Reclamă

Greutatea și înălțimea copilului de la 0 la 18 ani

Este normal să vrei să știi dacă micuțul tău are greutatea și înălțimea corespunzătoare vârstei pe care o are. Însă, înainte de a căuta aceste informații, trebuie să știi că fiecare copil are propriul ritm de creștere și dezvoltare. Acesta este și motivul pentru care datele referitoare la greutatea și înălțimea copilului sunt o medie a ceea ce s-a constatat de-a lungul timpului.

Copilul care își măsoară înălțimea
Datele referitoare la greutatea și înălțimea copilului sunt o medie a ceea ce s-a constatat de-a lungul timpului / Shutterstock

Dezvoltarea copilului este un proces complex și impresionant, caracterizat de o creștere semnificativă a greutății și înălțimii. Această evoluție este un indicator  al stării generale de sănătate și bineînțeles a copilului. Ceea ce trebuie să știi este faptul că nu există un standard absolut pentru greutate și înălțime. Contează mai mult ca dezvoltarea copilului să fie continuă și sănătoasă.

Organizația Mondială a Sănătății este cea care stabilește valorile standard privind înălțimea și greutatea copilului. Iar datele de mai jos respectă graficele recomandate de ei în ceea ce privește greutatea și înălțimea copilului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Reclamă

Greutatea și înălțimea copilului în primele luni de viață

La naștere, greutatea medie a unui nou-născut sănătos este de 3500 g. În primele zile de viață, copilul poate pierde câteva sute de grame, însă le recuperează rapid în următoarele săptămâni. Până la vârsta de 6 luni, majoritatea copiilor își dublează greutatea de la naștere.

În ceea ce privește înălțimea medie a unui nou-născut aceasta variază între 50 și 55 cm. În primele 6 luni, copiii cresc, în medie, cu aproximativ 2,5 centimetri pe lună.

Greutatea și înălțimea de la 1 la 3 ani

Această perioadă de dezvoltare este marcată de schimbări notabile. La vârsta de un an, greutatea medie a unui copil sănătos se situează în jurul valorii de 9-10 kilograme, indiferent dacă este băiat sau fată. În jurul vârstei de doi ani, greutatea medie crește la aproximativ 12-14 kilograme, iar la trei ani, la 14-16 kilograme. Totuși, este esențial să nu uiți că aceste cifre sunt doar orientativă și că există o variație normală considerabilă între copii.

Aceeași creștere considerabilă se înregistrează și în ceea ce privește înălțimea. La vârsta de un an, înălțimea medie se situează între 70 și 85 de centimetri. La doi ani, înălțimea medie a unui copil ajunge la 85-90 de centimetri , după care la trei ani, acesta se situează între 95-100 de centimetri. Aceste valori sunt influențate de factorii genetici și de mediu. Cu toate acestea, cel mai important aspect este tendința generală de creștere și sănătatea copilului. Copiii se dezvoltă în ritmuri diferite, iar îngrijirea adecvată este esențială pentru a se dezvolta.

Greutatea și înălțimea copilului de la 3 la 6 ani

În acest interval de vârstă, copilul continuă să ia în greutate și să câștige în înălțime. La vârsta de 4 ani, greutatea medie a unui copil poate ajunge să fie 14 și 18 kilograme, cu o creștere graduală în înălțime de până la aproximativ 95-110 centimetri. Între 5 și 6 ani, copiii tind să aibă o greutate medie între 16 și 22 kilograme și o înălțime medie de aproximativ 100-115 centimetri.

Reclamă

Greutatea și înălțimea copilului de la 6 la 12 ani

În această perioadă,  ritmul de creștere a greutății încetinește semnificativ. Același lucru se întâmplă și în cazul creșterii în înălțime. Astfel, la vârsta de 6 ani, greutatea medie a unui copil sănătos variază între 18 și 30 de kilograme, iar înălțimea medie se situează în jurul valorii de 100-120 de centimetri. Odată cu trecerea timpului, la vârsta de 9 ani, greutatea medie poate atinge intervalul de 22-40 de kilograme, iar înălțimea medie crește la 115-145 de centimetri. Pe măsură ce se apropie de vârsta de 12 ani, copiii pot ajunge la o greutate medie de 30-60 de kilograme și la o înălțime medie de 135-160 de centimetri sau chiar mai mult.

Greutatea și înălțimea la adolescenți (13-18 ani)

Adolescenții experimentează o creștere semnificativă în greutate, deoarece corpul lor se pregătește pentru maturitate. Fetele tind să acumuleze mai multă grăsime corporală în timpul pubertății, în timp ce băieții dezvoltă mai multă masă musculară. Variațiile în greutatea adolescenților sunt normale și pot fi influențate de diverse factori, cum ar fi alimentația, nivelul de activitate fizică și schimbările hormonale.

Înălțimea adolescenților poate continua să crească până în jurul vârstei de 18 ani. Aceasta este perioada în care fuziunea completă a oaselor nu s-a produs încă, ceea ce permite continuarea creșterii în înălțime. Totuși, ritmul de creștere se încetinește semnificativ și se oprește odată cu fuziunea oaselor.

Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
Două asistente lângă un incubator cu gemeni
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV. Ea a devenit una dintre cele mai bătrâne mame din lume, a declarat un spital din Uganda. În 2019, Yerramatti Mangayamma, în vârstă de 73 de ani, din India, a......
O femeie de 70 de ani din Uganda a născut gemeni pe care i-a conceput prin FIV
2
Bebeluș stă în fund și bea din biberon
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
Cele mai recente studii efectuate de către Academia Americană de Pediatrie susțin că laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor cu vârste mai mari de 1 an. De altfel, acest tip de lapte praf nu trebuie să îndeplinească......
Studiu: laptele formulă nu oferă beneficii nutriționale copiilor
3
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
4
Bebeluș care stă pe spate, pe un pat cu cearșaf alb, în dormitor, doar cu scutec alb pe el, iar mama lui îi ține picioarele ridicate și îl ajută să pedaleze, ilustrând gazele intestinale la bebeluși
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
Noii părinți sunt absolut surprinși de zgomotele pe care le scot bebelușii în primele săptămâni de viață. Multe dintre ele apar din cauza gazelor intestinale, care îi deranjează, făcându-i neliniștiți și influențându-le somnul și......
Gazele intestinale la bebeluși. Din ce cauză apar și ce remedii poți folosi
5
Femeie gravidă se află în cabinetul medicului pentru consult
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Așteptarea unui bebeluș este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Pe măsură ce săptămânile de sarcină încep să treacă, apar și întrebările legate de cum va fi bebelușul. Iar una dintre cele mai întâlnite......
5 semne că o să ai un bebeluș mare
Parteneri
Cele mai noi
Bebelușul face baie în cădiță
06:20
Cum îi faci baie nou-născutului
Cum îi faci baie nou-născutului
fetiță cu ghiozdanul în spate și masca pe față
3 decembrie, 07:55
Impactul pandemiei asupra copiilor
Impactul pandemiei asupra copiilor
Mama, tata și copilul se spală pe mâini
3 decembrie, 07:45
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Enterocolita: pași pentru a te feri de ea
Băiat are bubițe pe mână
3 decembrie, 06:37
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Molluscum contagiosum: când apare și cum se tratează
Mama îi citește bebelușului dintr-o carte
2 decembrie, 06:58
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Idei de joacă pentru dezvoltarea vorbirii la bebeluși
Proaspeți părinți se uită la bebelușul dintre ei
1 decembrie, 08:21
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Închide