Reclamă

Cele mai importante decizii pe care le vei lua pentru copilul tău

În viața fiecărui părinte, există decizii critice care pot influența semnificativ dezvoltarea și viitorul copilului. Rolul de părinte este unul dintre cele mai provocatoare, dar și cele mai satisfăcătoare roluri pe care le vei avea de-a lungul vieții. Fiecare decizie pentru copil luată are un impact asupra viitorului micuțului. Ai mai jos o listă cu cele mai importante decizii pe care le vei lua pentru copilul tău.

Mama și fiica ei privesc pe geam
Analizează bine deciziile pe care le vei lua pentru copilul tău / Shutterstock

A fi părinte este o responsabilitate imensă și fiecare decizie luată poate avea consecințe pe termen lung. Cu toate acestea, cu informație, sprijin și încredere în propriul instinctele poți lua decizii care să îl ghideze pe copil spre un viitor echilibrat și sănătos.

10 cele mai importante decizii pentru copil

NU poți știi niciodată cât de greu e să iei anumite decizii pentru copil, până când nu devii părinte. De la alegerea hainelor, până la a decide la ce școală merge, ca părinte trebuie să iei anumite decizii. Iar acestea îl pot ajuta sau nu să aibă o viață echilibrată și sănătoasă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Alegerea modelului de parenting

Prima decizie importantă pe care trebuie să o iei pentru copilul tău este stabilirea modelului de parenting pe care vrei să-l urmezi. De la metodele tradiționale până la cele moderne, alegerea stilului de parenting poate influența personalitatea, valorile și comportamentul copilului. De aceea, e foarte important ca, împreună cu partenerul, să analizați bine metoda pe care o veți aplica.

Stabilirea unor decizii pentru copil legate de sănătate

Vaccinările, controalele medicale, alegerea unui pediatru, precum și stabilirea regulilor de siguranță acasă și în afara casei sunt vitale. Tocmai de aceea, o astfel de decizie trebuie cântărită foarte bine și analizată din timp. În plus, pentru a fi sigură că decizia este una corectă, indicat ar fi să te consulți și cu medici sau cu specialiști în sănătate publică.

Alegerea modului de alimentație și a obiceiurilor alimentare

Încă de când îl naști ai posibilitatea de a decide dacă îl vei alăpta exclusiv la sân și pentru cât timp sau dacă îl vei hrăni cu formulă. De asemenea, va trebui să decizi cum și când începi diversificarea și ce alimente îi vei da. Iar mai târziu, va trebui să-l obișnuiești cu anumite obiceiuri alimentare care să-l ajute să se dezvolte sănătos. Tu vei fi cea care va trebui să stabilească dacă și când va mânca dulciuri sau dacă va avea acces la alimentele de tip fast-food.

Alegerea creșei sau a grădiniței

După concediul de creștere copil, va trebui să te gândești serios dacă îl vei înscrie la o creșă sau la o grădiniță. Sau dacă vei opta pentru o bonă. De asemenea, vei decide dacă bunicii sunt cei pe care îi vei ruga să te ajute cu creșterea copilului. Sunt decizii pe care le vei lua și care pot influența dezvoltarea copilului. Trebuie să reflectezi bine la alegerea acestora. Ține cont și de starea de sănătate a copilului, dar și de capacitatea lui de adaptare.

Alegerea școlii

Trebuie să decizi dacă va urma o școală publică sau privată, în limba maternă sau într-o altă limbă. Acest aspect poate influența parcursul educațional. Așa că va trebui să cântărești foarte bine această decizie. Ține cont și de abilitățile copilului, dar și de stilul vostru de viață.

Reclamă

Decizii pentru copil privind accesul la tehnologie

Stabilirea limitelor de timp pentru ecrane și alegerea tipurilor de conținut la care copilul are acces. Iată două decizii esențiale în era digitală. Iar pentru sănătatea fizică și mentală a micuțului, e important să decizi cât mai devreme cum se vor desfășura lucrurile în această privință.

Alegerea activităților pe care le va face copilul

Sport, arte, muzică, cluburi – aceste activități pot dezvolta abilitățile copilului și îi pot oferi oportunități de socializare. Până când copilul va avea vârsta necesară pentru a alege singur, tu îl poți ghida în acest sens.

Stabilirea aspectelor ce țin de educația financiară

Implicarea copilului în decizii financiare de bază este necesară. De asemenea, sfaturile despre valoarea banilor pot avea efecte pe termen lung asupra abordării lui față de finanțe. Luarea deciziilor în ceea ce privește cheltuielile lunare sau anuale este și acesta un aspect important. La fel ca cel în ceea ce privește cumpărarea jucăriilor sunt extrem de importante.

Decizii pentru copil legate de apartenența la un cult religios

Deși mulți părinți evită sau ignoră acest subiect, el este important pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Va trebui să decizi dacă și când va fi botezat. Dacă va participa sau nu la slujbele religioasă. Mai apoi, la școală, dacă va frecventa sau nu orele de religie.

Decizii pentru copil legate de stabilirea limitelor și regulilor în familie

Impunerea de reguli, stabilirea de limite și alegerea metodelor de disciplinare sunt esențiale pentru dezvoltarea unei structuri solide în viața copilului.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Adolescenta stă supărată pe podea, cu telefonul în mână
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
Sadfishing-ul este un termen recent apărut care descrie practica de a exagera sau de a inventa probleme emoționale pe rețelele sociale pentru a atrage atenția și simpatia din partea celorlalți. Deși poate părea inofensiv, acest comportament......
Sadfishing: ce trebuie să știi despre noul trend în rândul adolescenților
3
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Parteneri
Cele mai noi
Femeie tânără stă singură pe canapea
25 iulie, 06:47
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
De ce se simt părinții singuri în 2024: iată ce spun studiile despre singurătatea parentală
Un copil care stă pe un colac portocaliu în piscină
24 iulie, 08:04
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Gravidă ține în mână biletul de avion și pașaportul
23 iulie, 07:39
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Zborul în primul trimestru de sarcină: este sau nu indicat
Un băiețel care ține în mână două jumătăți de scmohine
23 iulie, 07:13
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Când poți introduce smochinele în alimentația copilului. Sfaturi simple și utile pentru diversificare
Două mame cu doi copii se joacă pe terasă cu copiii
22 iulie, 09:58
Cum să protejezi copilul de caniculă
Cum să protejezi copilul de caniculă
Un bebeluș care stă la măsuță și consumă bucăți mici de caise
22 iulie, 09:56
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Când poți introduce caisele în alimentația copilului tău. Sfaturi utile pentru diversificarea alimentației
Închide