Atunci când copiii au acea perioadă în care nimic nu pare să îi mulțumească, poate că primul lucru care îți vine în minte este să îi oferi tableta, telefonul sau să televizorul, ca mijloc de distragere. Pe termen lung, acest lucru nu este eficient. Mai mult, conduce la mai multe probleme de natură emoțională, așa cum arată un nou studiu, conform edition.cnn.com.
De ce să nu folosim ecranele pentru a-i liniști pe cei mici
Pediatrul specialist în dezvoltare comportamentală, Jenny Radesky, consideră că sunt două probleme care apar atunci când distragem copiii prin intermediul ecranelor. În primul rând, se pierde oportunitatea de a-i învăța pe cei mici să răspundă emoțiilor negative. Apoi, prin tantrum ei pot înțelege că este o modalitate ușoară de a obține ce își doresc.
Voi arăta doar emoții puternice, astfel ne putem opri din ceea ce facem și pot să mă abat de la ceea ce mi-ai cerut.
Jenny Radesky, pediatru
Cum să faci față unui tantrum fără a te folosi de gadget-uri
În primul rând, trebuie să îi ajutăm pe cei mici și să denumim emoțiile pentru a le putea identifica cu ușurință atunci când apar. Pentru a-ți fi mai ușor, te poți folosi de cartonașe. Ele trebuie să reprezinte diferite emoții și poți să oferi exemple din situații prin care ai trecut.
Atunci când apare un tantrum, verywellfamily.com recomandă să-ți înveți copilul să respire adânc pentru a-și regla emoțiile, să umfle un balon sau facă mișcare. Nu este indicat să-l înveți să lovească o pernă, de exemplu. Acesta este un act agresiv și îi transmite mesajul că este ok să lovească.
Asigură-te că nevoile de bază ale copilului sunt îndeplinite. Nu este indicat să mergi la cumpărături cu un copil foarte obosit sau care nu a mâncat.
Distrage-i atenția! Evită să duci copilul într-un magazin de jucării, dacă deja are foarte multe și nu dorești să-i cumperi încă ceva. Eventual, vorbește cu copilul încă de acasă și reamintește-i în magazin că are voie să cumpere un singur obiect. Sau, dacă sare pe canapea și nu îți place asta, invită-l să te însoțească la bucătărie și să te ajute la gătit, scrie kidshealth.org. Oferă-i o cratiță și o lingură din lemn, apoi îi poți recompensa pentru ajutor sau pentru că au urmat indicațiile.
Oferă-le oportunitatea de a avea control asupra lucrurilor mici. Atunci când le ceri ceva, dă-le două opțiuni din care să poată alege. Astfel, nu riști să obții un răspuns negativ. Lasă-l să simtă că el deține puterea și nu crea conflicte pentru situații minore. De exemplu, dacă alege haine care nu se potrivesc, consideră că e un moment în care își poate exprima personalitatea și independența.