Reclamă

Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Doctor Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. „Bunăstarea mamei e la fel de importantă ca a celui mic”, a spus încă de la început medicul specialist obstetrică și ginecologie cu supraspecializare în chirurgie ginecologică minim invazivă și estetică ginecologică.

Laura Cosoi și Anca Sultan, în haine elegante, împreună
Recuperarea după nașterea prin cezariană și nașterea naturală contează într-o măsură foarte mare pentru proaspetele mămici / DePărinți.ro
Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Recuperarea după nașterea prin cezariană și nașterea naturală contează într-o măsură foarte mare pentru proaspetele mămici. Aceasta ne ajută să ne simțim femei dincolo de rolul de mamă, un lucru atât de important pentru starea noastră emoțională.

Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere

Recuperarea depinde de foarte mulți factori și de tipul de naștere. După o naștere naturală recuperarea emoțională se întâmplă mult mai repede, dar e foarte important să existe și sprijin social. De asemenea, mai contează foarte mult și starea de sănătate și cea emoțională de dinainte de naștere pentru ca recuperarea să se întâmple fără probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cum decurge recuperarea după o operație cezariană

Primul control dupa operatia cezariană se face la 6 săptămâni, iar firele se scot la 7-10 zile. Centurile postpartum reprezintă și ele un ajutor de nădejde în recuperare, dar acestea ajută doar dacă au mărimea potrivită. Ele se pot folosi chiar și la 2-3 zile postpartum.

-Cum procedăm să îngrijim cezariana acasă?
-E foarte simplu atât timp cât intervenția decurge fără probleme, iar la externare medicul spune că plaga se vindecă cum trebuie și este totul în regulă. Din păcate, multe mămici când ajung acasă intră în vria asta că nu știu ce să facă mai întâi. Nu se odihnesc, uită de plagă, uită să se îngrijească sau fac excese. Teoretic acasă nu ar trebui să facem altceva decât să ne dezinfectăm plaga cu betadină și cu comprese sterile. Eu le recomand pacientelor mele să o facă chiar de trei ori pe zi pentru că durează doar două minute, deci timp este.

-Există creme pe care le pot folosi proaspetele mămici?
-Sunt creme de cicatrizare pe care de obicei la externare pacienta le primește pe recomandare. Se pot folosi imediat postpartum. Se aplică o singură dată pe zi și ajută foarte mult vindecarea, iar aspectul cicatricii va fi unul mult mai estetic.

Care sunt semnele unei complicații după operația cezariană

-Când ne dăm seama că e o complicație?
-Ar trebui să ne îngrijorăm dacă facem febră, dacă avem frisoane, dacă observăm că operația nu arată cum trebuie și începe să se umfle sau să se înroșească. Dacă la nivelul inciziei începe să curgă un lichid care poate să fie transparent, mai colorat sau cu sânge, acestea sunt semne clare că ceva nu e în regulă.

Doctor Anca Sultan a precizat că deși lucrurile par simple, dacă sunt sesizate umflături sau roșeață la nivelul operației, se poate folosi gheața pentru că aceasta are un puternic efect antiinflamator. Analgezicele reprezintă și ele o soluție, dar acestea trebuie administrate conform indicațiilor medicului. Aceștia sunt pașii de parcurs până când sunt scoase firele de la operație.

Reclamă

În cazul în care apar complicații este recomandat ca proaspele mămici să ceară ajutorul medicului sau să meargă la spital pentru un consult de specialitate.

Cum decurge recuperarea după o naștere naturală

Multe femei decid să nu fie tăiate de medic din cauza a ceea ce citesc înainte de naștere. Cu toate acestea o ruptură perineală poate duce până la leziuni ale vezicii urinare, ceea ce este foarte grav, iar efectele pot afecta buna funcționare a organismului. Recuperarea este un pic mai greoaie dacă există o tăietură făcută de medic pentru că e o cicatrice care trebuie îngrijită, dar doctor Anca Sultan recomandă ca viitoarele mămici să asculte de sfaturile medicului care le asistă la naștere.

-Cum este recuperarea după o naștere naturală?
-În principiu, dacă e vorba despre o epiziotomie, adică dacă e o incizie făcută de medic, recuperarea ar trebui să fie mai rapidă decât în cazul unei lacerații, a unei rupturi perineale făcută de bebeluș în momentul în care el traversează filiera pelvi-genitală.

-Se poate ca în cazul unei tăieturi următoarele nașteri să fie fără tăieturi?
-Da, da, categoric. De obicei așa se întâmplă. După prima naștere când a fost tăiat, la a doua și la a treia, de obicei nu mai sunt necesare sau dacă sunt necesare, sunt mult mai mici.

Îngrijirea după nașterea naturală în cazul unei tăieturi se face ca și la cezariană, cu betadină aplicată local, cu prafuri sau unguente cu antibiotic local, doar dacă ele sunt recomandate de medic.

Care sunt semnele unei complicații după nașterea naturală

-Cum îți dai seama că epiziotomia nu se vindecă așa cum ar trebui și au apărut complicații?
-Apar sângerări, la locul inciziei avem scurgeri de lichid, care, ca și la cezariană, pot să fie incolore sau colorate, poate să aibă și un miros care indică o infecție, pot apărea hematoame, umflături și atunci, înainte de a aplica gheață, trebuie să mergem rapid la un control.

Dacă medicul decide să scoată firele după nașterea naturală, primul control are loc la 7 zile. În cazul în care firele nu trebuie scoase, primul control are loc la 6 săptămâni, ca și la cezariană.

-Cum faci diferența între lichidul de la rană și lohii?
-Lohiile, după cum știm, la început sunt sânge roșu curat. Ele își schimbă culoarea treptat până devin transparente și nu mai sunt deloc. Dacă avem un lichid incolor sau doar ușor colorat, care miroase urât, e clar că nu e vorba de lohii. E destul de ușor să-ți dai seama. Lohiile nu sunt mirositoare, dacă devin așa, asta poate să sugereze o infecție.

-Există modificări în ceea ce privește viața sexuală după nașterea naturală?
-După naștere, viața sexuală se modifică temporar și e natural. După naștere, nivelurile hormonale scad dramatic și atunci apare o uscăciune la nivelul vaginului care e perfect normală pe toată perioada postpartum și cu atât mai mult cu cât pacienta alăptează. Această uscăciune dă și durere pe durata contactului sexual. Le spun pacientelor că va urma o perioadă în care contactul sexual o să fie un pic mai dureros.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Cum ajută tehnologia modernă în procedurile de rejuvenare vaginală

Din fericire, în zilele noastre există o mulțime de soluții care pot rezolva cam orice problemă poate apărea după naștere. Există clinici care se ocupă doar de partea aceasta de estetică ginecologică și calitatea vieții intime a femeii. Fie că este vorba despre tehnici cu laser sau fotolii pe care pur și simplu te așezi și lucrează pentru tine ca să întărească planșeul pelvin după naștere, toate te ajută să-ți recapeți viața de dinainte de naștere.

Rejuvenarea vaginală se poate face cu un laser care distruge cu ajutorul unei sonde colagenul vechi. Acesta din urmă se reface de la sine în câteva săptămâni. Se realizează în acest fel o regenerare a mucoasei vaginale, care va deveni mai tonică, mai vascularizată, mult mai lubrifiată.

-La cât timp după nașterea naturală putem să ne gândim la o estetică ginecologică?
-Putem să ne gândim imediat, asta este și partea bună a acestor tehnici, că le putem face foarte repede. Singura mea recomandare este să așteptăm măcar 6 săptămâni de la naștere, pentru că multe dintre probleme se remit. Sunt minim invazive, nu necesită anestezie de cele mai multe ori, sunt fără durere.

Costurile pentru astfel de proceduri sunt accesibile în momentul de față. Ele se pot face chiar dacă nu ai neapărată nevoie de ele.

În ceea ce privește intervențiile la nivelul sânilor, acestea nu se fac pe perioada alăptării, spune Anca Sultan. Speciaistul recomandă ca la 3 luni de la încheierea hrănirii naturale a bebelușului să se efectueze o ecografie mamară pentru a verifica dacă totul este în regulă. Cu toate acestea, pentru femeile care își doresc intervenții la nivelul sânilor, e bine de știut că pot apela la ele la aproximativ la un an de la încheierea alăptării. Acest sfat e valabil fie că e vorba de implant sau ridicarea sânilor.

Cum poate o mamă să ignore prejudecățile din jurul ei

E foarte important ca femeile care tocmai ce au născut să înțeleagă că pe lângă faptul că sunt mame, sunt și femei și trebuie să rămână femei, atât pentru ele cât și pentru partener. De asemenea, e foarte important să accepte sprijin și să nu se rușineze cu nimic din ceea ce simt.

-Cum gestionăm prejudecățile că mama e înaintea femeii?
-Destul de greu, dar aș spune că partea bună este că medicii sunt mult mai deschiși către paciente acum. Asta observ și la mine și la colegii mei. Le explic pacientelor că e foarte important să meargă la controalele postnatale. Acestea le asigură că au o stare de sănătate bună. Le oferă și educație și suport emoțional. Atunci e foarte important să discutăm cu medicul despre toate problemele care ne apasă.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
articol cu video
Alina Bordea cu brațele împreunate, zâmbitoare la cameră
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
Alina Bordea a discutat despre nașterea prin cezariană la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Femeia ar trebui să aibă dreptul să aleagă pentru corpul ei”
articol cu video
Alina Bordea și Laura Cosoi, împreună la interviul DePărinți.ro
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Alina Bordea a vorbit despre ce se întâmplă cu mama și copilul în timpul unei nașteri naturale la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie care aspiră covorul iar câinele stă lângă ea
Cum scăpăm de purici: remedii simple
Dacă te-ai pricopsit cu musafiri nepoftiți precum puricii, ai la îndemână câteva remedii pe care le poți folosi pentru a scăpa de ei. Începe cu aspirarea întregii case, cu spălarea lenjeriilor de pat, dar și cu aplicarea unor remedii......
Cum scăpăm de purici: remedii simple
3
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
4
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae este medic alergolog cu o vastă experiență în diagnosticarea și tratarea bolilor alergice, prevenirea și influențarea evoluției lor pe termen lung. Este și președintele Asociației Române de Educație în Alergii. O......
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
5
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
Parteneri
Cele mai noi
Fetiță este în piscină cu un colac de salvare
29 iunie, 10:20
Reguli de siguranță la piscină
Reguli de siguranță la piscină
Mama își ține bebelușul în brațe și încearcă să-l calmeze din plâns
28 iunie, 08:55
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Loviturile la cap la bebeluși: ce trebui să știi și ce poți face
Fetiță se joacă în piscină echipa cu ochelari și colac
28 iunie, 07:36
Ce trebuie să știe părinții despre înecul secundar
Ce trebuie să știe părinții despre înecul secundar
Mama este cu bebelușul la plajă și îl dă cu cremă de protecție solară
27 iunie, 08:25
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Cum tratezi arsura solară la bebeluși
Mama și fetița sunt pe plajă, iar mama o dă cu cremă de protecție
27 iunie, 07:49
Reguli de siguranță pentru copii în vacanță: la mare și la munte
Reguli de siguranță pentru copii în vacanță: la mare și la munte
O femeie însărcinată care stă pe canapea si are în spatele ei o doula care îi face masaj
26 iunie, 09:27
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Ce este o doula și care e rolul ei. Cum te poate ajuta înainte și după naștere
Închide