Reclamă

Creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor

Numărul de kilograme pe care micuțul nostru îl are ar trebui să ne îngrijoreze atunci când acesta nu mai este cuprins în standardele normale. Alimentația echilibrată joacă un ro esențial în ceea ce privește sănătatea și una dezvoltare a copilului. Studiile au arătat faptul că creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri.

O fetiță frumoasă care bea suc de portocale dintr-un pahar folosind un pai colorat
Studiile au arătat faptul că creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri. Ce spun studii ale specialiștilor / Shutterstock

Cercetările recente au demonstrat că unul sau mai multe pahare de suc de fructe ar putea duce la creșterea în greutate la copii și adulți. Consumat zilnic, sucul, fie el și natural, ar putea să contribuie la acumularea de kilograme nedorite.

Creșterea în greutate la copii ar putea fi legată de consumul de sucuri

Specialiștii susțin că problema fundamentală a sucului este reprezentată de cantitatea care este consumată zilnic. Fructele sunt sănătoase, acest faptu nu poate fi contestat. Totuși, ele sunt bogate în fructoză, iar aceasta poate duce la creșterea în greutate dacă este consumată în exces.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Un singur pahar de suc de portocale este compus din cel puțin trei portocale de dimensiuni medii. Un pahar sau două de suc de portocale va duce la creșterea numărului de calorii consumate și implicit la creșterea rapidă a nivelului glicemiei.

Atunci când în organismul micuțului tău se află prea mult zahăr, acesta poate dezvolta rezistența la insulină. În timp, prea mult zahăr în sânge mai poate duce la apariția diabetului, bolilor de inimă, obezității și a altor afecțiuni cronice.

Cercetătorii au devenit tot mai preocupați de cauzalitatea dintre consumul sucului și creșterea în greutate la copii. Specialiștii sunt preocupați inclusiv de rata creșterii obezității infantile și a cariilor dentare.

Specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să evite includerea sucului pentru copiii mai mici de un an și să limiteze consumul de suc la un singur pahar pe zi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. În loc să-i oferi micuțului tău un pahar cu suc, poți să-i dai acestuia să consume un fruct întreg.

Fructele sunt digerate mult mai greu, iar glucoza este transportată în sânge mai lent. Astfel nu va mai exista riscul de creștere a rezistenței la insulină, au concluzionat cercetătorii pentru CNN.

Reclamă
Reclamă

Ce influență are de fapt consumul de suc de fructe asupra organismului copiilor

Multe persoane sunt de părere că sucul de fructe este sănătos deoarece fructele sunt recomandate pentru buna funcționare a organismului. Totuși, lucrurile nu stau la fel când vine vorba de forma sub care sunt consumate. Întregi, fructele pot avea o mulțime de beneficii pentru organism.

Transformate în suc, fructele își vor pierde din proprietățile naturale și vor fi doar băuturi bogate în calorii goale. Fructele și legumele vin la pachet cu o mulțime de nutrienți benefici cum ar fi carbohidrați, proteine, vitamine și fibre.

Fibrele sunt necesare pentru a oferi corpului senzația de sațietate și pentru a potoli foamea pentru o perioadă mai lungă de timp. Fibrele rămân părțile structurale ale alimentelor pe care corpul le digeră și le metabolizează mult mai diferit decât ar digera un suc.

Mâncatul unui măr întreg nu va crește nivelul zahărului din sânge, deoarece fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe, este eliberată mai lent în sânge.

Cu toate acestea, consumul de suc de mere „va inunda” sângele din organism cu fructoză. Tot acest proces este extrem de periculos pentru organele interne și pentru buna funcționare a organismului. Părinții fac deseori greșeli când vine vorba de organizarea alimentație copilului. Specialiștii vin în ajutor cu o listă de greșeli pe care ar trbui să le eviți dacă vrei un copil sănătos și bucuros.

Ficatul, care metabolizează zaharurile, va transforma o mare parte dintre aceste calorii într-o grăsime care va fi stocată cu ușurință.

Grăsimea stocată duce implicit la creșterea în greutate. Creierul nostru va stoca mult mai bine informația atunci când va consuma alimente solide.

Consumul sucurilor de fructe nu va face decât să-ți potolească foame pentru o perioadă mult prea scurtă de timp. Creșterea bruscă a glicemiei va rezulta ulterior într-o poftă de mâncare mult mai mare și o scădere bruscă a nivelului de energie.

Astfel, corpul este prins într-un cerc vicios din care va putea ieși cu greu. Copilul are nevoie de ghidajul părinților pentru a lua cele mai bune decizii și pentru a se asigura că primește aportul zilnic de nutrienți, fără a lua inutil în greutate.

Ce cantitate de suc e recomandată pentru copii și adulți

Cercetătorii sunt de părere că adolescenții și adulții nu ar trebui să consume mai mult de 0.5 litri de suc de fructe pe zi.

Mai mult, nutriționiștii sunt de părere că sucul nu ar trebui privit ca o modalitate de a potoli setea. Hidratarea organismului ar trebui să se facă prin consumul regulat de apă.

Sucul nu este recomandat dacă îți dorești să ai parte de un organism puternic și sănătos. Sucul ar trebui să fie un deliciu ocazional.

Totodată, dacă micuțul insistă să consume suc, părinții sunt sfătuiți de specialiști să aleagă mereu sucul natural, făcut în casă.

Cât de importantă este cantitatea de suc consumată

Specialiștii au realizat mai multe studii în ultimii ani. Aceștia au întocmit o meta-analiză compusă din mai multe studii mai mici. În urma studiilor, s-a stabilit că fiecare porție suplimentară pe zi de suc de fructe a fost asociată cu creșterea indicelui de masă corporală.

Studiile au înregistrat o creștere în greutate atât la copii, cât și la adulți. Creșterea în greutate a fost mult mai rapidă în cazul copiilor decât în cel al adulților, au concluzionat specialiștii de la Parents.com. Nutriționiștii au conchis subliniind importanța moderației.

Un pahar de suc nu va duce la creșterea în greutate a copilului tău, dacă acesta este consumat cu înțelepciune. În loc să-i oferi micuțului tău suc zilnic, poți limita consumul acestei băuturi delicioase.

Nu trebuie să-i interzici cu desăvârșire consumul de suc de fructe, însă poți să-l încurajezi să-l bea mai rar.

Te-ar mai putea interesa și
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide