Reclamă

Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat

Retinolul este un ingredient popular în produsele cosmetice. El este folosit pentru tratarea semnelor îmbătrânirii, acneei și altor probleme ale pielii. Însă, odată ce o femeie rămâne însărcinată, îngrijirea pielii devine un subiect sensibil. Moment în care apare și întrebarea dacă e sau nu indicat să folosești retinol în sarcină.

Gravidă ține o cremă de față în mână
Medicii recomandă să eviți folosirea retinolului în sarcină / Shutterstock

Retinolul este o formă de vitamina A și face parte din familia retinoizilor. Acești compuși sunt binecunoscuți pentru efectele lor pozitive asupra pielii, cum ar fi stimularea regenerării celulare, reducerea ridurilor, uniformizarea tonului pielii și combaterea acneei. Retinolul acționează prin accelerarea procesului de regenerare a pielii și prin stimularea producției de colagen. Ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii și aspectului acesteia.

Cu toate acestea, retinolul este doar una dintre formele vitaminei A. Retinoizii, în formele lor mai concentrate, precum tretinoinul, sunt folosiți în dermatologie pentru tratarea acneei severe și a altor afecțiuni dermatologice. În cazul femeilor însărcinate, utilizarea oricărei forme de vitamina A, fie prin produse topice sau suplimente, ridică întrebări privind siguranța acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Retinolul în sarcină: cât de sigur este

În timpul sarcinii, medicii recomandă evitarea produselor care conțin retinol și alți retinoizi. Motivul principal este riscul potențial de malformații congenitale. Vitamina A, în doze mari, poate deveni toxică pentru dezvoltarea fătului, provocând efecte adverse asupra dezvoltării organelor și sistemului nervos.

Deși utilizarea retinoizilor topici (aplicați direct pe piele) nu este la fel de riscantă ca administrarea orală, există studii care sugerează că pielea poate absorbi aceste substanțe. Și, în cantități mici, pot ajunge în fluxul sanguin. Prin urmare, majoritatea experților în sănătate recomandă evitarea totală a retinolului și a derivatelor sale în timpul sarcinii.

Reclamă

Având în vedere riscurile potențiale, nu este recomandat să folosești retinol sau produse ce conțin retinoizi în sarcină. Chiar dacă nu există dovezi solide că utilizarea ocazională a retinolului topic ar duce la probleme majore, majoritatea medicilor consideră că este mai bine să fii prudentă.

Iar pentru a fi sigură de alegere, vorbește cu medicul care-ți monitorizează sarcina, dar și cu un specialist dermatolog. În acest mod, vei putea evita substanțele care ar putea dăuna fătului. Și îți vor fi recomandate alternative sigure și eficiente.

Ce riscuri există dacă folosești retinol în sarcină

Retinoizii sunt asociați cu riscul de teratogenicitate . Adică potențialul de a provoca malformații congenitale. Aceasta este o preocupare majoră, mai ales în cazul utilizării retinoizilor sub formă de suplimente orale (cum ar fi izotretinoinul, cunoscut și sub denumirea de Roaccutane, folosit pentru tratarea acneei severe).

Reclamă

Chiar și în cazul aplicării topice, există posibilitatea ca o mică parte din substanță să fie absorbită prin piele și să ajungă în circulația sanguină. Prezentând astfel un risc, deși mai redus, pentru dezvoltarea fătului. De aceea, medicii tind să fie extrem de precauți și să recomande evitarea totală a retinoizilor în timpul sarcinii.

Când pot relua utilizarea retinolului

După naștere, utilizarea retinolului poate fi reluată. Dar este important să ții cont dacă alăptezi sau nu. În cazul în care alăptezi, este recomandat să aștepți până când oprești alăptarea. Abia atunci poți  reintroduce retinoizii în rutina de îngrijire a pielii. Motivele sunt similare celor din timpul sarcinii.

De îndată ce sarcina și alăptarea s-au încheiat, poți discuta cu medicul dermatolog despre momentul potrivit pentru a reintroduce retinolul în rutina de îngrijire a pielii.  Mai ales dacă ai probleme de piele care ar beneficia de acest ingredient activ.

Alternative sigure pentru sarcină

Deși retinolul este eficient, există alternative sigure și naturale care pot oferi beneficii similare. Chiar și fără a pune în pericol sănătatea fătului. Printre acestea se numără:

-bakuchiolul. Un extract natural din plante, cunoscut ca alternativă la retinol. Bakuchiolul are proprietăți anti-îmbătrânire și este mult mai sigur de utilizat în timpul sarcinii.

-acidul hialuronic este ideal pentru hidratarea pielii. Acest ingredient este sigur și ajută la menținerea elasticității pielii fără a prezenta riscuri.

-niacinamida (vitamina B3) este un ingredient antioxidant care ajută la reducerea inflamației, îmbunătățirea tonului pielii și gestionarea acneei. Este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii.

-vitamina C este Un antioxidant puternic care ajută la luminozitatea pielii și protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

-zincul este util în combaterea acneei și pentru a reduce inflamația pielii.

În concluzie, este important să fii prudentă în timpul sarcinii atunci când alegi produsele de îngrijire a pielii.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copil prins între doi băieți care pun presiune pe el
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
Observi că prietenul copilului tău are un comportament care îl influențează într-un mod negativ? Poate că a început să mintă, să ignore regulile sau să adopte atitudini care nu îi sunt caracteristice. Ca mamă, este firesc să îți......
Ce să faci când prietenul copilului are o influență negativă asupra lui
2
O fetiță supărată că se ceartă părinții ei
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
Trauma se manifestă diferit pentru fiecare copil, dar există și semne comune. Observarea acestora poate ajuta un terapeut să determine cauza, dar și cele mai bune soluții pentru rezolvarea situației. Ai mai jos lista cu semnele traumei la......
Semnele traumei la copii pe care orice părinte ar trebui să le știe. Ce trebuie să urmărești atât fizic, cât și comportamental
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fetița spală vase la chiuvetă
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
Atribuirea de sarcini casnice copiilor reprezintă o modalitate excelentă de a-i ajuta să dezvolte un simț al responsabilității și al disciplinei. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Minnesota, implicarea copiilor încă de la o......
Cum să atribui sarcini casnice copiilor pentru a le dezvolta simțul responsabilității
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Femeie descoperă mucegaiul negru după canapea
07:06
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Expunerea la mucegaiul negru în sarcină: tot ce trebuie să știi
Mama se joacă cu bebelușul care stă întins pe pat
06:45
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Ce semnificație au sunetele scoase de bebeluș
Gravidă se pregătește să-și ia vitaminele necesare pentru sarcină
11 ianuarie, 06:08
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare
O mamă care verifică urechea fiicei sale
10 ianuarie, 06:10
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Complicațiile răcelilor netratate la copii: ce riscuri există și cum pot fi prevenite
Fetița și băiatul sar în brațele tatălui care a intrat în casă
10 ianuarie, 06:05
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Cum să fii un tată prezent: sfaturi pentru a construi o relație puternică cu copiii
Mama are o discuție serioasă cu copilul
9 ianuarie, 06:13
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
Cuvintele dureroase folosite de părinți care le fac mult rău copiilor
Închide