La vârsta de 7 luni, somnul bebelușului începe să se stabilizeze și devine ușor mai predictibil. În această etapă, majoritatea bebelușilor au nevoie de aproximativ 14 până la 15 ore de somn pe parcursul unei zile de 24 de ore. Bineînțeles, împărțite între somnul de noapte și cel de peste zi. Tot în această perioadă, majoritatea, micuților încep să doarmă mai multe ore neîntrerupte, motiv pentru care, și tu, ca mamă, poți începe să te odihnești mai bine.
Însă, tot în această perioadă, pot apărea și primii dinți, ceea ce poate complica puțin lucrurile. Iar pentru a preîntâmpina un dezechilibru major, e indicat să menții o rutină consecventă de somn, și să iei în calcul și unele obiceiuri sănătoase.
Somnul bebelușului de la 7 la 12 luni: cum să-l ajuți să doarmă mai bine
De ce este important ca bebelușul să doarmă bine? Ei bine, specialiștii susțin că somnul îl ajută pe copil să se dezvolte atât fizic, cât și mental. Hormonul de creștere este eliberat în mod predominant în timpul somnului profund. Tot în timpul somnului, creierul bebelușului procesează și consolidează informațiile învățate pe parcursul zilei.
În plus, un somn odihnitor contribuie la reglarea stării emoționale, reducând iritabilitatea și susceptibilitatea la stres. Și nu în ultimul rând, studiile sugerează că există o legătură între somnul adecvat și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Un somn insuficient poate influența negativ reglarea apetitului și poate crește riscul de obezitate infantilă.
Stabilește o rutină clară de somn
Crearea unei rutine de somn poate ajuta bebelușul să înțeleagă când este timpul pentru somn. Rutina poate include activități liniștitoare, cum ar fi o baie caldă, cititul unei cărți sau cântecele de leagăn. Important este să faci aceste activități în aceeași ordine în fiecare seară, pentru a crea un semnal consistent de somn.
Fii atentă la semnalele pe care le dă bebelușul
Un bebeluș de la 7 la 12 luni este capabil să-ți transmită într-un mod extrem de clar că este obosit. Astfel, dacă vezi că se freacă la ochi, că este agitat și nu-i mai convine nimic sau că se trage de urechi, e aproape sigur foarte obosit. De aceea, este importa să recunoști toate aceste semnale și să încerci să-l culci înainte de a deveni mult prea obosit.
Creează un mediu potrivit pentru somnul bebelușului
În camera bebelușului ar trebui să fie liniște, întuneric și o temperatură confortabilă. Trage perdelele sau jaluzele pentru a bloca lumina să intre în casă și asigură-te că patul este confortabil și sigur. Adică nu sunt jucării și nici perne sau pături. De asemenea, dacă ți se pare că e prea cald, aerisește bine camera înainte de somn. Și nu în ultimul rând, în camera în care doarme copilul n-ar trebui să existe ecrane.
Învață-l să doarmă singur
Cam de pe la șapte luni, medicii spun că ar fi indicat să-l înveți să doarmă singur. Și să nu asocieze somnul cu alăptatul. De asemenea, n-ar mai trebui să adoarmă legănat și, pe cât posibil, fără suzetă. Poți începe prin a-l pune în pat când este somnoros, dar încă treaz, și să-l lași să se obișnuiască să adoarmă fără ajutor.
Oferă-i o dietă echilibrată
Alimentația joacă un rol important în calitatea somnului bebelușului. Asigură-te că bebelușul primește o dietă echilibrată. Seara, oferă-i produse ușoare, care să nu-i îngreuneze digestia. Și nici într-un caz nu-i oferi mâncare cu câteva minute înainte să adoarmă.
Limitează somnul bebelușului de peste zi
Pe măsură ce bebelușul crește, este foarte posibil să fie nevoie să fii puțin mai atentă la durata și frecvența somnului de zi. În principiu, n-ar mai fi chiar indicat să-și prelungească somnul de prânz până după masa, târziu, deoarece îl va afecta pe cel de noapte. Dacă are două somnuri de zi, asigură-te că cel de-al doilea nu se prelungește până pe la orele 18.00, 19.00.
Fiecare bebeluș este unic, așa că este important să ții cont de particularitățile copilului tău, astfel încât să-l ajuți să aibă o rutină de somn constantă.