mai energici sau care știu să atragă atenția. Și astfel, copilul cuminte, liniștit care nu iese în evidență, ajunge să fie copilul ”invizibil”.
Ai fost mereu copilul care făcea pace
Dacă dintre frații tăi tu erai mereu cea care făcea pace, și își dorea să fie liniște, atunci e destul de evident că ai fi putut fi copilul ”invizibil”. Specialiștii susțin că acesta ar fi putut fi un mecanism de supraviețuire. Copilul „invizibil”, învață să se fac util și să evite conflictele cu orice preț. Mai mult, prin acest mod, copilul invizibil obțină puțin recunoaștere din partea părinților.
Te puteai adapta cu ușurință la orice situație
Dacă te adaptai ușor la orice situație sau îți schimbai comportamentul în funcție de personalitatea fiecăruia din familie, atunci mai mult ca sigur ai fost copilul ”invizibil. Se pare că această capacitate de adaptare extraordinară provine din nevoia de a evita să atragă prea multă atenție. Deseori, susțin specialiștii, acest lucru apare ca urmare a faptului că se simte ignorat sau eclipsat de frați. În timp, această capacitate de a se integra poate deveni atât de naturală încât se menține până la vârsta adultă.
Erai empatică
A fi copilul „invizibil” înseamnă adesea să observi mai mult decât să participi la dinamica familiei. Această perspectivă unică poate favoriza o înțelegere profundă a sentimentelor și motivațiilor celorlalți. Așadar, dacă avea capacitatea de a te pune cu ușurință în locul altcuiva sau dacă îți era ușor să-i înțelegi reacțiile și sentimentele, cel mai probabil ai fost copilul ”invizibil”. Această abilitate te poate însoți pe tot parcursul vieții, motiv pentru care, cel mai probabil ești catalogată ca fiind o excelentă ascultătoare.
Îți plăcea să-ți petreci timpul singură
Dacă ai crescut ca fiind copilul „invizibil”, este posibil să fi petrecut mult timp singură. Această singurătate poate duce la o apreciere profundă pentru propria companie. Ca adult, s-ar putea să-ți dai seama că-ți place să ai și astfel de perioade. Te ajută să reflectezi, să te încarci cu energie și să-ți pui în ordine gândurile.
Îți plăcea să-i îngrijești pe cei din jur
Această tendință nu este neobișnuită în rândul copiilor „invizibili”. Specialiștii susțin că acești copii învață de mici să se facă remarcați. Iar a-i îngriji pe alții le oferă o modalitate de a se simți valoroși. Acest obicei se poate păstra până la vârsta adultă și poate influența rolurile pe care și le asumă în viața personală și profesională.