Deși toate testele sarcină funcționează cam în același mod, ele pot avea caracteristici diferite. Important este să îl faci într-un moment potrivit, pentru a avea un rezultat optim. În rândurile de mai jos, găsești tot ce trebuie să știi despre testele de sarcină.
Cum funcționează testul de sarcină perfect
Toate testele de sarcină funcționează cam pe același principiu. Mai exact, trebuie să aibă contact cu urina, pentru a putea detecta nivelul de gonadotropina corionică umană (hCG). Pe anumite teste poți urina direct, altele îți indică să folosești un recipient curat și să introduci vârful testului în urină, pentru câteva secunde. Mai există și varianta în care pui urina într-un recipient și folosești o pompiță pentru a picura într-o zonă indicată, pe test. Pentru a avea un răspuns cât mai corect, trebuie să urmezi cu atenție instrucțiunile și să îl citești în timpul indicat. Dacă îl citești prea devreme sau prea târziu, poți aveau un rezultat eronat.
Când să faci un test de sarcină
Este indicat să așteptați sa treacă măcar o zi de la data probabilă a menstruației (ideal ar fi 7). Hormonul hCG începe să se elibereze la 6-14 după ovulației și fecundare, când are loc implantarea în uter. Implicit, abia de atunci poate fi detectat, iar perioada coincide mai mult sau mai puțin cu cea în care ar trebui să apară menstruația. Chiar dacă producătorii spun că testul poate fi făcut oricând în timpul zilei, dimineața, nivelul de hCG este cel mai ridicat.
Tipuri de teste de sarcină
Pe piața din România poți găsi mai multe tipuri de teste de sarcină. Evident, le poți alege în funcție de preferințe și buget.
- Teste de sarcină sensibile: Dacă ești foarte nerăbdătoare, trebuie să știi că acestea pot detecta niveluri scăzute de hCG, spune whattoexpect.com. Producătorii spun despre ele că poți afla rezultatul chiar cu 5 zile mai devreme de data probabilă a venirii menstruației. Însă, cu cât le efectuezi mai aproape de data probabilă, cu atât au o relevanță mai mare. Le poți găsi sub formă de casetă, stilou sau bandă.
- Teste de sarcină digitale: De ce să le alegi? Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, sunt destul de ușor de efectuat. În plus, nu prea lasă loc de interpretare și se citesc ușor. Pe display poți citi cuvinte de genul „ești însărcinată“ sau „nu ești însărcinată“ și simboluri precum „+“(sarcină) sau „-“(absență sarcină). Mai mult, unele indica cât timp a trecut de la concepție (1, 2, 3 sau 4 săptămâni).
- Teste de sarcină non-digitale: Sunt cele tip bandă, care arată rezultatul de tipul o linie sau două linii. Liniile pot fi roz sau albastru. Acestea au tendința să fie mai ieftine și puțin mai greu de descifrat. Dacă ți se pare că a doua linie este estompată, așteaptă încă 2-3 zile și repetă-l.