Un avort este o sarcină pierdută care are loc în primele 20 de săptămâni de gestație. Sunt comune, aproximativ 15% dintre sarcini ducând la acest pas. Două avorturi nu sunt niciodată la fel, după cum arată experții.
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor
Femeile care abia au aflat că sunt însărcinată sau se pregătesc să devină mămici pentru prima oară au întrebări comune despre avort. Cât timp durează, cum se simte și cum poate fi diagnosticat? În acest articol am adunat mai multe răspunsuri ale specialiștilor, toate legate de avort.
Ca în orice altă situație, întreabă doctorul despre orice situație aparte, mai ales dacă suspectezi că ai avut un avort. În ciuda tuturor situațiilor care apar la televizor și în media legate de avort, iată că această problemă are mai multe etape.
De fapt, un avort poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, arată cei de la Parents.com. Simtpome ca sângerarea pot avea o durată de până la două săptămâni. Există persoane care pot avea sângerări mai abundente decât altele, dar asta variază în funcție de tipul de avort care are loc.
Cât timp durează un avort
Odată ce un avort s-a declanșat, au loc crampe, sângerări și scurgeri. Acest lucru înseamnă că întregul corp vrea să eliminte conținutul sarcinii. În unele cazuri, avortul nu este sesizat asta pentru că nu există sângerări și corpul și a început eliminarea reziduurilor de unul singur.
Atunci când avortul are loc fără aportul medicilor, printre simptome se numără: crampe și scurgeri pentru câteva zile, sângerări cu chiaguri și țesuturi pentru câteva ore, sângerări abundente pentru câteva zile.
Avortul pierdut poate dura câteva săptămâni, asta pentru că nicio parte a corpului nu recunoaște că embrionul nu se mai dezvoltă. În unele cazuri, sacul gestațional continuă să crească, chiar dacă nu mai este un embrion acolo. Astfel, poți avea simptome de sarcină ca greața sau sâni tari, asta pentru că hormonul hCG continuă să fie produs.
Aceasta este denumită sarcina fără embrion sau sarcina anembrionară ori sacrina cu ou clar. Odată ce avortul a fost depistat, semnele vor începe să apară în curând. Tratamentul pentru acest episod poate spune cât de mult vor avea loc simptomele. De exemplu, unele femei preferă proceduri medicale care să elimine conținutul sarcinii. Altele preferă să aștepte ca tot corpul să-și urmeze procesul natural. Doctorul te va sfătui cum este mai bine să procedezi și ce tratament să urmezi.
Ce cauzează avortul
Aproximativ 80% dintre avorturi se întâmplă în primul trimestru de sarcină sau în primele 12 săptămâni. Cele mai multe dintre avorturile care au loc în primul trimestru sunt cauzate de anomaliile cromozomiale. Acest lucru înseamnă că nu pot fi prevenite sau prezise.
Alte cauze ale avortului sunt: probleme cu dezvoltarea embrionară, probleme cu implantarea embrionului, alte condiții medicale, anume medicamente sau droguri. În alte dăți, cauzele sunt complet necunoscute.
Sângerarea, scurgerile sau crampele sunt primele semne care pot fi ușor observate în cazul unui avort, spune health.ucdavis.edu. Potrivit Colegiului American de Obstetrică și Ginecologie, 1 din 4 femei însărcinate experimentează sângerare în timpul primului trimestru de sarcină.
Acest lucru înseamnă că atunci când observi ușoare sângerări în prima parte a sarcinii, nu înseamnă neapărat un avort. Acestea apar în urma penetrării vaginale, a implantării sau a unui examen ginecologic. Singura cale de a vedea dacă este vorba despre un avort este să fii evaluată de un medic specialist.
Cum sunt diagnosticate avorturile
În unele cazuri, un doctor specialist îți poate spune care sunt riscurile de avort în urma unor teste de sânge. De exemplu, în primele momente ale sarcinii este folosit hCG pentru a măsura nivelul de hormoni din sânge. Dacă nivelul nu este crescut, acest lucru poate indica faptul că urmează un avort.
Cu toate acestea, nu poate fi unicul semn care să aducă acest risc. Doctorul poate solicita un examen cu ultrasunete pentru a vedea dacă sarcina se dezvoltă confort așteptărilor.