Un copil independent are oportunitatea de a lua decizii și de a-și asuma responsabilitatea pentru consecințele acestora. Acest lucru îl ajută să învețe din greșeli și să devină mai autonom în gândirea și acțiunile lui. În plus, independența îl învață să se adapteze la situații noi și să își gestioneze emoțiile în diverse circumstanțe. Această abilitate este crucială pentru a face față provocărilor și schimbărilor care apar în viață.
8 obiceiuri care te ajută să crești un copil independent și puternic
Există câteva obiceiuri pe care le poți implementa în viața de zi cu zi care îl vor ajuta să fie un copil independent și puternic.
Implică-l în activitățile casnice
Încă de mic, copilul poate fi încurajat să participe la activități casnice. Adaptează-le și schimbă-le pe măsură ce acesta crește. Responsabilitățile îi dau copilului curaj în forțele proprii, cresc încrederea și stima de sine. După fiecare treabă finalizată cu succes, laudă copilul și mulțumește-i pentru ajutorul pe care ți l-a dat. Chiar dacă nu face totul cum ți-ai dori tu, acordă-i sprijinul tău, arată-i ce trebuie să îmbunătățească și nu critica. Iată câteva dintre activitățile în care îl poți implica: strânsul jucăriilor, așezarea vaselor la loc, strânsul mesei, ștersul prafului, ordinea în cameră, așezarea hainelor în dulap, pregătirea meselor simple.
Lasă-l să ia decizii
Atunci când copilul are de luat o decizie, oferă-i toate alternativele, prezintă-i avantajele și dezavantajele, apoi lasă-l pe el să ia decizia. Dacă nu consideri că este decizia cea mai bună pentru el, încearcă să-i demonstrezi cu argumente de ce nu este alegerea potrivită și îndrumă-l spre decizia corectă, fără să îi dai impresia că îl forțezi să aleagă ceea ce vrei tu. Luarea propriilor decizii îi dă copilului mai multă încredere în el și contribuie la creșterea stimei de sine. Tot aici intră și deciziile luate pentru activitățile pe care vrea să le practice. Nu îi impune o anumită activitate, pentru că nu o va face cu plăcere. Dacă, de exemplu, nu vrea să facă niciun fel de activitate sportivă, în loc să îi impui un anumit sport sau să renunți cu totul la această idee, oferă-i variante: "Ai vrea să faci tenis sau handbal?"
Învață-l să-și exprime emoțiile și gândurilor
Oferă-i mereu copilului timp și cadru potrivit pentru a-și exprima deschis emoțiile, gândurile și problemele. Comunicarea trebuie să fie cât mai liberă. Lasă-i spațiu să spună tot ce are de spus și în loc să-l întrerupi, să vorbești peste el sau să-ți impui punctul de vedere, încearcă să afli cât mai multe și să-l faci să-și deschidă sufletul prin întrebări. Chiar și atunci când intuiești răspunsul, pune întrebări, pentru că în acest fel copilul capătă mai mult curaj și va avea mai multă încredere să vorbească orice subiect cu tine.
Cere-i sfatul
Pentru a încuraja independența și încrederea în sine, cere-i sfatul copilului în chestiuni mici și aparent nu foarte importante. Mergi "pe mâna lui", ca să vadă astfel că ai încredere în judecata lui.
Schimbă-ți discursul și abordarea
În loc de critică și evidențierea greșelilor, schimbă abordarea și vei vedea o schimbare și în comportamentul copilului. Schimbă discursul din "iar ai făcut..." în "sunt sigură că data viitoare vei fi mai atentă să-ți iasă mai bine...".
Încurajează-l să găsească soluții
Atunci când copilul spune că are o problemă pe care nu știe cum să o rezolve, nu îi oferi imediat soluția pe care crezi tu că este cea mai bună. Discutați împreună variantele pe care le are și întreabă-l care crede el că este cea mai bună rezolvare pentru respectiva problemă. Îndrumă-l fără să pară că îl forțezi să aleagă ceva anume sau că îți impui punctul de vedere.
Nu face lucruri în locul lui
Nu face acele treburi pe care copiii le pot face singuri: să se îmbrace/încalțe, să mănânce, să se spele pe dinți, să-și pună hainele la loc, să-și facă patul și așa mai departe. În caz contrar, copilul va ști că mereu e cineva care poate face treaba în locul lui și se va aștepta la asta. Tot ce trebuie să faci este să îi oferi îndrumare la început și timp pentru a-și perfecționa acea abilitate.
Învață-l să-și gestioneze banii
Oferă-i o sumă pe care să o folosească și să o gestioneze singur. Explică-i noțiuni elementare: să compare prețurile, să economisească dacă își dorește un anumit lucru pentru care nu are încă toată suma, dar lasă-l să decidă singur felul în care vrea să folosească acei bani. Tu nu poți decât să îl îndrumi și să îi dai sfaturi referitoare la felul în care poate folosi banii.