Reclamă

Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major

Deși ultimul lucru la care ne gândim atunci când devenim părinți este propria copilărie, este exact ceea ce ar trebui să facem. Ar trebui să facem asta pentru a putea fi părinți mai buni pentru copiii noștri. Dar, din nefericire, dacă ai fost crescută de un părinte dificil, stilul tău de parenting este influențat major. Acest lucru se răsfrânge în gestionarea provocărilor pe care le presupune creșterea propriilor copii, conform psihologului Samantha Rodman Whiten, de la DrPsychMom, într-un articol apărut pe yourtango.com.

Mămică, îmbrăcată cu o bluză roz prăfuit, stă pe o canapea gri, cu o mână la tâmplă, iar fetițța ei, îmbrăcată cu tricou roz, stă vorbind cu ea și ținând palma cu degetele desfăcute, ilustrând dacă ai fost crescută de un părinte dificil
Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, îți dorești ca propriii copii să aibă o copilărie „inocentă“, ferită de pericole / Shutterstock

Persoanele care au fost crescute de un părinte dificil au cele mai bune intenții în ceea ce privește creșterea copiilor lor. Însă, consecințele sunt vizibile.

Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, îți este greu să faci față schimbărilor

Fie că este vorba despre o schimbare de program, despre comportamentul imprevizibil al copiilor tăi, despre trecerea de la rolul de „părinte“, la cel de „partener“, în serile în care ieșiți doar voi doi, îți poate fi foarte greu să faci față schimbărilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Există mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru. Unul dintre acestea este că schimbările nu au fost niciodată asociate cu lucruri pozitive în copilăria ta. Atunci când starea de spirit a unui părinte se schimba, probabil că întreaga zi se va transforma. Se va schimba dintr-o zi bună, în una groaznică.

Pe de altă parte, ai pus atât de mult preț pe a face totul perfect pentru familia ta, încât atunci când crezi că nu reușești să faci acest lucru, devii extrem de supărată. În al treilea rând, nu ai încredere că lucrurile vor reveni vreodată la normal. Asta pentru în familia ta, un lucru rău a dus adesea la o avalanșă de lucruri rele.

Nu ai nicio idee despre ce presupune o disciplină eficientă

Mulți oameni care au crescut în familii disfuncționale s-au confruntat cu o disciplină excesiv de aspră (dacă se purtau urât) sau cu un sentiment de vinovăție copleșitor. În unele cazuri, copiii au fost nevoiți să se comporte ca niște adulți. Acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte de a fi pregătiți să o facă, deoarece părinții lor se purtau iresponsabil.

O altă explicație ar fi că nu au existat reguli și o disciplină fermă și echitabilă în familia ta. Ca rezultat, nu vei știi cum să te porți când propriii copii se comportă în moduri adecvate dezvoltării.

Cel mai probabil, chiar dacă ai citit destul de mult despre parenting, nimic nu ți se pare că are un curs normal. Este un efect al faptului că nu ai avut parte de disciplină sau a fost disfuncțională. De aceea, încercările tale de a începe noi inițiative de disciplină eșuează după o zi, două.

Reclamă

Dacă ai fost crescută de un părinte dificil, te simți tristă când copiii cresc  

Da, timpul trece cu repeziciune, copiii cresc și este normal să te simți tristă. Însă, această tristețe este mult mai intensă pentru persoanele care au crescut în familii disfuncționale. Asta pentru că pun mereu la îndoială dacă au fost părinți buni și dacă au oferit copiilor suficientă dragoste și îngrijire.

Mai mult, dacă ai fost crescută de un părinte dificil, îți dorești ca propriii copii să aibă o copilărie „inocentă“. Acest lucru înseamnă să fie protejați de pericolele și suferințele legate de înaintarea în vârstă.

Atunci când copiii se maturizează, mulți părinți crescuți în familii disfuncționale simt teamă și anxietate. Se tem cu privire la ceea ce ar putea fi expuși. Asta, în loc să aștepte cu nerăbdare să vadă ce le oferă viitorul.

Când nu ai ajutor, este posibil să simți anxietate

Este important să știi că, atunci când ai nevoie, părinții tăi (bunicii copiilor tăi) te pot sprijini emoțional și fizic. Dacă nu te afli în această situație, de fiecare dată când un copil se îmbolnăvește sau când tu te simți epuizată, singurul lucru pe care îl poți face este să apelezi la  partenerul tău. Iar acest lucru poate să vă streseze relația.

Desigur, poți plăti pe cineva. Dar, din punct de vedere emoțional, nu se compară cu ajutorul din partea unui părinte. Acesta ar putea să te ajute cu copiii sau chiar să vorbească cu tine la telefon despre orice te frământă.

În absența acestei „plase de siguranță“ emoționale și fizice, mulți oameni se simt singuri și excesiv de dependenți de partenerul lor, într-un mod care poate fi nesănătos.

Ai o relație dificilă cu unul sau mai mulți dintre copiii tăi

Adulții care au relații dificile cu părinții lor cred că acest lucru nu li se va întâmpla cu copiii lor. Cu toate acestea, dacă relația pe care ai avut-o cu un părinte a fost dificilă, conflictuală sau tensionată, atunci acesta este șablonul pe care îl ai pentru relațiile părinte-copil în general, oricât de mult ți-ai dori altceva pentru tine și copilul tău.

Dacă te gândești mai bine, copilul care te supără este cel care-ți amintește de părintele conflictual. Acest copil te provoacă adesea să acționezi în moduri în care ți-ai spus că nu vei acționa niciodată așa. Rușinea care decurge din acest lucru te deprimă și te face să fii supărată pe tine și pe copilul tău.

Te-ar mai putea interesa și
Mama își ceartă copilul în timp ce se joacă pe covor
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje
Mama îi refuză fetiței sărbătorite ceva
7 stiluri de parenting și diferențele dintre ele
7 stiluri de parenting și diferențele dintre ele
Mamă cu rame de ochelari albe, care o ține de după gât pe fiica ei, blondă, care este așezată în față, ilustrând parentingul „plug de zăpadă“
Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație
Parentingul „plug de zăpadă“. Cum afectează copiii acest stil de educație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
o mamă și un tătic care se joacă cu bebelușul pe un covor și construiesc un turn din cuburi colorate
26 iulie, 07:46
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Fetiță stă pe umerii mamei și își ține mâinile pe capul acesteia
26 iulie, 07:38
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Ce impact are educația permisivă asupra dezvoltării copilului
Bebeluș care mănâncă singur paste în scaunul de masă
25 iulie, 07:53
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Închide