Reclamă

Afecțiuni oculare la copii: 6 dintre cele mai frecvente și cum le recunoști

Există câteva afecțiuni oculare la copii care apar destul de frecvent și pe care ar fi bine să știi cum să le recunoști, și cum să acționezi în cazul în care micuțul se confruntă cu una din ele.

O fetiță care își ține un ochi acoperit și care stă lângă un panou oftalmologic
Afecțiunile oculare la copii pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și calității vieții copilului / Shutterstock

Afecțiunile oculare la copii pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării și calității vieții copilului, de aceea este esențial să fii conștientă de acestea, să le recunoști și mai apoi să le tratezi. Bineînțeles, acționând la indicațiile unui medic oftalmolog pediatru, singurul care este în măsură să prescrie un eventual tratament.

Cele mai frecvente 6 afecțiuni oculare la copii

Iată, așadar, care sunt cele mai frecvente 6 afecțiuni oculare la copii și cum anume le poți recunoaște:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ambliopia sau ochiul leneș

Ambliopia, cunoscută și sub numele de ”ochi leneș”  este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oculare la copii. Aceasta apare atunci când vederea unui ochi sau a ambilor este scăzută. În acest caz, creierul se concentrează asupra vederii în ochiul mai puternic și ignoră informațiile de la ochiul mai slab. Altfel spus, copilul va vedea clar cu un singur ochi.

Partea bună este că, detectată la timp, adică până la vârsta de 6 ani, există șanse mari ca problema să poată fi rezolvată, notează  cel de la familyeducation.com. Pentru asta, e nevoie de un consult de specialitate, efectuat periodic, încă de la vârsta de 1 an.

Reclamă

Strabismul

Strabismul este o afecțiune în care ochii nu se aliniază corespunzător și pot privi în direcții diferite. Acest lucru poate afecta vederea binoculară și poate provoca confuzie vizuală. În funcție de direcția de aliniere a ochilor, strabismul se împarte în patru categorii: esotropie sau „ochi încrucișați”, exotropie sau divergent, hipertropie(în sus) sau hipotropie(în jos).

În unele cazuri, defectul de vedere este foarte vizibil, alteori, poate fi observat doar atunci când copilul este obosit sau când privește ceva îndeaproape. La sugari, există și ceea ce specialiști numesc strabism fals sau pseudostrabism. Acesta se corectează odată cu maturizarea structurilor faciale. În cazul copiilor mai mari, strabismul se corectează fie prin tratament chirurgical, fie prin purtarea ochelarilor de vedere.

Miopia

Miopia este o afecțiune oculară ce se caracterizează prin dificultatea de a vedea clar la distanță. În schimb, copilul poate vedea foarte bine de la apropiere, mai cu seamă, la citit. Această afecțiune se instalează în cazul copiilor în jurul vârstei de 6-7 ani și progresează până pe la 24 de ani.

Reclamă

În ultimii ani, specialiștii au corelat miopia cu folosirea excesivă a telefoanelor, tabletelor și a ecranelor, în general. Important de reținut este faptul că odată apărută, miopia nu trece de la sine, ci este nevoie de ochelari sau de lentile de contact.

Astigmatismul

Astigmatismul este o afecțiune oftalmologică ce se caracterizează prin dificultăți de vedere atât la depărtare, cât și la apropiere. El este cauzat de imperfecțiunea curburii corneei sau a cristalinului. În mod frecvent, astigmatismul este prezent încă de la naștere, însă tratamentul de corecție se aplică numai în situația în care manifestările devin supărătoare și afectează dezvoltarea copilului.

Vestea bună este că această afecțiune poate fi corectată eficient cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Și în acest caz, se recomandă un consult de specialitate, chiar de la vârsta de 1 an.

Conjunctivita

Conjunctivita este o inflamație a mucoasei oculare care poate fi cauzată de infecții sau alergii. Ea este extrem de contagioasă, motiv pentru care, copiii care frecventează grădinița sau școala se confruntă deseori cu această afecțiune.

Însă, deși la prima vedere poate părea ceva grav, conjunctivita este o infecție oculară minoră care nu pune probleme deosebite. Cu toate acestea, chiar după apariția primelor simptome precum roșeață, mâncărime, secreții și lăcrimare excesivă, e indicat să duci copilul la un consult oftalmologic. Tratamentul este diferit de la copil la copil și depinde de cauza specifică a conjunctivitei.

Ptoza sau pleoapa căzută

Această afecțiune oculară poate fi congenitală sau poate apărea mai târziu. Pleoapa căzută poate bloca uneori vederea și poate necesita intervenție chirurgicală. Un copil cu ptoză își poate înclina capul pe spate, își poate ridica bărbia sau își poate ridica sprâncenele pentru a încerca să vadă mai bine.

În timp, aceste mișcări pot cauza probleme la nivelul capului și al gâtului, iar ptoza poate, de asemenea, expune copilul la riscul de a avea alte probleme de vedere. Dacă observi că micuțul ar avea această afecțiune, e indicat să consulți medicul oftalmolog pediatru.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mama și fiica ei pun împreună bani în pușculiță
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
Educația financiară la copii este una din cele mai bune investiții pe care un părinte o poate face în dezvoltarea copilului. Aceasta îl  pregătește pe copil să facă față responsabilităților financiare pe care le va întâlni în......
Educația financiară la copii: ce trebuie să știe despre bani, în funcție de vârstă
2
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
3
articol cu video
Dorina Codreanu și Laura Cosoi, împreună, elegante, la interviul DePărinți.ro
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Invitata vedetei este medic primar obstetrică și ginecologie, doctor în științe medicale specializat în infertilitate și reproducere asistată.......
Dorina Codreanu a discutat despre infertilitate la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Care sunt soluțiile pentru a obține o sarcină
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Cele mai noi
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Un copil care are alergie la căpșuni
17 mai, 07:44
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Mama stă pe canapea lângă fiica ei supărată
17 mai, 07:26
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Cum să practici disciplina pozitivă acasă
Închide