Reclamă

Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări

Multe cupluri sunt infertile din mai multe cauze, așa că este posibil ca amândoi partenerii să fie nevoiți să consulte un medic. Ar putea fi nevoie de o serie de teste pentru a determina cauza infertilității. În unele cazuri, o cauză nu este niciodată identificată. Ce este infertilitatea la bărbați și cum se poate trata.

Publicat: 23 august 2023, 07:19
Un bărbat pe un pat, în cabinetul medicului, în timp ce discută despre infertilitatea la bărbați
Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate / Shutterstock

Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate cu partenera de cuplu. Se poate discuta despre infertilitate abia după ce partenerii de cuplu au încercat să aibă un copil pe o perioadă de 12 luni.

Infertilitatea la bărbați

Testele de infertilitate pot fi costisitoare. Diagnosticarea problemelor de infertilitate masculină implică de obicei:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Examen fizic general și istoric medical. Aceasta include examinarea organelor genitale și adresarea unor întrebări despre orice afecțiuni moștenite, probleme cronice de sănătate, boli, răni sau intervenții chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. Medicul te poate întreba, de asemenea, despre obiceiurile sexuale și despre dezvoltarea sexuală în timpul pubertății.

Reclamă

Analiza materialului seminal. Probele de material seminal pot fi obținute în câteva moduri diferite. Poți oferi o probă masturbându-te și ejaculând într-un recipient special chiar în cabinetul medicului. Din cauza credințelor religioase sau culturale, unii bărbați preferă o metodă alternativă de colectare a materialului seminal. În astfel de cazuri, materialul seminal poate fi colectat folosind un prezervativ special în timpul actului sexual. Sperma este apoi trimisă la un laborator pentru a măsura numărul de spermatozoizi prezenți și pentru a căuta orice anomalii în forma (morfologia) și mișcarea (motilitatea) spermatozoizilor. Laboratorul va verifica, de asemenea, materialul seminal pentru a indentifica posibile infecții.

Adesea, numărul de spermatozoizi fluctuează semnificativ. În cele mai multe cazuri, se fac mai multe teste de analiză a materialului seminal într-o perioadă de timp pentru a asigura rezultate precise. Dacă analiza spermei este normală, medicul cel mai probabil va recomanda testarea amănunțită a partenerei înainte de a efectua alte teste de infertilitate masculină.

Teste suplimentare pentru a ajuta la identificarea cauzei infertilității

Ecografia scrotală. Acest test folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini în interiorul corpului. O ecografie scrotală poate ajuta medicul să vadă dacă există un varicocel sau alte probleme la nivelul testiculelor și structurilor de susținere.

Ecografia transrectală. O baghetă mică, lubrifiată, este introdusă în rect. Acesta permite medicului să verifice prostata și să caute blocaje ale tuburilor care transportă spermă.

Reclamă

Testarea hormonală. Hormonii produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule joacă un rol cheie în dezvoltarea sexuală și producția de spermatozoizi. Anomaliile altor sisteme hormonale sau de organe pot contribui, de asemenea, la infertilitate. Un test de sânge măsoară nivelul de testosteron și alți hormoni.

Analiza urinei post-ejaculare. Spermatozoizii din urină pot indica că sperma călătorește înapoi în vezică în loc să iasă din penis în timpul ejaculării (ejaculare retrogradă).

Teste genetice. Când concentrația spermatozoizilor este extrem de scăzută, ar putea exista o cauză genetică. Un test de sânge poate dezvălui dacă există modificări subtile în cromozomul Y dezvăluind semne ale unei anomalii genetice. Testarea genetică ar putea fi comandată pentru a diagnostica diferite afecțiuni congenitale sau moștenite.

Biopsie testiculară. Acest test implică recoltarea probelor din testicul cu un ac. Dacă rezultatele biopsiei testiculare arată că producția de spermă este normală, problema este probabil cauzată de un blocaj sau de o altă problemă cu transportul spermatozoizilor.

Teste specializate ale funcției spermatozoizilor. O serie de teste pot fi folosite pentru a verifica cât de bine supraviețuiesc spermatozoizii după ejaculare, cât de bine pot pătrunde într-un ovul și dacă există vreo problemă la atașarea ovulului. Aceste teste nu sunt folosite des și, de obicei, nu modifică în mod semnificativ recomandările pentru tratament.

Infertilitatea la bărbați: tratament

Adesea, o cauză exactă a infertilității nu poate fi găsită. Chiar dacă o cauză exactă nu este clară, medicul ar putea să recomande tratamente sau proceduri care vor duce la concepție.

În cazuri de infertilitate, se recomandă ca și partenerul să fie verificat. Pot exista tratamente specifice recomandate partenerei.

Tratamente folosite frecvent pentru infertilitatea masculină

Intervenție chirurgicală. De exemplu, un varicocel poate fi adesea corectat chirurgical. Vasectomiile anterioare pot fi inversate. În cazurile în care nu sunt prezenți spermatozoizi la ejaculare, ei pot fi adesea extrași direct din testicule sau epididim folosind tehnici de extragere a spermei.

Tratarea infecțiilor. Tratamentul cu antibiotice poate vindeca o infecție a tractului reproducător, dar nu restabilește întotdeauna fertilitatea.

Tratamente pentru problemele legate de actul sexual. Medicamentele sau consilierea pot ajuta la îmbunătățirea fertilității în condiții precum disfuncția erectilă sau ejacularea precoce.

Tratamente hormonale și medicamente. Medicul îți poate recomanda înlocuirea hormonală sau a medicamentelor în cazurile în care infertilitatea este cauzată de niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor hormoni sau probleme legate de modul în care organismul îi folosește.

Tehnologia de reproducere asistată (ART). Tratamentele ART implică obținerea spermatozoizilor prin ejaculare normală, extracție chirurgicală sau de la persoane donatoare, în funcție de caz. Spermatozoizii sunt apoi introduși în tractul genital feminin sau utilizați pentru a efectua fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmatică a spermei.

În cazuri rare, problemele de fertilitate masculină nu pot fi tratate. Medicul îți poate sugera ca tu și partenera să luați în considerare utilizarea spermei de la un donator sau adoptarea unui copil.

Te-ar mai putea interesa și
Un băiețel singur și trist care stă pe jos și privește îngândurat
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri i-ar putea afecta viața la maturitate
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Un copil care are alergie la căpșuni
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
3
articol cu video
Lorina Buga, alături de Laura Cosoi, în platoul DePărinți.ro
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Deși sunt puțini cei care știu ce presupune această disciplină medicală, ea este una dintre soluțiile salvatoare care ajută în rezolvarea......
Lorina Buga a explicat ce este psihosomatica la DePărinți.ro | Parenting 2.0 cu Laura Cosoi. Cum poate ajuta în rezolvarea depresiei postpartum
4
Femeie însărcinată, îmbrăcată într-un pulover galben, în travaliu, care își ține mâinile pe burtă și sta în mașină, în dreapta, iar soțul ei, care poartă ochelari și este îmbrăcat cu o bluză albă și jeanși și ăși ține mâinile în cap, ilustrând 5 semne că ți s-a rupt apa
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, trebuie să fii atentă la semnele pe care ți le oferă corpul. Acest lucru te ajută să știi când să mergi la spital. Pe lângă contracții, care sunt din ce în ce mai dese și dureroase, un alt......
5 semne că ți s-a rupt apa și ce să faci când se întâmplă asta
5
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Parteneri
Cele mai noi
Patru adolescenți care se uită pe telefon, fotografiați în timpul unei ieșiri în aer liber
20 mai, 08:02
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Cum afectează rețelele sociale sănătatea mintală a adolescenților
Mama se joacă împreuna cu fiica ei de-a doctorul
20 mai, 07:46
5 beneficii ale jocului imaginar
5 beneficii ale jocului imaginar
O adolescentă care spală vasele pentru a-și ajuta părinții
19 mai, 07:43
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Mama o ține pe fiica ei de mâini și îi explică ceva
19 mai, 07:16
Cum îl determini pe copil să coopereze
Cum îl determini pe copil să coopereze
Mama ține bebelușul în brațe și toarnă ceai în pahare în timp ce cască de oboseală
18 mai, 06:54
Semne că suferi de epuizare maternă
Semne că suferi de epuizare maternă
O mamă care stă pe o canapea și își ceartă fetița
18 mai, 06:12
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți educa micuțul în mod corect
Închide