Reclamă

Retinol în sarcină: este sau nu este recomandat

Retinolul este un ingredient popular în produsele cosmetice. El este folosit pentru tratarea semnelor îmbătrânirii, acneei și altor probleme ale pielii. Însă, odată ce o femeie rămâne însărcinată, îngrijirea pielii devine un subiect sensibil. Moment în care apare și întrebarea dacă e sau nu indicat să folosești retinol în sarcină.

Gravidă ține o cremă de față în mână
Medicii recomandă să eviți folosirea retinolului în sarcină / Shutterstock

Retinolul este o formă de vitamina A și face parte din familia retinoizilor. Acești compuși sunt binecunoscuți pentru efectele lor pozitive asupra pielii, cum ar fi stimularea regenerării celulare, reducerea ridurilor, uniformizarea tonului pielii și combaterea acneei. Retinolul acționează prin accelerarea procesului de regenerare a pielii și prin stimularea producției de colagen. Ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii și aspectului acesteia.

Cu toate acestea, retinolul este doar una dintre formele vitaminei A. Retinoizii, în formele lor mai concentrate, precum tretinoinul, sunt folosiți în dermatologie pentru tratarea acneei severe și a altor afecțiuni dermatologice. În cazul femeilor însărcinate, utilizarea oricărei forme de vitamina A, fie prin produse topice sau suplimente, ridică întrebări privind siguranța acesteia.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Retinolul în sarcină: cât de sigur este

În timpul sarcinii, medicii recomandă evitarea produselor care conțin retinol și alți retinoizi. Motivul principal este riscul potențial de malformații congenitale. Vitamina A, în doze mari, poate deveni toxică pentru dezvoltarea fătului, provocând efecte adverse asupra dezvoltării organelor și sistemului nervos.

Deși utilizarea retinoizilor topici (aplicați direct pe piele) nu este la fel de riscantă ca administrarea orală, există studii care sugerează că pielea poate absorbi aceste substanțe. Și, în cantități mici, pot ajunge în fluxul sanguin. Prin urmare, majoritatea experților în sănătate recomandă evitarea totală a retinolului și a derivatelor sale în timpul sarcinii.

Reclamă

Având în vedere riscurile potențiale, nu este recomandat să folosești retinol sau produse ce conțin retinoizi în sarcină. Chiar dacă nu există dovezi solide că utilizarea ocazională a retinolului topic ar duce la probleme majore, majoritatea medicilor consideră că este mai bine să fii prudentă.

Iar pentru a fi sigură de alegere, vorbește cu medicul care-ți monitorizează sarcina, dar și cu un specialist dermatolog. În acest mod, vei putea evita substanțele care ar putea dăuna fătului. Și îți vor fi recomandate alternative sigure și eficiente.

Ce riscuri există dacă folosești retinol în sarcină

Retinoizii sunt asociați cu riscul de teratogenicitate . Adică potențialul de a provoca malformații congenitale. Aceasta este o preocupare majoră, mai ales în cazul utilizării retinoizilor sub formă de suplimente orale (cum ar fi izotretinoinul, cunoscut și sub denumirea de Roaccutane, folosit pentru tratarea acneei severe).

Reclamă

Chiar și în cazul aplicării topice, există posibilitatea ca o mică parte din substanță să fie absorbită prin piele și să ajungă în circulația sanguină. Prezentând astfel un risc, deși mai redus, pentru dezvoltarea fătului. De aceea, medicii tind să fie extrem de precauți și să recomande evitarea totală a retinoizilor în timpul sarcinii.

Când pot relua utilizarea retinolului

După naștere, utilizarea retinolului poate fi reluată. Dar este important să ții cont dacă alăptezi sau nu. În cazul în care alăptezi, este recomandat să aștepți până când oprești alăptarea. Abia atunci poți  reintroduce retinoizii în rutina de îngrijire a pielii. Motivele sunt similare celor din timpul sarcinii.

De îndată ce sarcina și alăptarea s-au încheiat, poți discuta cu medicul dermatolog despre momentul potrivit pentru a reintroduce retinolul în rutina de îngrijire a pielii.  Mai ales dacă ai probleme de piele care ar beneficia de acest ingredient activ.

Alternative sigure pentru sarcină

Deși retinolul este eficient, există alternative sigure și naturale care pot oferi beneficii similare. Chiar și fără a pune în pericol sănătatea fătului. Printre acestea se numără:

-bakuchiolul. Un extract natural din plante, cunoscut ca alternativă la retinol. Bakuchiolul are proprietăți anti-îmbătrânire și este mult mai sigur de utilizat în timpul sarcinii.

-acidul hialuronic este ideal pentru hidratarea pielii. Acest ingredient este sigur și ajută la menținerea elasticității pielii fără a prezenta riscuri.

-niacinamida (vitamina B3) este un ingredient antioxidant care ajută la reducerea inflamației, îmbunătățirea tonului pielii și gestionarea acneei. Este sigur pentru utilizare în timpul sarcinii.

-vitamina C este Un antioxidant puternic care ajută la luminozitatea pielii și protejează împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

-zincul este util în combaterea acneei și pentru a reduce inflamația pielii.

În concluzie, este important să fii prudentă în timpul sarcinii atunci când alegi produsele de îngrijire a pielii.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mai mulți copii cu rucsacul în spate mergând spre școală
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Anxietatea în cazul celor mici este din ce în ce mai întâlnită. Află ce să faci când copilul nu vrea la școală și cum îl poți motiva în acest sens. Am evaluat mai multe sfaturi ale specialiștilor și le-am notat pe cele mai bune.......
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Crackers cu cartofi dulci serviți alături de un piure de avocado
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
Școala urmează să înceapă, iar mămicile au nevoie de idei rapide și sănătoase pentru pachetul celui mic. Dacă îți dorești să-i oferi copilului tăi o alimentație sănătoasă, atunci ia în calcul și această rețetă de crackers cu......
Crackers cu cartofi dulci. Rețeta unei gustări rapide și gustoase
4
Cuplu care se ceartă și cei doi stau pe canapea într-o zi însorită
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
Să fii într-o relație aduce cu sine un sentiment de împlinire. Nu doar că oferă o nouă perspectivă asupra vieții, dar oferă șansa de a crește în mod sănătos alături de o altă persoană. Află care sunt cele mai comune probleme în......
Cele mai comune probleme în relația de cuplu. Ce spun psihologii
5
Femeie însărcinată alături de familie, zâmbește
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Știm că organismul și corpul uman poate îndura foarte multe și se poate regenera în timp. În momentul în care rămân însărcinate, femeile sunt conștiente că trebuie să afle tot mai multe informații despre această nouă etapă a......
Ce se întâmplă dacă lovești burta pe parcursul sarcinii. Cum afectează dezvoltarea bebelușului
Parteneri
Cele mai noi
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Copil care se uită la un ecran verde de la TV
8 septembrie, 07:15
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Cum poți remedia dependența de ecrane a copiilor. Specialiștii susțin că rezultatele se văd după numai 2 săptămâni
Un copil care stă în scaun și mănâncă dintr-o feliuță de brânză
8 septembrie, 06:31
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
Când poți introduce brânza în dieta copilului tău. Sfaturi utile de la nutriționiști
O fetiță care mănâncă felii de ouă pe pâine
7 septembrie, 07:41
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Ouăle în alimentația copilului. Cât sunt de sigure pentru sănătatea micuțului tău
Un medic care verifică burta unei gravide
5 septembrie, 07:32
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Ce este amniocenteza și cât de sigură e pentru mamă și făt
Închide