Reclamă

Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții

Sarcina este o perioadă incredibilă, plină de schimbări care au loc atât la nivelul corpului cât și la nivel psihic. Fiecare zi sau săptămână aduce ceva diferit, nou și interesant. De multe ori, te poți simți copleșită de avalanșa de emoții pe care o experimentezi și ținerea unui jurnal în timpul sarcinii ar putea fi utilă, mai ales că poți surprinde cele mai intime gânduri și sentimente.

Publicat: 27 noiembrie 2023, 07:36
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii te ajută să-ți pui în ordine gândurile și să renunți la emoțiile dureroase / Shutterstock

pe lângă faptul că poți nota impresiile din timpul sarcinii sau după ce ia născut, cercetările au arătat că jurnalul te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea emoțională, să-ți pui în ordine gândurile și contribuie la sănătatea fizică.

Beneficiile ținerii unui jurnal în timpul sarcinii 

Decizia de a ține un jurnal de sarcină este una personală și poți să îl începi în orice moment, atunci când te simți pregătită. Pe lângă faptul că scrii, poți  introduce imagini cu ecografii, fișe medicale și amintiri legate de sarcină. Jurnalul îți oferă următoarele oportunități.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă
 • Să-ți acorzi timp pentru a reflecta. Atunci când ești însărcinată, schimbările și preocupările fizice necesită multă atenție. Scrisul îți oferă șansa de a te concentra asupra modului în care te simți din punct de vedere emoțional.
 • Să-ți organizezi gândurile. Ținerea unui jurnal te poate ajuta să rezolvați o problemă care te stresează. Îți poți pune gândurile pe hârtie, iar acest lucru te poate ajuta să-ți fie mai ușor să vorbești despre ceva ce te preocupă cu partenerul sau cu o altă persoană dragă.
 • Să te vindeci în urma unui eveniment dificil. Când scrii despre un eveniment traumatic, stresant sau emoțional te poate ajuta să procesezi mai bine și să te recuperezi mai repede. Pe lângă asta, discută cu cineva apropiat sau cu medicul.
 • Să obții o perspectivă. Zilele și lunile au tendința de a se confunda atunci când ești însărcinată sau proaspăt părinte. Ținerea unui jurnal te ajută să ai o viziune mai clară asupra modului în care te-ai simțit în anumite momente. Astfel, poți avea o perspectivă asupra evenimentelor și ce s-a schimbat de-a lungul timpului.
 • Să renunți la emoțiile dureroase. Scrisul te poate ajuta să te eliberezi de emoțiile dificile precum tristețea, furia și anxietatea. De asemenea, ținerea unui jurnal poate completa tratamentul pentru depresia din timpul sarcinii sau depresia postnatală.
Reclamă
 • Să ai momentul tău de creativitate. Libertatea de a scrie orice dorești, în privat, îți dă șansa de-a a-ți folosi imaginația, așa că profită la maximum de acest lucru. 

Sfaturi pentru ținerea unui jurnal în timpul sarcinii

Atunci când ții un jurnal, scrie tot ce vă vine în minte. Încearcă să nu filtrezi, să nu judeci sau să editezi. Bazează-te pe spontaneitate și fii deschisă la gândurile care apar. Poți ține cont de următoarele:

 • Folosește stilul vechi. Chiar dacă acum ai la dispoziție mijloace moderne precum laptopul sau telefonul, scrierea sentimentelor pe hârtie cu un pix sau stilou, fac creierul să se implice într-un mod diferit. Asta cu atât mai mult cu cât scrisul pe hârtie încurajeazăsă-ți exprimi gândurile nefiltrate. Dacă digitalul funcționează mai bine pentru tine, folosește-te de el. Nu există un mod corect sau greșit de a scrie un jurnal, important este să scrii.
 • Fă-l fezabil. Gândește-te la un moment în care îți este mai ușor să scrii. Poate fi dimineața, înainte de a merge la culcare sau în timpul somnului bebelușului. De asemenea, poți asociați scrierea în jurnal cu o activitate care se află deja în calendarul tău, cum ar fi câteva minute de scris după un curs sau o întâlnire.
 • Renunță la perfecțiune. Scopul nu este să scrieți o proză frumoasă, ci ceea ce simți. În plus, nimeni nu va citi ceea ce scrii decât dacă tu decizi asta. 
 • Dă-i o șansă. Dacă nu ai mai avut jurnal până acum, la început, ar putea să ți se pară ciudat să scrii. În timp te vei obișnui și îți va fi mai ușor, așa că nu renunța.
 • Încearcă tehnici diferite. Unele persoane adoră să scrie liber. Altele preferă să fie ghidate. O modalitate ușoară de a începe este să experimentezi cu propoziții la timpul prezent, cum ar fi „Astăzi, simt că…“, „În acest moment, vreau să…“ sau „În acest moment, cred că…“.
 • Reflectă asupra a ceea ce scrii. După ce ai terminat de scris, poți reciti ce ai scris și poți trage niște concluzii. Poți finaliza astfel: „În timp ce citesc acest text, observ că …“.

Sugestii de întrebări pentru jurnalului pentru sarcină și după naștere

Ca să-ți fie mai ușor, mai jos, găsești câteva idei de întrebări care au legătură cu sarcina și perioada de după aceea, la care poți răspunde și, apoi, poți scrie în jurnal. 

În timpul sarcinii

Mai ales dacă ești la prima sarcină, vei avea multe necunoscute, așa că este bine să profiți și să scrii oricând simți nevoie. Iată câteva întrebări care ar putea să te ajute:

 • Care este cea mai fericită amintire a mea din timpul sarcinii și de ce?
 • Ce mă entuziasmează cel mai mult în legătură cu faptul că voi deveni mamă?
 • La ce sunt pregătită să renunț înainte de a deveni mamă?
 • Ce mi-am dorit de la părinții mei, dar nu am primit niciodată?
 • Ce amintire de familie pe care vreau să o împărtășesc cu copilul meu?
 • Ce amintire din copilărie îmi aduce alinare?
 • Ce lecții de viață aș vrea să împărtășesc cu copilul meu?

După naștere

Și venire ape lume a bebelușului vine la pachet cu o serie de provocări. Iată câteva sugestii de întrebări care ar putea să te ajute pentru a scrie în jurnal:

 • Ce mă surprinde cel mai mult la faptul că sunt un nou părinte și de ce?
 • Care sunt trei lucruri de care am nevoie pentru a mă menține bine din punct de vedere mental?
 • Cum mă simt în legătură cu întoarcerea la locul de muncă?
 • Care este cântecul meu de leagăn preferat și de ce?
 • Ce sfaturi am pentru alți părinți?
 • Ce simt legat de nevoia de a cere ajutor?
 • Obiectivul meu pentru astăzi este …
Te-ar mai putea interesa și
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
O femeie în cabinetul medicului, cu mâinile la față
Semne de avort spontan: tot ce trebuie să știi despre ele și când să te îngrijorezi
Semne de avort spontan: tot ce trebuie să știi despre ele și când să te îngrijorezi
Gravidă este consultată de medic
Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata din acest episod este medic specialist obstetrică și ginecologie, doctor în științe......
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
21 iunie, 06:37
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Băiețel stă pe bancă și plânge
20 iunie, 08:44
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
5 comportamente ale copilului care nu ar trebui să te îngrijoreze
Două fetițe îi dau mamei să mănânce și ea morcovi
20 iunie, 07:22
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
10 nutrienți de care are nevoie fiecare copil
Poze cu ecografii de sarcină și căpșuni
20 iunie, 06:36
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Cât de mare este bebelușul în sarcină. Dimensiunile pe săptămâni, în comparație cu fructe și legume
Închide