Probioticele, cunoscute și ca "bacterii bune", sunt microorganisme vii care, consumate în cantități adecvate, au beneficii asupra sănătății organismului. Aceste microorganisme trăiesc în mod natural în tractul intestinal și ajută la menținerea unei flore microbiene sănătoase. În plus, contribuie la întărirea sistemului imunitar și protejează împotriva unor infecții.
Ele se găsesc și în în unele alimente fermentate, precum iaurtul, kefirul, sau în suplimente alimentare. Este important să menționăm că nu toate suplimentele cu probiotice sunt la fel și că beneficiile specifice pot varia în funcție de tipul și cantitatea de bacterii probiotice conținute.
Studiile arată că probioticele ameliorează greața din timpul sarcinii
Cercetările arată că aproximativ 85% dintre femeile însărcinate se confruntă cu greață, vărsături și disconfort general în primul trimestru. Până în momentul de față, nu există o soluție universal acceptată pentru a ameliora aceste simptome. Însă, cercetările recente deschid noi orizonturi în ceea ce privește administrarea probioticelor în timpul sarcinii și efectele lor asupra stărilor de greață și vărsături.
Un studiu efectuat la Universitatea din California, pe care l-au menționat cei de la thebump.com indică faptul că probioticele pot ajuta la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din stomac, care este adesea perturbat de sarcină. Această reechilibrare pare să reducă greața și vărsăturile, care sunt frecvent legate de problemele gastrointestinale.
În cadrul studiului, 32 de femei însărcinate au completat un sondaj zilnic despre calitatea vieții și simptomele pe care le experimentează. Cercetătorii au comparat aceste date pe o perioadă de 16 zile. Din acestea, în 12 zile, femeile au luat probiotice, iar în 4 zile nu au luat. Rezultatele au arătat o reducere de 16% a senzației de greață și de 33% a vărsăturilor, precum și o îmbunătățire a calității vieții în zilele în care au luat suplimente cu probiotice.
Mecanismul exact prin care probioticele contribuie la reducerea grețurilor nu este încă pe deplin înțeles. Se crede că acestea pot ajuta la stabilizarea microbiomului intestinal, ceea ce poate influența pozitiv funcția gastrointestinală și poate reduce inflamația.
Ce spun medicii despre aceste studii
Obstetricianul-ginecolog Heather Bartos a menționat pentru thebump.com că recomandă administrarea probioticelor împreună cu enzimele digestive. Atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru cele care alăptează. Medicul menționează că, deși studiul este limitat și nu garantează efecte pentru toate cazurile de grețuri matinale, probioticele sunt sigure în timpul sarcinii și merită încercate.
Specialistul a mai spus că de câțiva ani, ea recomandă și prescrie pe lângă vitaminele prenatale și suplimentele cu probiotice. Iar pacientele ei au trecut cu bine de perioada cu greață și vărsături.
Pe de altă parte, medicul ginecolog Christine Greves, de la Orlando Health Medical Group, subliniază că acest studiu este doar un pas spre mai multe cercetări. Iar probioticele nu trebuie considerate ca o soluție principală împotriva grețurilor matinale. Dr. Greves recomandă femeilor însărcinate să discute cu ginecologul lor despre cea mai bună abordare pentru controlul simptomelor. Asta deoarece tratamentele eficiente pot varia de la o persoană la alta.
În concluzie, medicii sunt de acord că, indiferent de situație, femeile însărcinate trebuie să discute cu medicii care le urmăresc sarcina despre orice supliment, vitamine sau medicamente pe care le iau în timpul sarcinii.