Lipsa din dietă, poate conduce la o afecțiune numită deficiență de fier și este o problemă des întâlnită. Aceasta poate apărea la mai multe niveluri, de la o deficiență ușoară până la anemia feriprivă, o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase. Carența de fier netratată poate afecta creșterea și dezvoltarea copilului.
Alimente bogate în fier, pentru toddleri
Bebelușii și toddlerii au nevoie de fier pentru a produce globule roșii, fără de care organismul nu va primi oxigenul de care are nevoie. În plus, lipsă de fier poate duce la deficiențe de creștere, probleme de învățare și probleme de comportament.
Toddlerii care nu primesc suficient fier sunt, de asemenea, expuși riscului de a dezvolta anemie feriprivă, care poate provoca simptome precum slăbiciune, oboseală și incapacitatea de a lupta cu succes împotriva infecțiilor.
Necesarul de fier al unui toddler
Copiii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani au nevoie de 7 mg de fier pe zi. Cu toate acestea, poate fi complicat să știți dacă copilul dumneavoastră primește suficient, deoarece majoritatea semnelor și simptomelor deficienței de fier nu apar până când nu se dezvoltă anemia.
Unele dintre semnele de anemie prin deficit de fier includ:
- Piele palidă.
- Mâini și picioare reci.
- Creștere lentă.
- Pofta de mâncare slabă.
- Probleme de comportament.
- Îmbolnăvire frecventă (de exemplu, infecții).
- Sindromul Pica (pofte pentru produse nealimentare, cum ar fi gheața, murdăria sau vopseaua).
Majoritatea pediatrilor pot verifica nivelul de fier al toddlerilor printr-un test de sânge. În cazul în care nivelul de fier se dovedește a fi scăzut, discută cu medicul pediatru dacă ar trebui să revizuiești dieta copilului sau dacă trebuie să iei în considerare un supliment de fier.
Cele mai bune alimente bogate în fier pentru copiii mici
Fierul din alimente vine în două forme: fier heme și fier non-heme. Fierul heme este cel mai ușor de absorbit și se găsește în produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, fructele de mare și carnea de pasăre. Fierul non-hemic provine din surse vegetale, dar, din cauza structurii sale chimice, nu este la fel de ușor absorbit de organism.
Cu toate acestea, ambele surse merită consumate. De fapt, fierul heme ajută la îmbunătățirea absorbției fierului non-heme, astfel încât consumul de alimente care conțin ambele forme (cum ar fi un sandviș cu curcan pe pâine integrală) este ideal.
Iată câteva dintre cele mai bune alimente bogate în fier heme pe care să le includeți în dieta copilului:
- Carne de vită.
- Carne de porc.
- Pui.
- Curcan.
- Scoici.
- Creveți.
- Somon.
- Ouă.
- Ton.
Iată și o listă cu câteva dintre cele mai bune alimente non-heme bogate în fier, pe care să le incluzi în dieta toddlerului:
- Prune uscate și suc de prune uscate.
- Smochine.
- Unt de arahide.
- Fasole (neagră, de rinichi, lima, pinto).
- Linte.
- Tofu.
- Hummus.
- Legume cu frunze, de culoare verde închis (frunze de napi, varză, broccoli).
- Fulgi de ovăz și smântână de grâu.
- Pâine, paste făinoase și cereale îmbogățite.
Cum să adaugi fierul în dieta toddlerului
Pe lângă includerea alimentelor bogate în fier în dieta toddlerului, iată câteva modalități de a crește aportul:
Asociează alimentele bogate în fier non-hemice cu alimente bogate în vitamina C
Pentru că vitamina C ajută la absorbția fierului, asociează alimentele non-heme cu citricele, roșii, fructele de pădure, broccoli și cartofii dulci. Ai putea face următoarele combinații:
- Fulgi de ovăz îmbogățit cu fier cu căpșuni sau kiwi.
- Hummus cu felii de roșii și ardei roșu.
- Paste îmbogățite cu fier cu broccoli.
Calciul are capacitatea de a bloca absorbția de fier în organism, așa că cel mai bine este să nu asociezi alimentele bogate în acești nutrienți.
Ia în considerare suplimentele cu fier
Dacă toddlerul nu mănâncă prea multă carne sau alte alimente bogate în fier, întrebă pediatrul dacă ar trebui să-i oferi un supliment.
Nu în ultimul rând, nu exagera cu laptele. Se întâmplă frecvent ca cei mici să se sature cu lapte, care nu are fier, și apoi să nu mai aibă poftă de alte alimente bogate în nutrienți. În plus, laptele poate bloca și o parte din absorbția fierului, pentru că este bogat în calciu.