A fi părinte este o responsabilitate imensă și fiecare decizie luată poate avea consecințe pe termen lung. Cu toate acestea, cu informație, sprijin și încredere în propriul instinctele poți lua decizii care să îl ghideze pe copil spre un viitor echilibrat și sănătos.
10 cele mai importante decizii pentru copil
NU poți știi niciodată cât de greu e să iei anumite decizii pentru copil, până când nu devii părinte. De la alegerea hainelor, până la a decide la ce școală merge, ca părinte trebuie să iei anumite decizii. Iar acestea îl pot ajuta sau nu să aibă o viață echilibrată și sănătoasă.
Alegerea modelului de parenting
Prima decizie importantă pe care trebuie să o iei pentru copilul tău este stabilirea modelului de parenting pe care vrei să-l urmezi. De la metodele tradiționale până la cele moderne, alegerea stilului de parenting poate influența personalitatea, valorile și comportamentul copilului. De aceea, e foarte important ca, împreună cu partenerul, să analizați bine metoda pe care o veți aplica.
Stabilirea unor decizii pentru copil legate de sănătate
Vaccinările, controalele medicale, alegerea unui pediatru, precum și stabilirea regulilor de siguranță acasă și în afara casei sunt vitale. Tocmai de aceea, o astfel de decizie trebuie cântărită foarte bine și analizată din timp. În plus, pentru a fi sigură că decizia este una corectă, indicat ar fi să te consulți și cu medici sau cu specialiști în sănătate publică.
Alegerea modului de alimentație și a obiceiurilor alimentare
Încă de când îl naști ai posibilitatea de a decide dacă îl vei alăpta exclusiv la sân și pentru cât timp sau dacă îl vei hrăni cu formulă. De asemenea, va trebui să decizi cum și când începi diversificarea și ce alimente îi vei da. Iar mai târziu, va trebui să-l obișnuiești cu anumite obiceiuri alimentare care să-l ajute să se dezvolte sănătos. Tu vei fi cea care va trebui să stabilească dacă și când va mânca dulciuri sau dacă va avea acces la alimentele de tip fast-food.
Alegerea creșei sau a grădiniței
După concediul de creștere copil, va trebui să te gândești serios dacă îl vei înscrie la o creșă sau la o grădiniță. Sau dacă vei opta pentru o bonă. De asemenea, vei decide dacă bunicii sunt cei pe care îi vei ruga să te ajute cu creșterea copilului. Sunt decizii pe care le vei lua și care pot influența dezvoltarea copilului. Trebuie să reflectezi bine la alegerea acestora. Ține cont și de starea de sănătate a copilului, dar și de capacitatea lui de adaptare.
Alegerea școlii
Trebuie să decizi dacă va urma o școală publică sau privată, în limba maternă sau într-o altă limbă. Acest aspect poate influența parcursul educațional. Așa că va trebui să cântărești foarte bine această decizie. Ține cont și de abilitățile copilului, dar și de stilul vostru de viață.
Decizii pentru copil privind accesul la tehnologie
Stabilirea limitelor de timp pentru ecrane și alegerea tipurilor de conținut la care copilul are acces. Iată două decizii esențiale în era digitală. Iar pentru sănătatea fizică și mentală a micuțului, e important să decizi cât mai devreme cum se vor desfășura lucrurile în această privință.
Alegerea activităților pe care le va face copilul
Sport, arte, muzică, cluburi – aceste activități pot dezvolta abilitățile copilului și îi pot oferi oportunități de socializare. Până când copilul va avea vârsta necesară pentru a alege singur, tu îl poți ghida în acest sens.
Stabilirea aspectelor ce țin de educația financiară
Implicarea copilului în decizii financiare de bază este necesară. De asemenea, sfaturile despre valoarea banilor pot avea efecte pe termen lung asupra abordării lui față de finanțe. Luarea deciziilor în ceea ce privește cheltuielile lunare sau anuale este și acesta un aspect important. La fel ca cel în ceea ce privește cumpărarea jucăriilor sunt extrem de importante.
Decizii pentru copil legate de apartenența la un cult religios
Deși mulți părinți evită sau ignoră acest subiect, el este important pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Va trebui să decizi dacă și când va fi botezat. Dacă va participa sau nu la slujbele religioasă. Mai apoi, la școală, dacă va frecventa sau nu orele de religie.
Decizii pentru copil legate de stabilirea limitelor și regulilor în familie
Impunerea de reguli, stabilirea de limite și alegerea metodelor de disciplinare sunt esențiale pentru dezvoltarea unei structuri solide în viața copilului.