Alăptarea este, de multe ori, prezentată idilic, ca o experiență profundă și naturală între mamă și copil. Însă alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Multe mame se confruntă cu dificultăți și au o mulțime de întrebări pe măsură ce se confruntă cu diverse probleme. Răspunsurile la aceste întrebări pot ajuta proaspetele mămici și le pot oferi îndrumare și suport în această perioadă importantă.
Alăptarea nu este întotdeauna ușoară: răspunsuri la cele mai frecvente întrebări
Meredith Fein Lichtenberg, consultant și antrenor parental, a răspuns pentru todayparents.com la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre alăptare.
Este normal ca alăptarea să fie dureroasă?
Deși răspunsul imediat ar fi că nu, alăptarea nu ar trebui să fie dureroasă, consultantul Lichtenberg susține că în primele zile, cele mai multe femei pot simți un disconfort. Acesta este destul de frecvent, mai ales dacă femeia este la primul copil și nu știe cu ce să asocieze problema. Însă, alăptarea nu ar trebui să se resimtă ca o durere intensă. De cele mai multe ori, durerea este un semn al unei poziționări sau atașări incorecte a bebelușului la sân. Totodată, specialistul mai atrage atenția și asupra faptului că sângerările de la nivelul mameloanelor nu sunt normale. Consultarea unui specialist în lactație poate ajuta la corectarea tehnicilor de alăptare pentru a reduce sau elimina durerea.
Cum știu dacă bebelușul s-a atașat corect la sân?
Consultantul susține că la această întrebare îți poți răspunde singură. Cum anume? E foarte simplu. Dacă alăptarea nu este dureroasă și copilul nu plânge după ce a supt, atunci e mai mult decât evident că s-a atașat corect. Dacă, dimpotrivă, bebelușul plânge, este agitat și te dor sânii când el mănâncă, atunci e clar că atașarea nu este corectă.
Ce fac dacă nu am suficient lapte?
Una din cele mai frecvente întrebări și preocupări este cea legată de cantitatea de lapte. Important este să te asiguri că bebelușul este atașat corect și să-l alăptezi la cerere. Sau să folosești o pompă de muls pentru a stimula producția. De asemenea, trebuie să te hidratezi adecvat și să ai o dietă echilibrată. Pentru liniștea ta, poți începe să consumi și ceaiuri care stimulează lactația.
Cum știu că bebelușul meu primește destul lapte?
În cazul în care ești preocupată de acest aspect, atunci poți începe să monitorizezi câteva situații. Spre exemplu, poți cântări copilul să vezi dacă ia în greutate. Poți număra scutecele udate într-un anume interval. Spre exemplu, într-o zi, bebelușul ar trebui să aibă cam 6-8 scutece ude și cel puțin 2-3 scutece murdare cu scaun. Sau un alt indicator că bebelușul primește suficient lapte este comportamentul liniștit și satisfăcut al bebelușului după alăptare.
Pot să alăptez dacă sunt bolnavă?
În majoritatea cazurilor, poți continua să alăptezi chiar și dacă ești bolnavă. Asta dacă medicamentele pe care le iei nu interferează cu alăptarea. Așadar, în momentul în care ai o astfel de problemă, e musai să consulți medicul și să nu iei pastile fără recomandarea lui.
Este în regulă să folosesc pompa de sân?
Da, este bine să folosești pompa de sân. Mai ales dacă vrei să stimulezi producția de lapte sau dacă trebui să pleci de acasă și nu poți lua cu tine bebelușul. Sau în cazul în care te confrunți cu furia laptelui, o pompă de muls te poate ajuta să rezolvi problema. Nu în ultimul rând, pompa te poate ajuta să faci rezerve de lapte matern.
Cum pot gestiona alăptarea în public?
Pentru unele mame, alăptarea în public poate fi o provocare. Altfel spus, alăptarea nu este întotdeauna ușoară. Însă, trebui să știi că în România, alăptarea este protejată de lege. Dacă totuși u te simți confortabil să alăptezi în public, poți folosi o eșarfă de dimensiuni generoase cu care să te acoperi pe tine și bebelușul tău. Sau poți alege să porți haine mai largi.
În concluzie, alăptarea este un proces unic pentru fiecare mamă și bebeluș, iar întâmpinarea provocărilor este o parte normală a experienței. Chiar dacă alăptarea nu este întotdeauna ușoară, trebuie să înțelegi că suntem diferite și reacționăm diferit, chiar și în acest proces.