Reclamă

Ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină

Sarcina te poate copleși din cauza schimbărilor hormonale și fizice, pe care le vei experimenta. De la o dietă echilibrată până la exerciții fizice regulate și schimbare a stilului de viață sunt câteva lucruri care te ajuta să faci față cerințelor fizice și mentale de la începutul sarcinii. Iată ce ar trebui să bifezi în trimestrul 1 de sarcină, pentru o sarcină sănătoasă.

Publicat: 13 decembrie 2023, 06:03
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu colanți maro și bustieră albă și cămașă din jeans bleu, care stă pe o canapea bej și ține în mână o fotografie a unei ecografii, reprezentând ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină
Ca să știi ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină, în primul rând ar trebui să iei legătura cu medicul ginecolog / Shutterstock

Trimestrul 1 de sarcină începe chiar de la începutul sarcinii și durează până când ai 13 săptămâni și șase zile de sarcină. Află mai multe despre sarcina pe săptămâni, din articolele noastre.

Ce să bifezi în trimestrul 1 de sarcină

Imediat ce ai văzut cele două linițe pe testul de sarcină, îți poți face o programare la ginecolog unde vei primi un set de analize, pentru ca medicul să verifice dacă ai anumite afecțiuni care ar putea să influențeze sarcina. Depinde de medic, dar în general, programarea poate avea loc oricând între săptămânile 8-12 de sarcină.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul în care nu te simți bine sau anterior ai avut o sarcină cu probleme, medicul ar putea să te cheme chiar mai devreme.

Reclamă

Ia vitamine prenatale

Este esențial să iei în fiecare zi vitamine prenatale, care să conțină acid folic. Acidul folic este un nutrient esențial care vă protejează bebelușul împotriva problemelor cerebrale și ale măduvei spinării, cum ar fi spina bifida, conform babycentre.co.uk.

Este necesar un supliment de 400 mcg de acid folic și un supliment care să conțină 10 mcg de vitamina D, în fiecare zi. De asemenea, pe lângă vitamine este important să ai o dietă echilibrată, care să-ți aducă un aport sănătos de vitamine și minerale.

Chiar dacă vitamine se pot cumpăra fără prescripție medicală, discută întotdeuna cu medicul înainte de a le lua. 

Renunță la fumat și alcool

Fumatul în timpul sarcinii te expune unui risc mai mare de avort spontan, sarcină ectopică și travaliu prematur. De asemenea, fumatul poate duce la o greutate mică la naștere.

Reclamă

De asemenea, în timpul sarcinii, ar fi bine să eviți și țigările electronice, deoarece vaporii conțin nicotină și alte toxine. 

În privința alcoolului, întrucât nu se știe ce cantitate afectează bebelușul, experții te sfătuiesc să nu consumi deloc alcool în timpul sarcinii.

Redu consumul de cofeină

Te poți bucura bucura în continuare de o ceașcă de cafea în timpul sarcinii. Ar trebui să te limitezi la 200 mg de cofeină pe zi. Mai mult de atât, zilnic, ar putea crește riscul de avort spontan.

Ține cont de faptul că limita de 200mg include toate sursele de cofeină, așa că, va trebui să incluzi și ceaiurile (inclusiv ceaiul verde), băuturile energizante și ciocolata.

Învață ce să mănânci și ce să nu mănânci

Este important să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, care să-ți ofere toți nutrienții de care ai nevoie, pentru tine și bebelușul în curs de dezvoltare. Dar, s-ar putea să te surprindă să afli că nu ai nevoie de calorii suplimentare în primele două trimestre.

Evită anumite alimente în timpul sarcinii, deoarece acestea pot conține bacterii, paraziți sau toxine care ar putea dăuna bebelușului. Printre acestea se numără unele brânzeturi și produse lactate nepasteurizate, ouăle crude, carnea crudă sau insuficient gătită, ficatul și pateul, precum și crustaceele crude.

Află cum scapi de grețuri

Multe viitoare mămici suferă de grețuri în primul trimestru și nu doar dimineața. Pentru a ameliora greața, mâncă puțin și des și încearcă să vezi ce alimente îți provoacă această senzație. De asemenea, poți încerca ceaiul și bomboanele cu ghimbir. 

Gustările cu biscuiți simpli, biscuiți sau baghete de pâine pot fi de ajutor. Cu puțin noroc, greața ar trebui să se atenueze între 16 și 20 de săptămâni.

În cazul în care vomiți de mai multe ori pe zi și nu reușești să mănânci, contactează ginecologul cât mai curând posibil. Este posibil să ai grețuri matinale severe, te poți confrunta cu hyperemesis gravidarum.

Învăță care sunt semnele care îți pun sarcina în pericol

Există câteva simptome de sarcină pe care nu trebuie să le ignorați niciodată. Pe măsură ce bebelușul crește, este posibil să simțiți crampe ușoare în burtă și câte o înțepătură ciudată. Dacă te confrunți cu crampe și sângerezi, în același timp, sună imediat medicul.

Odihnește-te cât mai mult posibil

În primul trimestru oboseala atinge cote maxime și se întâmplă asta din cauza schimbărilor rapide la nivel hormonal. Înceracă să iei pauză ori de câte ori ai ocazia, deși acest lucru poate fi greu dacă lucrezi.

Este o idee bună să te obișnuiești să dormi pe o parte, încă de pe acum. Pe măsură ce burtica crește, statul pe burtă nu va fi confortabil, iar statul pe spate poate afecta alimentarea cu sânge a bebelușului. De fapt, până în al treilea trimestru, dormitul pe o parte reduce riscul de naștere a unui copil mort în comparație cu dormitul pe spate. Așa că merită să vă obișnuiți acum.

Pregătește-te să îți vezi bebelușul

Dacă nu ai nicio complicație cu sarcina, prima ecografie ar trebui să aibă loc până în spătămâna 10 de sarcină. Este un moment emoționant, pentru că vei putea auzi bătăile inimii bebelușului și vei afla data probabilă a nașterii. La sfârșitul trimestrului 1, vei avea o scanare importantă care indică dacă bebelușul dezvoltă anomalii cromozomiale și cu puțin noroc, poți afla și sexul copilului.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice regulate te pot ajuta să te menții în formă. În plus, te vor ajuta să-ți gestionezi creșterea în greutate.

Nu uita nici de exercițiile pentru podeaua pelviană ( exercițiile Kegel), care te pot ajuta să te protejezi împotriva incontinenței urinare. În plus, fortificarea mușchilor planșeului pelvian pot contribui la o viață amoroasă mai satisfăcătoare, cu mai multe probabile orgasmele în timpul sexului. 

Te-ar mai putea interesa și
Femeie pe patul doctorului pentru un control ginecologic
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Când are loc concepția unui copil. Cât timp durează să rămâi însărcinată
Mămică cu copil în brațe îmbrăcată sport își măsoară talia și zâmbește
Care sunt modificările permanente ale corpului în urma unei sarcini. La ce să fii atentă
Care sunt modificările permanente ale corpului în urma unei sarcini. La ce să fii atentă
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu un top alb și pe deasupra cu un cardigan bej și pantaloni negri, își ține mâinile pe burtă în formă de inimă, ilustrând 12 semne că primul  trimestru de sarcină merge bine
12 semne că primul trimestru de sarcină merge bine
12 semne că primul trimestru de sarcină merge bine
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
2
Femeie pe scaun la ginecolog pe un fundal deschis la culoare
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
Experții au adunat mai multe întrebări ale pacientelor și au răspuns la cele mai multe dintre îngrijorări. Citește tot ce trebuie să știi despre avort și vezi cum poți trece mai ușor peste această etapă. Vezi cât de mult durează,......
Tot ce trebuie să știi despre avort, potrivit specialiștilor. Vezi cele mai comune întrebări
3
Fetiță stă pe covor și desenează
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
Copiii sunt curioși din fire, iar în primii ani de viață ar trebuie încurajată cât mai mult această curiozitate. De ce? Deoarece este benefică pentru dezvoltarea cognitivă. Activitățile care îi implică senzorial și le stimulează......
5 activități cognitive pe care să le faci cu copilul mic
4
Gravidă care bea apă
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
Hidratarea este esențială pentru sănătatea oricui, dar mai ales atunci când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de sprijin suplimentar. Apa joacă un rol crucial în acest proces. De ce este importantă......
Hidratarea în sarcină: câtă apă să bei când ești gravidă
5
Clătite cu afine pentru copii și servite pe o farfurie albă
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Pentru o gustare simplă și delicioasă îți recomandăm rețeta de clătite cu afine pentru copii. Dacă nu-i poți refuza dulciurile copilului tău, atunci încearcă să le prepari chiar tu în casă. În felul acesta vei putea controla......
Clătite cu afine pentru copii. Rețeta perfectă pentru un o gustare delicioasă
Parteneri
Cele mai noi
O femeie care face exerciții cu copilașul ei
06:42
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Kinetoterapia pediatrică: ce este și când este recomandată
Un copil cu erupție cauzată de roseola infantum
06:04
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
Roseola Infantum: cauze, simptome și tratament
O mămică și un tătic care îi oferă fetiței lor pizza pentru copii preparată în casă
12 septembrie, 06:39
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Un băiețel care strănută des din cauza elergiei la ambrozie
12 septembrie, 06:35
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Alergia la ambrozie în rândul copiilor: sfaturi pentru părinți
Gravidă stă întinsă pe pat și se simte rău
9 septembrie, 06:45
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
O farfurie pe care se află o omletă pentru copii decorată sub forma unui cocoș
9 septembrie, 06:26
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Omletă pentru copii. Cum poți prepara un mic dejun rapid și sănătos
Închide