Reclamă

Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat

Retinolul este un ingredient popular în produsele cosmetice. El este folosit pentru tratarea semnelor îmbătrânirii, acneei și altor probleme ale pielii. Însă, odată ce o femeie rămâne însărcinată, îngrijirea pielii devine un subiect sensibil. Moment în care apare și întrebarea dacă e sau nu indicat să folosești retinol în sarcină.

Gravidă ține o cremă de față în mână
Medicii recomandă să eviți folosirea retinolului în sarcină / Shutterstock

Retinolul este o formă de vitamina A și face parte din familia retinoizilor. Acești compuși sunt binecunoscuți pentru efectele lor pozitive asupra pielii, cum ar fi stimularea regenerării celulare, reducerea ridurilor, uniformizarea tonului pielii și combaterea acneei. Retinolul acționează prin accelerarea procesului de regenerare a pielii și prin stimularea producției de colagen. Ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii și aspectului acesteia.

Cu toate acestea, retinolul este doar una dintre formele vitaminei A. Retinoizii, în formele lor mai concentrate, precum tretinoinul, sunt folosiți în dermatologie pentru tratarea acneei severe și a altor afecțiuni dermatologice. În cazul femeilor însărcinate, utilizarea oricărei forme de vitamina A, fie prin produse topice sau suplimente, ridică întrebări privind siguranța acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Retinolul în sarcină: cât de sigur este

În timpul sarcinii, medicii recomandă evitarea produselor care conțin retinol și alți retinoizi. Motivul principal este riscul potențial de malformații congenitale. Vitamina A, în doze mari, poate deveni toxică pentru dezvoltarea fătului, provocând efecte adverse asupra dezvoltării organelor și sistemului nervos.

Deși utilizarea retinoizilor topici (aplicați direct pe piele) nu este la fel de riscantă ca administrarea orală, există studii care sugerează că pielea poate absorbi aceste substanțe. Și, în cantități mici, pot ajunge în fluxul sanguin. Prin urmare, majoritatea experților în sănătate recomandă evitarea totală a retinolului și a derivatelor sale în timpul sarcinii.

Reclamă

Având în vedere riscurile potențiale, nu este recomandat să folosești retinol sau produse ce conțin retinoizi în sarcină. Chiar dacă nu există dovezi solide că utilizarea ocazională a retinolului topic ar duce la probleme majore, majoritatea medicilor consideră că este mai bine să fii prudentă.

Iar pentru a fi sigură de alegere, vorbește cu medicul care-ți monitorizează sarcina, dar și cu un specialist dermatolog. În acest mod, vei putea evita substanțele care ar putea dăuna fătului. Și îți vor fi recomandate alternative sigure și eficiente.

Ce riscuri există dacă folosești retinol în sarcină

Retinoizii sunt asociați cu riscul de teratogenicitate . Adică potențialul de a provoca malformații congenitale. Aceasta este o preocupare majoră, mai ales în cazul utilizării retinoizilor sub formă de suplimente orale (cum ar fi izotretinoinul, cunoscut și sub denumirea de Roaccutane, folosit pentru tratarea acneei severe).

Reclamă

Chiar și în cazul aplicării topice, există posibilitatea ca o mică parte din substanță să fie absorbită prin piele și să ajungă în circulația sanguină. Prezentând astfel un risc, deși mai redus, pentru dezvoltarea fătului. De aceea, medicii tind să fie extrem de precauți și să recomande evitarea totală a retinoizilor în timpul sarcinii.

Când pot relua utilizarea retinolului

După naștere, utilizarea retinolului poate fi reluată. Dar este important să ții cont dacă alăptezi sau nu. În cazul în care alăptezi, este recomandat să aștepți până când oprești alăptarea. Abia atunci poți  reintroduce retinoizii în rutina de îngrijire a pielii. Motivele sunt similare celor din timpul sarcinii.

De îndată ce sarcina și alăptarea s-au încheiat, poți discuta cu medicul dermatolog despre momentul potrivit pentru a reintroduce retinolul în rutina de îngrijire a pielii.  Mai ales dacă ai probleme de piele care ar beneficia de acest ingredient activ.

Alternative sigure pentru sarcină

Deși retinolul este eficient, există alternative sigure și naturale care pot oferi beneficii similare. Chiar și fără a pune în pericol sănătatea fătului. Printre acestea se numără:

-bakuchiolul. Un extract natural din plante, cunoscut ca alternativă la retinol. Bakuchiolul are proprietăți anti-îmbătrânire și este mult mai sigur de utilizat în timpul sarcinii.

-acidul hialuronic este ideal pentru hidratarea pielii. Acest ingredient este sigur și ajută la menținerea elasticității pielii fără a prezenta riscuri.

-niacinamida (vitamina B3) este un ingredient antioxidant care ajută la reducerea inflamației, îmbunătățirea tonului pielii și gestionarea acneei. Este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii.

-vitamina C este Un antioxidant puternic care ajută la luminozitatea pielii și protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

-zincul este util în combaterea acneei și pentru a reduce inflamația pielii.

În concluzie, este important să fii prudentă în timpul sarcinii atunci când alegi produsele de îngrijire a pielii.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Experții au adunat mai multe întrebări ale pacientelor și au răspuns la cele mai multe dintre îngrijorări. Citește tot ce trebuie să știi despre avort și vezi cum poți trece mai ușor peste această etapă. Vezi cât de mult durează,......
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
3
Fetiță stă pe covor și desenează
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Copiii sunt curioși din fire, iar în primii ani de viață ar trebuie încurajată cât mai mult această curiozitate. De ce? Deoarece este benefică pentru dezvoltarea cognitivă. Activitățile care îi implică senzorial și le stimulează......
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
4
Gravidă care bea apă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea este esențială pentru sănătatea oricui, dar mai ales atunci când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de sprijin suplimentar. Apa joacă un rol crucial în acest proces. De ce este importantă......
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
5
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Pentru o gustare simplă și delicioasă îți recomandăm rețeta de clătite cu afine pentru copii. Dacă nu-i poți refuza dulciurile copilului tău, atunci încearcă să le prepari chiar tu în casă. În felul acesta vei putea controla......
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Parteneri
Cele mai noi
Băiat drăguț care stă în pat cu o banană în mână pe un fundal deschis la culoare
07:55
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Femeie care plânge în fața unui bărbat care se află la restaurant
06:49
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
Totul despre sarcina falsă. Cum poate fi interpretată și ce spun specialiștii
O femeie care face exerciții cu copilașul ei
13 septembrie, 06:42
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
13 septembrie, 06:04
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
O mămică și un tătic care îi oferă fetiței lor pizza pentru copii preparată în casă
12 septembrie, 06:39
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Un băiețel care strănută des din cauza elergiei la ambrozie
12 septembrie, 06:35
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Închide