Reclamă

Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Ce produse recomandă nutriționiștii să eviți

Nutriționiștii au întocmit o listă cu alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse pentru a nu-l pune pe cel mic în pericol. Alimentele au fost împărțite pe categorii, iar acestea avertismente se adresează părinților care au copii cu vârste cuprinse între 1 și 5 ani.

Un băiețel care stă la masă și mânâncă alimente care ar putea fi nesigure pentru copii
Nutriționiștii au întocmit o listă cu alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse / Shutterstock

Pe măsură ce copilul crește, acesta poate fi tot mai curios să încerce din alimentele pe care le mănânci și tu. Cu toate acestea, nutriționiștii sunt de părere că nu toate alimentele sunt sigure pentru un copil la orice vârstă.

Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău

Alimentația copilului poate fi o provocare pentru un părinte la început de drum. Uneori poate fi dificil să-ți dai seama ce produse sunt sănătoase pentru cel mic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lucrurile se complică în momentul în care începi diversificarea. În astfel de momente poți apela la sfaturile medicului tău pediatru. Diversificarea poate fi o etapă cu multe provocări pentru un părinte.

Reclamă

Alimente de evitat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 24 de luni

Primele luni din viața copilului sunt cruciale pentru buna dezvoltare a acestuia. Pentru ca micuțul tău să crească sănătos, tu trebuie să îi asiguri necesarul de nutrienți.

În prima etapă a vieții, copilul consumă în cea mai mare a parte a timpului lapte.

Dacă mămica nu poate alăpta, atunci apare o mică problemă pentru aceasta. În colaborare cu medicul pediatru, aceasta trebuie să aleagă un tip de lapte potrivit nevoilor bebelușului său. Iată ce alimente recomandă specialiștii de la Babycenter să eviți pentru această categorie de vârstă.

Lapte cu conținut scăzut de grăsimi

Majoritatea copiilor mici au nevoie de grăsimea și caloriile laptelui integral pentru creștere și dezvoltare. Odată ce micuțul a împlinit doi ani, dacă nu are probleme de creștere, poți începe să-i dai lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Reclamă

Totuși, dacă cel mic este expus riscului de obezitate, medicul poate recomanda introducerea laptelui cu conținut scăzut de grăsimi înainte de vârsta de doi ani.

Zahăr adăugat

Copiii sub doi ani nu ar trebui să consume alimente care conțin zahăr, spun specialiștii de la Departamentul Agriculturii din SUA și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Produsele care conțin zahăr și siropuri nu ar trebui să fie oferite copiilor.

Prea mult zahăr adăugat în alimentația copiilor este legat adesea de riscul de obezitate și riscul pentru viitoare probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Specialiștii recomandă să verifici cu atenție eticheta nutrițională a alimentelor ambalate.

Alimente nepasteurizate

Specialiștii sunt de părere că cei mici nu ar trebui să consume suc sau cidru nepasteurizat. Totodată, nutriționiștii spun că cei mici nu ar trebui să consume lactate nepasteurizate.

Acestea pot conține bacterii și paraziți dăunători care pot duce la apariția problemelor de sănătate.

Alimente bogate în sodiu

Sodiul este un nutrient esențial pentru organism. Cel mai adesea aceste este consumat sub formă de sare. Cu toate acestea, prea mult sodiu poate fi dăunător pentru un copil.

Copiii de această vârstă ar trebui să nu consume mai mult de 1,200 mg de sodiu pe zi, spun specialiștii de la Parents.com.

Bucăți prea mari de alimente

Alimentele solide, în bucăți prea mari, pot rămâne blocate și pot duce la sufocarea copilului.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să taie alimentele în bucăți mici, potrivite pentru copilul lor, Chiar și fructele mici, precum strugurii și roșiile cherry ar trebui tăiate în sferturi înainte de a fi servite celui mic.

Legume crude

Legumele crude se află și ele pe lista de alimente care pot fi periculoase pentru copii. Alimentele crude reprezintă un pericol de sufocare.

Specialiștii recomandă gătirea legumelor, cum ar fi morcovii, țelina și broccoli, iar mai apoi mărunțirea acestora înainte de servire.

Nuci și semințe

Specialiștii recomandă îndepărtarea sâmburilor din fructele proaspete, cum ar fi pepenele verde, piersici, prune și cireșe înainte de a fi servite.

Copilul nu ar trebui să fie hrănit cu nuci sau semințe, cum ar fi semințele de floarea-soarelui sau de dovleac. Semințele pot fi prea mici pentru copilul care face parte din această categorie de vârstă.

Alimente tari, crocante sau lipicioase

Nucile, floricelele și covrigeii pot reprezenta un pericol de sufocare pentru cei mici.

De asemenea, guma de mestecat și alimentele lipicioase, cum ar fi bomboanele gumate și fructele uscate, se pot bloca în gâtul copilului.

Brânza topită, care nu e tăiată corespunzător poate fi, de asemenea, un pericol de sufocare.

Untul de arahide

Untul de arahide și alte unturi de nuci pot fi dificile de înghițit de către un copil care se află în această categorie de vârstă. Specialiștii nu recomandă să servești untul cu lingurița.

Acesta poate fi întins într-o cantitate foarte mică pe o felie subțire de pâine sau pe biscuiți.

Alimente de evitat pentru copiii cu vârste cuprinse între 24 de luni până la 5 ani

Copiii cu vârste cuprinse între 24 până la 48 de luni au o altă listă de alimente pe care nu ar trebui să le consume. Mai jos găsești sfaturile oferite de nutriționiștii de la Parents.com.

Alimete cu prea mult zahăr adăugat

Sugestiile nutriționiștilor spun că micuții cu vârste peste 2 ani nu ar trebui să primească mai mult de 10% din caloriile consumate zilnic din zahăr adăugat.

Pentru un copil mediu de această vârstă, acesta nu înseamnă mai mult de 24 de grame de zahăr.

Acest lucru poate fi rezumat la două batoane granola tipice sau o porție de iaurt cu arome din comerț.

Alimente nepasteurizate

Nici copiii care sunt în această categorie de vârstă nu ar trebui să consume alimente nepasteurizate.

Acestea pot conține bacterii și paraziți care pot duce la apariția problemelor de sănătate.

Prea mult sodiu

Orientările nutriționale recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani să nu consume mai mult de 1.200 de mg de sodiu pe zi.

Acesta poate crește la 1.500 de mg de sodiu pe zi pentru copiii care au peste 4 ani. Îaninte de a-i oferi copilului tăi un aliment, încearcă să citești cu atenție eticheta de pe alimente.

Alimente care pot reprezenta un pericol de sufocare

Chiar dacă copilul tău devine mai atent în procesul de masticație, există totuși șanse ca acesta să se sufoce cu mâncarea lui.

Pentru a evita pericolele de sufocare enumerate anterior, încearcă să pregătești alimentele cu grijă și să-i explici copilului cât de important este să mănânce fără să facă o altă activitate în același timp. 

Reclamă
Te-ar mai putea interesa și
O mămică care își ține copilul în brațe și îl alăptează
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Cum poți pierde în greutate în timp ce alăptezi. Sfaturi de la nutriționiști
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Femeie bucuroasă cu mâna pe burtică într-o cameră luminată cu o cană în mână
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Ce să faci înainte de a rămâne însărcinată, potrivit experților. Fii pregătită în orice situație
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Mamă care îi dă o îmbrățișare băiețelului supărat, amândoi sunt îmbrăcați cu tricouri albe, mama stă cu spatele și băiețelul cu fața
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
Fiecărui părinte, la un moment dat, din cauza stresului acumulat de-a lungul unei zile de muncă, i se întâmplă să reacționeze greșit față de copil. Și, oricât de mult ne-am dori să îi tratăm pe copii cu bunătate și înțelegere,......
Ce să-i spui copilului atunci când ai greșit
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
5
Bebeluș care doarme pe burtică cu mâinile sub bărbie și pe cap are o căciulă bleu, tricotată, cu un curcubeu pe ea
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Din păcate, pierderea unui bebeluș, indiferent de momentul în care se produce, aduce multă suferință familiei. După mai multe încercări, mămicile norocoase pot da naștere unor copii perfect sănătoși, care se numesc bebeluși curcubeu.......
Bebelușii curcubeu. O minune în viața părinților
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță bea apă din sticlă
24 iunie, 06:42
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Cât de bună e apa carbogazoasă bună pentru copil
Bebeluș mănâncă pește
23 iunie, 08:16
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Cei mai importanți nutrienți pentru dezvoltarea creierului la bebeluși
Femeie cu halat alb, care ține bebelușul, îmbrăcat în alb, cu fundul pe blatul de la bucătărie și îl alăptează în timp ce taie cu cuțitul un măr în felii
22 iunie, 06:36
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Dulap cu etajere și suport pentru masa de înfășat bebelușul, cu coș pentru scutece, loc pentru hainuțe, scutece și produse de îngrijire pentru bebeluși și un carusel
21 iunie, 08:34
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Obiecte pentru bebeluși pe care nu merită să dai banii
Femeie însărcinată, care are minile ridicate și își ține capul între palme, are o bluză albă și burta de gravidă descoperită și cu multe postit-uri colorate pe ea
21 iunie, 07:31
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Ce este creierul de gravidă: mit sau realitate
Femeie însărcinată, cu burta descoperită, care ține o mână pe burtă și cu cealaltă respinge o mână care ține pe o farfurie mică un hamburger
21 iunie, 06:37
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Alimente și băuturi pe care să le eviți în sarcină
Închide