Dacă ți-ai studiat copilul să observi dacă acesta își cere scuze cu sinceritate în anumite situații, atunci sigur și tu te preocupi de valorile pe care acesta le are. Micuții ar trebui să învețe să-și recunoască greșelile și să învețe din acestea.
Ar trebui să-ți faci copilul să-și ceară iertare
Studiile au arătat faptul că scuzele sunt importante în dezvoltarea unui copil. Acestea l-ar putea ajuta pe micuț să fie mai responsabil și mai atent cu acțiunile sale. Scuzele nu ar trebui cerute ca un gest lipsit de însemnătate.
Atunci când cei mici își asumă responsabilitatea și oferă valoare cuvintelor lor, scuzele capătă o nouă valență.
Cercetările din ultimii ani au arătat că primirea scuzelor ajută la repararea încrederii. Totodată, acest lucru le crește copiilor emoțiile pozitive.
Alte studii au arătat, de asemenea, că cei mici sunt mai îngăduitori cu copii care își cer iertare și sunt mai predispuși să le evalueze acțiunile cu mai multă compasiune.
Experții în parenting spun că cei mici sesizează atunci când un alt copil își cere scuze sincer sau face acest lucru la insistențele părinților.
Chiar dacă ambele tipuri de scuze par să repare o relație, nu au un impact la fel de mare. Descoperă și cum poți să-ți înveți copilul să-și ceară scuze. Acești pași simpli te vor ajuta să ajungi acolo unde ți-ai propus.
Ce impact au „scuzele spontane” față de „scuzele forțate”
Copiii prețuiesc mai mult scuzele spontane decât cele forțate pe măsură ce înaintează în vârstă. Experții în parenting susțin că a-i cere copilului să-și ceară scuze nu va avea legătură mai târziu cu o agresiune față de copil.
Acesta nu ar trebui să experimenteze sentimente de anxietate la maturitate, spun cei de la Psychology Today. Astfel, deși nu ar trebui să-l forțezi pe cel mic să-și ceară scuze, chiar dacă îi amintești atunci când face o greșeală acest obicei nu ar trebui să-l afecteze atunci când crește mare.
Specialiștii în parenting sun că ar putea exista o opțiune mai bună decât să-i ceri copilului să-și ceară scuze.
Anumite „concesii”, ar putea fi mult mai potrivite în anumite situații. În loc să-l faci pe cel mic să se simtă o victimă, îl poți încuraja să-și repare micile greșeli.
De exemplu, dacă copilul tău lovește din greșeală un alt copil, în loc să-l forțezi să-și ceară scuze, îl poți îndemna pe acesta să-i ofere copilului lovit o compresă cu apă rece.
Toate aceste gesturi mici îl pot învăța pe cel mic să fie mult mai responsabil și mai asumat.
Cum îl poți ajuta pe copil să-și recunoască și să-și asume responsabilitatea pentru greșelile sale
Poate fi dificil să gestionezi o situație tensionată între doi copii. Pentru început este recomandat să aștepți ca toate părțile implicate în conflict să se calmeze.
Mai apoi este recomandat să-i oferi celui mic șansa de a-și cere scuze singur, fără a fi încurcat de tine să facă acest lucru.
Dacă nu își cere scuze sau nu încearcă să remedieze situația în mod spontan, poți să ai o discuție cu cel mic în privat. Dacă este necesar, explică-i celui mic cum poate să-și repare greșelile.
De asemena, îi poți aminti celui mic fapul că este bine să-și ceară iertare dacă a greșit. Acest elcururi vor veni natural pentru copilul tău în timp.
După ce situația s-a încheiat, poți să-i explici copilului tău de ce este important să-și recunoască greșelile și să încerce să le remedieze.
De asemenea, poți discuta cu cel mic despre importanța remedierii situațiilor tensionate. Nu uita că cel mic te privește ca pe un model.
Atunci când faci o greșeală acesta va fi atent să vadă dacă tu încerci să remediezi situația și dacă îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. A-ți cere scuze poate fi dificil, mai ales ca adult. Totuși, acest lucru face parte din bagajul de bază al copilului care va ajunge să aibă relații sănătoase la maturitate.
Ar trebui să-i oferi copilului tău șansa de a-și cere scuze spotant, fără să se simtă presat. Acest lucru îl va face să fie mult mai responsabil, spun cei de la Parents.com. Părinții îi pot învăța pe cei mici să dobândească aceste abilități prin conversații deschise și prin puterea modelului.