Reclamă

Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Doctor Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. „Bunăstarea mamei e la fel de importantă ca a celui mic”, a spus încă de la început medicul specialist obstetrică și ginecologie cu supraspecializare în chirurgie ginecologică minim invazivă și estetică ginecologică.

Laura Cosoi și Anca Sultan, în haine elegante, împreună
Recuperarea după nașterea prin cezariană și nașterea naturală contează într-o măsură foarte mare pentru proaspetele mămici / DePărinți.ro
Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi

Recuperarea după nașterea prin cezariană și nașterea naturală contează într-o măsură foarte mare pentru proaspetele mămici. Aceasta ne ajută să ne simțim femei dincolo de rolul de mamă, un lucru atât de important pentru starea noastră emoțională.

Anca Sultan a vorbit despre refacerea fizică și emoțională după naștere

Recuperarea depinde de foarte mulți factori și de tipul de naștere. După o naștere naturală recuperarea emoțională se întâmplă mult mai repede, dar e foarte important să existe și sprijin social. De asemenea, mai contează foarte mult și starea de sănătate și cea emoțională de dinainte de naștere pentru ca recuperarea să se întâmple fără probleme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Cum decurge recuperarea după o operație cezariană

Primul control dupa operatia cezariană se face la 6 săptămâni, iar firele se scot la 7-10 zile. Centurile postpartum reprezintă și ele un ajutor de nădejde în recuperare, dar acestea ajută doar dacă au mărimea potrivită. Ele se pot folosi chiar și la 2-3 zile postpartum.

-Cum procedăm să îngrijim cezariana acasă?
-E foarte simplu atât timp cât intervenția decurge fără probleme, iar la externare medicul spune că plaga se vindecă cum trebuie și este totul în regulă. Din păcate, multe mămici când ajung acasă intră în vria asta că nu știu ce să facă mai întâi. Nu se odihnesc, uită de plagă, uită să se îngrijească sau fac excese. Teoretic acasă nu ar trebui să facem altceva decât să ne dezinfectăm plaga cu betadină și cu comprese sterile. Eu le recomand pacientelor mele să o facă chiar de trei ori pe zi pentru că durează doar două minute, deci timp este.

-Există creme pe care le pot folosi proaspetele mămici?
-Sunt creme de cicatrizare pe care de obicei la externare pacienta le primește pe recomandare. Se pot folosi imediat postpartum. Se aplică o singură dată pe zi și ajută foarte mult vindecarea, iar aspectul cicatricii va fi unul mult mai estetic.

Care sunt semnele unei complicații după operația cezariană

-Când ne dăm seama că e o complicație?
-Ar trebui să ne îngrijorăm dacă facem febră, dacă avem frisoane, dacă observăm că operația nu arată cum trebuie și începe să se umfle sau să se înroșească. Dacă la nivelul inciziei începe să curgă un lichid care poate să fie transparent, mai colorat sau cu sânge, acestea sunt semne clare că ceva nu e în regulă.

Doctor Anca Sultan a precizat că deși lucrurile par simple, dacă sunt sesizate umflături sau roșeață la nivelul operației, se poate folosi gheața pentru că aceasta are un puternic efect antiinflamator. Analgezicele reprezintă și ele o soluție, dar acestea trebuie administrate conform indicațiilor medicului. Aceștia sunt pașii de parcurs până când sunt scoase firele de la operație.

Reclamă

În cazul în care apar complicații este recomandat ca proaspele mămici să ceară ajutorul medicului sau să meargă la spital pentru un consult de specialitate.

Cum decurge recuperarea după o naștere naturală

Multe femei decid să nu fie tăiate de medic din cauza a ceea ce citesc înainte de naștere. Cu toate acestea o ruptură perineală poate duce până la leziuni ale vezicii urinare, ceea ce este foarte grav, iar efectele pot afecta buna funcționare a organismului. Recuperarea este un pic mai greoaie dacă există o tăietură făcută de medic pentru că e o cicatrice care trebuie îngrijită, dar doctor Anca Sultan recomandă ca viitoarele mămici să asculte de sfaturile medicului care le asistă la naștere.

-Cum este recuperarea după o naștere naturală?
-În principiu, dacă e vorba despre o epiziotomie, adică dacă e o incizie făcută de medic, recuperarea ar trebui să fie mai rapidă decât în cazul unei lacerații, a unei rupturi perineale făcută de bebeluș în momentul în care el traversează filiera pelvi-genitală.

-Se poate ca în cazul unei tăieturi următoarele nașteri să fie fără tăieturi?
-Da, da, categoric. De obicei așa se întâmplă. După prima naștere când a fost tăiat, la a doua și la a treia, de obicei nu mai sunt necesare sau dacă sunt necesare, sunt mult mai mici.

Îngrijirea după nașterea naturală în cazul unei tăieturi se face ca și la cezariană, cu betadină aplicată local, cu prafuri sau unguente cu antibiotic local, doar dacă ele sunt recomandate de medic.

Care sunt semnele unei complicații după nașterea naturală

-Cum îți dai seama că epiziotomia nu se vindecă așa cum ar trebui și au apărut complicații?
-Apar sângerări, la locul inciziei avem scurgeri de lichid, care, ca și la cezariană, pot să fie incolore sau colorate, poate să aibă și un miros care indică o infecție, pot apărea hematoame, umflături și atunci, înainte de a aplica gheață, trebuie să mergem rapid la un control.

Dacă medicul decide să scoată firele după nașterea naturală, primul control are loc la 7 zile. În cazul în care firele nu trebuie scoase, primul control are loc la 6 săptămâni, ca și la cezariană.

-Cum faci diferența între lichidul de la rană și lohii?
-Lohiile, după cum știm, la început sunt sânge roșu curat. Ele își schimbă culoarea treptat până devin transparente și nu mai sunt deloc. Dacă avem un lichid incolor sau doar ușor colorat, care miroase urât, e clar că nu e vorba de lohii. E destul de ușor să-ți dai seama. Lohiile nu sunt mirositoare, dacă devin așa, asta poate să sugereze o infecție.

-Există modificări în ceea ce privește viața sexuală după nașterea naturală?
-După naștere, viața sexuală se modifică temporar și e natural. După naștere, nivelurile hormonale scad dramatic și atunci apare o uscăciune la nivelul vaginului care e perfect normală pe toată perioada postpartum și cu atât mai mult cu cât pacienta alăptează. Această uscăciune dă și durere pe durata contactului sexual. Le spun pacientelor că va urma o perioadă în care contactul sexual o să fie un pic mai dureros.

Ai aici toate edițiile sezonului 2 DePărinți.ro | Parenting 2.0, emisiune disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Cum ajută tehnologia modernă în procedurile de rejuvenare vaginală

Din fericire, în zilele noastre există o mulțime de soluții care pot rezolva cam orice problemă poate apărea după naștere. Există clinici care se ocupă doar de partea aceasta de estetică ginecologică și calitatea vieții intime a femeii. Fie că este vorba despre tehnici cu laser sau fotolii pe care pur și simplu te așezi și lucrează pentru tine ca să întărească planșeul pelvin după naștere, toate te ajută să-ți recapeți viața de dinainte de naștere.

Rejuvenarea vaginală se poate face cu un laser care distruge cu ajutorul unei sonde colagenul vechi. Acesta din urmă se reface de la sine în câteva săptămâni. Se realizează în acest fel o regenerare a mucoasei vaginale, care va deveni mai tonică, mai vascularizată, mult mai lubrifiată.

-La cât timp după nașterea naturală putem să ne gândim la o estetică ginecologică?
-Putem să ne gândim imediat, asta este și partea bună a acestor tehnici, că le putem face foarte repede. Singura mea recomandare este să așteptăm măcar 6 săptămâni de la naștere, pentru că multe dintre probleme se remit. Sunt minim invazive, nu necesită anestezie de cele mai multe ori, sunt fără durere.

Costurile pentru astfel de proceduri sunt accesibile în momentul de față. Ele se pot face chiar dacă nu ai neapărată nevoie de ele.

În ceea ce privește intervențiile la nivelul sânilor, acestea nu se fac pe perioada alăptării, spune Anca Sultan. Speciaistul recomandă ca la 3 luni de la încheierea hrănirii naturale a bebelușului să se efectueze o ecografie mamară pentru a verifica dacă totul este în regulă. Cu toate acestea, pentru femeile care își doresc intervenții la nivelul sânilor, e bine de știut că pot apela la ele la aproximativ la un an de la încheierea alăptării. Acest sfat e valabil fie că e vorba de implant sau ridicarea sânilor.

Cum poate o mamă să ignore prejudecățile din jurul ei

E foarte important ca femeile care tocmai ce au născut să înțeleagă că pe lângă faptul că sunt mame, sunt și femei și trebuie să rămână femei, atât pentru ele cât și pentru partener. De asemenea, e foarte important să accepte sprijin și să nu se rușineze cu nimic din ceea ce simt.

-Cum gestionăm prejudecățile că mama e înaintea femeii?
-Destul de greu, dar aș spune că partea bună este că medicii sunt mult mai deschiși către paciente acum. Asta observ și la mine și la colegii mei. Le explic pacientelor că e foarte important să meargă la controalele postnatale. Acestea le asigură că au o stare de sănătate bună. Le oferă și educație și suport emoțional. Atunci e foarte important să discutăm cu medicul despre toate problemele care ne apasă.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Bogdan Pascu și Laura Cosoi, împreună, la DePărinți.ro
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Bogdan Pascu a vorbit despre tulburările de creștere la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Ana Maria Apostol și Laura Cosoi, în haine elegante, la DePărinți.ro
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
Ana Maria Apostol a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni ORL la copii la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi
articol cu video
Adriana Nicolae și Laura Cosoi, fotografie împreună la DePărinți.ro
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Adriana Nicolae a discutat despre alergii și impactul lor asupra vieții la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi: „Aș recomanda ca mamele să fie atente dacă în familiile lor există alergii”
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Copii în sala de clasă care dau test
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
Concursul Comper este una dintre cele mai cunoscute competiții educative din România, dedicată elevilor din clasele primare și gimnaziale. Acest concurs se desfășoară anual și este conceput pentru a stimula dorința de învățare,......
Ce este Concursul Comper și cum îi ajută pe copii să își dezvolte abilitățile
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
Mămică, îmbrăcată un tricou gri cu text în jurul pieptului, ține în brațe un bebeluș care plânge, ilustrând de ce își arcuiesc bebelușii spatele
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
Pe lângă faptul că plâng atunci când îi supără ceva pe bebeluși, mai fac un gest, destul de înfricoșător pentru părinți, și anume își arcuiesc spatele. Acest lucru este absolut normal, mai ales că până învață să vorbească......
De ce își arcuiesc bebelușii spatele
4
Fiică și mamă într-un moment special
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
A fi părintele unui copil adult este cu siguranță diferit de a crește un copil mic sau chiar un adolescent. Ceea ce are nevoie un copil de grădiniță sau școală e total diferit de ceea ce are nevoie un adolescent sau un matur. Ce nu e......
Ce nu e recomandat să facă un părinte după ce copiii au devenit adulți. E total diferit de educația din copilărie
5
Un bebeluș care face aerosoli
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Acesta provoacă inflamație și îngustarea bronhiilor în urma contactului cu anumiți factori declanșatori. Printre cei mai frecvenți se numără alergenii sau condițiile de......
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Parteneri
Cele mai noi
O fetiță care face tantrum într-un magazin
18 ianuarie, 07:05
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
Cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor în public: strategii utile pentru părinți
Mamă care își învață copilul să scrie
17 ianuarie, 07:45
Avantajele și dezavantajele educației la domiciliu. Ce trebuie să știi despre homeschooling
Avantajele și dezavantajele educației la domiciliu. Ce trebuie să știi despre homeschooling
O mamă care ține copilul în brațe și lucrează la laptop
17 ianuarie, 06:30
Cum să vorbești cu copilul tău despre familia monoparentală
Cum să vorbești cu copilul tău despre familia monoparentală
O fetiță tristă, cu o bluză galbenă, într-o fotografie folosită pentru a ilustra un articol despre telefonul copilului
16 ianuarie, 06:22
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
O fetiță care ajută o colegă cu nevoi speciale
16 ianuarie, 06:16
Cum să-i înveți pe copii să accepte și să sprijine colegii cu nevoi speciale
Cum să-i înveți pe copii să accepte și să sprijine colegii cu nevoi speciale
Mama și fetița sunt i cabinetul medicului nutriționist
14 ianuarie, 06:07
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Pediatrii dezvăluie care sunt cele mai importante substanțe nutritive pe care copiii nu le consumă suficient
Închide