Cât ar trebui să dureze o sesiune de alăptare depinde de mai mulți factori, inclusiv de vârsta bebelușului și de cantitatea de lapte matern pe care o ai. În general, medicii susțin că durata unei mese ar putea dura între 10 și 20 de minute. Însă, există și cazuri în care un bebeluș poate petrece între 5 și 45 de minute la fiecare alăptare.
Cât ar trebui să dureze o sesiune de alăptare în funcție de vârsta copilului
Vârsta poate avea cel mai mare efect asupra timpului necesar pentru a alăpta. Nou-născuții au nevoie de timp pentru a exersa și a învăța, în timp ce sugarii mai mari pot goli sânul în cel mai scurt timp.
Durata unei sesiuni de alăptare la nou-născuți
Un nou-născut ar trebui pus la sân cel puțin la fiecare 2-3 ore și alăptat timp de 10-15 minute la fiecare sân. Însă, există câteva moduri prin care poți verifica dacă micuțul a mâncat suficient. Spre exemplu, dacă bebelușul ia în greutate, atunci e clar că se hrănește bine. De asemenea, dacă după a cincea zi de viață udă cel puțin șase scutece, la fel este un semn că mănâncă destul. Și nu în ultimul rând, îți poți da seama dacă micuțul se satură, dacă sânii sunt moi și mai goi după fiecare alăptare.
Durata unei sesiuni de alăptare la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 3 și 4 luni
În primele luni, timpii de hrănire se scurtează treptat, iar intervalul dintre mese devine puțin mai lung. Până la vârsta de 3-4 luni, bebelușul ar trebui să sugă destul de bine, să ia în greutate și să crească în înălțime. În acest interval de vârstă, e foarte posibil ca bebelușul să mai aibă nevoie de doar 5-10 minute pentru a goli fiecare sân pentru a se sătura. Acest lucru diferă însă de la copil la copil.
Durata unei sesiuni de alăptare la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 luni
La aproximativ 6 luni, începe diversificarea. De asemenea, este posibil ca bebelușul să înceapă să se târască și să se deplaseze mai liber. Tocmai de aceea, durata unei sesiuni de alăptare va fi mult mai scurtă. Numai că, s-ar putea să recupereze seara și noaptea. Adică, dacă peste zi nu va sta mai mult de 10 minute la sân, seara și noaptea s-ar putea să stea chiar și 30 de minute.
Durata unei sesiuni de alăptare la copiii mici
Chiar dacă micuțul are peste un an sau chiar doi, alăptarea încă este benefică pentru el. Însă, aceasta nu ar trebui să reprezinte partea centrală a dietei lui. Copiii mici ar trebui să mănânce și să bea o varietate de alimente. Așadar, este foarte posibil ca micuțul să mai sugă la sân doar ocazional și foarte rapid. Cu toate acestea, este s-ar putea să petreacă mai mult timp la sân dacă este în căutare de siguranță sau confort, cum ar fi în timpul unei boli sau după o accidentare.
Factorii care afectează timpul de alăptare
Unii bebeluși alăptați la sân pot lua o masă completă în 8 minute. Alții au nevoie de 30 de minute sau mai mult pentru a primi aceeași cantitate de lapte matern. Printre factorii care influențează timpul de hrănire al unui bebeluș se numără:
-vârsta. Un bebeluș de 6 luni poate mânca mult mai repede o cantitate suficientă de lapte față de unul de 2 luni.
-starea. Dacă este somnoros, nervos sau iritat, bebelușul poate petrece mai mult timp la sân față de momentul în care este treaz și binedispus.
-fluxul. Dacă laptele matern curge rapid și ai o cantitate mare, micuțul va putea suge mai rapid. În schimb, dacă fluxul este anevoios sau canalele sunt înfundate, bebelușul poate avea nevoie de mai mult timp pentru a se hrăni.
-starea de sănătate. Dacă bebelușul s-a născut prematur sau are o problemă de sănătate poate obosi rapid în timpul alăptării. Iar aceste pauze frecvente pot prelungi timpul de hrănire.
-atașarea la sân. Atașarea corectă la sân ajută bebelușul să obțină mai eficient laptele matern și, prin urmare, să se hrănească într-un timp mai scurt.
Când să ceri ajutorul unui specialist în alăptare
Bebelușii sunt diferiți și, prin urmare, rutina de alăptare este diferită de la mamă la mamă și de la copil la copil. Cu toate acestea, există și situații standard în care ar fi indicat să iei legătura cu un specialist în alăptare. Spre exemplu:
-dacă durata unei sesiuni de alăptare este foarte lungă sau foarte scurt
-dacă nu udă mai mult de 5 scutece pe zi
-dacă bebelușul este iritat, plânge și nu pare că s-a săturat după ce a mâncat la sân
-dacă după câteva zile nu se atașează corect la sân.