Dacă primești toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul tău, unghiile ar trebui să arate bine la 3-6 luni după ce va veni pe lume bebelușul. În schimb, cele de la picioare au nevoie de 9 luni spre un an.
Cauzele modificărilor unghiilor în sarcină
La fel ca în cazul multor modificări ale corpului tău în timpul sarcinii, unghiile care cresc mai repede sunt rezultatul unei creșteri normale a hormonilor. Aceiași hormoni sunt responsabili și pentru schimbările pe care le-ai putea observa la nivelul părului, care poate fi mai gros, mai uscat sau mai gras, și al pielii, precum vergeturile, hiperpigmentarea sau petele întunecate.
În plus, s-ar putea să simți că trebuie să pui mâna pe mașina de tuns o dată la două zile în timpul sarcinii, iar unele gravide se confruntă cu alte probleme ale unghiilor, inclusiv linii sau puncte albe (leuconichie), despicare, fragilitate, unghii încarnate, desprindere (onicoliză) și îngroșare.
O potențială cauză pentru care unghiile se rup și sunt mai casante decât înainte de a fi însărcinată, ar putea fi lipsa de biotină din dieta ta. Biotina este o vitamină din complexul B, care poate îmbunătăți fermitatea, duritatea și grosimea unghiilor. De asemenea, poate menține sănătatea părului și a pielii. De aceea, asigură-te că obții suficientă biotină din alimente precum: nuci, ouă, fulgi de ovăz, spanac, broccoli, banane și cereale integrale.
Cum să-ți îngrijești unghiile în sarcină
Dacă unghiile tale au de suferit în timpul sarcinii, este o idee bună să le protejezi. Mai jos, găsești câteva strategii care ar putea să te inspire.
- Nu le roade. Acum este un moment excelent pentru a renunța la obiceiuri precum rosul unghiilor și al cuticulelor.
- Păstrează-ți unghiile curate și uscate. Nu uita că apa le face moi, iar unghiile moi au tendința de a se rupe.
- Taie-le mai scurt. Optează pentru unghii scurte, deoarece este mai puțin probabil ca acestea să se agațe și să se rupă.
- Folosește cremă hidratantă. Folosește o cremă hidratantă bună pe unghii și cuticule la culcare.
- Folosește mănuși de cauciuc. Acoperă-ți mâinile atunci când spăli vasele și folosește detergenți de uz casnic.
- Împinge cuticulele, în loc să le tai. Fă acest lucru cu blândețe și, în acest fel, unghiile vor rămâne mai puternice și vei avea mai puține șanse ca locul să se infecteze.
- Nu umbla la unghiile încarnate. Dacă devin dureroase, cel mai bine ar fi să mergi la un dermatolog.
- Folosește doar trusa proprie. Dacă mergi la manichiură, ia-ți propria trusă. Curăță bine, cu alcool, toate instrumentele, înainte de a le folosi din nou.
- Pilește cu atenție. Nu folosi pila înainte și înapoi, atunci când scurtezi unghiile, ci mergi într-o singură direcție. pentru a evita să te agăți, păstrează vârfurile rotunjite, mai degrabă decât ascuțite.
- Fii atentă la decolorare. Dacă ai unghii artificiale, ai grijă la orice înverzire ciudată. Acesta este un semn de infecție bacteriană. Mai bine, păstrează-ți unghiile naturale, cât timp sunteți însărcinată.
Tratamente pentru unghii pe care să le eviți în timpul sarcinii
Evită produsele pe bază de solvenți, cum ar fi cele cu toluen, care se găsește în unele lacuri, unghii acrilice și dizolvanți de lac. Acest solvent poate să usuce și tinde să miroasă urât, ducând la dureri de cap și greață la unele femei. Verifică etichetele și evită produsele cu acetonă sau formaldehidă, ori de câte ori este posibil. Formaldehida a fost legată de avort spontan și cancer.
Stai departe de ftalați, în orice tip de produs pentru unghii sau mâini, deoarece aceștia pot dăuna sistemului endocrin.
Protejază-ți mâinile. În timp ce substanțele chimice din tratamentele pentru unghii cu gel și acrilice nu s-au dovedit a fi dăunătoare în timpul sarcinii, este o idee bună să porți mănuși pentru a-ți proteja mâinile de lumina UV. Tratamentele pentru unghii acrilice pot, de asemenea, să emită un miros extrem de puternic și pot crește riscul de infecție.
Fii întotdeauna atentă la vapori. Fie că ești la salon sau îți faci singură manichiura, asigură-te că încăperea este bine ventilată. Când e frumos afară, fă-ți unghiile în aer liber. Acestea se vor usca mai repede și nu trebuie să riscați să stropești podeaua din baie. Dacă lucrezi într-un salon, încearcă să faci pauze regulate pentru aer curat și poartă întotdeauna mănuși.