Reclamă

Afecțiuni oculare la copii: 6 dintre cele mai frecvente și cum le recunoști

Există câteva afecțiuni oculare la copii care apar destul de frecvent și pe care ar fi bine să știi cum să le recunoști, și cum să acționezi în cazul în care micuțul se confruntă cu una din ele.

O fetiță care își ține un ochi acoperit și care stă lângă un panou oftalmologic
Afecțiunile oculare la copii pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și calității vieții copilului / Shutterstock

Afecțiunile oculare la copii pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și calității vieții copilului, de aceea este esențial să fii conștientă de acestea, să le recunoști și mai apoi să le tratezi. Bineînțeles, acționând la indicațiile unui medic oftalmolog pediatru, singurul care este în măsură să prescrie un eventual tratament.

Cele mai frecvente 6 afecțiuni oculare la copii

Iată, așadar, care sunt cele mai frecvente 6 afecțiuni oculare la copii și cum anume le poți recunoaște:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ambliopia sau ochiul leneș

Ambliopia, cunoscută și sub numele de ”ochi leneș”  este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii. Aceasta apare atunci când vederea unui ochi sau a ambilor este scăzută. În acest caz, creierul se concentrează asupra vederii în ochiul mai puternic și ignoră informațiile de la ochiul mai slab. Altfel spus, copilul va vedea clar cu un singur ochi.

Partea bună este că, detectată la timp, adică până la vârsta de 6 ani, există șanse mari ca problema să poată fi rezolvată, notează  cel de la familyeducation.com. Pentru asta, e nevoie de un consult de specialitate, efectuat periodic, încă de la vârsta de 1 an.

Reclamă

Strabismul

Strabismul este o afecțiune în care ochii nu se aliniază corespunzător și pot privi în direcții diferite. Acest lucru poate afecta vederea binoculară și poate provoca confuzie vizuală. În funcție de direcția de aliniere a ochilor, strabismul se împarte în patru categorii: esotropie sau „ochi încrucișați”, exotropie sau divergent, hipertropie(în sus) sau hipotropie(în jos).

În unele cazuri, defectul de vedere este foarte vizibil, alteori, poate fi observat doar atunci când copilul este obosit sau când privește ceva îndeaproape. La sugari, există și ceea ce specialiști numesc strabism fals sau pseudostrabism. Acesta se corectează odată cu maturizarea structurilor faciale. În cazul copiilor mai mari, strabismul se corectează fie prin tratament chirurgical, fie prin purtarea ochelarilor de vedere.

Miopia

Miopia este o afecțiune oculară ce se caracterizează prin dificultatea de a vedea clar la distanță. În schimb, copilul poate vedea foarte bine de la apropiere, mai cu seamă, la citit. Această afecțiune se instalează în cazul copiilor în jurul vârstei de 6-7 ani și progresează până pe la 24 de ani.

Reclamă

În ultimii ani, specialiștii au corelat miopia cu folosirea excesivă a telefoanelor, tabletelor și a ecranelor, în general. Important de reținut este faptul că odată apărută, miopia nu trece de la sine, ci este nevoie de ochelari sau de lentile de contact.

Astigmatismul

Astigmatismul este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează prin dificultăți de vedere atât la depărtare, cât și la apropiere. El este cauzat de imperfecțiunea curburii corneei sau a cristalinului. În mod frecvent, astigmatismul este prezent încă de la naștere, însă tratamentul de corecție se aplică numai în situația în care manifestările devin supărătoare și afectează dezvoltarea copilului.

Vestea bună este că această afecțiune poate fi corectată eficient cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Și în acest caz, se recomandă un consult de specialitate, chiar de la vârsta de 1 an.

Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamație a mucoasei oculare care poate fi cauzată de infecții sau alergii. Ea este extrem de contagioasă, motiv pentru care, copiii care frecventează grădinița sau școala se confruntă deseori cu această afecțiune.

Însă, deși la prima vedere poate părea ceva grav, conjunctivita este o infecție oculară minoră care nu pune probleme deosebite. Cu toate acestea, chiar după apariția primelor simptome precum roșeață, mâncărime, secreții și lăcrimare excesivă, e indicat să duci copilul la un consult oftalmologic. Tratamentul este diferit de la copil la copil și depinde de cauza specifică a conjunctivitei.

Ptoza sau pleoapa căzută

Această afecțiune oculară poate fi congenitală sau poate apărea mai târziu. Pleoapa căzută poate bloca uneori vederea și poate necesita intervenție chirurgicală. Un copil cu ptoză își poate înclina capul pe spate, își poate ridica bărbia sau își poate ridica sprâncenele pentru a încerca să vadă mai bine.

În timp, aceste mișcări pot cauza probleme la nivelul capului și al gâtului, iar ptoza poate, de asemenea, expune copilul la riscul de a avea alte probleme de vedere. Dacă observi că micuțul ar avea această afecțiune, e indicat să consulți medicul oftalmolog pediatru.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei stau pe covor și fac yoga
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
Cu toții ne dorim ca micuții noștri să crească cu o atitudine pozitivă asupra vieții și asupra situațiilor cu care se vor confrunta. Unora ne iese, altora mai puțin. E bine de știut însă, că există 7 modalități prin care încurajezi......
7 modalități prin care încurajezi atitudinea pozitivă la copii
2
Mâna unei mane, cu unghiile date cu lac maro, care are mânuța unui bebeluș strânsă în jurul degetului arătător, ilutrând de ce îți țin bebelușii pumnii strânși
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Pentru părinți, bebelușii pot face anumite lucruri care pot părea ciudate, dar, în definitiv, sunt absolut normale. În primele săptămâni poți observa anumite reflexe la nou-născut, care apar la sunete, lumini și atingeri. Unul dintre......
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Parteneri
Cele mai noi
Doi părinți are se joacă împreună cu copiii lor
07:51
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Co-parenting eficient post-divorț. Strategii care vă ajută
Doi copii care se îmbrățișează
07:01
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Empatia, abilitatea pe care o au copiii cu inteligența emoțională crescută
Gravidă care bea un ceai
06:57
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Cele mai eficiente remedii pentru răceala în sarcină
Un bebeluș care stă în pat și plânge
29 noiembrie, 07:36
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Perioada de plâns purpuriu. Ce este și cum îi poți face față
Carton cu mesaj aniversar de 30 de ani pentru ziua Antenei
29 noiembrie, 07:08
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
De 30 de ani Antena creează ce urmează!
Capul unui bebeluș care este măsurat cu un centimetru albastru pentru a vedea dacă se confruntă cu hidrocefalia
29 noiembrie, 07:04
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Hidrocefalia. Care sunt tipurile și cum se poate trata
Închide