Reclamă

Infertilitatea la bărbați: cauze, investigații necesare și recomandări

Multe cupluri sunt infertile din mai multe cauze, așa că este posibil ca amândoi partenerii să fie nevoiți să consulte un medic. Ar putea fi nevoie de o serie de teste pentru a determina cauza infertilității. În unele cazuri, o cauză nu este niciodată identificată. Ce este infertilitatea la bărbați și cum se poate trata.

Publicat: 23 august 2023, 07:19
Un bărbat pe un pat, în cabinetul medicului, în timp ce discută despre infertilitatea la bărbați
Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate / Shutterstock

Infertilitatea masculina este de fapt incapacitatea spermatozoizilor de a fecunda un ovul viabil, în urma relațiilor intime regulate și neprotejate cu partenera de cuplu. Se poate discuta despre infertilitate abia după ce partenerii de cuplu au încercat să aibă un copil pe o perioadă de 12 luni.

Infertilitatea la bărbați

Testele de infertilitate pot fi costisitoare. Diagnosticarea problemelor de infertilitate masculină implică de obicei:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Examen fizic general și istoric medical. Aceasta include examinarea organelor genitale și adresarea unor întrebări despre orice afecțiuni moștenite, probleme cronice de sănătate, boli, răni sau intervenții chirurgicale care ar putea afecta fertilitatea. Medicul te poate întreba, de asemenea, despre obiceiurile sexuale și despre dezvoltarea sexuală în timpul pubertății.

Reclamă

Analiza materialului seminal. Probele de material seminal pot fi obținute în câteva moduri diferite. Poți oferi o probă masturbându-te și ejaculând într-un recipient special chiar în cabinetul medicului. Din cauza credințelor religioase sau culturale, unii bărbați preferă o metodă alternativă de colectare a materialului seminal. În astfel de cazuri, materialul seminal poate fi colectat folosind un prezervativ special în timpul actului sexual. Sperma este apoi trimisă la un laborator pentru a măsura numărul de spermatozoizi prezenți și pentru a căuta orice anomalii în forma (morfologia) și mișcarea (motilitatea) spermatozoizilor. Laboratorul va verifica, de asemenea, materialul seminal pentru a indentifica posibile infecții.

Adesea, numărul de spermatozoizi fluctuează semnificativ. În cele mai multe cazuri, se fac mai multe teste de analiză a materialului seminal într-o perioadă de timp pentru a asigura rezultate precise. Dacă analiza spermei este normală, medicul cel mai probabil va recomanda testarea amănunțită a partenerei înainte de a efectua alte teste de infertilitate masculină.

Teste suplimentare pentru a ajuta la identificarea cauzei infertilității

Ecografia scrotală. Acest test folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini în interiorul corpului. O ecografie scrotală poate ajuta medicul să vadă dacă există un varicocel sau alte probleme la nivelul testiculelor și structurilor de susținere.

Ecografia transrectală. O baghetă mică, lubrifiată, este introdusă în rect. Acesta permite medicului să verifice prostata și să caute blocaje ale tuburilor care transportă spermă.

Reclamă

Testarea hormonală. Hormonii produși de glanda pituitară, hipotalamus și testicule joacă un rol cheie în dezvoltarea sexuală și producția de spermatozoizi. Anomaliile altor sisteme hormonale sau de organe pot contribui, de asemenea, la infertilitate. Un test de sânge măsoară nivelul de testosteron și alți hormoni.

Analiza urinei post-ejaculare. Spermatozoizii din urină pot indica că sperma călătorește înapoi în vezică în loc să iasă din penis în timpul ejaculării (ejaculare retrogradă).

Teste genetice. Când concentrația spermatozoizilor este extrem de scăzută, ar putea exista o cauză genetică. Un test de sânge poate dezvălui dacă există modificări subtile în cromozomul Y dezvăluind semne ale unei anomalii genetice. Testarea genetică ar putea fi comandată pentru a diagnostica diferite afecțiuni congenitale sau moștenite.

Biopsie testiculară. Acest test implică recoltarea probelor din testicul cu un ac. Dacă rezultatele biopsiei testiculare arată că producția de spermă este normală, problema este probabil cauzată de un blocaj sau de o altă problemă cu transportul spermatozoizilor.

Teste specializate ale funcției spermatozoizilor. O serie de teste pot fi folosite pentru a verifica cât de bine supraviețuiesc spermatozoizii după ejaculare, cât de bine pot pătrunde într-un ovul și dacă există vreo problemă la atașarea ovulului. Aceste teste nu sunt folosite des și, de obicei, nu modifică în mod semnificativ recomandările pentru tratament.

Infertilitatea la bărbați: tratament

Adesea, o cauză exactă a infertilității nu poate fi găsită. Chiar dacă o cauză exactă nu este clară, medicul ar putea să recomande tratamente sau proceduri care vor duce la concepție.

În cazuri de infertilitate, se recomandă ca și partenerul să fie verificat. Pot exista tratamente specifice recomandate partenerei.

Tratamente folosite frecvent pentru infertilitatea masculină

Intervenție chirurgicală. De exemplu, un varicocel poate fi adesea corectat chirurgical. Vasectomiile anterioare pot fi inversate. În cazurile în care nu sunt prezenți spermatozoizi la ejaculare, ei pot fi adesea extrași direct din testicule sau epididim folosind tehnici de extragere a spermei.

Tratarea infecțiilor. Tratamentul cu antibiotice poate vindeca o infecție a tractului reproducător, dar nu restabilește întotdeauna fertilitatea.

Tratamente pentru problemele legate de actul sexual. Medicamentele sau consilierea pot ajuta la îmbunătățirea fertilității în condiții precum disfuncția erectilă sau ejacularea precoce.

Tratamente hormonale și medicamente. Medicul îți poate recomanda înlocuirea hormonală sau a medicamentelor în cazurile în care infertilitatea este cauzată de niveluri ridicate sau scăzute ale anumitor hormoni sau probleme legate de modul în care organismul îi folosește.

Tehnologia de reproducere asistată (ART). Tratamentele ART implică obținerea spermatozoizilor prin ejaculare normală, extracție chirurgicală sau de la persoane donatoare, în funcție de caz. Spermatozoizii sunt apoi introduși în tractul genital feminin sau utilizați pentru a efectua fertilizarea in vitro sau injectarea intracitoplasmatică a spermei.

În cazuri rare, problemele de fertilitate masculină nu pot fi tratate. Medicul îți poate sugera ca tu și partenera să luați în considerare utilizarea spermei de la un donator sau adoptarea unui copil.

Te-ar mai putea interesa și
O fetită blondă, care se uită la televizor
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
Expunerea copiilor la ecrane. De ce este nocivă și ce consecințe are
O femeie medic care consultă o pacientă însărcinată, pe un pat de spital
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Ce înseamnă lichid amniotic scăzut în timpul sarcinii
Bebeluș vesel, îmbrăcat în body alb cu steluțe bleu, care stă ridicat pe marginea patului din lemn alb
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Bebelușul nu vrea să doarmă. Care sunt recomandările specialiștilor
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Medicul consultă bebelușul în urechi
08:32
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Tânără femeie se află în cabinetul medicului
07:35
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Tot ce trebuie să știi despre menstruație și concepție
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Mama și fetița ei sunt în cabinetul medicului pentru un consult
1 decembrie, 07:13
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Vaginita la copii: cauze, simptome, tratament
Închide