Reclamă

Creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Numărul de kilograme pe care micuțul nostru îl are ar trebui să ne îngrijoreze atunci când acesta nu mai este cuprins în standardele normale. Alimentația echilibrată joacă un ro esențial în ceea ce privește sănătatea și una dezvoltare a copilului. Studiile au arătat faptul că creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri.

O fetiță frumoasă care bea suc de portocale dintr-un pahar folosind un pai colorat
Studiile au arătat faptul că creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri. Ce spun studii ale specialiștilor / Shutterstock

Cercetările recente au demonstrat că unul sau mai multe pahare de suc de fructe ar putea duce la creșterea în greutate la copii și adulți. Consumat zilnic, sucul, fie el și natural, ar putea să contribuie la acumularea de kilograme nedorite.

Creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri

Specialiștii susțin că problema fundamentală a sucului este reprezentată de cantitatea care este consumată zilnic. Fructele sunt sănătoase, acest faptu nu poate fi contestat. Totuși, ele sunt bogate în fructoză, iar aceasta poate duce la creșterea în greutate dacă este consumată în exces.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un singur pahar de suc de portocale este compus din cel puțin trei portocale de dimensiuni medii. Un pahar sau două de suc de portocale va duce la creșterea numărului de calorii consumate și implicit la creșterea rapidă a nivelului glicemiei.

Atunci când în organismul micuțului tău se află prea mult zahăr, acesta poate dezvolta rezistența la insulină. În timp, prea mult zahăr în sânge mai poate duce la apariția diabetului, bolilor de inimă, obezității și a altor afecțiuni cronice.

Cercetătorii au devenit tot mai preocupați de cauzalitatea dintre consumul sucului și creșterea în greutate la copii. Specialiștii sunt preocupați inclusiv de rata creșterii obezității infantile și a cariilor dentare.

Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să evite includerea sucului pentru copiii mai mici de un an și să limiteze consumul de suc la un singur pahar pe zi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. În loc să-i oferi micuțului tău un pahar cu suc, poți să-i dai acestuia să consume un fruct întreg.

Fructele sunt digerate mult mai greu, iar glucoza este transportată în sânge mai lent. Astfel nu va mai exista riscul de creștere a rezistenței la insulină, au concluzionat cercetătorii pentru CNN.

Reclamă
Reclamă

Ce influență are de fapt consumul de suc de fructe asupra organismului copiilor

Multe persoane sunt de părere că sucul de fructe este sănătos deoarece fructele sunt recomandate pentru buna funcționare a organismului. Totuși, lucrurile nu stau la fel când vine vorba de forma sub care sunt consumate. Întregi, fructele pot avea o mulțime de beneficii pentru organism.

Transformate în suc, fructele își vor pierde din proprietățile naturale și vor fi doar băuturi bogate în calorii goale. Fructele și legumele vin la pachet cu o mulțime de nutrienți benefici cum ar fi carbohidrați, proteine, vitamine și fibre.

Fibrele sunt necesare pentru a oferi corpului senzația de sațietate și pentru a potoli foamea pentru o perioadă mai lungă de timp. Fibrele rămân părțile structurale ale alimentelor pe care corpul le digeră și le metabolizează mult mai diferit decât ar digera un suc.

Mâncatul unui măr întreg nu va crește nivelul zahărului din sânge, deoarece fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe, este eliberată mai lent în sânge.

Cu toate acestea, consumul de suc de mere „va inunda” sângele din organism cu fructoză. Tot acest proces este extrem de periculos pentru organele interne și pentru buna funcționare a organismului. Părinții fac deseori greșeli când vine vorba de organizarea alimentație copilului. Specialiștii vin în ajutor cu o listă de greșeli pe care ar trbui să le eviți dacă vrei un copil sănătos și bucuros.

Ficatul, care metabolizează zaharurile, va transforma o mare parte dintre aceste calorii într-o grăsime care va fi stocată cu ușurință.

Grăsimea stocată duce implicit la creșterea în greutate. Creierul nostru va stoca mult mai bine informația atunci când va consuma alimente solide.

Consumul sucurilor de fructe nu va face decât să-ți potolească foame pentru o perioadă mult prea scurtă de timp. Creșterea bruscă a glicemiei va rezulta ulterior într-o poftă de mâncare mult mai mare și o scădere bruscă a nivelului de energie.

Astfel, corpul este prins într-un cerc vicios din care va putea ieși cu greu. Copilul are nevoie de ghidajul părinților pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a se asigura că primește aportul zilnic de nutrienți, fără a lua inutil în greutate.

Ce cantitate de suc e recomandată pentru copii și adulți

Cercetătorii sunt de părere că adolescenții și adulții nu ar trebui să consume mai mult de 0.5 litri de suc de fructe pe zi.

Mai mult, nutriționiștii sunt de părere că sucul nu ar trebui privit ca o modalitate de a potoli setea. Hidratarea organismului ar trebui să se facă prin consumul regulat de apă.

Sucul nu este recomandat dacă îți dorești să ai parte de un organism puternic și sănătos. Sucul ar trebui să fie un deliciu ocazional.

Totodată, dacă micuțul insistă să consume suc, părinții sunt sfătuiți de specialiști să aleagă mereu sucul natural, făcut în casă.

Cât de importantă este cantitatea de suc consumată

Specialiștii au realizat mai multe studii în ultimii ani. Aceștia au întocmit o meta-analiză compusă din mai multe studii mai mici. În urma studiilor, s-a stabilit că fiecare porție suplimentară pe zi de suc de fructe a fost asociată cu creșterea indicelui de masă corporală.

Studiile au înregistrat o creștere în greutate atât la copii, cât și la adulți. Creșterea în greutate a fost mult mai rapidă în cazul copiilor decât în cel al adulților, au concluzionat specialiștii de la Parents.com. Nutriționiștii au conchis subliniind importanța moderației.

Un pahar de suc nu va duce la creșterea în greutate a copilului tău, dacă acesta este consumat cu înțelepciune. În loc să-i oferi micuțului tău suc zilnic, poți limita consumul acestei băuturi delicioase.

Nu trebuie să-i interzici cu desăvârșire consumul de suc de fructe, însă poți să-l încurajezi să-l bea mai rar.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
O mămică care își ridică în brațe fetița care poartă un costum de supererou
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Obiceiuri prin care poți să-ți încurajezi copilul să fie de succes. Sfaturi utile pentru a-i crește încrederea
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
4
Femeie cu un pahar de vin în mână stă la masă cu un bărbat
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
Ca mamă singură nu e tocmai ușor să-ți refaci viață. Trebuie să te împarți între copii, muncă, treburile casei și, cu siguranță, îți spui că nici prin cap nu-ți mai trece să ieși și la întâlniri. Cu toate acestea, viața......
Cum să te pregătești pentru întâlniri dacă ești mamă singură
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Fetița bea apă din pahar
19 aprilie, 08:38
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
Deshidratarea la copii: care sunt cauzele și ce simptome apar
O senă din animația Inside Out 2 care se află pe lista cu cele mai bune filme pentru copii
19 aprilie, 07:01
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Cele mai bune filme pentru copiii. Producții pe care nu trebuie să le ratezi în 2024
Un băiețel care prepară o rețetă de pizza cu blat de tortilla
19 aprilie, 06:43
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Pizza cu blat de tortilla pentru cei mici. Răsfățul delicios și sănătos
Băiatul stă jos, lângă canapea și este trist
18 aprilie, 07:51
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
Depresia la copii: ce trebuie să știe părinții
O mămică care ăși ține copilul în brațe în timp ce citește de pe laptop câteva adevăruri inconfortabile despre parenting
18 aprilie, 07:15
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Adevăruri inconfortabile despre parenting. Ce trebuie să știi atunci când ești la început de drum
Mamă, îmbrăcată cu bluză albă și jeanși, care stă pe jos, pe un covor bej, în dormitor, unde se mai găsește un dulap alb și o mașinuță colorată și un puzzle și citește pe o carte împreună cu bebelușul îmbrăcat în tricou lila și pantaloni gri și piciaorele goale
18 aprilie, 06:03
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Încurajează bebelușul să vorbească. 7 modalități pe care le poți aplica și tu
Închide