Calculator de sarcină Sarcina pe săptămâni

Sarcină

Bebeluși

Copii

Familie

Sănătate

Noutăți Cele mai recente DePărinți

10 mituri demontate despre sarcină

De la reducerea consumului de cofeină până la renunțarea la sport în timpul sarcinii, află ce este real și ce este ficțiune. Ai mai jos o listă cu 10 mituri demontate despre sarcină.

Publicat: 21 iulie 2023, 10:17
În sarcină ar trebui să mănânci șase sau șapte mese mici și sănătoase pe parcursul zilei, la fiecare două până la trei ore / Shutterstock

Fă asta, nu face asta. Cu toate sfaturile de sarcină disponibile, este greu să ții evidența ce este sigur și ce nu. Cu siguranță e greu să știi în ce ar trebui să crezi cu adevărat. Printre cele mai utile sfaturi în sarcină se numără cel conform căruia trebuie să ai grijă de tine și să-ți asculți propriul corp.

10 mituri demontate despre sarcină

Cu ajutorul experților am strâns 10 mituri demontate despre sarcină, astfel încât să te poți bucura de multe dintre lucrurile tale preferate fără să te simți vinovată. Desigur, fiecare sarcină este diferită, așa că urmează sfaturile medicului mai presus de orice altceva.

Mitul 1: Mănâncă trei mese sănătoase pe zi

De fapt, ar trebui să mănânci șase sau șapte mese mici și sănătoase pe parcursul zilei, la fiecare două până la trei ore. "Mesele frecvente și din diferite grupe de alimente îți vor menține glicemia într-un interval constant, ceea ce este sănătos pentru tine și copilul", spune Stuart Fischbein, coautor al cărții Fearless Pregnancy. Acum nu este momentul să ții o dietă, dar nu te stresa prea mult în legătură cu mâncarea. Ceea ce a fost în regulă pentru tine înainte de sarcină este bun pentru tine și acum.

Reclamă

Mitul 2: Este bine să bei alcool

A alege să bei câteva înghițituri în timpul unui toast cu șampanie sau să te abții complet de la alcool este, în cele din urmă, o decizie personală, dar să știi că numeroase studii au asociat consumul de alcool în timpul sarcinii cu un risc crescut de tulburări ale spectrului fetal (FASD). Atât Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cât și Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) spun că femeia însărcinată ar trebui să evite complet alcoolul în timpul sarcinii.

"Defectele congenitale asociate cu alcoolul în timpul sarcinii sunt complet prevenite", spune președintele ACOG, Mark S. DeFrancesco. "Este esențial ca toți medicii, în special ginecologii, să explice pacientelor lor că nu există o cantitate de alcool care să fie sigură în timpul sarcinii".

Mitul 3: Consumă cafea fără cofeină

Este adevărat că cofeina traversează placenta. Adică atunci când savurezi cu latte, atât tu, cât și copilul o să fiți agitați. Dar o ceașcă mică de cafea sau ceai pe zi este perfectă. De fapt, ACOG spune că consumul de până la 200 de miligrame de cofeină pe zi este considerat sigur. Totul depinde de tipul de băutură și de conținutul ei de cofeină. Nivelurile de cofeină din cafea pot varia foarte mult în funcție de tipul de boabe. De cât timp a fost prăjită cafeaua, dar și de modul în care a fost preparată.

Mitul 4: Renunță la brânză

Nu trebuie să eviți toate brânzeturile. Unele tipuri, cum ar fi cheddarul și cașcavalul elvețian sunt perfecte pentru consum în sarcină pentru că au fost pasteurizate. Produsele moi, nepasteurizate, cum ar fi brie, feta și brânza de capră, ar putea duce la boli alimentare. Trebuie doar să verifici eticheta.

Reclamă

Mitul 5: Mănânci pentru doi

Da, pofta de mâncare este reală, dar sarcina nu este un moment pentru a depăși limitele. Cu siguranță ai puțin mai multă libertate când vine vorba de o a doua porție la cină. În medie, femeile au nevoie de aproximativ 300 de calorii în plus pe zi. Deși este important să te hrănești bine, la urma urmei, ar trebui să ai o greutate sănătoasă pe tot parcursul sarcinii.

Mitul 6: Renunță la fructele de mare

Consumul de fructe de mare este de fapt super-sănătos în timpul sarcinii! Peștele este plin de proteine și acizi grași omega 3, care au beneficii majore în dezvoltarea bebelușului. Specialiștii încurajează viitoarele mame să mănânce două până la trei porții de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur în fiecare săptămână. Așa că, atunci când ești în fața unui meniu, fă alegeri precum somon sau creveți. Din păcate, peștele-spadă, tonul, peștele, marlin, macroul au cele mai ridicate niveluri de mercur și ar trebui să le eviți în totalitate. În ceea ce privește sushi, FDA îndeamnă femeile însărcinate să evite orice lucru negătit: peștele crud poate conține paraziți și bacterii care pot duce la infecții și boli de origine alimentară.

Mitul 7: Evită medicamentele

Multe medicamente eliberate fără prescripție medicală sunt sigure în timpul sarcinii, dar, cumva, femeile cred că trebuie să suporte migrene și să sufere de răceli. Acesta este un lucru complet fals. Ar trebui să te consulți cu medicul ginecolog înainte de a lua tratament. Multe medicamente eliberate pe bază de rețetă sunt, de asemenea, în regulă pentru a le lua în timpul sarcinii. Cu toate acestea, venim din nou cu recomandarea să urmezi sfaturile medicului.

Mitul 8: Renunță la sport

De fapt, mulți experți spun că, în majoritatea cazurilor, antrenamentele cu impact redus pot fi o modalitate excelentă de a-ți controla greutatea și de a-ți pregăti corpul pentru sosirea bebelușului. ACOG recomandă ca femeile însărcinate să facă cel puțin 150 de minute de activitate aerobă moderată în fiecare săptămână. Moderat înseamnă că ritmul cardiac este crescut și începi să transpiri, dar încă poți vorbi normal. Evită doar sporturile de contact sau exercițiile care implică statul pe spate. Acestea pot reduce fluxul de sânge către creier și uter.

Mitul 9: Renunță la vopseaua de păr

A fi însărcinată nu trebuie să-ți compromită aspectul, dar trebuie să fii inteligentă. Există un risc teoretic asociat cu vopsirea părului. Substanțele chimice sunt absorbite prin scalp, spune Fischbein, dar studiile nu au arătat nimic concludent. El recomandă evitarea vopselei în primul trimestru, când se formează organele bebelușului. Candice Wood, medic ginecolog la Banner University Medical Center Phoenix, sugerează să alegi o vopsea naturală în detrimentul unui produs permanent. Mai există varianta să alegi ceva semipermanent și să nu lași vopseaua în cap mai mult decât este necesar. Indiferent dacă te duci la un salon sau te vopsești acasă, asigură-te că spațiul este bine ventilat.

Mitul 10: Renunță la ojă

Nu trebuie să renunți la oja pentru unghii doar pentru că vrei să fii mamă. "Ai nevoie de expunere masivă și pe termen lung la produse înainte de a exista problemele", spune Fischbein. Încă ești speriată de ce se află în ojă? Caută brand-uri care nu conțin ftalat de dibutil, toluen sau formaldehidă. Pentru a evita inhalarea substanțelor, alege locuri bine ventilate. Cel mai important, asigură-te că salonul sterilizează toate instrumentele.

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Lucruri pe care e recomandat să le verifici înainte să zbori cu un copil mic. Sfaturi utile pentru o călătorie reușită
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Indiferent că este vorba de un weekend sau de vacanța copilului, activitățile în familie nu ar trebui să lipsească. Iarna se apropie cu pași repezi, iar vremea de afară nu mai este la fel de prietenoasă. În timp ce în unele zile încă......
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
2
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii este, de fapt, denumirea populară a conjunctivitei. Ea este o afecțiune oculară frecventă la copii, care  poate provoca disconfort semnificativ. Această problemă poate avea diverse cauze, de la infecții virale și......
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
4
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Atunci când copii se îmbolnăvesc, pediatrul le poate prescrie anumite medicamente. Deși acestea sunt eficiente, pe unii copii îi pot face să vomite, iar acest lucru este destul de frecvent. De aceea, atunci când copilul vomită după ce i-ai......
Copilul vomită după ce i-ai dat medicamentul. Ce este de făcut în acest caz
Parteneri
Cele mai noi
20 noiembrie, 07:31
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
Cele mai populare nume de bebeluși în 2025. Ce alegeri pot face părinții pentru copiii din generația Beta
19 noiembrie, 06:04
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
Cum îți dai seama că răceala s-a complicat și trebuie să mergi cu copilul la medic
18 noiembrie, 06:09
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face
17 noiembrie, 08:11
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
Cum să eviți toxinele ascunse în timpul sarcinii
17 noiembrie, 06:36
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar
16 noiembrie, 07:37
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii
Diareea la bebeluși și copii. Cauze și remedii