pe lângă faptul că poți nota impresiile din timpul sarcinii sau după ce ia născut, cercetările au arătat că jurnalul te poate ajuta să-ți îmbunătățești starea emoțională, să-ți pui în ordine gândurile și contribuie la sănătatea fizică.
Beneficiile ținerii unui jurnal în timpul sarcinii
Decizia de a ține un jurnal de sarcină este una personală și poți să îl începi în orice moment, atunci când te simți pregătită. Pe lângă faptul că scrii, poți introduce imagini cu ecografii, fișe medicale și amintiri legate de sarcină. Jurnalul îți oferă următoarele oportunități.
- Să-ți acorzi timp pentru a reflecta. Atunci când ești însărcinată, schimbările și preocupările fizice necesită multă atenție. Scrisul îți oferă șansa de a te concentra asupra modului în care te simți din punct de vedere emoțional.
- Să-ți organizezi gândurile. Ținerea unui jurnal te poate ajuta să rezolvați o problemă care te stresează. Îți poți pune gândurile pe hârtie, iar acest lucru te poate ajuta să-ți fie mai ușor să vorbești despre ceva ce te preocupă cu partenerul sau cu o altă persoană dragă.
- Să te vindeci în urma unui eveniment dificil. Când scrii despre un eveniment traumatic, stresant sau emoțional te poate ajuta să procesezi mai bine și să te recuperezi mai repede. Pe lângă asta, discută cu cineva apropiat sau cu medicul.
- Să obții o perspectivă. Zilele și lunile au tendința de a se confunda atunci când ești însărcinată sau proaspăt părinte. Ținerea unui jurnal te ajută să ai o viziune mai clară asupra modului în care te-ai simțit în anumite momente. Astfel, poți avea o perspectivă asupra evenimentelor și ce s-a schimbat de-a lungul timpului.
- Să renunți la emoțiile dureroase. Scrisul te poate ajuta să te eliberezi de emoțiile dificile precum tristețea, furia și anxietatea. De asemenea, ținerea unui jurnal poate completa tratamentul pentru depresia din timpul sarcinii sau depresia postnatală.
- Să ai momentul tău de creativitate. Libertatea de a scrie orice dorești, în privat, îți dă șansa de-a a-ți folosi imaginația, așa că profită la maximum de acest lucru.
Sfaturi pentru ținerea unui jurnal în timpul sarcinii
Atunci când ții un jurnal, scrie tot ce vă vine în minte. Încearcă să nu filtrezi, să nu judeci sau să editezi. Bazează-te pe spontaneitate și fii deschisă la gândurile care apar. Poți ține cont de următoarele:
- Folosește stilul vechi. Chiar dacă acum ai la dispoziție mijloace moderne precum laptopul sau telefonul, scrierea sentimentelor pe hârtie cu un pix sau stilou, fac creierul să se implice într-un mod diferit. Asta cu atât mai mult cu cât scrisul pe hârtie încurajeazăsă-ți exprimi gândurile nefiltrate. Dacă digitalul funcționează mai bine pentru tine, folosește-te de el. Nu există un mod corect sau greșit de a scrie un jurnal, important este să scrii.
- Fă-l fezabil. Gândește-te la un moment în care îți este mai ușor să scrii. Poate fi dimineața, înainte de a merge la culcare sau în timpul somnului bebelușului. De asemenea, poți asociați scrierea în jurnal cu o activitate care se află deja în calendarul tău, cum ar fi câteva minute de scris după un curs sau o întâlnire.
- Renunță la perfecțiune. Scopul nu este să scrieți o proză frumoasă, ci ceea ce simți. În plus, nimeni nu va citi ceea ce scrii decât dacă tu decizi asta.
- Dă-i o șansă. Dacă nu ai mai avut jurnal până acum, la început, ar putea să ți se pară ciudat să scrii. În timp te vei obișnui și îți va fi mai ușor, așa că nu renunța.
- Încearcă tehnici diferite. Unele persoane adoră să scrie liber. Altele preferă să fie ghidate. O modalitate ușoară de a începe este să experimentezi cu propoziții la timpul prezent, cum ar fi „Astăzi, simt că…“, „În acest moment, vreau să…“ sau „În acest moment, cred că…“.
- Reflectă asupra a ceea ce scrii. După ce ai terminat de scris, poți reciti ce ai scris și poți trage niște concluzii. Poți finaliza astfel: „În timp ce citesc acest text, observ că …“.
Sugestii de întrebări pentru jurnalului pentru sarcină și după naștere
Ca să-ți fie mai ușor, mai jos, găsești câteva idei de întrebări care au legătură cu sarcina și perioada de după aceea, la care poți răspunde și, apoi, poți scrie în jurnal.
În timpul sarcinii
Mai ales dacă ești la prima sarcină, vei avea multe necunoscute, așa că este bine să profiți și să scrii oricând simți nevoie. Iată câteva întrebări care ar putea să te ajute:
- Care este cea mai fericită amintire a mea din timpul sarcinii și de ce?
- Ce mă entuziasmează cel mai mult în legătură cu faptul că voi deveni mamă?
- La ce sunt pregătită să renunț înainte de a deveni mamă?
- Ce mi-am dorit de la părinții mei, dar nu am primit niciodată?
- Ce amintire de familie pe care vreau să o împărtășesc cu copilul meu?
- Ce amintire din copilărie îmi aduce alinare?
- Ce lecții de viață aș vrea să împărtășesc cu copilul meu?
După naștere
Și venire ape lume a bebelușului vine la pachet cu o serie de provocări. Iată câteva sugestii de întrebări care ar putea să te ajute pentru a scrie în jurnal:
- Ce mă surprinde cel mai mult la faptul că sunt un nou părinte și de ce?
- Care sunt trei lucruri de care am nevoie pentru a mă menține bine din punct de vedere mental?
- Cum mă simt în legătură cu întoarcerea la locul de muncă?
- Care este cântecul meu de leagăn preferat și de ce?
- Ce sfaturi am pentru alți părinți?
- Ce simt legat de nevoia de a cere ajutor?
- Obiectivul meu pentru astăzi este …