Reclamă

Cum să înfeși bebelușul. Care sunt pașii de urmat și cum să eviți orice riscuri

Înfășarea bebelușului este o tehnică folosită cu secole în urmă, care ajută bebelușul să se simtă confortabil, într-un mediu asemănător cu cel al uterului. Acest lucru îl liniștește și favorizează un somn mai bun. Continuă să citești pentru a afla cum să înfeși bebelușul corect și sigur. 

Bebeluș întins pe patul acoperit cu cearșaf alb, care are o suzetă albastră în gură și stă pe spate în timp ce mama îl înfașă cu o păturică alb cu pete mari, roz, ilustrând cum să înfeși bebelușul
Asigură-te că bebelușul nu este înfășurat prea strâns și că se simte confortabil / Shutterstock

Nu toți bebelușii sunt la fel. Unii acceptă să fie înfășați și asta îi liniștește, alții devin agitați pentru că se simt îngrădiți și nu-și mai pot mișca membrele în voie. Este important să fii atentă la semne și dacă schițează vreun minim disconfort, renunță să mai faci asta. 

Cum să înfeși bebelușul în 5 pași

La început, înfășatul bebelușului poate părea destul de complicat, dar cu puțin exercițiu, vei deveni expertă. În rândurile următoare, găsești care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

1. Poziționează păturica

Începeți prin a întinde păturica de înfășat pe pat sau pe podea. Îndoaie un colț, cam cât lungimea palmei tale și așează copilul pe pătură, astfel încât capul și gâtul lui să fie deasupra pliului. Acesta poate fi îmbrăcat în haine ușoare sau dezbrăcat, cu excepția scutecului.

Dacă bebelușul se află pe o suprafață ridicată, ține în permanență o mână pe el. Deși bebelușii care pot fi înfășați sunt destul de mici și nu au agilitatea necesară pentru a se rostogoli, un reflex brusc i-ar putea face să se miște.

2. Strânge partea stângă

Trage partea stângă a păturicii peste corpul bebelușului, păstrând brațul drept al acestuia ușor îndoit sub ea. Bagă pătura sub partea stângă a bebelușului, păstrând puțin spațiu de mișcare în jurul șoldurilor. Dacă îl strângi prea tare în partea inferioară a corpului, acest lucru ar putea duce la displazie de șold.

Reclamă

3. Pliază partea de jos

Îndoaie partea de jos a păturicii, spre capul bebelușului, acoperindu-i picioarele și suprapune-o peste pliul din partea stângă. Apoi, bagă colțul sub marginea superioară dreaptă, asigurându-te că nasul și gura bebelușului nu sunt acoperite.

4. Înfășoară partea dreaptă

Trage partea dreaptă a păturii peste corpul bebelușului și înfășoar-o în jurul acestuia. Ar trebui să treacă peste brațul stâng, burta și spatele bebelușului. Înfige capătul liber în pliul de sus, sub bărbia lui.

Reclamă

5. Lăsă copilul să doarmă

Asigură-te că bebelușul nu este înfășurat prea strâns. După ce adoarme, îl poți întinde pe spate, în pătuț. Deoarece înfășatul poate restricționa dezvoltarea motorie a bebelușului, după primele 60 de zile de viață nu se recomandă înfășatul întregului corp. Când bebelușul a ajuns la această vârstă, cel mai bine este să folosești o variantă care să îi lase brațele nerestricționate.

Lucruri de care să ții cont pentru ca înfășatul să fie sigur

Înfășatul promovează somnul profund la bebeluși, de aceea, părinții se bazează pe el. Chiar dacă este odihnitor, poate fi și periculos. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, un somn prea lung, fără treziri, poate crește riscul de sindrom de moarte subită a bebelușului. Pentru a preveni sindromul morții subite la bebeluși, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

  • Culcă întotdeauna bebelușul pe spate.
  • Nu pune niciodată perne, pături, jucării sau orice altceva în pătuț.
  • Asigură-te că păturica de înfășat nu se desface. Aceasta ar putea acoperi fața bebelușului și l-ar putea sufoca.
  • Înfășatul crește temperatura corpului bebelușului, așa că nu-l lăsa să se supraîncălzească. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, semnele de supraîncălzire includ „transpirația, părul umed, obrajii înroșiți, erupții cutanate cauzate de căldură și respirație rapidă”.
  • Nu înfășa bebelușul prea strâns. Părinții ar trebui să poată introduce 2-3 degete între copil și pătură.

Când să nu mai înfeși bebelușul

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să înceteze să-și mai înfeșe bebelușul odată ce acesta dă semne că încearcă să se rostogolească (de obicei, în jurul vârstei de 3 sau 4 luni). Acest lucru se datorează faptului că înfășatul limitează mișcarea, ceea ce ar putea împiedica dezvoltarea motorie importantă. În schimb, ia în considerare posibilitatea de a folosi un sac de dormit, pentru a menține bebelușul încălzit și confortabil.

Te-ar mai putea interesa și
Bebeluș cu ochi albaștri, înfășat într-o pânză albă, care stă cu capul într-o parte, așezat pe patul acoperit cu cearșaf alb, care ilustrează până când poți înfășa bebelușul
Până când poți înfășa bebelușul. Semnele pe care trebuie să le urmărești
Până când poți înfășa bebelușul. Semnele pe care trebuie să le urmărești
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide