Greutatea ideală în sarcină este influențată de regimul alimentar, de nivelul de activitate și de starea generală de sănătate. Și chiar dacă ai nevoie de ceva calorii în plus pentru ca bebelușul să crească într-un ritm sănătos, nu este necesar să mănânci cât pentru doi.
Greutatea ideală în sarcină
În medie, o femeie însărcinată are nevoie doar de aproximativ 300 de calorii sănătoase, în plus, pe zi, față de cele de dinainte de a rămâne însărcinată, spune webmd.com. Acest lucru ajută la câștigarea unei greutății potrivite în timpul sarcinii.
Câte kilograme e recomandat să acumulezi în timpul sarcinii
O femeie care avea o greutate medie înainte de a rămâne însărcinată, ar trebui să ia în greutate între 11,3 kg și 15,8 kg, după ce rămâne însărcinată. Femeile subponderale ar trebui să ia în greutate între 12,7 kg și 18 de kilograme, iar cele supraponderale ar putea avea nevoie să ia în greutate doar între 6,80 și 11,3 kg, în timpul sarcinii.
În general, ar trebui să acumulezi aproximativ 900 gr până la 1,8 kg, în primele 3 luni de sarcină, apoi, 450 gr pe săptămână, tot restul sarcinii.
În cazul în care ai gemeni, greutatea ideală în sarcină este între 15,8 kg și 20 kg. Asta însemna o medie de 675 gr pe săptămână, după creșterea în greutate obișnuită în primele 3 luni.
Atunci când ai gemeni, greutatea ta influențează greutatea bebelușilor. De obicei, aceștia se nasc înainte de data prevăzută, iar o greutate mai mare la naștere este importantă pentru sănătatea lor. Asta înseamnă că este posibil să ai nevoie de între 3.000 și 3.500 de calorii pe zi.
Cum se dispune greutatea în plus în timpul sarcinii
- Bebelușul: 2,5 kg.
- Placenta: 2-3 kg.
- Lichidul amniotic: 2,5 kg.
- Țesut mamar: 2,5 kg.
- Sânge: 1,8 l.
- Grăsime stocată pentru naștere și alăptare: 2,3-4 kg.
- Uter mai mare: 2-5 kg.
- Total: 25-35 de kg.
Cum să obții greutatea ideală în sarcină
Pentru a avea o greutate optimă în timpul sarcinii, medicul ar putea să-ți recomande următoarele lucruri:
- Să mănânci cinci-șase mese mici, în fiecare zi.
- Să ai la îndemână gustări rapide și ușoare, cum ar fi nuci, stafide, brânză și biscuiți, fructe uscate și înghețată sau iaurt.
- Să consumi unt de arahide pe pâine prăjită, biscuiți, mere, banane sau țelină. O lingură de unt de arahide cremos oferă aproximativ 100 de calorii și 7 gr de proteine.
- Să adăugi lapte praf degresat în piureul de cartofi, în omletă și cerealele fierbinți.
- Să ai suplimente la masă, cum ar fi unt sau margarină, cremă de brânză, sos, smântână și brânză.
Ce se întâmplă dacă iei prea mult în greutate în timpul sarcinii
Dacă ai luat în greutate mai mult decât ți-a recomandat medicul, discută cu acesta despre acest lucru. Deși va trebui să aștepți să naști pentru a slăbi, poți să ții cont de câteva lucruri pentru a încetini creșterea în greutate.
Evită pe cât posibil produsele de tip fast food
Atunci când mânânci fast-food, alege produse cu conținut mai scăzut de grăsimi, cum ar fi sandvișul cu piept de pui la grătar cu roșii și salată (fără sos sau maioneză), salata laterală cu dressing cu conținut scăzut de grăsimi, covrigi simpli sau un cartof simplu la cuptor. Evită cartofii prăjiți, batoanele de mozzarella sau chiftelele de pui pane.
Limitează dulciurile și băuturile dulci
Băuturile îndulcite, cum ar fi băuturile răcoritoare, punch-ul de fructe, băuturile de fructe, ceaiul rece, limonada sau amestecurile de băuturi sub formă de pudră au o mulțime de calorii goale. Alege să bei apă, sifon sau apă minerală, pentru a sări peste caloriile suplimentare.
Biscuiții, bomboanele, gogoșile, prăjiturile, siropul, mierea și chipsurile de cartofi au multe calorii și puțină nutriție. Încercă să nu mănânci aceste alimente în fiecare zi. În schimb, încearcă fructele proaspete, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sau covrigeii ca opțiuni de gustări mai puțin calorice.
Folosește grăsimile cu moderație
Grăsimile includ uleiurile de gătit, margarina, untul, sosurile, sosurile, maioneza, sosurile de salată obișnuite, sosurile sau untura. Încearcă alternative mai puțin grase. De același lucru ar trebui să ții cont și dacă folosește produse lactate. Ar fi ideal să te orientezi către variante cu o cantitate scăzută de grasimi.
Nu uita și de faptul că prăjirea alimentelor în ulei sau unt va adăuga calorii și grăsimi. Coacerea, prăjirea, grătarul și fierberea sunt metode de preparare mai sănătoase.