Reclamă

Care sunt cauzele unui avort spontan: de ce apare și cum îl poți preveni

Care sunt cauzele unui avort spontan sunt multe, potrivit specialiștilor. Pentru că gândurile unei viitoare mămici ajung la un anumit moment și la acest subiect, află mai mai multe despre factorii declanșatori.

O femeie gravidă consultată de medic
Se estimează că până la 26% din toate sarcinile se termină cu avort spontan, probabilitatea crescând odată cu înaintarea în vârstă / Shutterstock

Poate stresul să provoace un avort spontan? Dar sexul, exercițiile fizice sau anumite alimente? Sigur aceste întrebări sunt cele mai frecvente în ceea ce privește cauzele unei situații care curmă o viață prea repede.

Avortul spontan este frecvent. De fapt, se estimează că până la 26% din toate sarcinile se termină cu avort spontan, probabilitatea crescând odată cu înaintarea în vârstă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt cauzele unui avort spontan

Deși sunt obișnuite, există încă multe lucruri care nu se știu despre cauzele unui avort spontan. „Multe informații greșite sunt împărtășite între femei sau transmise de la generațiile mai în vârstă”, a declarat Jonathan Schaffir, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Ohio.

Reclamă

În timp ce majoritatea avorturilor spontane sunt cauzate de lucruri care nu pot fi controlate de o femeie gravidă, cum ar fi anomalii cromozomiale și afecțiunile de sănătate subiacente, sunt încă multe femei care se gândesc la ce poate cauza un avort spontan, după ce au aflat că sunt însărcinate.

Majoritatea avorturilor spontane, în special în primul trimestru, sunt cauzate de anomalii cromozomiale ale embrionului în curs de dezvoltare sau ale ovulului fecundat. Dincolo de anomaliile cromozomiale, există și alte cauze cunoscute ale avortului spontan.

  • Anomalii cromozomiale;
  • Factori genetici;
  • Anumite afecțiuni de sănătate;
  • Tulburări hormonale;
  • Consumul de droguri și alcool;
  • Infecții;
  • Anomalii uterine;
  • Anomalii cervicale.

Deși lista poate părea lungă și că specialiștii cunosc toate informațiil despre cauzele avortului spontan, chiar și după o evaluare a fertilității după pierderea unei sarcinii, până la 50% dintre avorturile spontane sunt atribuite unor cauze necunoscute.

Reclamă

Vestea bună e că majoritatea femeilor care concep din nou după ce au avut un avort spontan au o sarcină sănătoasă.

Situația poate arăta însă puțin diferit atunci când te confrunți cu un avort spontan recurent (două sau mai multe pierderi consecutive de sarcină). Acesta este momentul în care un medic poate cere teste suplimentare pentru a identifica o posibilă cauză și a determina cel mai bun plan de concepție.

Cele mai frecvente cauze ale avortului spontan

Deși poate fi greu de identificat un motiv exact care stă în spatele unei pierderi de sarcină, ai mai jos o listă cu cele mai frecvente cauze ale avortului spontan. Există factori care pot crește riscul unei femei de a pierde o sarcină.

Anomalii cromozomiale la făt

Cercetările sugerează că cel puțin 50% dintre avorturile spontane din primul trimestru sunt cauzate de anomalii cromozomiale la făt.

Atunci când cromozomii ovulului și cei ai spermatozoizilor fuzionează pentru a forma un embrion, de obicei se împerechează corect. Din păcate, dacă se împerechează incorect, embrionul se oprește din evoluție.

Anomaliile cromozomiale nu înseamnă că ceva este în neregulă cu părinții sau cu moștenirea lor genetică. Acestea sunt adesea evenimente aleatorii, unice, și sunt șase foarte mici să se repete.

Afecțiunile femeii însărcinate

Anumite afecțiuni de sănătate pot provoca avort spontan, în special cele care restricționează fluxul de sânge către uter. Printre afecțiunile care sunt asociate cu un risc mai mare de avort spontan sunt hipertensiunea arterială, diabetul, bolile tiroidiene, lupusul și bolile de inimă. Anumite tipuri de infecții uterine și infecții cu transmitere sexuală (ITS) pot duce de asemenea la un avort spontan.

Problemele ale uterului sau colului uterin, cum ar fi fibroamele și insuficiența cervicală (când colul uterin se dilată prea devreme în timpul sarcinii) pot duce, de asemenea, la avort spontan.

Consumul de droguri și alcool

Cofeina este un medicament care a stârnit mereu subiecte în contextul sarcinii. Specialiștii susțin însă că o ceașcă de cafea pe zi în timpul sarcinii nu prezintă niciun risc. Cu toate acestea, atunci când cantitatea de cofeină crește, poate exista un risc.

Experții susțin că este sigur ca femeile însărcinate să bea până la 200 miligrame de cafea pe zi. Ce depășește această cantitate se poate transforma într-o problemă.

În timp ce cercetarea despre cofeină și riscul de avort spontan este incompletă, dovezile sunt clare că consumul de droguri și alcool poate duce la avort spontan.

Ce nu provoacă avortul spontan

Lista cu lucruri care pot cauza sau crește riscul de avort spontan este clară. Dar există încă o mulțime de mituri în jurul avortului spontan. Care sunt principalele concepții greșite despre avorturile spontane și ce trebuie să știi despre ele.

Exercițiile fizice moderate

Ridicarea unui obiect cu o greutate moderată cum ar fi o pungă de cumpărături sau ridicarea unui copil mic au șanse mici să provoace un avort spontan dacă nu există alți factori declanșatori. Pe de altă parte, specialiștii spun că exercițiile fizice în timpul sarcinii, cu aprobarea medicului, pot avea beneficii în timpul sarcinii.

Acestea pot ajuta la reducerea stresul, ameliorează durerile, scad riscul de afecțiuni legate de sarcină, cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea gestațională și preeclampsia, îmbunătățesc starea condiția fizică și te pot pregăti pentru travaliu.

Stresul de zi cu zi

În timp ce unele studii despre stres și avortul spontan sunt contradictorii, specialiștii spun că stresul sau anxietatea nu au fost legate de pierderea sarcinii. În plus, niciun studiu nu a legat vreodată stresul de avortul spontan.

Lucrurile se schimbă atunci când femeile gravide trec printr-un șoc puternic sau depresie.

Alimentele

În timp ce alimentele în sine nu provoacă avort spontan, câteva dintre ele au riscuri mai mari de apariție a bolilor transmise prin alimente, cum ar fi listerioza (o infecție cauzată de bacteria Listeria monocytogenes).

Cazurile de listerioză și alte boli transmise de alimente au fost legate de avort spontan și complicații ale sarcinii. Experții recomandă evitarea anumitor alimente în timpul sarcinii. De exemplu, gravidele ar trebui să evite carnea crudă și peștele, brânzeturile nepasteurizate și mezelurile.

Relațiile intime

În general, toate tipurile de sex, inclusiv utilizarea jucăriilor sexuale, sunt considerate sigure în timpul sarcinii. Fătul este protejat nu numai de lichidul amniotic, ci și de mușchii puternici ai pereților uterini. Atâta timp cât sarcina nu prezintă riscuri, fătul se dezvoltă normal și nu există îngrijorări cu privire la travaliul prematur sau alte complicații, relațiile intime nu sunt o problemă.

Te-ar mai putea interesa și
O femeie însărcinată, în pat
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Cum arată dopul gelatinos și la ce să fii atentă atunci când se elimină
Un băiețel cu buzele uscate și crăpate
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
O mamă care verifică dacă băiețelul ei are febră
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Sindromul Reye la copii: cauze, simptome, tratament
Reclamă
Recomandări DePărinți.ro
1
O femeie însărcinată, în patru ipostaze diferite, îmbrăcată cu bluză portocalie și pantaloni roz.
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
Ai rămas însărcinată și ai început documentarea cu privire la evoluția sarcinii și a bebelușului? Descoperă din acest articol câte luni înseamnă săptămânile de sarcină și cum se împarte această perioadă în trimestre. Cu fiecare......
Câte luni înseamnă săptămânile de sarcină. Descoperă etapele prin care vei trece tu și bebelușul tău
2
Femeie însărcinată cu tricou bleu si bluza ridicată, lăsând să se vadă burta, cu o mână cu care își atinge burta și ân cealaltă ține un ceas
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
Dacă ai făcut un test de sarcină și a ieșit pozitiv, cel mai probabil, până vei ajunge la medic, vei dori să afli puțin mai multe despre ce se întâmplă în continuare. Pentru asta poți consulta calculatorul de sarcină, care te ajută......
Calculatorul de sarcină. Tot ce trebuie să știi despre el
3
Mama dă copilul cu cremă peste eczemele de pe piele
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza, cunoscută și sub denumirea de infecție micotică sau tinea, este o afecțiune comună a pielii care afectează frecvent copiii. Această boală este provocată de un grup de fungi numiți dermatofiți, care se hrănesc cu cheratina......
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
4
Botoșei roz și bleu, așezați pe o pătură albă, pufoasă, ilustrând Semne că poți avea fată sau băiat
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
După ce ai aflat că ești însărcinată, poate că primul lucru la care te gândești este să afli care va fi sexul bebelușului. Poate fi destul de distractiv să pui în aplicare diferite practici din popor sau să iei în considerare......
Semne că poți avea fată sau băiat. Ce au constatat specialiștii
5
Femeie însărcinată, îmbrăcată cu o bluză mov și pantaloni albi, care stă în living, având în spate un televizor, puțin aplecată, ținând o mână pe spate și una sub burtă, ilustrând înțepăturile vaginale în sarcină
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Atunci când te apropii de sfârșitul sarcinii, te poți confrunta cu diferite tipuri de simptome, mai mult sau mai puțin ciudate. De exemplu, la un moment dat, poți simți o înțepătură fulgerătoare în vagin, care durează mai puțin de un......
Înțepăturile vaginale în sarcină. Care sunt cauzele acestora și când să discuți cu un medic
Parteneri
Cele mai noi
Femeie care ține în mână un calendar și un pix și stă jos
08:21
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Cum poți recunoaște semnele ovulației: sfaturile specialiștilor
Fetiță care vomită în pungă
07:47
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Cum să previi răul de mașină la copii: de ce apare și cum poate fi combătut
Băiatul stă cu mâna întinsă pentru a pune stop agresiunilor
07:29
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică
O mamă care are grijă de fiica sa cu durere abdominală
8 mai, 07:15
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Când și cum să discuți cu fiica ta despre prima menstruație. Pregătirea ei este importantă
Fetița se uită bucuroasă pe geamul trenului
7 mai, 06:52
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Călătoria cu trenul cu un copil: tot ce trebuie să știi și cum să faci față situațiilor neprevăzute
Băiat se privește în oglindă
7 mai, 06:16
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Închide