Reclamă

Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii. Care sunt beneficiile și de ce să ții

Sarcina este o perioadă incredibilă, plină de schimbări care au loc atât la nivelul corpului cât și la nivel psihic. Fiecare zi sau săptămână aduce ceva diferit, nou și interesant. De multe ori, te poți simți copleșită de avalanșa de emoții pe care o experimentezi și ținerea unui jurnal în timpul sarcinii ar putea fi utilă, mai ales că poți surprinde cele mai intime gânduri și sentimente.

Publicat: 27 noiembrie 2023, 07:36
O femeie însărcinată care scrie într-un jurnal
Ținerea unui jurnal în timpul sarcinii te ajută să-ți pui în ordine gândurile și să renunți la emoțiile dureroase / Shutterstock

pe lângă faptul că poți nota impresiile din timpul sarcinii sau după ce ia născut, cercetările au arătat că jurnalul te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea emoțională, să-ți pui în ordine gândurile și contribuie la sănătatea fizică.

Beneficiile ținerii unui jurnal în timpul sarcinii 

Decizia de a ține un jurnal de sarcină este una personală și poți să îl începi în orice moment, atunci când te simți pregătită. Pe lângă faptul că scrii, poți  introduce imagini cu ecografii, fișe medicale și amintiri legate de sarcină. Jurnalul îți oferă următoarele oportunități.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă
 • Să-ți acorzi timp pentru a reflecta. Atunci când ești însărcinată, schimbările și preocupările fizice necesită multă atenție. Scrisul îți oferă șansa de a te concentra asupra modului în care te simți din punct de vedere emoțional.
 • Să-ți organizezi gândurile. Ținerea unui jurnal te poate ajuta să rezolvați o problemă care te stresează. Îți poți pune gândurile pe hârtie, iar acest lucru te poate ajuta să-ți fie mai ușor să vorbești despre ceva ce te preocupă cu partenerul sau cu o altă persoană dragă.
 • Să te vindeci în urma unui eveniment dificil. Când scrii despre un eveniment traumatic, stresant sau emoțional te poate ajuta să procesezi mai bine și să te recuperezi mai repede. Pe lângă asta, discută cu cineva apropiat sau cu medicul.
 • Să obții o perspectivă. Zilele și lunile au tendința de a se confunda atunci când ești însărcinată sau proaspăt părinte. Ținerea unui jurnal te ajută să ai o viziune mai clară asupra modului în care te-ai simțit în anumite momente. Astfel, poți avea o perspectivă asupra evenimentelor și ce s-a schimbat de-a lungul timpului.
 • Să renunți la emoțiile dureroase. Scrisul te poate ajuta să te eliberezi de emoțiile dificile precum tristețea, furia și anxietatea. De asemenea, ținerea unui jurnal poate completa tratamentul pentru depresia din timpul sarcinii sau depresia postnatală.
Reclamă
 • Să ai momentul tău de creativitate. Libertatea de a scrie orice dorești, în privat, îți dă șansa de-a a-ți folosi imaginația, așa că profită la maximum de acest lucru. 

Sfaturi pentru ținerea unui jurnal în timpul sarcinii

Atunci când ții un jurnal, scrie tot ce vă vine în minte. Încearcă să nu filtrezi, să nu judeci sau să editezi. Bazează-te pe spontaneitate și fii deschisă la gândurile care apar. Poți ține cont de următoarele:

 • Folosește stilul vechi. Chiar dacă acum ai la dispoziție mijloace moderne precum laptopul sau telefonul, scrierea sentimentelor pe hârtie cu un pix sau stilou, fac creierul să se implice într-un mod diferit. Asta cu atât mai mult cu cât scrisul pe hârtie încurajeazăsă-ți exprimi gândurile nefiltrate. Dacă digitalul funcționează mai bine pentru tine, folosește-te de el. Nu există un mod corect sau greșit de a scrie un jurnal, important este să scrii.
 • Fă-l fezabil. Gândește-te la un moment în care îți este mai ușor să scrii. Poate fi dimineața, înainte de a merge la culcare sau în timpul somnului bebelușului. De asemenea, poți asociați scrierea în jurnal cu o activitate care se află deja în calendarul tău, cum ar fi câteva minute de scris după un curs sau o întâlnire.
 • Renunță la perfecțiune. Scopul nu este să scrieți o proză frumoasă, ci ceea ce simți. În plus, nimeni nu va citi ceea ce scrii decât dacă tu decizi asta. 
 • Dă-i o șansă. Dacă nu ai mai avut jurnal până acum, la început, ar putea să ți se pară ciudat să scrii. În timp te vei obișnui și îți va fi mai ușor, așa că nu renunța.
 • Încearcă tehnici diferite. Unele persoane adoră să scrie liber. Altele preferă să fie ghidate. O modalitate ușoară de a începe este să experimentezi cu propoziții la timpul prezent, cum ar fi „Astăzi, simt că…“, „În acest moment, vreau să…“ sau „În acest moment, cred că…“.
 • Reflectă asupra a ceea ce scrii. După ce ai terminat de scris, poți reciti ce ai scris și poți trage niște concluzii. Poți finaliza astfel: „În timp ce citesc acest text, observ că …“.

Sugestii de întrebări pentru jurnalului pentru sarcină și după naștere

Ca să-ți fie mai ușor, mai jos, găsești câteva idei de întrebări care au legătură cu sarcina și perioada de după aceea, la care poți răspunde și, apoi, poți scrie în jurnal. 

În timpul sarcinii

Mai ales dacă ești la prima sarcină, vei avea multe necunoscute, așa că este bine să profiți și să scrii oricând simți nevoie. Iată câteva întrebări care ar putea să te ajute:

 • Care este cea mai fericită amintire a mea din timpul sarcinii și de ce?
 • Ce mă entuziasmează cel mai mult în legătură cu faptul că voi deveni mamă?
 • La ce sunt pregătită să renunț înainte de a deveni mamă?
 • Ce mi-am dorit de la părinții mei, dar nu am primit niciodată?
 • Ce amintire de familie pe care vreau să o împărtășesc cu copilul meu?
 • Ce amintire din copilărie îmi aduce alinare?
 • Ce lecții de viață aș vrea să împărtășesc cu copilul meu?

După naștere

Și venire ape lume a bebelușului vine la pachet cu o serie de provocări. Iată câteva sugestii de întrebări care ar putea să te ajute pentru a scrie în jurnal:

 • Ce mă surprinde cel mai mult la faptul că sunt un nou părinte și de ce?
 • Care sunt trei lucruri de care am nevoie pentru a mă menține bine din punct de vedere mental?
 • Cum mă simt în legătură cu întoarcerea la locul de muncă?
 • Care este cântecul meu de leagăn preferat și de ce?
 • Ce sfaturi am pentru alți părinți?
 • Ce simt legat de nevoia de a cere ajutor?
 • Obiectivul meu pentru astăzi este …
Te-ar mai putea interesa și
O femeie în cabinetul medicului, cu mâinile la față
Semne de avort spontan: tot ce trebuie să știi despre ele și când să te îngrijorezi
Semne de avort spontan: tot ce trebuie să știi despre ele și când să te îngrijorezi
Gravidă este consultată de medic
Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Efectele pe termen lung ale diabetului gestațional asupra copilului
Medic, îmbrăcat cu halat alb și cu un stetoscop de gât, ține în mâini o pancartă din plastic transparent pe care scrie rubeola, cu alb
Rubeola. Care sunt simptomele și cum afectează sarcina
Rubeola. Care sunt simptomele și cum afectează sarcina
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Tatăl își ține copilul în brațe, iar micuțul stă cu mânuța în gură pe umărul părintelui său
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
Luna tatălui sau concediul paternal, așa cum mai este el cunoscut, se acordă proaspeților tătici, care vor să se implice în îngrijirea și creșterea copilului în primii doi an de viață. În România, aceștia au dreptul la două......
Luna tatălui: totul despre concediul paternal în 2024 și ce trebuie să știi
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
O mamă care își ține bebelușul în brațe încercând să-l adoarmă și ilustrând câteva dintre greșelile pe care părinții le fac atunci când își pun bebelușii la somn
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Să pui copilul la somn poate să pară o sarcină ușoară la prima vedere, însă ce faci atunci când cel mic se confruntă cu puseuri de energie? Dacă nu stabilești din timp o bună rutină a somnului, atunci s-ar putea să-ți fie dificil......
Greșeli pe care le fac părinții atunci când își pun bebelușii la somn
Parteneri
Cele mai noi
Copii la școală, care agresează o fetiță, arătând-o cu degetul și ea își acoperă fața cu mâinile
07:49
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
O mămică care ține un termometru deasupra pătuțului copilului ei pentru a arăta cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald
07:37
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
Cum îți dai seama că bebelușului tău îi este prea cald. Semnele pe care nu ar trebui să le ignori
O femeie care liniștește un bebeluș care plânge în somn
06:13
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Motivul pentru care bebelușii plâng în somn. Ce mesaje încearcă să-ți transmită micuțul tău
Gravidă își pregătește o mâncare de broccoli
24 februarie, 07:51
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Alimente cu conținut ridicat de folați, bune pentru gravide
Un nou-născut care stă pe un covoraș pufos și este acoperit cu un prosop pentru a ilustra cum să ai grijă de un bebeluș în timpul iernii
24 februarie, 07:27
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Cum să ai grijă de nou-născuți iarna. Sfaturi utile pentru orice părinte
Un bebeluș fericit care stă pe un covoraș și se joacă cu cuburi colorate
24 februarie, 06:56
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Nume de bebeluși care și-au pierdut din popularitate în 2024. Ce alegeri nu mai fac părinții pentru copiii lor
Închide