În plus, pe lângă vitamine, poți să adaugi în dieta ta alimente care conțin acid folic. Cele mai bune surse alimentare de acid folic sunt cerealele îmbogățite, dar se găsește în mod natural ș iîn legumele de culoare verde închis și în citrice.
Când ar trebui să începi să iau acid folic
Malformațiile congenitale apar în primele săptămâni de sarcină. De aceea, este important să ai acid folic în organism în acele etape timpurii, când creierul și măduva spinării bebelușului se dezvoltă, spune webmd.com.
Un studiu a arătat că femeile care au luat acid folic timp de cel puțin un an înainte de a rămâne însărcinate și-au redus șansele de a naște prematur cu 50% sau mai mult.
Dacă ai găsit niște vitamine prenatale care ți se par interesante, discută cu medicul înainte de a le lua, pentru a te asigura că are cantitățile recomandate, inclusiv acid folic. Nu toate vitaminele prenatale sunt la fel și unele pot avea mai puține sau mai multe vitamine și minerale de care ai nevoie.
Doza recomandată pentru toate femeile de vârstă fertilă este de 400 mcg de acid folic, în fiecare zi. Din luna 4 de sarcină până la naștere, ar trebui să iei 600 mcg, iar pe timpul alăptării 500 mcg.
Acidul folic: beneficii
Fără o cantitate suficientă de acid folic în organism, tubul neural al bebelușului s-ar putea să nu se închidă corect și ar putea dezvolta probleme de sănătate, numite defecte ale tubului neural. Acestea includ:
- Spina bifida: dezvoltarea incompletă a măduvei spinării sau a vertebrelor
- Anencefalie: dezvoltarea incompletă a părților majore ale creierului
Acestea sunt două probleme destul de înficoșătoare, mai ales că bebelușii cu anencefalie nu trăiesc mult timp, iar cei cu spina bifida pot avea un handicap permanent.
Vestea bună este că administrarea unei cantități suficiente de acid folic îți poate proteja copilul de defectele tubului neural, cu cel puțin 50%. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, dacă ați avut deja un copil cu un defect al tubului neural, administrarea de suficient acid folic poate reduce riscul de a avea un alt copil cu un defect al tubului neural cu până la 70%. Asta înseamnă că ar trebui să crești cantitatea zilnică de acid folic la 4000 mcg. Dar cel mai bine este să te consulți cu medicul legat de acest lucru.
Printre alte beneficii, acidul folic poate, de asemenea, să protejeze copilul împotriva:
- Buzei și palatului despicat.
- Nașterii premature.
- Greutatății mici la naștere.
- Avortului spontan.
- Greutății mici la naștere.
S-a sugerat, de asemenea, că acidul folic reduce riscul de:
- Complicații în timpul sarcinii (Un raport a constatat că femeile care au luat suplimente de acid folic în timpul celui de-al doilea trimestru au avut un risc redus de preeclampsie).
- Boli de inimă.
- Accident vascular cerebral.
- Unele tipuri de cancere.
- Boala Alzheimer.
Surse alimentare bune de acid folic
Iată câteva alimente, bogate în acid folic, pe care ar trebui să le incluzi în dietă:
- 400 mcg: Cereale pentru micul dejun îmbogățite 100% din valoarea zilnică, 3/4 cană.
- 215 mcg: Ficat de vită (fiert, înăbușit) - 85 gr.
- 179 mcg: Linte (semințe mature, gătite, fierte) - 1/2 cană.
- 115 mcg: Spanac (congelat, gătit, fiert) - 1/2 cană.
- 110 mcg: Tăieței cu ou (fierți) - 1/2 cană.
- 100 mcg: Cereale pentru micul dejun, îmbogățite cu 25% din valoarea zilnică - 3/4 cană.
- 90 mcg: Fasole mare, nordică (fiartă) - 1/2 cană.