Pe măsură ce copilul crește, acesta poate fi tot mai curios să încerce din alimentele pe care le mănânci și tu. Cu toate acestea, nutriționiștii sunt de părere că nu toate alimentele sunt sigure pentru un copil la orice vârstă.
Alimente care pot fi nesigure pentru copilul tău
Alimentația copilului poate fi o provocare pentru un părinte la început de drum. Uneori poate fi dificil să-ți dai seama ce produse sunt sănătoase pentru cel mic.
Lucrurile se complică în momentul în care începi diversificarea. În astfel de momente poți apela la sfaturile medicului tău pediatru. Diversificarea poate fi o etapă cu multe provocări pentru un părinte.
Alimente de evitat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 24 de luni
Primele luni din viața copilului sunt cruciale pentru buna dezvoltare a acestuia. Pentru ca micuțul tău să crească sănătos, tu trebuie să îi asiguri necesarul de nutrienți.
În prima etapă a vieții, copilul consumă în cea mai mare a parte a timpului lapte.
Dacă mămica nu poate alăpta, atunci apare o mică problemă pentru aceasta. În colaborare cu medicul pediatru, aceasta trebuie să aleagă un tip de lapte potrivit nevoilor bebelușului său. Iată ce alimente recomandă specialiștii de la Babycenter să eviți pentru această categorie de vârstă.
Lapte cu conținut scăzut de grăsimi
Majoritatea copiilor mici au nevoie de grăsimea și caloriile laptelui integral pentru creștere și dezvoltare. Odată ce micuțul a împlinit doi ani, dacă nu are probleme de creștere, poți începe să-i dai lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
Totuși, dacă cel mic este expus riscului de obezitate, medicul poate recomanda introducerea laptelui cu conținut scăzut de grăsimi înainte de vârsta de doi ani.
Zahăr adăugat
Copiii sub doi ani nu ar trebui să consume alimente care conțin zahăr, spun specialiștii de la Departamentul Agriculturii din SUA și Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Produsele care conțin zahăr și siropuri nu ar trebui să fie oferite copiilor.
Prea mult zahăr adăugat în alimentația copiilor este legat adesea de riscul de obezitate și riscul pentru viitoare probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
Specialiștii recomandă să verifici cu atenție eticheta nutrițională a alimentelor ambalate.
Alimente nepasteurizate
Specialiștii sunt de părere că cei mici nu ar trebui să consume suc sau cidru nepasteurizat. Totodată, nutriționiștii spun că cei mici nu ar trebui să consume lactate nepasteurizate.
Acestea pot conține bacterii și paraziți dăunători care pot duce la apariția problemelor de sănătate.
Alimente bogate în sodiu
Sodiul este un nutrient esențial pentru organism. Cel mai adesea aceste este consumat sub formă de sare. Cu toate acestea, prea mult sodiu poate fi dăunător pentru un copil.
Copiii de această vârstă ar trebui să nu consume mai mult de 1,200 mg de sodiu pe zi, spun specialiștii de la Parents.com.
Bucăți prea mari de alimente
Alimentele solide, în bucăți prea mari, pot rămâne blocate și pot duce la sufocarea copilului.
Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să taie alimentele în bucăți mici, potrivite pentru copilul lor, Chiar și fructele mici, precum strugurii și roșiile cherry ar trebui tăiate în sferturi înainte de a fi servite celui mic.
Legume crude
Legumele crude se află și ele pe lista de alimente care pot fi periculoase pentru copii. Alimentele crude reprezintă un pericol de sufocare.
Specialiștii recomandă gătirea legumelor, cum ar fi morcovii, țelina și broccoli, iar mai apoi mărunțirea acestora înainte de servire.
Nuci și semințe
Specialiștii recomandă îndepărtarea sâmburilor din fructele proaspete, cum ar fi pepenele verde, piersici, prune și cireșe înainte de a fi servite.
Copilul nu ar trebui să fie hrănit cu nuci sau semințe, cum ar fi semințele de floarea-soarelui sau de dovleac. Semințele pot fi prea mici pentru copilul care face parte din această categorie de vârstă.
Alimente tari, crocante sau lipicioase
Nucile, floricelele și covrigeii pot reprezenta un pericol de sufocare pentru cei mici.
De asemenea, guma de mestecat și alimentele lipicioase, cum ar fi bomboanele gumate și fructele uscate, se pot bloca în gâtul copilului.
Brânza topită, care nu e tăiată corespunzător poate fi, de asemenea, un pericol de sufocare.
Untul de arahide
Untul de arahide și alte unturi de nuci pot fi dificile de înghițit de către un copil care se află în această categorie de vârstă. Specialiștii nu recomandă să servești untul cu lingurița.
Acesta poate fi întins într-o cantitate foarte mică pe o felie subțire de pâine sau pe biscuiți.
Alimente de evitat pentru copiii cu vârste cuprinse între 24 de luni până la 5 ani
Copiii cu vârste cuprinse între 24 până la 48 de luni au o altă listă de alimente pe care nu ar trebui să le consume. Mai jos găsești sfaturile oferite de nutriționiștii de la Parents.com.
Alimete cu prea mult zahăr adăugat
Sugestiile nutriționiștilor spun că micuții cu vârste peste 2 ani nu ar trebui să primească mai mult de 10% din caloriile consumate zilnic din zahăr adăugat.
Pentru un copil mediu de această vârstă, acesta nu înseamnă mai mult de 24 de grame de zahăr.
Acest lucru poate fi rezumat la două batoane granola tipice sau o porție de iaurt cu arome din comerț.
Alimente nepasteurizate
Nici copiii care sunt în această categorie de vârstă nu ar trebui să consume alimente nepasteurizate.
Acestea pot conține bacterii și paraziți care pot duce la apariția problemelor de sănătate.
Prea mult sodiu
Orientările nutriționale recomandă copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 3 ani să nu consume mai mult de 1.200 de mg de sodiu pe zi.
Acesta poate crește la 1.500 de mg de sodiu pe zi pentru copiii care au peste 4 ani. Îaninte de a-i oferi copilului tăi un aliment, încearcă să citești cu atenție eticheta de pe alimente.
Alimente care pot reprezenta un pericol de sufocare
Chiar dacă copilul tău devine mai atent în procesul de masticație, există totuși șanse ca acesta să se sufoce cu mâncarea lui.
Pentru a evita pericolele de sufocare enumerate anterior, încearcă să pregătești alimentele cu grijă și să-i explici copilului cât de important este să mănânce fără să facă o altă activitate în același timp.