Reclamă

Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări

Multe cupluri sunt infertile din mai multe cauze, așa că este posibil ca amândoi partenerii să fie nevoiți să consulte un medic. Ar putea fi nevoie de o serie de teste pentru a determina cauza infertilității. În unele cazuri, o cauză nu este niciodată identificată. Ce este infertilitatea la bărbați și cum se poate trata.

Publicat: 23 august 2023, 07:19
Un bărbat pe un pat, în cabinetul medicului, în timp ce discută despre infertilitatea la bărbați
Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate / Shutterstock

Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate cu partenera de cuplu. Se poate discuta despre infertilitate abia după ce partenerii de cuplu au încercat să aibă un copil pe o perioadă de 12 luni.

Infertilitatea la bărbați

Testele de infertilitate pot fi costisitoare. Diagnosticarea problemelor de infertilitate masculină implică de obicei:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Examen fizic general și istoric medical. Aceasta include examinarea organelor genitale și adresarea unor întrebări despre orice afecțiuni moștenite, probleme cronice de sănătate, boli, răni sau intervenții chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. Medicul te poate întreba, de asemenea, despre obiceiurile sexuale și despre dezvoltarea sexuală în timpul pubertății.

Reclamă

Analiza materialului seminal. Probele de material seminal pot fi obținute în câteva moduri diferite. Poți oferi o probă masturbându-te și ejaculând într-un recipient special chiar în cabinetul medicului. Din cauza credințelor religioase sau culturale, unii bărbați preferă o metodă alternativă de colectare a materialului seminal. În astfel de cazuri, materialul seminal poate fi colectat folosind un prezervativ special în timpul actului sexual. Sperma este apoi trimisă la un laborator pentru a măsura numărul de spermatozoizi prezenți și pentru a căuta orice anomalii în forma (morfologia) și mișcarea (motilitatea) spermatozoizilor. Laboratorul va verifica, de asemenea, materialul seminal pentru a indentifica posibile infecții.

Adesea, numărul de spermatozoizi fluctuează semnificativ. În cele mai multe cazuri, se fac mai multe teste de analiză a materialului seminal într-o perioadă de timp pentru a asigura rezultate precise. Dacă analiza spermei este normală, medicul cel mai probabil va recomanda testarea amănunțită a partenerei înainte de a efectua alte teste de infertilitate masculină.

Teste suplimentare pentru a ajuta la identificarea cauzei infertilității

Ecografia scrotală. Acest test folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini în interiorul corpului. O ecografie scrotală poate ajuta medicul să vadă dacă există un varicocel sau alte probleme la nivelul testiculelor și structurilor de susținere.

Ecografia transrectală. O baghetă mică, lubrifiată, este introdusă în rect. Acesta permite medicului să verifice prostata și să caute blocaje ale tuburilor care transportă spermă.

Reclamă

Testarea hormonală. Hormonii produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule joacă un rol cheie în dezvoltarea sexuală și producția de spermatozoizi. Anomaliile altor sisteme hormonale sau de organe pot contribui, de asemenea, la infertilitate. Un test de sânge măsoară nivelul de testosteron și alți hormoni.

Analiza urinei post-ejaculare. Spermatozoizii din urină pot indica că sperma călătorește înapoi în vezică în loc să iasă din penis în timpul ejaculării (ejaculare retrogradă).

Teste genetice. Când concentrația spermatozoizilor este extrem de scăzută, ar putea exista o cauză genetică. Un test de sânge poate dezvălui dacă există modificări subtile în cromozomul Y dezvăluind semne ale unei anomalii genetice. Testarea genetică ar putea fi comandată pentru a diagnostica diferite afecțiuni congenitale sau moștenite.

Biopsie testiculară. Acest test implică recoltarea probelor din testicul cu un ac. Dacă rezultatele biopsiei testiculare arată că producția de spermă este normală, problema este probabil cauzată de un blocaj sau de o altă problemă cu transportul spermatozoizilor.

Teste specializate ale funcției spermatozoizilor. O serie de teste pot fi folosite pentru a verifica cât de bine supraviețuiesc spermatozoizii după ejaculare, cât de bine pot pătrunde într-un ovul și dacă există vreo problemă la atașarea ovulului. Aceste teste nu sunt folosite des și, de obicei, nu modifică în mod semnificativ recomandările pentru tratament.

Infertilitatea la bărbați: tratament

Adesea, o cauză exactă a infertilității nu poate fi găsită. Chiar dacă o cauză exactă nu este clară, medicul ar putea să recomande tratamente sau proceduri care vor duce la concepție.

În cazuri de infertilitate, se recomandă ca și partenerul să fie verificat. Pot exista tratamente specifice recomandate partenerei.

Tratamente folosite frecvent pentru infertilitatea masculină

Intervenție chirurgicală. De exemplu, un varicocel poate fi adesea corectat chirurgical. Vasectomiile anterioare pot fi inversate. În cazurile în care nu sunt prezenți spermatozoizi la ejaculare, ei pot fi adesea extrași direct din testicule sau epididim folosind tehnici de extragere a spermei.

Tratarea infecțiilor. Tratamentul cu antibiotice poate vindeca o infecție a tractului reproducător, dar nu restabilește întotdeauna fertilitatea.

Tratamente pentru problemele legate de actul sexual. Medicamentele sau consilierea pot ajuta la îmbunătățirea fertilității în condiții precum disfuncția erectilă sau ejacularea precoce.

Tratamente hormonale și medicamente. Medicul îți poate recomanda înlocuirea hormonală sau a medicamentelor în cazurile în care infertilitatea este cauzată de niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor hormoni sau probleme legate de modul în care organismul îi folosește.

Tehnologia de reproducere asistată (ART). Tratamentele ART implică obținerea spermatozoizilor prin ejaculare normală, extracție chirurgicală sau de la persoane donatoare, în funcție de caz. Spermatozoizii sunt apoi introduși în tractul genital feminin sau utilizați pentru a efectua fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmatică a spermei.

În cazuri rare, problemele de fertilitate masculină nu pot fi tratate. Medicul îți poate sugera ca tu și partenera să luați în considerare utilizarea spermei de la un donator sau adoptarea unui copil.

Te-ar mai putea interesa și
O fetiță care stă pe un telefon care are inteligență artificială în timp ce mama sa îi explică ceva
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Un copil trist care stă pe o bancă pentru că s-a confruntat cu cyberbullying
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
Cum protejăm copilul de cyberbullying. Ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic în mediul online
O familie fericită care se uită împreună la televizor
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Cum poți face alegeri media sănătoase pentru familia ta. Sfaturi de la specialiști
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Un copil care face teme cu mama sa
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Copiii gifted sunt acei copii care demonstrează un nivel excepțional de inteligență, creativitate sau talent într-un anumit domeniu, comparativ cu alți copii de aceeași vârstă. În ciuda faptului că au aceste abilități, mulți părinți......
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
2
O mamă epuiazată în parc
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
În ultimii ani, s-a discutat mult despre „încărcătura mentală a mamelor”. Deși tot mai mulți oameni conștientizează această problemă, multe familii încă se luptă cu împărțirea echitabilă a responsabilităților. Ce este......
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
3
Un bol plin cu supă cremă de morcovi și catofi dulci pentru copii
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
În zilele în care vrei să-i surprinzi pe cei mici poți să încerci să prepari o rețetă de supă cremă de morcovi și cartof dulce. Această supă de morcovi și cartofi dulci este cremoasă, reconfortantă și plină de savoare. Supa este......
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
5
Copil alergic la polen stă pe iarbă și strănută
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Alergiile de primăvară – realitate sau exagerare? Mulți părinți se întreabă dacă micuții lor chiar suferă de alergii sezoniere sau dacă simptomele sunt doar o răceală banală. În plus, circulă o mulțime de mituri despre alergiile......
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Parteneri
Cele mai noi
Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală
17 aprilie, 17:44
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
(P) Cum să echipezi un copil pentru orele de sport de la școală?
Fetiță cu părul lung, îmbrăcată cu o bluză verde, stă la masa din bucătărie și se uită pe o carte, iar pe masă sunt împăștiate creioane colorate, iar mama ei stă în picioare și o ceartă
16 aprilie, 10:27
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Un tată care îi dă mâncare copilului
2 aprilie, 06:53
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Elevă de liceu cu caiete în brațe
29 martie, 07:39
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
O femeie care se teme pentru copilul ei care merge pe bicicletă
28 martie, 08:02
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Mama, tata și cei doi copii iau masa împreună
27 martie, 07:00
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Închide